Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy ekranach 4k się robi problemik, bo żeby utrzymać okolice 100fps w grach, na ogół trzeba ciąć detale na takiej 4080/s. Więc często gęsto przydałaby się taka 4090, żeby jednak te suwaki były bardziej w prawo, a fps był na odpowiednim poziomie. Np w moim przypadku tak jest. Rt jest mi zbędne, mając od paru lat rtx, chyba 2x to uruchumiłem, ale nie lubię gier single, a w multi latać z rt, to tak średnio. Amd ciut za nisko wydajnościowo celuje obecnie, 7900xtx za głodny jest, też mi się nie uśmiecha karta co wytwarza 300w ciepła po uv, nawet jak jest dociśnięta tylko w 50%. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Przy ekranach 4k się robi problemik, bo żeby utrzymać okolice 100fps w grach, na ogół trzeba ciąć detale na takiej 4080/s. Więc często gęsto przydałaby się taka 4090, żeby jednak te suwaki były bardziej w prawo, a fps był na odpowiednim poziomie. Np w moim przypadku tak jest. Rt jest mi zbędne, mając od paru lat rtx, chyba 2x to uruchumiłem, ale nie lubię gier single, a w multi latać z rt, to tak średnio. Amd ciut za nisko wydajnościowo celuje obecnie, 7900xtx za głodny jest, też mi się nie uśmiecha karta co wytwarza 300w ciepła po uv, nawet jak jest dociśnięta tylko w 50%. 

A to w 60 już się nie da grać?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

tslnoityx19e1.gif

Błagam niech ktoś zrobi przeróbkę hilter kupuje 5xxx :E ale dopiero po CES jak będą ceny i spec :D 

BTW nawet gdyby było mnie stać to nie wiem czy aluminium w gniazdku by wytrzymało 5090 na pełnych obrotach 8:E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
29 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Rt jest mi zbędne, mając od paru lat rtx,

Ja gram głównie w warzone na niskich więc też mi zbędne ale czasem lubię sobie to włączyć w grze AAA, która mi się podoba i wiadomo że trzeba posługiwać się upscalerami i ew FG. Kwestia specyfiki kto w co gra bo ja rocznie 95% gram w warzone i pewnie w nowym roku dojdzie nowy bf w trybie BR i Fortnite ale jak odpalam grę singiel to lubie mieć max grace ustawiona. 

Opublikowano
30 minut temu, NoviAMG napisał(a):

Na 120hz matrycy grać na 60fps ? Moje oczy :E 

Ja mam monitor 165hz i grywam w 60fps i tak w grach AAA więcej nie wycisnę na na takim sprzęcie. Gram też na konsoli podpiętej do monitora a tam 60fps to normalne

• Like 5
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, NoviAMG napisał(a):

Na 120hz matrycy grać na 60fps ? Moje oczy :E 

To chyba nie tak działa, nawet 80 fps na 360 hz monitorze nie robi jakiegoś "ała", albo to zależy od gry.

Od tego są chyba te wszystkie gsync/freesync i cuda na kiju.

2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Ja mam monitor 165hz i grywam w 60fps i tak w grach AAA więcej nie wycisnę na na takim sprzęcie. Gram też na konsoli podpiętej do monitora a tam 60fps to normalne

Nie wiem które generacja kart musi wyjść aby taki CP na ultra z PT chodził na 100 fps chociaż :E 7xxx? 8:E

Albo niech zaczną lepiej optymalizować gry i implementować RT/PT.

Bo to chyba nie jest tak że taki PT aż tak wyprzedza technologię aby 4090 tego nie ciągnęgło? 

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
2 minuty temu, Godlike napisał(a):

To ja ślepy jestem bo między 60hz monitorem a 165 czy 175hz nie wieże różnicy :E

To już nie jest ślepota tylko może coś skopane w ustawieniach karty/gry i nie zmienione odświeżanie ?

Toć pamiętam jak z 60 hz na 144 wskoczyłem, to wszystkie gry i nawet kursor na pulpicie płynny i zwinny jak lis w majonezie :E 

I wtedy myślałem że to jest top ale jak zobaczyłem oleda na własne oczy na jeszcze większym odświeżaniu i prawie zerowym smużeniu to wszystko takie płynne jak byś polał oliwą 8:E 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Totek napisał(a):

OLED i 165Hz+ to był dla mnie największy skok jakościowy od 20 lat, od tego czasu nie potrafię powrocić do 60FPS. Niestety RT kłóci się z wysokim klatkarzem. 

Trzeba było zostać na 60Hz, jak mówi przysłowie "Lepsze jest wrogiem dobrego" I kartę dziś tańszą można by kupić.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Widać różnicę między 144hz 165hz a gdy mamy 60hz, jeszcze nie dawno miałem 75hz IIyamę, zanim zmieniłem na 144hz a teraz mam 165hz(monitor ma możliwość OC 180hz, ale nie włączałem).
Ja nie mam zamiaru dyskutować o tym, że 60hz to jest jakieś super itp, jak mogę to grywam w multi na odblokowanym fps, ale w sporo gier typu AAA grywam na padzie, więc nawet te 60fps mi nie takie straszne gdy się obraca gałką kamerę, to nie jest takie dynamiczne gdy trzymamy myszkę i robimy szybkie ruchy. Teraz jak zmienię kartę np na RX 7090Xt, to zapewne te 60fps może odejść do lamusa- choć zapewne znajdą się gry gdzie przez jej optymalizację i tak 60fps może być "standardem". Jak się da, to będę nawet na padzie mógł sobie pogrywać w wyższej ilości fps. Tu bez dwóch zdań płynność gry jest sprawą nadrzędną, choć nie kosztem ustawień na low, bo nie mam na myśli grania w całej okazałości w ULTRA, że tak podkreślę tą wielkością.

Edytowane przez Reddzik
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Reddzik napisał(a):

Tak to jest ten sam co miałeś, mam go cały czas. Mam 165hz i ovedrive na medium. Tak według recenzji, chyba na rtings. Ok to zrobię to, dzięki za info.

Też miałem tego LG, ustawiaj 180Hz fast I ciesz się płynnością.

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Tylko, że nie wiem jak to ma się przy niskim fps, nie grywam w 120fps+ na tej obecnej karcie to 60fps to czasem ciężko w wymagających, to też może być zależne od ilości fps na ekranie.

Nie ma to znaczenia w ilu fps grasz, monitor zawsze powinien być ustawiony na jego max możliwości ;) Choćby dla czasu reakcji pixeli która jest większa bądź mniejsza niezależnie w jakim fps grasz. 

Korzyści z czasu reakcji pixela można mieć i przy niskim fps. 

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

w multi latać z rt, to tak średnio

Czy multi czy nie multi nie po to kupuję super wypaśne monitory i inne sprzęty aby patrzeć na piksele.
Gram od wielu lat w War Thunder i nie wyobrażam sobie aby obniżać detale po to aby mieć responsywność o kilka mikrosekund większą.
Ostatnio zaimplementowali RT do tej gry i gra generalnie zyskała na wyglądzie. Jest cud miód i orzeszki.
Świetna sprawa gdy lecisz sobie samolotem i słońce oświeca maszynę.
Tak samo single jak i multi ma mi dawać przyjemność wizualną jak i pod względem innych aspektów jak np grywalność.

• Like 4