Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

AMD nic lepszego nie wypuści. Pokładałem kiedyś nadzieje w plotkach o RX 9080/9090

gdzieś 10s przed 24 minutą. Jak wyjdą superki to pytanie czy będzie im się opłacało puszczanie rdna4 na szerszej szynie...

Kupisz 3 5080 za cenę 5090 to miejsce na coś jest...

5080 paręnaście procent wydajnościowo ponad 70ti a w cenie to ze 2-3k teraz... jest gdzie i z czym wskoczyć jak tylko masz te gddr6 jak i jakąś pojemność w tsmc

A klientela przeboleje ten ciut gorszy fsr jak i brak framegen.

Jeszcze pytanie jak to coś od latencji działa u nich.

Opublikowano

@areczek1987 Pożyjemy zobaczymy. Póki co nie widzę sensu zmiany 9070XT na cokolwiek.
Jeżeli DLSS 5 rzuci na kolana, a w odpowiednim czasie wyjdą superki i któraś z nich rzeczywiście będzie ciekawą opcją, to może się skuszę. Nic na siłę.
Patrząc na poprzednią generację AMD było bardziej w tyle - gówniany FSR, kiepska wydajność w RT. Teraz odrobili lekcje i wstydu nie ma ;) 

Opublikowano

Oni obawiają się że zaraz wypuszczą fe w msrp a tak im chyba pasuje. Jeszcze w pt odstają, tego nowego fsr nie widziałem, generacja klatek to przy jakiś solidnych i pytanie co z tym low latency co konkuruje z reflex i w których grach to w ogóle jest...

Zabawne że na rynku wtórnym 9070xt coraz tańsze w przeciwieństwie do kart nv...

Opublikowano

@areczek1987 Path Tracing to zaledwie parę gier na krzyż plus dwa demka technologiczne (Half Life 2 RTX i Quake 2 RTX) - te co mnie interesowały (Cyberpunk i RE: Requiem) już zdążyłem ograć, jestem w trakcie Pragmaty - zacząłem ją ogrywać z PT na 5070 Ti, teraz z RT na 9070 XT ale na raty to robię bo mnie nie wciągnęła - taki niedzielny rodzinny Dead Space. Najnowszy FSR to trzeba bardziej byłoby zatrzymywać się w miejscu, robić print screeny i analizować statyczny obraz na tyle jest dobrze. Nvidia Reflex vs AMD Anti Lag 2 - w CS2 te opcje mam zawsze włączone ale czy to bardziej placebo - ciężko powiedzieć, ja tam różnicy nie czułem i nie czuję. Z pomiarów wychodzi, że COŚ to daje. No a z cenami fakt - na tą chwilę najtańszy RTX 5070 Ti to 3900zł (jak premierowe MSRP) natomiast najtańszy RX 9070 XT to 2800zł czyli mamy 1100zł różnicy. Przy tym pułapie cenowym za ogólne ficzery zielonych, które są lepsze można zapłacić "premium" 400-500zł i to ma jakieś uzasadnienie, a nie 1100zł. Ponadto jest jedna kwestia o której nikt nie mówi i która w jeszcze gorszym świetle stawia RTXy - podstawowe modele RTXów, są gorsze jeżeli chodzi o chłodzenia od RXów. W RXach masz jeden wyjątek - kiepskiego ACERa, a wszystko inne jest na przyzwoitym poziomie. Przy RTX masz Ventusy, Pality, Gainwardy, nawet do Inno czy PNY trzeba podejść z UV niestety, a znowu z dobrych budżetowców jak ASUS Prime cenę masz znowu odlecianą +200-300zł, czyli różnica jeszcze dalej się pogłębia z 1100zł do 1300-1400zł. No powalone.
Paradoksalnie w tym wszystkim z kart zielonych RTX 5070 nieźle wypada cenowo - dużo opcji za 2300zł, czyli dokładnie tyle za ile stoją 5060 Ti 16GB i w tą stronę bym szedł.

Opublikowano
2 godziny temu, sideband napisał(a):

Zaczęli od dupy strony zamiast ogarnąć dobre SOCi i integry powoli rozwijali sterowniki to od razu rzucili się na karty gdzie soft w powijakach.

