Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, PaVLo napisał(a):

A ja na przyszły rok planuję zmianę 🚗 i mam spokój jeśli chodzi o sprzęt 🤗

Zostaje co jest i niech sobie wychodzą super duper wersje :E

Na RTX 5090 będzie płynniej jeździł. :cool:

Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

To byłby ciekawy ruch. Może RTX 5080 nas zaskoczy. :E

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Doamdor napisał(a):

To byłby ciekawy ruch. Może RTX 5080 nas zaskoczy. :E

Na pewno czymś :E

Mogą np. ceną, konkurencji i tak nie mają w tym segmencie, więc np. takie $1499 :E Ja jakbym był kurteczką to tyle bym krzykną, a za rok obniżył na $1199 i w miejsce $1499 dał wersję z 24GB vram :E
RTX 4090 już praktycznie wyjechały ze sklepów to nawet sami sobie nie będą niczym robić konkurencji.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
11 godzin temu, Brolly napisał(a):

Jeśli chodzi o gry jest na to spora szansa skoro nvidia chce iść głównie w AI.

I dzięki AI będzie miała taki upscaling + kompresję tekstur, że AMD znowu będzie w tyle.

Zapomnijcie że przyszłością będzie czysta moc w rasterze, to już przeszłość. 

Opublikowano
11 godzin temu, Tankietka napisał(a):

Oby kiedyś AMD dogoniło i przebiło Nvidię. Monopol to straszna rzecz, można pomarudzić na chore praktyki a i tak trzeba kupić.

Nie ma to zadnego znczenia czy dogoni bo nawet gdyby jutro dogonilo to co mialoby sie zmienic?? Twoje zadowolenie z korpo?? Wy chyba zapominacie, ze do tego sprzetu sa potrzebne gry. Sprzet do grania mamy juz tu i teraz, a dobrych gier jak na lekarstwo. Ja to wolalbym duzo gier typu exy sony gdzie dzialaja i wygladaja lepiej na skrzynce za 2k niz wiekszosc gier odpalanych na RTX 4090.

Nawet jak pokaza za niedlugo tego 5090 to i tak meh jakby nie byl wydajny bo ile mozna grac w to samo ;)

Kolejny raz odpalac cyberpunka z nowym DLSS :lol2:

• Upvote 5
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

I dzięki AI będzie miała taki upscaling + kompresję tekstur, że AMD znowu będzie w tyle.

Zapomnijcie że przyszłością będzie czysta moc w rasterze, to już przeszłość. 

Niestety powoli skłaniam się do tego coraz mocniej mimo ogólnej sympatii do AMD.
Ostatnio pogrywam mocno w Stalkera 2, który jednak jest tytułem dosyć wymagającym. Rozmydlacz + generator klatek na monitorze z dużym odświeżaniem to mus.
Porównanie DLSS 3.7, a FSR 3.1 to jednak przepaść:
https://www.techpowerup.com/review/stalker-2-dlss-vs-fsr-vs-xess-comparison/

Wiem, że Nvidia sponsored title, jednak FSR odstaje drastycznie od DLSS, a XeSS zauważalnie.
Myślałem o przeskoku z 4070S na jakąś kartę RX 8xxx ale jednak będę celował w RTX 5xxx mimo wszystko.

W CP2077 w momentach gdzie miałem GPU AMD też się naczekałem, najpierw dziadowski FSR 1.0, potem 2.0 nieoficjalnie z jakiegoś patcha, 2.1 odstający wizualnie od DLSS i XeSS itd.
Trzymałem kciuki za FSR 3.0, to zanim zaimplementowany został do gry minęły wieki  i wiadomo szału nie ma.

W CS2 bany za AntiLAG+, na AntiLAG (bez +) zauważalnie gorsza responsywność, wydajność kart AMD dużo gorsza od kart Nvidii (anomalie typu RTX 4060 > RX 7700XT).

Z jednej strony wkurza mnie polityka zielonych, z drugiej wkurza mnie jak bardzo konkurencja odstaje na różnych płaszczyznach. I tak źle i tak niedobrze.
Na dzień dzisiejszy najlepszym combo wydaje się CPU AMD + GPU NVIDIA

• Upvote 6
Opublikowano
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nie ma to zadnego znczenia czy dogoni bo nawet gdyby jutro dogonilo to co mialoby sie zmienic?? Twoje zadowolenie z korpo?? Wy chyba zapominacie, ze do tego sprzetu sa potrzebne gry. Sprzet do grania mamy juz tu i teraz, a dobrych gier jak na lekarstwo. Ja to wolalbym duzo gier typu exy sony gdzie dzialaja i wygladaja lepiej na skrzynce za 2k niz wiekszosc gier odpalanych na RTX 4090.

Nawet jak pokaza za niedlugo tego 5090 to i tak meh jakby nie byl wydajny bo ile mozna grac w to samo ;)

Dokładnie, ja ciągle gram w te same gry i nawet 4070Ti się potrafi nudzić :E Wyjątkiem jest MFS, ale skopali póki co premierę i leży na półce :E 

2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Niestety powoli skłaniam się do tego coraz mocniej mimo ogólnej sympatii do AMD.
Ostatnio pogrywam mocno w Stalkera 2, który jednak jest tytułem dosyć wymagającym. Rozmydlacz + generator klatek na monitorze z dużym odświeżaniem to mus.
Porównanie DLSS 3.7, a FSR 3.1 to jednak przepaść:

I to się prędko nie zmieni, bo NV ma kupę kasy i inżynierów, są do przodu i różnice raczej będą się pogłębiać, niż zmniejszać.

