oldfashioned 667 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @Kadajo Zdziwilbys sie ile ludzi wrzucilo sobie do koszyka 5090 w ogole bedac nieswiadomymi ze taki problem wystepuje i ze Astral to jedyny prawdziwy plug&play w wypadku 5090
Kadajo 8 194 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a): Ale jakie ma to znaczenie ? Akurat wcześniejszy model z tej serii od MSI cieszy się bardzo dobrą opinią, w sumie nawet Aris docenił że jak na debiut to bardzo dobry zasilacz - chociaż nie jest w topce i w tej cenie można dostać lepszy produkt. Więc kolejne konstrukcje mają szanse być jeszcze lepsze imho. Ja się cieszę widząc nowe rozwiązania, które potencjalnie mogą stanowić jakiś kolokwialnie mówiąc dupochron wobec licznych baboli z jakimi dzisiaj jest wypuszczany sprzęt za wcale nie mniejsze pieniądze. No i też w sumie zawsze mnie bardziej ciągnęło do dopracowanych produktów niż budżetowych masówek ale kto tam co lubi. Narazie nie ma co wyrokować bo wszystko zweryfikują testy. W temacie zasilaczy wybór jest spory, każdy znajdzie coś na swoje potrzeby, kwiestia ceny to temat rzeka który wywoływał tutaj liczne kłótnie, więc pomińmy tymbardziej że nawet jej nie znamy. Dzisiaj wszystko drożeje w zastraszającym tempie bez względu czy piszemy o elektronice, spożywce, usługach, czymkolwiek. Ale o czym ty piszesz. Jakich dopracowanych produktów ? Zamiast pomyśleć dwa razy kupujac niedorobione gowno to wolisz je kupić i do tego kupić kolejną nieprzetestowana rzecz które ma cię chronić przed tym pierwszym ? WTF 1 minutę temu, oldfashioned napisał(a): @Kadajo Zdziwilbys sie ile ludzi wrzucilo sobie do koszyka 5090 w ogole bedac nieswiadomymi ze taki problem wystepuje i ze Astral to jedyny prawdziwy plug&play w wypadku 5090 W sumie chyba mnie już nic nie zdziwi. Dlatego czekam na kolejne absurdy w tym PCMR świecie.
oldfashioned 667 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu To niedorobione gowno jest obecnie najwydajniejsza karta graficzna do rozrywki. Nie masz innego wyboru -> chcesz maxa, bierzesz 5090. Ja wiem, ze ciezko Ci to zrozumiec
Kadajo 8 194 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Ja nie rozumiem jak można nie rozumiec jakie to ma znaczenie. Jeśli coś ma wadę która może doprowadzić do całkowitego zniszczenia urządzenia albo nawet pożaru to dla mnie logicznym jest żeby się w takie urządzenie nie pchać, albo chociaż poczekać aż zostanie problem rozwiązany, a nie wzruszać ramionami i kupić jak jakiś bezmyślny leming "No bo jest najlepsza, nie ma wyjścia"... WTF 1
lukadd 3 336 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Te palące wtyczki są przereklamowane po necie totalnie. Upalić złącze to jak wygrać w totka Już raz pisałem ile procków padło na forumie od czasu PClaba, a ile GPU z nowym złączem? 1
oldfashioned 667 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Szkoda gadac, grochem o sciane jak zawsze.
Art385 404 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 5 minut temu, lukadd napisał(a): Te palące wtyczki są przereklamowane po necie totalnie. Upalić złącze to jak wygrać w totka Już raz pisałem ile procków padło na forumie od czasu PClaba, a ile GPU z nowym złączem? Nie mogą napisać, bo nie mają komputera i ryzyen spalony i gpu spalone 4
Kanzu 335 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 46 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): @oldfashioned czekam na te zasilacze jak i na LightningZ Seasonic to lepiej rozwiązał i dołożył jeszcze pomiar temperatury na złączu Jakieś ploty były, że pojawią się na wiosnę, ale cisza w temacie.
Kadajo 8 194 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Jak ludzie zaczną masowo widzieć co się dzieje z tym złączem podczas pracy to jak myślisz co będzie ?
