Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, srekal34 napisał(a):

Proste, dla zyciowych przegrywow kazdy kto kupi 5090 to pijak i zlodziej ;)

Ludzi dzielę na mądrych i głupich.
Ocenianie kogoś jako życiowego przegrywa, na bazie jego portfela jest słabe.

Znam masę fantastycznych, ciepłych i szczęśliwych ludzi, choć bez grosza przy duszy i kilku srających kasą, zupełne nieszczęśliwych.
Który jest przegrywem?

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

LOL. Co za durny tekst. Podpatrzyłeś go gdzieś?
Nawiasem. Pozaglądać to sobie możesz w cudy portfel i... tyle Twojego. Jeszcze prostsze.

I gra, tyle samo z tego twojego całego żałosnego kłapania dziobem po forum co wolno a co nie xd

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Czyli potencjalny kupiec na 5090 już jest :) 

Jeżeli mnie masz na myśli, to absolutnie nie.
Nie wiem absolutnie nic. Ani o cenie, ani o wydajności.
Gdy się wyjaśnią, będę mógł coś dopiero pomyśleć.
Kupić albo olać temat. Dawno nie byłem tak obojętny na premierę.

Opublikowano
41 minut temu, leven napisał(a):

Chciałem tylko zajrzeć do tematu RTX 5xxx i się czegoś dowiedzieć.  To się dowiedziałem.

A czego się chciałeś dowiedzieć w temacie o kartach, których nie ma, bo prezentacja kart (których nie ma), będzie dopiero za kilkanaście dni? ;) To oczywiste co tutaj zastaniesz. To samo co w wątkach o grach (których nie ma).

Nie wiem o co się tak spinać. Jak tutaj siedzi tyle osób z Laba, wszyscy powinni być wręcz zadowoleni z tego cyrku. :E

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tankietka napisał(a):

I gra, tyle samo z tego twojego całego żałosnego kłapania dziobem co wolno a co nie.

Stary, ale to Ty "żałośnie kłapiesz", że ktoś coś.
Do tego pierniczysz farmazony zupełnie bez sensu i logiki.
Jaki masz Ty realny wpływ (?!?) "swoim zaglądaniem komuś do portfela" na Twój portfel?
Co zrobisz? Będziesz kopał? Lał po łapach, jak inny będzie kupował?  
Właśnie możesz sobie jedynie pokłapać, jak to nazwałeś.

Opublikowano
2 minuty temu, JeRRyF3D napisał(a):

Jeżeli mnie masz na myśli, to absolutnie nie.
Nie wiem absolutnie nic. Ani o cenie, ani o wydajności.
Gdy się wyjaśnią, będę mógł coś dopiero pomyśleć.
Kupić albo olać temat. Dawno nie byłem tak obojętny na premierę.

Większa wydajność i cena od 4090:)

Bierzesz 5090?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, leven napisał(a):

Hejt być musi, bo jest o co, ale żeby podkręcali się mający kasę na "kurteczkę" jak nazywają szefa zielonych, to już przesada.

Sami piszą, że jeden lub drugi kupi nawet za 20 RTX 5090 :wariat:

No i znowu gry do dupy, bo w 4K bez głupiego DLSS  będzie za mało, bo jeden z drugim ma monitor 360hz, a tak na prawdę tnie w max odświeżanie ja się da :( 

Czasem mnie ponosi.

Takich osób w świecie "graczy" jest 0.01% czyli ledwo promil. Bardziej graja w benchmarki, niż w gry. Podwyzszona cena mocno to jest 1999$ za 5090 i 999$ za 5080, ponieważ 5080 to zamiennik 4070Ti, która już była w podwyzszonej cenie względem swojej poprzedniczki czyli 3060Ti o blisko 50%, zatem cena jaka tu niektórzy wskazuja 1199$, oznaczałaby wzrost 50% ceny za ten sam kawałek krzemu proporcjonalnie. Warto niewarto, to już kazdy sam musi sobie odpowiedziec. Ale już nawet 10-11k zł za 5090 to jest koszmarnie wysoka cena, można za to kupić dobry komputer do gierek esportowych z jakims 7800XT albo 4070 ~5k, PS5pro, do tego VR albo TVik. Także sorry, ale to karta dla tych co maja już wszystko, dom, umeblowany, 3 samochody, 5 telewizorow, ogród, wóz kempingowy, klub nocny o dobrych obrotach, wreszcie Xboxa i PSa, wtedy mysla a co tu jeszcze mozna sobie kupic, no tak 5090 pasuje tutaj idealnie.

Edytowane przez maxmaster027
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Stary, ale to Ty "żałośnie kłapiesz", że ktoś coś.
Do tego pierniczysz farmazony zupełnie bez sensu i logiki.
Jaki masz Ty realny wpływ (?!?) "swoim zaglądaniem komuś do portfela" na Twój portfel?
Co zrobisz? Będziesz kopał? Lał po łapach, jak inny będzie kupował?  
Właśnie możesz sobie jedynie pokłapać, jak to nazwałeś.

