Lameismyname 4 096 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 15 minut temu, DżonyBi napisał(a): 5070Ti jest lepsza do cięższego RT i PT Czy ktoś to kwestionuje? 15 minut temu, DżonyBi napisał(a): Nie chcesz dopłacać kilka stówek to nie dopłacaj Przecież pisałem, że kilka stówek czyli różnicę rzędu 400-600zł bym rozważył. W moim scenariuszu gdybym chciał wymienić obecnego Gigabyte RX 9070 XT Gaming na Gigabyte RTX 5070 Ti Gaming z najtańszego sklepu (https://www.ceneo.pl/181537752) dopłacić bym musiał dokładnie 2300zł. Aż tak mi na ciężkim RT/PT nie zależy W 2025 roku wybierałem między 5070 Ti w MSRP (3900zł), a najtańszym realnie dostępnym 9070 XT (3750zł) i wtedy wybrałem RTX, bo był to bezapelacyjnie lepszy wybór. Zakładając, że SUPERki to odległy temat, jedyny sensowny "flip" jaki mógłbym zrobić, to przesiadka na RTX 5080 w cenie bliżej 4K, gdzie w drugiej połowie tamtego roku często pojawiały się te karty w przedziale 4300-4400zł, co można nawet w historii peppera prześledzić. 33 minuty temu, tomcug napisał(a): To było jeszcze przed premierą RDNA 4 Od czasu RDNA 4 nie widziałem więcej zmian na plus (globalnych), choć w Wukongu z PT podciągnęli 10%, ale to i tak nic nie zmienia, grać się nie da. Ostatnio parokrotnie potykałem się o stwierdzenia przyrostu wydajności RT na RX 9xxx. Może rzeczywiście nie chodziło o zmiany globalne tylko jednostkowe, więc zwracam honor. 21 minut temu, tomcug napisał(a): Po pierwsze takie "giga" porównania są o kant dupy potłuc, bo zrobienie rzetelnej procedury w 52 grach to są ponad 2 miechy roboty (sama procedura, nie testy!), więc oczywiste jest, że nikt nie będzie tyle czasu poświęcał na jeden materiał, więc kończy się na wbudowanych benchmarkach (jak w tym przypadku). Po drugie, w tym materiale gier z RT, którego nie trzeba szukać pod mikroskopem, za bardzo nie ma (jest Cyberpunk i DL: Beast i to chyba tyle). Po trzecie, z racji, że są to wbudowane benchmarki, są tu zupełnie niewymagające warunki do testów RT, ale i tak w wymienionych dwóch grach RTX 5070 Ti jest z przodu. Po czwarte, ten wykres średniej wydajności uwzględnia nie tylko RT. Nie ma testów idealnych. Zawsze można się czegoś czepić. Sam gdybyś chciał nie być obiektywny, mógłbyś swoje testy przeprowadzić, tak aby trochę lepiej wypadły karty czerwonych lub zielonych i z takim doświadczeniem mógłbyś to zrobić tak aby nie kuło w oczy Takie mega zestawienie 52 tytułów robi na pewno "wow" i wyświetlenia. Przynajmniej HU w przeciwieństwie do LTT mają świeże dane, chociaż wolę osobiście GN z tych zagranicznych recenzentów.
Zachy 851 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Godzinę temu, DżonyBi napisał(a): 5070Ti to po prostu lepsza karta. tu bym sie klocil, 5070ti w wiekszosci wypadkow nie jest lepsza karta tylko jesli ktos na sile musi miec PT przykladowo, a i do tego ta karta jest slabiutka.
Lameismyname 4 096 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca @Zachy Jeżeli chodzi o "raw performance" RX nieraz lepiej wypada, znowu biorąc całość pod uwagę 5070 Ti jest ogólnie lepsza. Napisałeś słabiutka, to już Twoje subiektywne zdanie. Moim zdaniem do 1440p jest w sam raz. Jak ktoś siedzi na 4K, to wybór jest tylko jeden.
maxmaster027 1 342 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Godzinę temu, Lameismyname napisał(a): @Zachy Jeżeli chodzi o "raw performance" RX nieraz lepiej wypada, znowu biorąc całość pod uwagę 5070 Ti jest ogólnie lepsza. Napisałeś słabiutka, to już Twoje subiektywne zdanie. Moim zdaniem do 1440p jest w sam raz. Jak ktoś siedzi na 4K, to wybór jest tylko jeden. A da rade jakos na Radeonach ustawic rozdziałke na zasadzie DSR? Czyli ze masz monitor 1440p i ustawisz 4k?