Fenrir_14 1 002 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 7 minut temu, Kadajo napisał(a): Ale o czym ty piszesz. Jakich dopracowanych produktów ? Zamiast pomyśleć dwa razy kupujac niedorobione gowno to wolisz je kupić i do tego kupić kolejną nieprzetestowana rzecz które ma cię chronić przed tym pierwszym ? Jakie ma znaczenie czy mam model ASTRAL czy SUPRIM czy VENTUS w kontekście zasilacza. który będzie prawdopodobnie pozycjonowany w klasie Titanium ? Tylko GPU podpinasz pod zasilacz ? Zresztą skąd wiesz ile mam kart i jakie modele ? Ty myślisz innymi kategoriami niż ja, myślałem że już sobie to kiedyś wyjaśniliśmy ale prawdopodobnie się myliłem. Słuchaj, dla mnie Youtube nie jest wyrocznią, chcę sobie coś sprawdzić to kupuję i sprawdzam to sam, osobiście, jak chcę. Nie odpowiada mi to oddaję i tyle. I dlatego nie wypowiadam się na temat sprzętu którego osobiście nie miałem w rękach, dla mnie podstawowa zasada. Po co mam klepać kolejne wydumki skoro tego w necie masz naklepane strony Jak uważasz że mamy dalej siedzieć i cieszyć ryja do sprzętu z przed 5 lat to wywal OLEDA za okno i wracaj do IPS'a 1
Kadajo 8 194 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 7 minut temu, lukadd napisał(a): Te palące wtyczki są przereklamowane po necie totalnie. Upalić złącze to jak wygrać w totka Już raz pisałem ile procków padło na forumie od czasu PClaba, a ile GPU z nowym złączem? Ja rozumiem, że tutaj jest narracja"póki mnie się nie spali to problemu nie ma" Przerabialiśmy już to za czasów wtopy z Intelem
Fenrir_14 1 002 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 3 minuty temu, Kanzu napisał(a): Seasonic to lepiej rozwiązał i dołożył jeszcze pomiar temperatury na złączu Jakieś ploty były, że pojawią się na wiosnę, ale cisza w temacie. Seasonic jest u mnie nr 1 ale nie dość że nie ma żadnych informacji to sami też nie udzielają ŻADNYCH odpowiedzi na pytania zadane mailem ;/
Kadajo 8 194 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a): Jakie ma znaczenie czy mam model ASTRAL czy SUPRIM czy VENTUS w kontekście zasilacza. który będzie prawdopodobnie pozycjonowany w klasie Titanium ? Tylko GPU podpinasz pod zasilacz ? Zresztą skąd wiesz ile mam kart i jakie modele ? Ty myślisz innymi kategoriami niż ja, myślałem że już sobie to kiedyś wyjaśniliśmy ale prawdopodobnie się myliłem. Słuchaj, dla mnie Youtube nie jest wyrocznią, chcę sobie coś sprawdzić to kupuję i sprawdzam to sam, osobiście, jak chcę. Nie odpowiada mi to oddaję i tyle. I dlatego nie wypowiadam się na temat sprzętu którego osobiście nie miałem w rękach, dla mnie podstawowa zasada. Po co mam klepać kolejne wydumki skoro tego w necie masz naklepane strony Jak uważasz że mamy dalej siedzieć i cieszyć ryja do sprzętu z przed 5 lat to wywal OLEDA za okno i wracaj do IPS'a Astral ma wbudowane monitorowanie tej gówno wtyczki. Nie musiałeś czekać ponad roku na zasilacz który da ci taka możliwość.