Zgadzam się. Ale mleko już się rozlało i poszła wieść w świat, że Intel ma stery słabiutkie (nawet, jak ktoś Arca nie miał, to i tak o tym usłyszał).

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Kilkanaście gier z Path Tracingiem. 

Mało takich gier się pojawia, ale stopniowo biblioteka rośnie. 

Nawet jeśli, to nadal nie jest dużo. HU swojego czasu surowo ocenili tytuły RT i PT oraz na ile grafika zmienia się realnie na plus. Dla mnie grą ostatnich lat jest Cyberpunk 2077 + Phantom Liberty i dla tego jednego tytułu chciałem koniecznie pograć z PT. Tytuł oklepałem co do jednej znajdźki i misji pobocznej. To co innego chciałem z PT ograć to też ograłem z tej grupy już nastu tytułów. Jak DLSS 5 rzuci mnie na kolana, to pójdę w stronę RTX 5080. Czas pokaże.

EDIT: A odnośnie sterowników taka anegdotka: Fani zielonych chcieliby aby sterowniki czerwonych były jak sterowniki niebieskich xD 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

Alan Wake 2

Black Myth: Wukong

Cyberpunk 2077 (z aktualizacjami)

DESORDRE: A Puzzle Game Adventure

Doom: The Dark Ages

F1 2025

FBC: Firebreak

Half-Life 2 RTX

Indiana Jones and the Great Circle

Minecraft with RTX

NARAKA: BLADEPOINT

Portal with RTX

Resident Evil Requiem

PRAGMATA

Nadchodzące / niedawno dodane:

007 First Light (2026)

Control Resonant

Directive 8020

Tides of Annihilation

Death Relives

NTE: Neverness to Everness

A daj pan spokój...

https://www.pcgamingwiki.com/wiki/List_of_games_that_support_ray_tracing

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)

NVIDIA sama podaje gry z PT:

https://www.nvidia.com/en-in/geforce/news/nvidia-rtx-games-engines-apps/

Screenshot_20260609-070154.thumb.png.82aa25a895d13ea8b47c38d79d76d13b.png

W przypadku Ray Reconstruction lista wydłużyłaby się o kolejne kilkanaście pozycji.

Generalnie przyszłość to PT i gier z tą technologią będzie przybywać, a czerwoni są w czarnej dupie. Ich karty będą więcej traciły (już tracą) na wartości niż karty od zielonych. To co ktoś teraz dołoży do np. 5070Ti względem RX9070XT to część z tego odzyska przy odsprzedaży. 

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, sideband napisał(a):

To nie wszystkie gry ;)

To których brakuje? Bo skoro jest 007 First Light wpisana jako nadchodząca, to lista na pewno jest świeża.
Jedyna kwestia bycia niekompletną ale gdziekolwiek się nie spojrzy, to objętościowo wygląda podobnie. 
Nawet jeśli byłaby różnica paru tytułów +/- niewiele to zmienia.

Bardziej zwróciłbym uwagę na inną istotną kwestię, którą poruszył Hardware Unboxed.
Nie jest istotne w ilu grach RT/PT jest, tylko w ilu daje realną i zauważalną zmianę na plus.

hu.jpg

1 godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Generalnie przyszłość to PT i gier z tą technologią będzie przybywać, a czerwoni są w czarnej dupie. Ich karty będą więcej traciły (już tracą) na wartości niż karty od zielonych. To co ktoś teraz dołoży do np. 5070Ti względem RX9070XT to część z tego odzyska przy odsprzedaży. 

