Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, MJRegul napisał(a):

Widział ktoś to to już na oczy gdzieś? %-)

https://www.gigabyte.com/pl/Graphics-Card/GV-N5090AORUS-IF-32GD

Wolałbym Ventusa za 9000zł co tutaj niektórzy kupowali, i dac blok wodny. Blok wodny ze sporą chłodnica i tak pozamiata tego Aorusa, a cenowo i z kultura pracy to bedzie niebo a ziemia na rzecz VentusaWC. Bios i tak sobie mozesz wgrac jaki tam chcesz

Opublikowano
4 godziny temu, aureumchaos napisał(a):

https://shop.aquacomputer.de/Monitoring-and-Controlling/AMPINEL/AMPINEL-12V-2x6-graphics-card-power-management-type-A::4269.html

image.png.51ca623c018d6a04d8e0cdd3183cbd55.png

W koncu moge kupic 5090 i si enie bac ze mi sie kabel zjara... Teraz tylko jak cena spadnie ponizej 10k to biore 8:E

Obstawiam że te bzdety zwiększają szanse na zjaranie kabla/portu niżeli odwrotnie.
To samo było od startu całej afery z 4090, najwięcej problemów było od ludzi z custom kablami, przejściówkami i innymi gównami a najmniej od ludzi z dobrym zasilaczem i natywnym kablem prosto od zasiłki do GPU.

Docisnąć raz na jakiś czas kabel do gniazda żeby być pewny że panel boczny/ciepło nie poluzowało i normalnie użytkować i nie srać w pory :E 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, leven napisał(a):

Daj już spokój, bo to trąci gimbazą. Takie szyderstwa to sobie w domu proszę praktykować. 

Wyjmij proszę ten kij z wiadomej części ciała i nie zachowuj się jakby Cię to osobiście ubodło ;)

Koniec offa, miłego wieczoru. 

Lepiej się śmiać jak chorować.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Też zależy z czego sie przesiadłeś i jak odczucia. 5070Tiki złe nie sa. Fakt, że sporo zapłaciłes na pocieszenie Ci moge powiedzieć, że juz w nowych gierkach 5070Ti jest szybsze o okolo 2% w 4k od 4080S. Dodasz do tego inne ficzery, gwarancje i swietna wersje samej karty nie ma co plakac

Przesiadka z gigabyte rtx 3070 8gb. Ktorą swoją drogą tez kupiłem w pamietnym złym okresie za 5 tysiecy, bodajże w 2021. Nie no ogolne odczucia są spoko lepiej to hula bez porownania tymbardziej że zrobilem generalny remont pc po latach. Bo ta 3070 miała obok i79700 i 32gb ram ddr4 2666 mhz. Wiec jestem jak najbardziej zadowolony bo zmiescilem sie spokojnie w dyszcze za nowego pc i za tamte czesci tez ukąsiłem hajs. Ale poprostu nie wiedziałem ze ray tracing jest taki wymagający. A strix jednak jest bardzo zimny i cichy ale mysle ze trza było brac 5080.

Edytowane przez WJ_PR
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Zhao napisał(a):

Śmieszne,że zdjęcia są  prezentowane na Astralu,który ma monitorowanie złącza :E 

Fajnie,że załapie się na gierkę 

Astral też balansuje? myślałem, że tylko  monitoruje

As a balancer, AMPINEL actively regulates the current on the individual rails, thereby reducing power losses at the connector

@Mizu jeśli  komuś ma wyjść coś sensownego to  Aquacomputer ma na to największe szanse

Edytowane przez bofff
Opublikowano
41 minut temu, WJ_PR napisał(a):

Przesiadka z gigabyte rtx 3070 8gb. Ktorą swoją drogą tez kupiłem w pamietnym złym okresie za 5 tysiecy, bodajże w 2021. Nie no ogolne odczucia są spoko lepiej to hula bez porownania tymbardziej że zrobilem generalny remont pc po latach. Bo ta 3070 miała obok i79700 i 32gb ram ddr4 2666 mhz. Wiec jestem jak najbardziej zadowolony bo zmiescilem sie spokojnie w dyszcze za nowego pc i za tamte czesci tez ukąsiłem hajs. Ale poprostu nie wiedziałem ze ray tracing jest taki wymagający. A strix jednak jest bardzo zimny i cichy ale mysle ze trza było brac 5080.

Ło panie, teraz w takim Dying Light 2 z DLSS 4.5 to jest 80% roznicy pomiedzy 5070 a 3070, Nawet jak załozomy tylko DLSS 4 (nie 4.5) to są to okolice 60%. To do takiej 5070Ti to bedzie 100% wydajnosci w zwyklym DLSS 4, i jeszcze wiecej z DLSS V2, jak dodasz do tego srogie OC, Multi frame gen, i jeszcze 2x tyle vram, to sie robi po prostu przepasc.Jak masz ja jeszcze to weź sobie wsadz na 1 dzien i zobacz jaka jest roznica. 

No tak, tylko zapominasz że 5080tki chodziły wtedy po 6500zł najczesciej za przyzwoite wersje. A paździerze były po 5200-5500 z tym, że to też pojawiały sie na pare godzin i lud wykupował. No jakby Ci sie wtedy trafila 5080 za 5200zł to oczywiscie lepszy deal, bo mozna UV zrobic nawet na najgorsze wersji karty. No ale sa tez inne aspekty, taki VENTUS w obudowie, nie prezentuje sie zbytnio okazale. 

5080ceny.thumb.png.c3dcd2c79267ee0af8ff14cd4e41dc96.png

Opublikowano (edytowane)

To jacyś janusze biznesu zafiksowani żeby wyszarpać od jakiegoś idioty, err... jelenia 700-800 ziko na dopłatę do czynszu lol. Sprawdziłem na szybko to można takiego Prime'a 5080 na allegroszczanie w pakiecie z nowym Residentem chapnąć za 6K w sklepie który ma +1000 pozytywów.

Kurde powariowali wszyscy w tej spirali paniki xD 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, WJ_PR napisał(a):

Wszystko zależy kiedy kupowałeś, bo jak miałeś budżet 5600zł to brałbym bez zastanowienia 5080 jeśli to było jeszcze jakiś miesiąc temu. Ale wiadomo przesiadając się z 3070 masz takiego kopa, że i tak jest duży fun. Strix bardzo fajny, ale moim zdaniem nie warty aż takiej dopłaty. Bawiłem się kiedyś Gigabye Gaming OC 5070Ti karta wypas jak była w normalnych cenach. Beż żadnego UV, przy pełnych 300W okolice 62 stopni 1100-1300rpm na niesłyszalnych wentylach. Sam się zastawiałem przez jakiś czas nad 5070Ti albo może 5080 dla siebie i jak już brałbym tego Gigabyte, ale wybiłem sobie z głowy przesiadkę z 4070Ti. Taka 5080 Gigabyte Gaming OC jeszcze na początku stycznia bez problemu chodziła w cenie 5300zł, a to jest niebo a ziemia względem tych najtańszych kart, które też były w podobnej cenie.

Edytowane przez skunRace
  • Like 1