Fenrir_14 1 002 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Kadajo napisał(a): Astral ma wbudowane monitorowanie tej gówno wtyczki. Nie musiałeś czekać ponad roku na zasilacz który da ci taka możliwość. Szefie, a mogę chcieć sobie go przetestować i możliwe że zastosować w komputerze w którym mam inny model GPU czy nie mogę ?
lukadd 3 336 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 5 minut temu, Kadajo napisał(a): Ja rozumiem, że tutaj jest narracja"póki mnie się nie spali to problemu nie ma" Przerabialiśmy już to za czasów wtopy z Intelem Chodzi mi, że ilość upaleń tych złącz jest naprawdę marginalna, upalenia procków AM5, a szczególnie 9800x3d uchodzą za marginalne, ale faktycznie się zdarzają nawet u nas na forumie. A złącza nowego jeszcze nikt nie upalił od czasów pclaba i rtx 3090Ti. Za to były upalone 8pin na pclabie. Prawdopodobnie przez customowe kabelki Więc jednak prawidłowe podłączenie i to dociśnięcie wtyczki może mieć coś do rzeczy, jak ktoś wrzuci pająka i dogniecie szybą na chama bo się nie mieści w budzie np. Edytowane 1 godzinę temu przez lukadd 1
oldfashioned 667 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Nie mozesz @Fenrir_14, bo Twoj swiatopoglad musi sie zgadzac z jednym jednymy, inaczej zostaniesz wysmiany. Nie mozesz tez oprocz Astrala uzywac dodatkowo takiego zasilacza, nie bo nie. W ogole nie powinienes uzywac 5090, bo NIE. 1
Kadajo 8 194 Opublikowano 57 minut temu Opublikowano 57 minut temu @Fenrir_14 no możesz przecież nic mi do tego. Panowie przepraszam, jestem winien podpuszczania was trochę na te złącze dla beki. Żeby temat się trochę znowu rozkręcił. Nie bijcie Ale od siebie dodam, że ja nie słucham się YT czy internetu, on czasem mi służy tylko do potwierdzenia czegoś, co już wiem i zweryfikowania jakiegoś źródła w nim ewentualnie. Mam po prostu znajomych którzy siedzą w elektronice i elektryce i ich słowo jest dla mnie wyrocznia w takich tematach, a oni zjechali ten standard po całości i wcale ich nie dziwi, że dzieje się to, co się dzieje. Tymi przewodami i złączem nigdy nie powinien płynąć prąd większy niż 300W i 5A. 1
Fenrir_14 1 002 Opublikowano 55 minut temu Opublikowano 55 minut temu @lukadd Prosto i na temat. Pisałem już wcześniej, przewaliłem z 10 szt. 5090 na 3 różnych przewodach w rotacji. PLUS jeden kabel który był testowany pod kątem wycierania się wtyku (kabel Asus starszego typu 12vhpwr) gdzie wtykałem go specjalnie 30 razy i faktycznie rozkład natężenia prądu na pin wg monitoringu na kartach Astral miał coraz większy rozstrzał, żeby finalnie nie mieścić się w limitach I wszystko to pod czujnikami tasiemkowymi po stronie GPU i zasilacza więc nikt mi nie wmówi że sposób podpięcia (niechlujnego) i stan wtyku i kabla zasilającego nie ma znaczenia. Zresztą, ze zwykłej ciekawości, każdy może też za pomocą zwykłego miernika cęgowego i takich czujników taiemkowych lub miernika temperatury infrared sprawdzić sobie jak przedłużenie przewodu zasilającego o dodatkowe 50cm przedłużką która ładnie wygląda wpływa na spadek napięcia i nagrzewanie podczas obciążenia 5090 powyżej nawet 500W
brzecol 25 Opublikowano 52 minuty temu Opublikowano 52 minuty temu 1 godzinę temu, oldfashioned napisał(a): Wczesniej mi sie nie rzucilo w oczy. Dobry fix dla NIE-ROGowych 5090 https://pokde.net/system/pc/psu/msi-mpg-ts-psu-active-monitoring Czy Thermal Grizzly nie wypuściło przypadkiem czegoś podobnego a nie trzeba wydawać grubych monet na wymianę zasilacza? Fakt, że 140 USD to też nie mało ale działa chyba z każdą zasiłką. Nie wczytywałem się dokładnie w opis, wiec mogę się mylić ale ogólna zasada jest chyba taka sama. https://www.thermal-grizzly.com/en/wireview-pro-ii-gpu/s-tg-wv-p2-h19n