Ogólnie PT robi efekt WOW ale w niewielu tytułach leniwe devowskie dupska nad tym przysiadły i zrobiły to jak trzeba.
Czerwoni są w tak czarnej dupie, że w najnowszych testach na najnowszych sterownikach w nowych tytułach RXy zrównują się lub nawet wyprzedzają konkurencyjne RTXy w Ray Tracingu.
Bierzesz trzy tytuły dodawane do kart Nvidii:
- obecny: 007 First Light - 9070XT na maksymalnych detalach w 1440p wydajnością jest idealnie w środku pomiędzy 5070ti, a 5080. (źródło: techpowerup.com)
- poprzedni: Pragmata - 9070XT na maksymalnych detalach z RT w 1440p wydajnością bije zauważalnie 5070ti (źródło techspot.com)
- jeszcze wcześniejszy: Resident Evil: Requiem - 9070XT na maksymalnych detalach z RT w 1440p wydajościowo jest lepszy od 5070ti (źródło techspot.com)

Moim zdaniem kwestia czasu jak czerwoni rozgryzą PT i będzie używalny. Z RT udowodnili, że sprzętowo jest spoko, tylko z softem są ciągle do tyłu.

Na marginesie co mi się cholernie w PT nie podoba z perspektywy kart zielonych bazując na swoim doświadczeniu z 5070ti, które miałem do niedawna - bez upscalera i generatora klatek nie podchodź, a feeling przez zwiększonego input laga jest nieprzyjemny. 

Z tą prognozą tracenia Radeonów... od bardzo dawna schemat się powtarza i karty czerwonych są bardziej przystępne cenowo. Na premierę po prostu mają nadmuchaną cenę, która stopniowo flaczeje. Nie od dzisiaj wiadomo, że AMD na premierę (czy to GPU, czy CPU) jest nieopłacalne.
Z tym dokładaniem do 5070ti i odzyskiwaniem w odsprzedaży bym się nie rozpędzał. Wystarczy, że ceny bazowe tych kart spadną z obecnego ok. 4000zł do poziomu z jesieni/zimy 2025 czyli ok. 3200-3300zł za podstawowe modele i używki lecą na mordę.
Sam kupiłem 5070ti po premerze RXów (wiosna 2025) w cenie MSRP 3900zł, rok później sprzedałem za 3700zł aby wykonać fikołek na błędzie cenowym i wziąć kolejnego nowego za 3541zł, którego po ok. 3 miesiącach sprzedawałem - finalnie poszła za 3300zł i wisiała ok. miesiąca zanim się sprzedała (OLX/Allegrolokalnie/FB Marketplace). Teraz załóż sobie hipotetyczną sytuację jakbym kupił dokładnie tą samą kartę po cenie sklepowej - od dawna nie widziałem tego konkretnego modelu poniżej 4000zł.
Weź też poprawkę, że rozmawiamy o modelach tańszych, podstawowych, które mają największe zainteresowanie. Na modelu premium grubo powyżej 4k dużo więcej byś utopił i ciężej byłoby go sprzedać.

15 minut temu, tomcug napisał(a):

Zapewne tak jest, ale na razie dominuje UE5, który odstawił RT/PT na boczny tor.

Skądś to ślimacze tempo się bierze.

Ogólna moja zdroworozsądkowa konkluzja na koniec: Path Tracing potrafi zrobić wizualną przepaść jeżeli jest naprawdę dobrze zaimplementowany, czego nie jest na dzień dzisiejszy dużo. Życzyłbym sobie aby był na poziomie chociażby Cyberpunka w każdej grze, wtedy śmiało bym określił go mianem game-changera.  

Jeżeli ktoś planuje kupić karty zielonych, proponuje się wstrzymać do drugiej połowy wakacji - jak co roku będą tanieć i pojawi się więcej promocji.

Opublikowano
7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Czerwoni są w tak czarnej dupie, że w najnowszych testach na najnowszych sterownikach w nowych tytułach RXy zrównują się lub nawet wyprzedzają konkurencyjne RTXy w Ray Tracingu.

Sterowniki nie mają nic do tego, tylko same gry ;) I wyciągasz ten wniosek na podstawie Residenta i Pragmaty, a w takim DL: Beast, czyli też nowej grze, która ma "ciężki" RT, jednak NVIDIA wyraźnie z przodu.

Opublikowano
8 minut temu, tomcug napisał(a):

Sterowniki nie mają nic do tego, tylko same gry ;) I wyciągasz ten wniosek na podstawie Residenta i Pragmaty, a w takim DL: Beast, czyli też nowej grze, która ma "ciężki" RT, jednak NVIDIA wyraźnie z przodu.