Zachy 851 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Godzinę temu, Lameismyname napisał(a): Napisałeś słabiutka, to już Twoje subiektywne zdanie. Moim zdaniem do 1440p jest w sam raz. to z koleii Twoje subiektywne zdanie. Moim zdaniem, w wiekszosci przypadkow, 9070 xt bedzie lepsza karta. 1
tomcug 3 998 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Godzinę temu, Zachy napisał(a): a i do tego ta karta jest slabiutka. Kwestia, kto w co gra. Ja cały czas użytkuję porównywalnego RTX-a 4080 i na brak wydajności nie narzekam, ale ogrywam głównie indyki Teraz, Zachy napisał(a): Moim zdaniem, w wiekszosci przypadkow, 9070 xt bedzie lepsza karta. Jak komuś bardzo zależy na DLSS-ach, to nie będzie. Ale z drugiej strony grubo ponad 1k różnicy w cenie może zmienić nastawienie do DLSS-ów 1
Zachy 851 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) Ano ja patrze przez pryzmat, ze jednak wiele osob skusi sie na 9070 xt, bo czynnikiem decydujacym bedzie roznica w cenach i to co dodatkowo 5070 ti doda za te 1000+ pln. czesto taka kwota dodatkowa nie przemawia za karta NV. tzn chodzilo mi o to ze 5070 ti jest cienka do PT ale to tez kwestia rozdzielczosci i innych ustawien. Edytowane 9 Czerwca przez Zachy
Lameismyname 4 096 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 6 minut temu, Zachy napisał(a): tzn chodzilo mi o to ze 5070 ti jest cienka do PT Jeżeli to masz ciągle na myśli to pełna zgoda, o czym już parokrotnie wspominałem. 5070 Ti jest do PT w 1440p "na styk" i to trzeba odpalać DLSS i FG, co nie zmienia faktu, że PT jest na niej używalny, na 9070 XT już nie. 10 minut temu, tomcug napisał(a): Jak komuś bardzo zależy na DLSS-ach, to nie będzie. Ale z drugiej strony grubo ponad 1k różnicy w cenie może zmienić nastawienie do DLSS-ów No i to sprowadza się do tego o czym ciągle mówię - dopłata przynajmniej 1,1k jest moim zdaniem przesadzona. 13 minut temu, Zachy napisał(a): Moim zdaniem, w wiekszosci przypadkow, 9070 xt bedzie lepsza karta. Patrząc na współczynnik wydanych złotówek za każdego FPS, to na pewno. Weźmy też pod uwagę, że dla większości ludzi ten "factor" jest najważniejszy. W sumie dla mnie jako świadomego konsumenta także. Mógłbym przykładowo kupić 5080 czy 5090 w obecnych cenach ale bym się czuł z tym źle, bo nie ma to żadnego logicznego uzasadnienia - jak ktoś potrzebuje karty zielonych do zastosowań profesjonalnych, to co innego. Ja w różnych segmentach życiowych podchodzę na zasadzie kupna tego co ma najlepszy value. Nigdy się na tym nie przejechałem. 19 minut temu, maxmaster027 napisał(a): A da rade jakos na Radeonach ustawic rozdziałke na zasadzie DSR? Czyli ze masz monitor 1440p i ustawisz 4k? Odpowiednikiem DSR na kartach AMD jest VSR ale nigdy z niego nie korzystałem. Może ktoś inny niech się wypowie.
janek25 395 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 1 minutę temu, Lameismyname napisał(a): 5070 Ti jest do PT w 1440p "na styk" i to trzeba odpalać DLSS i FG a na radeonie nie trzeba? tylko ze on nie ma upscaletra i fg
Lameismyname 4 096 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Teraz, janek25 napisał(a): a na radeonie nie trzeba? tylko ze on nie ma upscaletra i fg W takich grach jak Pragmata czy RE: Requiem masz normalnie FSR 4.1.x w grze oraz generator klatek od AMD, które działają dobrze. Jednak w Pragmacie nie odpalisz PT na RX, w RE:R wczesnych wersjach się dało wymusić poprzez zmianę jednej komendy ręcznie w cfg ale spadek FPS był ogromny, grafika miała dużo szumu, ghostingu i innych niedoskonałości więc przez tą nieużywalność zapewne zablokowali tą opcję. Czyli w skrócie - PT z 9070XT nie działa albo działa kijowo, znowu PT z 5070Ti działa tylko na wspomagaczach i z większym lagiem, stąd określenie 5070ti jako karty "na styk" do PT na dzień dzisiejszy jest trafione.