To nie Intel który przespał ostatnie 5 lat i AMD mogło go wyprzedzić. Naprawdę coś dużego musiałoby się wydarzyć żeby nagle AMD okazało się lepszym produktem od NV. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, galakty napisał(a):

To nie Intel który przespał ostatnie 5 lat i AMD mogło go wyprzedzić. Naprawdę coś dużego musiałoby się wydarzyć żeby nagle AMD okazało się lepszym produktem od NV.

Intel w wydajnosci RT  ich upscaler to zoral AMD juz swoja piesza generacja Arc :D

3 minuty temu, galakty napisał(a):

Dokładnie, ja ciągle gram w te same gry i nawet 4070Ti się potrafi nudzić :E Wyjątkiem jest MFS, ale skopali póki co premierę i leży na półce :E 

Dlatego ja juz wysiadlem z wagonika i nie gonie za topem bo to nie ma sensu, a pozniej deweloper wydaje skopana gre i przyhodza dzbany co pisza ,ze im na RTX 4090 gra super dziala, a tam wlaczony DLS i FG bo innaczej 60fp nie ma :lol2:

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ja wczoraj po pijaku odpaliłem CP2077 i mógłbym przysięgnąć ze grafika była jak z RTX'a 6090 Xemitanium :hihot:

Ja po alko nie lubie grac, po prostu nie chce mi sie nic robic haha

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Tylku musi byc odpalana na Intelu i ich sprzetowych jednostkach  ;) @Lameismyname

No i tu się schody zaczynają, bo niebiescy mają słabe karty. Gdzieś widziałem wydajność B580 w tym tytule, to jednak bieda.
I tak źle i tak niedobrze.

Ciekawi mnie czemu czerwoni tak to wszystko przespali, skoro Intel raczkujący w segmencie dedykowanych GPU z taką łatwością ich prześcignął i zastosował bardziej przemyślane rozwiązania.

• Upvote 1
Opublikowano

Bo stara gwardia kodiarzy już nie robi w biznesie. Brakuje innowacji a AMD ma tragiczny kod pod GPU. Idą z myślą - jak podwoimy wszystko to będzie szybciej :E 

Brakuje inżynierów z prawdziwego zdarzenia a takich można policzyć na palcach rąk. 
Ostatnio czytałem że w konsolach siedzi RDNA 1.0, 2, 3.5 i trochę 4. Świetny pomysł, mieszać wszystko :E 

NV wystrzeliła do przodu bo ma ogarniętych “w miarę” inżynierów którzy potrafią budować GPU. 4xxx oraz 5xxx będą mieć ten sam proces, a 5xxx będzie lepszy od 4xxx. U AMD bez szans. Muszą mieć niższy proces żeby pokazać zmianę. 

Opublikowano
30 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nowa wersja 1.3 wcale nie odstaje ;)

Odstaje, bo nie masz ani FG (póki co) ani techniki typu RR. Jedynie upscaler, który u nvidii jest tylko ułamkiem techniki DLSS.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, cichy45 napisał(a):

Odstaje, bo nie masz ani FG (póki co) ani techniki typu RR. Jedynie upscaler, który u nvidii jest tylko ułamkiem techniki DLSS.

Czytaj ze zrozumieniem, ocenilem tylko metode skalowania DLSS vs XeSS i ich jakosc.

Guzik mnie reszta w tym porownaniu obchodzi.

Gybym chcial porownac inne rzeczy to bym to zrobil ;)

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
56 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Nielogiczny wywód z dupy strony do mojego posta. Jeśli chcesz przedstawić swoje wynurzenia co do kondycji gier nie łap się za cytowanie innego zagadnienia.

Opublikowano
3 minuty temu, Tankietka napisał(a):

Nielogiczny wywód z dupy strony do mojego posta. Jeśli chcesz przedstawić swoje wynurzenia co do kondycji gier nie łap się za cytowanie innego zagadnienia.

Tak sie sklada,  ze amd to tez korporacja i nawet jak dogoni to robilaby dokladnie to samo czyli chcialaby sie stac firma monopol. W procesorach juz to widac.

Opublikowano (edytowane)

Tak, tak konkurencja korporacji to zło i jest tym samym dla klienta co monopol jednej. Z procesorami fatalny przykład, bo dzięki tej bitce AMD vs Intel mieliśmy kilka dobrych lat tanie, zajebiste procesory. 

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Tankietka napisał(a):

Tak, tak konkurencja korporacji to zło i jest tym samym dla klienta co monopol jednej. 

Zlo nie ale patrzac na procesory AMD wcale nie jest lepiej, gdy amd mialo slabszy produkt to po prostu byl tanszy, ma lepszy od intela i widac co sie dzieje z cenami. To tylko takie naiwniaki jak Ty mysla ze sie cos poprawi. A teraz przy wtopie intela dopiero AMD obrosnie w piorka i zoabczysz to konkurencja sprzyjajaca klientowi, tak ze bedziesz musial wydac wiecej a nie mniej;)

Edytowane przez Phoenix.