Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo możesz głośniej🎇 Ja nie zwracam uwagi na to co mówią inni w sprawie w której mam porządne rozpoznanie 😀 Zawsze idziesz po swoje bez oglądania się na innych 💪 

Ale jesteś przewidywalny, bo mniej więcej takiej odpowiedzi się spodziewałem %-)

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

No nareszcie się ktoś chociaż przyznał do upalonego kabla. A tym czasem side manipuluje zasadami fizyki i u niego 600W nawet się nie grzeje ;D

Mnie to się wydaje ze nikt tutaj się nigdy nie przyzna jeśli coś z tym złączem pójdzie nie tak :D

Przecież już kiedyś jak pierwszy kabel tomcug upalił to pisał :E Nawet nie wiem czy to jeszcze na pclabie nie było. Ale on nie używa tych kabli jak przeciętny człek :E Ponad 100 podłączeń i wypięć na jednym kablu jak przerzuca GPU do testów. Ja osobiście to raczej tak do 30-40 połączeń i rozłączeń bym używał, zresztą gdzieś nawet takie zalecenia były przynajmniej dla tych pierwszych rewizji :E 

Zresztą dla kabli PCIe 8pin też jak google mówi złącza się potrafią zużywać przy wpięciach rzędu kilkadziesiąt razy czy 100 :E 

U siebie tylko 3 kable testowałem jeden przelotka od GPU przez kilka miesięcy i 2 kable od Bequiet od zasilacza, jeden stara rewizja, drugi nowa. Max PL mam 480W, wtyczki są po prostu lekko ciepłe przy długim grzaniu przy takiej mocy. 

A ogólnie nie wiem dla czego myślisz, że ktoś by się nie przyznał, że upalił kabel. Niby dla czego, sam upaliłem 9800X3d i to na hejtowanym Asrocku :E i nie miałem oporów, aby od razu o tym napisać na forumie :E  Dziarson upalił na Asusie itd.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

Jprdl, miałem bardzo dużo kart serii 5000, w większości 5090 i nigdy, ani razu, nawet dla karty z TDP 300W nie przyszło mi do głowy żeby użyć dołączonej ośmiorniczki. 

Szkoda karty :/

Tutaj raczej nie ma to znaczenia, ja używam tak od prawie 2 lat. 

Opublikowano
14 minut temu, lukadd napisał(a):

Przecież już kiedyś jak pierwszy kabel tomcug upalił to pisał :E Nawet nie wiem czy to jeszcze na pclabie nie było. Ale on nie używa tych kabli jak przeciętny człek :E Ponad 100 podłączeń i wypięć na jednym kablu jak przerzuca GPU do testów. Ja osobiście to raczej tak do 30-40 połączeń i rozłączeń bym używał, zresztą gdzieś nawet takie zalecenia były przynajmniej dla tych pierwszych rewizji :E 

Zresztą dla kabli PCIe 8pin też jak google mówi złącza się potrafią zużywać przy wpięciach rzędu kilkadziesiąt razy czy 100 :E 

Konektory rozjeżdżają się trzeba docisnąć i będzie ok ;)

Takie rzeczy to nie tylko na 12VHPWR ;)

Nawet HDMI jak będziesz wkładał setki razy to też zacznie się problem pewnych rzeczy się nie przeskoczysz ;)

Opublikowano

@Pitt_34 ewentualny luz i brak pełnego "domkniecia" pinów ma wpływ, można to sprawdzić samemu miernikiem cegowym nie dociskając do końca wtyczek. Może się wyraziłem trochę nieprecyzyjnie ale miałem na myśli potencjalnie dodatkowe ryzyko z tego wynikające. Długość kabla i dodatkowe łączenia też wpływa na jego rezystancję chociaż w tym przypadku będzie ona raczej znikoma. 

Opublikowano
1 minutę temu, j4z napisał(a):

Dlaczego Quake 2 RT tak grzeje kartę? Przecież u mnie to nie ma żadnego przełożenia na gry, w które gram, a karta chodzi na 100%. Toć to jakaś masakra jest. :P

Bo używa 105 % możliwości całego układu :D

Opublikowano
5 minut temu, sideband napisał(a):

Nawet HDMI jak będziesz wkładał setki razy to też zacznie się problem pewnych rzeczy się nie przeskoczysz ;)

No wiem, nawet na necie ludzie płakali, że upalili złącze HDMI i wrzucali fotki :E 

7 minut temu, Kadajo napisał(a):

@lukadd nie ufam wam :Up_to_s:

To musisz kupić sam 4090, albo 5090 i przetestować :E Innego wyjścia nie ma.

Opublikowano (edytowane)

Ile? Problem jest maga rozdmuchany. Procki padają na forumie i ludzie piszą, że to w normie, bo jakaś ilość możę się upalić, zasilacze padają z lepszej półki i też wszystko w normie, bo może się zdarzyć.

Na forumie jeszcze żaden, ani jeden kabel się nikomu nie upalił przy normalnym użytkowaniu od czasu pclaba i RTX 3090Ti, ale pierdylion filmików na youtubie bo się klika i niektórzy robią w gacie :E 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano

No można i tak na to spojrzeć.

Jednak fakt jest taki ze problemów ze złączem poprzedniego standardu było zdecydowanie mniej a brało to się z bardzo prostej przyczyny która wielokrotnie jest omawiana przy analizie tego bajzlu. Margines błędu i zapas z jakim nowe złącze jest zaprojektowane powoduje właśnie te wszystkie problemy.

Opublikowano

Żadnego problemu nie ma. Gównianych kabli czy styków niskiej jakości nie spotyka się nigdzie, bo żadna szanująca się firma w roku 2026 nie zrezygnuje ze standardów jakości na rzecz zwiększenia zysku. No kto by tak robił?! ;)

Każdy, komu się sfajczyło wtykał specjalnie tylko na 1mm zamiast docisnąć. Wcześniej tysiące kabli 8pin się też fajczyły, tylko specjalny OKI (Oddział Kontroli Internetu) kasował wszelkie wpisy. Wszyscy którym się sfajczyło mimo dociśniętej wtyczki i markowego kabla to idioci, a jeśli to osoby z wieloletnim doświadczeniem i szanowane, to na pewno montowały po pijaku, albo ich kot się bawił kablem albo pies pogryzł wtyczkę. 

Problemu tak nie ma, że wprowadzono "poprawki". :E

Jasne,  że nie fajczy się 30% kart/kabli, ale problem zdecydowanie jest. I ktoś komu się droga karta sfajczyła naprawdę w dupie będzie miał czy miał pecha i był wśród np. 1%, bo 99% kabli/gniazd się nie fajczy. 

Nie ma co panikować, ale trzeba i to zdecydowanie podjąć środki ostrożności, które nie były konieczne wcześniej. Nawet w przypadku kart 5070, choć wedle ekspertów te się nie mają prawa fajczyć, bo blablabla.

A się fajczą. No jak na złość. ;)

Pewnie specjalnie ktoś sfajczył dla clicbaitu. ;]

Słynne, legendarne "dziwne... u mnie działa"

• Upvote 1