lukadd 3 336 Opublikowano 50 minut temu Opublikowano 50 minut temu (edytowane) Mówią, żeby nie podłączać więcej jak 30 razy dla tych pierwszych kabli Ja na moich kablach to tak do ~10 rozłączeń robiłem. Edytowane 50 minut temu przez lukadd
oldfashioned 667 Opublikowano 48 minut temu Opublikowano 48 minut temu 3 minuty temu, brzecol napisał(a): Czy Thermal Grizzly nie wypuściło przypadkiem czegoś podobnego a nie trzeba wydawać grubych monet na wymianę zasilacza? Fakt, że 140 USD to też nie mało ale działa chyba z każdą zasiłką. Nie wczytywałem się dokładnie w opis, wiec mogę się mylić ale ogólna zasada jest chyba taka sama. https://www.thermal-grizzly.com/en/wireview-pro-ii-gpu/s-tg-wv-p2-h19n Si, myslalem o tym ale do white buildu mi nie pasowalo 😅
Doamdor 2 397 Opublikowano 46 minut temu Opublikowano 46 minut temu 17 minut temu, Kadajo napisał(a): Jak ludzie zaczną masowo widzieć co się dzieje z tym złączem podczas pracy to jak myślisz co będzie ? 20 minut temu, Kadajo napisał(a): Ja rozumiem, że tutaj jest narracja"póki mnie się nie spali to problemu nie ma" Przerabialiśmy już to za czasów wtopy z Intelem 16 minut temu, lukadd napisał(a): Chodzi mi, że ilość upaleń tych złącz jest naprawdę marginalna, upalenia procków AM5, a szczególnie 9800x3d uchodzą za marginalne, ale faktycznie się zdarzają nawet u nas na forumie. A złącza nowego jeszcze nikt nie upalił od czasów pclaba i rtx 3090Ti. Za to były upalone 8pin na pclabie. Prawdopodobnie przez customowe kabelki Więc jednak prawidłowe podłączenie i to dociśnięcie wtyczki może mieć coś do rzeczy, jak ktoś wrzuci pająka i dogniecie szybą na chama bo się nie mieści w budzie np. 2 lat do premiery RTX 60xx, lepiej dmuchać na zimne.
lukadd 3 336 Opublikowano 41 minut temu Opublikowano 41 minut temu Jakie dwa, jak za rok nie dadzą, to zbieramy ekipę i lecimy do USA z protestem pod siedzibę Nvidii Zbierajcie opony 1
brzecol 25 Opublikowano 37 minut temu Opublikowano 37 minut temu 8 minut temu, oldfashioned napisał(a): Si, myslalem o tym ale do white buildu mi nie pasowalo 😅 Na razie się jeszcze waham ale jak mi dobrze wejdzie piwo w weekend i stracę hamulce przed zakupami to może dla potrzeb testowych zamówię to ustrojstwo. Chce z ciekawości sprawdzić jak tam jakość i kable Seasonica wypadają na tle konkurencji. 1
Fenrir_14 1 002 Opublikowano 37 minut temu Opublikowano 37 minut temu (edytowane) @brzecol tak, TG WirePro II, jest jednak cały czas w pre-orderze. Seasonic ma dobre kable, masz już nową rewizję z niebieskimi kołnierzami ? @lukadd z tymi kablami też różnie jest bo jakość wykonania bywa lepsza i gorsza. Ten kabel Asusa już przed 10 razami miał przekroczone limity na pojedynczych pinach, od razu 2 piny. Może nie wtykałem go te 30 razy bo w sumie jak na 6ciu był już na czerwono to sobie odpuściłem IMHO najlepsze rozwiązanie, jeżeli wiesz że z kartą zostaniesz na dłużej to markowy zasilacz nawet ATX 3.0 (dłuższy czas podtrzymania) i kabel 3x8pin od strony zasilacza i 12v-2x6 po stronie karty. 60cm raczej do większości obudów będzie wystarczający, w NV9 był dosłownie na styk a to jest wielka buda. Edytowane 36 minut temu przez Fenrir_14
Rekomendowane odpowiedzi