Póki co ty latasz po całym forum i robisz za żałosnego mędrka. Naprawdę, przytkaj się czasem - nie musisz się tak przejmować i komentować każdego postu który nie odpowiada kreacji w twoim mózgu.  

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ludzi dzielę na mądrych i głupich.
Ocenianie kogoś jako życiowego przegrywa, na bazie jego portfela jest słabe.

Znam masę fantastycznych, ciepłych i szczęśliwych ludzi, choć bez grosza przy duszy i kilku srających kasą, zupełne nieszczęśliwych.
Który jest przegrywem?

Nie zrozumiales mnie. Przegrywem jest ten co komus zazdrosci a nie ten co nie ma. Czesto miedzy byciem bogatym a biednym decyduje lut szczescia. Nikomu do porfela nie zagladam.

Edytowane przez srekal34
  • Like 2
Opublikowano
9 minut temu, Tankietka napisał(a):

Póki co ty latasz po całym forum i robisz za żałosnego mędrka. Naprawdę, przytkaj się czasem - nie musisz się tak przejmować i komentować każdego postu który nie odpowiada kreacji w twoim mózgu.  

Słodziak z Ciebie.  
"kreacja w moim mózgu" - jakie to głębokie i takie niemędrkowe.
Ode mnie EOT.

Spoiler

image.png.7bc5453fba98308d643d784c34903221.png

Opublikowano
1 godzinę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Dajcie spokój levenovi, on jeszcze na i7 8700 siedzi i przetwarza czasy obecne :P Co nie zmienia faktu że ceny kart są zbyt wysokie za to co dostajemy w średniej półce. 

U niego to jeszcze niemal codziennie jest pite xD. Dlatego wypowiedzi wyglądają jak wyglądają.

Godzinę temu, MrHardy napisał(a):

Kiedyś to było...

Topowa karta NVIDII za +/- 1300 zł dla klienta końcowego w Polsce.

Na dzisiaj przy ówczesnym kursie euro + inflacja za lata 2008-2024 topka NV byłaby za 2400 zł. 

Przy dzisiejszym kursie euro, który jest o złotówkę większy (3,3 zł w 08 i 4,26 zł w 24) to dodając marżę pośredników i średnioroczną skumulowaną inflację wyszłoby coś między 3300 - 3500 zł.

Generalnie więc ceny kart graficznych wystrzeliło w kosmos.

Nikomu nie będę mówił na co powinien wydawać, ale osobiście uważam, że ceny są nieadekwatne za ten kawałek krzemu. Dochodzi też taka rzecz, że kiedyś w grach między jakością LOW, a HIGH była różnica co najmniej kolosalna i widoczna mocno gołym okiem. Na low w ogóle mogło nie być cienii, albo jakieś statyczne, albo karta nie radziła sobie z AA w wysokiej rozdzielczości i trzeba było grać bez. I to było niebo, a ziemia w jakości. Naprawdę to wpływało na lepszy odbiór gry. Teraz różnica jest tylko w wodorotryskach, a żeby zauważać lepsze cienie to trzeba zestawiać dwa screeny z gry obok siebie. Ponad to mamy też DLSS, FSR, które pozwala podbijać jakość na słabszej karcie. Biorąc te czynniki pod uwagę (ceny + małe różnice w jakości + możliwość dlss) to obecnie taka sytuacja nie napawa mnie sensem, żeby gonić za tym króliczkiem.

Taka moja optyka względem topowych modeli.

Jak się idzie takowym tokiem rozumowania i porównuje się co dzieje teraz z rokiem 2008, to trzeba przypomnieć, że w 2008 roku wszystko, w tym również marketing nie stało na takim poziomie, jak jest teraz. 16 lat temu to nie było AI, o krypto i samym BTC nawet nikt nie słyszał, nikt nie myślał, że karty graficzne można wykorzystać do czegokolwiek innego, co wymaga mocy obliczeniowej oprócz grania w gry. Dziś poszedł taki marketing, że GPU wykorzystasz praktycznie wszędzie, nie tylko giercowanie w gry, ale również do obliczeń AI, renderingu, tworzenia grafik, jako wspomaganie w wielu zastosowaniach itd. Producenci to zobaczyli na własne oczy co można zrobić z GPU i jego mocą i taka NV takie fakty wykorzystuje, odpowiednio za to krojąc. Dlatego też finalnie za takie produkty płacimy więcej, a korpo samo w sobie jest w takiej pozycji, że wysoka marża za każdy sprzedany produkt to ostatnie z czego zrezygnuje.

Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Element Wojnypewnie zgodnie ze zwyczajem z laba - im bliżej premiery tym więcej gum pęka 😀 kurde ten wątek o Ampere to była historia lol, jak w brazylijskim serialu lat 90tych 🤣

Główny wątek z Ampere mam praktycznie w całości go zarchiwizowanego :E. Natomiast słynnego wątku zakupowego nie mam, pozwoliłem jemu się zaorać.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Słodziak z Ciebie.  
"kreacja w moim mózgu" - jakie to głębokie i takie niemędrkowe.
Ode mnie EOT.

Pokaż ukrytą zawartość

image.png.7bc5453fba98308d643d784c34903221.png

Wow, lata po forum i każdego poucza jak wszystkowiedzący sztywny pal Azji a jak ktoś ma czelność w końcu odpisać to wyzywa od idioty. Ostre zaburzenia xd

Opublikowano (edytowane)

Pisz z sensem, odpowiadaj na pytania - będziesz partnerem do rozmowy.
Swoimi wpisami dajesz potwierdzenie memowi.
I nie ja nazwałem Cię idiotą (sam to zrobiłeś).

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
1 minutę temu, Mar_s napisał(a):

@Tankietka Wrzuć na luz zanim silnik sobie zatrzesz, jeszcze kilka dni jazdy zostało.

No ok, skoro stwierdzasz, że tylko ja jestem negatywną stroną tej dyskusji to odpalam wroty z tematu. Nie moja wina, że typ wpadł we własną pułapkę i w chamski sposób zaczął racjonalizować bekę.

Opublikowano

Pany, narazie nie ma żadnego oficjalnego info na temat cen. Jakieś przecieki itp są to kontrolowane wypusty (najcześciej). 

Natomiast co do przypuszczeń itp. no 5080 w cenie 1199$ nie ma racji bytu to byłoby podobnie do 4080 na premiere (nie do 4080 Super), oznaczałoby około 6500-7000zł, czyli tyle po ile już dawno temu chodziły 4090, kto miał kupić ten kupił. Po niemal 2 latach od tamtych cen kto kupi karte o potencjalnie podobnej wydajnosci z mniejszą iloscia ramu za te same pieniądze. No nikt normalny. Zatem albo 5080 będzie znacznie szybszy od 4090, albo po prostu bedzie troche szybszy i jego cena bedzie podobna do ceny 4080 Super. Siłą rzeczy, podobnie jest z 7800X3D. Procesor był już za 1500-1600zł obecnie na allegro najtańszy 2700zł, czy to oznacza że tyle jest wart, pewnie że nie na ceneo srednia cena w okolicach 2500zł https://www.ceneo.pl/151188370 składa sie na to szereg rzeczy, kiepskie CPU od Intela, nawet jesli nie tak tragicznie wycenione, to cała sprawe nadrabiaja płyty od Intela która sa horrendarnie drogie, nie wiaomo dla kogo. To wszystko sprawia, że dla graczy ktorych jest dużo platforma AMD w oparciu o AM5 jest w miare tania, X3D już z ramem za 450zl maja super wydajnosc, płyty to sa ceny rzedu 600-700zł, zatem cały tandem nie jest tak drogi. Podobnie ma sie sprawa z kartami grafiki. Nawet jesli AMD w tym momencie nie jest konkurencja, to oprócz zapaleńców, entuzjastow i ludzi ktorzy maja pieniądze, nikt na cos co nie jest opłacalne nie będzie patrzył. Sprzedaż kart serii 5000 w zawyżonych cenach to kiepski pomysł, który ma wiele aspektów negatywnych:
-Zniechęcenie konsumentów
-Rynek wtórny
-Dostępność
-Reputacja firmy
-Długoterminowe skutki (odbiór firmy jako dusigrosze)
-Inflacja w branży technologicznej
-wysoka cena grafiki, spowoduje odpływ pieniedzy na inne podzespoły, nV stanie sie nieprzyjazna dla innych producentow komponentow
-Polityka cenowa konkurencji (AMD może dzieki temu bardzo dużo zyskać)
-Zwroty i reklamacje "mogą sie zdarzac nadmiernie z byle powodu z racji olbrzymiej ceny"
-Dostępność dla graczy odczują to również firmy produkujace gry "mniej pieniedzy zostanie przeznaczone na to"

Także jest cała masa różnych negatywnych w skutach wydarzeń za tym idących. No i oczywiscie olbrzymia wycena graik, może przyczynić sie do powstania nowych firm, która bedą chciały kawałek torciku, 

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

Tutaj przydałby się Intel z czymś silniejszym od B580 i odpowiednio dobrze wycenionym. 

I tak mało kto kupi od nich karty ;) NV w praktyce ma taki monopol, że AMD a tym bardziej Intel nie są w stanie tworzyć presji na nich.

Ten temat właśnie w ten sposób się kończy Intel czy AMD zrób to czy to tamto, a NV robi swoje i ludzie robią swoje i kupują głównie NV.