Tomcug, może jakiś test w grach RT/PT RX 9070XT vs RTX 5070Ti? 

Opublikowano
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Chwila, wydajność w RT na AMD nie poprawiła się przy którymś update sterowników?
Ja nie detronizuje NVIDII w byciu królem RT/PT, jednak pokazuje świeże przypadki pokazujące, że karty AMD też potrafią dawać radę.
U czerwonych PT albo nie działa albo jest na granicy sensu - wczoraj odpaliłem Cyberpunka 2077 PL w Dogtown, ustawiłem profil "Ray Tracing: Overdrive" w 1440p z odpalonym FG i dopiero manualna zmiana FSR na Performance dawała ok. 120 klatek przy rondzie.
Natomiast gdybym stał dzisiaj w sklepie, miał z lewej strony RX 9070 XT za 2700zł z dobrym chłodzeniem, a z prawej RTX 5070ti za 4000zł z gorszym chłodzeniem, świadomie wybrałbym RX. Odżałowałbym ten PT w paru tytułach.
Znowu gdyby różnica była mniejsza na poziomie 400-500zł, to bym się wahał.

A odnośnie samych detali taki mem mi wpadł dzisiaj do głowy:
detale.jpg.8b7fca92f8ade9aaa9d95d6bb3619473.jpg

Opublikowano
11 minut temu, Doamdor napisał(a):

Tomcug, może jakiś test w grach RT/PT RX 9070XT vs RTX 5070Ti? 

Po co jak przy wysokim poziomie uzycia RT 5070TI bedzie wydajniejszy.

przy srednim - podobnie, czasami RX bedzie lepszy od RTX

przy rastrze z koleii RX czesto bedzie wygrywal.

Opublikowano
9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Chwila, wydajność w RT na AMD nie poprawiła się przy którymś update sterowników?

To było jeszcze przed premierą RDNA 4 ;) Od czasu RDNA 4 nie widziałem więcej zmian na plus (globalnych), choć w Wukongu z PT podciągnęli 10%, ale to i tak nic nie zmienia, grać się nie da.

• Upvote 1
Opublikowano

HU/Techspot robił naście dni temu bezpośrednie porównanie tych kart i efekt końcowy wygląda tak:

Average.png

4 minuty temu, Zachy napisał(a):

Po co jak przy wysokim poziomie uzycia RT 5070TI bedzie wydajniejszy.

przy srednim - podobnie, czasami RX bedzie lepszy od RTX

przy rastrze z koleii RX czesto bedzie wygrywal.

Dobrze to podsumowałeś.
Teraz kwestia czy ktoś chce dopłacić min. 1100zł za lepszą płynność w wysokim RT i lepsze ficzery zielonych.
Niech każdy decyduje swoją głową i portfelem.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Lameismyname napisał(a):

HU/Techspot robił naście dni temu bezpośrednie porównanie tych kart.

Hu. z nimi. Wiemy wszyscy jak jest. 5070Ti jest lepsza do cięższego RT i PT. Nie chcesz dopłacać kilka stówek to nie dopłacaj, ale to i tak nic nie zmienia. 5070Ti to po prostu lepsza karta.

"RX9070XT jest drugi w kulach"

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
15 minut temu, Lameismyname napisał(a):

HU/Techspot robił naście dni temu bezpośrednie porównanie tych kart i efekt końcowy wygląda tak:

Po pierwsze takie "giga" porównania są o kant dupy potłuc, bo zrobienie rzetelnej procedury w 52 grach to są ponad 2 miechy roboty (sama procedura, nie testy!), więc oczywiste jest, że nikt nie będzie tyle czasu poświęcał na jeden materiał, więc kończy się na wbudowanych benchmarkach (jak w tym przypadku). Po drugie, w tym materiale gier z RT, którego nie trzeba szukać pod mikroskopem, za bardzo nie ma (jest Cyberpunk i DL: Beast i to chyba tyle). Po trzecie, z racji, że są to wbudowane benchmarki, są tu zupełnie niewymagające warunki do testów RT, ale i tak w wymienionych dwóch grach RTX 5070 Ti jest z przodu. Po czwarte, ten wykres średniej wydajności uwzględnia nie tylko RT.