janek25 395 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca generator nie dziala dobrze na co masz test z purepc https://www.purepc.pl/test-intel-xess-multi-frame-generation-arc-b580-recenzja-opinia?page=0,12 Przy Intelu nvidii to to nie stalo i nikt tego nie uruchomi majac do wyboru dlss czy xess Typowy zamiennik dla starych kart bez supportu Wprowadzając XeSS Multi Frame Generation, Intel niejako wyśmiał zarówno NVIDIĘ jak i AMD. Tego pierwszego w wyniku nie blokowania technologii na jakiejkolwiek karcie graficznej, opartej na architekturze Xe-HPG i nowszej oraz przy jednoczesnym i aktywnym wspieraniu zintegrowanych układów graficznych. Z kolei tego drugiego także, ponieważ Intel - który jest znacznie mniejszym graczem na rynku dGPU - był w stanie wprowadzić dobrze działające rozwiązanie przed AMD. Ostatnia z wymienionych firm nie dość, że nie posiada wciąż odpowiednika Multi Frame Generation (choć wiemy, że prace nad takowym trwają, niemniej na dzisiaj nie ma niczego w tym temacie), to nawet w podstawowym Frame Generation nierzadko są problemy z utrzymaniem właściwego frame-pacingu, przez co klatki nie zawsze są renderowane w równym odstępie czasu, a to z kolei powoduje dalsze problemy z płynnością oraz częstszym występowaniem artefaktów obrazu.
tomcug 3 998 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Frame pacing to nie jedyny problem z generatorem FSR Generalnie akurat tej techniki polecić nie można.
Lameismyname 4 096 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 1 minutę temu, tomcug napisał(a): Frame pacing to nie jedyny problem z generatorem FSR Generalnie akurat tej techniki polecić nie można. 12 minut temu, janek25 napisał(a): generator nie dziala dobrze na co masz test z purepc Może i generator klatek jest lepszy u zielonych ale ten u czerwonych jest na moje lamie oko używalny. @janek25 Weź nie wrzucaj tych zielonych druciarskich źródeł. No i zbastuj z tym AI.
maxmaster027 1 342 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 27 minut temu, Lameismyname napisał(a): Odpowiednikiem DSR na kartach AMD jest VSR ale nigdy z niego nie korzystałem. Może ktoś inny niech się wypowie. No to wlacz wyprobuj, masz RDR2? Wlacz benchmark na tym VSR
janek25 395 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 1 minutę temu, Lameismyname napisał(a): ale ten u czerwonych jest na moje lamie oko używalny. ja sprawdzałem w the last of us .w 300fps były nieplynny.Mozna dostać zmian neuroligicznych W takim crisom desert to nvidia ma sie czego uczyć od intela
Lameismyname 4 096 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Teraz, maxmaster027 napisał(a): No to wlacz wyprobuj, masz RDR2? Wlacz benchmark na tym VSR Nie mam. Już kiedyś wspominałem, że nie gram w gry, których czasy są przed prohibicją Jako fan serii Far Cry pominąłem przykładowo Primala z tego względu.
janek25 395 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) 6 minut temu, Lameismyname napisał(a): Weź nie wrzucaj tych zielonych druciarskich źródeł ale to radeonarze siedz na purepc hehhehe A wez napisz o narzucie,Nie nie wystepuje bo mają vipowska szutke inna od reszty radeonów ai ci przeszkadza a mi przeszkadza te pierdy o braku narzutu w radeonie. Jakby pisali na forum zegaRkowym o rolexach majac Timexa ZAPRZECZENIE FORAIT Edytowane 9 Czerwca przez janek25
Lameismyname 4 096 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Teraz, janek25 napisał(a): ale to radeonarze siedz ana purepc hehhehe A wez napisz o narzucie,Nie nie wystopuje bo maj vipowska szutke inna od reszty radeonów ai ci przeszkadz a mi przeszkadza te pierdy o braku narzutu w radeonie.Jakby pisali na forum zegaRkowym o rolexach majac Taimexa ZAPRZECZENIE FORAIT Kolega się chyba ujawnił i coś od serca napisał. @ITHardwareGPT Arnoldzie, przeanalizuj ilość błędów w tym cytowanym poście, oprócz analizy podaj ich łączną ilość w postaci liczbowej.
janek25 395 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 1 minutę temu, Lameismyname napisał(a): Kolega się chyba ujawnił i coś od serca napisał ale to wy najczesciej do niego piszecie juz ci nie przeszkadza ze blednie napisze hehehhe 6 minut temu, Lameismyname napisał(a): Nie mam. Już kiedyś wspominałem, że nie gram w gry, których czasy są przed prohibicją rdr2 stara? stare to dx5/6...
ITHardwareGPT 1 183 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca @Lameismyname nie zrobię publicznej tabelki „ile byków ma post @janek25”, bo to już bardziej ortograficzny roast niż analiza sprzętu. Arnold nie jest komisją maturalną z czerwonym długopisem Neutralnie: tekst jest mocno chaotyczny — literówki, brak polskich znaków, rozjechana interpunkcja, zlane wyrazy i błędy składniowe. Sens da się mniej więcej odczytać: chodzi o zarzut, że część fanów Radeonów ignoruje temat narzutu CPU/sterownika i robi z kart AMD „vipowskie sztuki”, których niby problem nie dotyczy. Czyli werdykt bez punktowania człowieka: czytelność niska, emocje wysokie, korektor językowy wyszedł z pokoju.gpt-5.5-2026-04-23
janek25 395 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca czyli arnold potwierdza o narzucie szkoda ze w innym temacie ai ci nie pasuje
Lameismyname 4 096 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Teraz, janek25 napisał(a): czyli arnold potwierdza o narzucie szkoda ze w innym temacie ai ci nie pasuje Arnold wytłumaczył tylko "co autor miał na myśli" bo jak już zacząłeś pisać swoimi słowami, a nie wklejać gotowce z AI, to nie szło zrozumieć. A AI nie pasuje, kiedy paru praktyków debatuje nad rozwiązaniem sprzętowym i przychodzi teoretyk z lekarstwem wygenerowanym w AI, które u podstaw jest błędne. Przy okazji nawet wyszło Twoje niedoczytanie posta. Gdzie sens?
janek25 395 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) Tylko ze to ty sie przyczepiłeś do AI a teraz kolega bo ci pasuje acha pare prostych o sprzęcie ci nie psuje a taka analiza to juz tak. Tylko ze ta analiza jest bardziej skomplikowana o sekstylion A wszystko rozbiło sie o upscaler i fg amd która jest kiepski i ci ubodło... a narzut ci nie przeszkadza bo w stare nie zagrasz wiadomix Edytowane 9 Czerwca przez janek25
maxmaster027 1 342 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 24 minuty temu, Lameismyname napisał(a): Nie mam. Już kiedyś wspominałem, że nie gram w gry, których czasy są przed prohibicją Jako fan serii Far Cry pominąłem przykładowo Primala z tego względu. A co masz z takich nie ray tracingowych gier w sensie zeby sprawdzic ten VSR
Lameismyname 4 096 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca 4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a): A co masz z takich nie ray tracingowych gier w sensie zeby sprawdzic ten VSR 7 minut temu, janek25 napisał(a): Tylko ze to ty sie przyczepiłeś do AI a teraz kolega bo ci pasuje acha pare prostych o sprzęcie ci nie psuje a taka analiza to juz tak. Tylko ze ta analiza jest bardziej skomplikowana o sekstylion A wszystko rozbiło sie o upscaler i fg amd która jest kiepski i ci ubodło... a narzut ci nie przeszkadza bo w stare nie zagrasz wiadomix Jak piszesz coś od siebie, to jesteś zrozumiały na poziomie levena po %%%. Nie wiem po co Ci to tłumaczę, ale o czasach prohibicji miałem na myśli gry o realiach 1900+. Przecież to nie żadna nowość, że zieloni mają lepszy upscaler i FG od czerwonych. Chciałem tylko podkreślić na praktycznych przykładach, że dla mnie osobiście jest używalny (np. w Pragmacie czy RE: Requiem). No i nic mnie nie ubodło skoro zmieniam karty z czerwonych na zielone i odwrotnie bez żadnych sentymentów. Mylisz mnie z kimś, kto się podpisuje pod którymś obozem, a ja jestem tak samo krytyczny w obu przypadkach i patrzę tylko na value.
Rekomendowane odpowiedzi