Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Spychcio napisał(a):

5080 to będzie gruba wydymka... po roku wyjdzie pewnie wersja 5080 24GB + 5070TiS z 18GB i wtedy ta premierowa 5080 16GB to będzie odpad:lol2: 

To zależy jak będzie się sprzedawać.

Z jednej strony RTX 4xxx pokazał ze jednak była kicha i wprowadzili Superki, ale z drugiej jakoś im wyszło ze w 5xxx tez tego spróbują bo sie oplaca :E

Opublikowano
6 minut temu, Brolly napisał(a):

RTX 5080 w dniu premiery i jego dostępność :wariat:

Nie myślę, że ludzie się na to jakoś specjalnie rzucą premierowo. Dostępność też powinna być dobra bo to nie jest za duży układ i powinni naklepać tego wystarczająco na premierę.

A cena niech tylko o 100 zielonych podniosą czyli dadzą $1299 to zrobi u nas z VATem msrp na poziomie 6.5k pln, czyli przyzwoite modele niereferencyjne będą się zaczynać w sklepach od 7k pln w górę :E

Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Ja czekam na wyniki testów, chciałbym wiedzieć ile realnie szybsza będzie 5070Ti od podstawowej 4070. @Phoenix.napisał parę dni temu, że różnica będzie znacząca, mam nadzieję że będzie to przyrost mocy minimum 25-30%. 

Sam na nią czekam i obstawiam, że to będzie taki 4080S+10%

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Ja czekam na wyniki testów, chciałbym wiedzieć ile realnie szybsza będzie 5070Ti od podstawowej 4070. @Phoenix.napisał parę dni temu, że różnica będzie znacząca, mam nadzieję że będzie to przyrost mocy minimum 25-30%. 

5070 Ti będzie jakieś 20% szybszy od 4080.
Przeskok ze zwykłego 4070 będzie znaczny, ale cena będzie do tego tez adekwatna (w porównaniu do 4070 oczywsicie) :D 

Pewnie karta będzie kosztowała kolo 5-6 kola :)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Spychcio napisał(a):

Sam na nią czekam i obstawiam, że to będzie taki 4080S+10%

4070 vs 4070 Ti Super to z tego co właśnie oglądam to dokładnie 30% różnicy (CP 2077 - 82 fps vs. 107 fps), więc może 5070Ti nawet to przebije, byłoby fajnie. 

Teraz, Kadajo napisał(a):

Pewnie karta będzie kosztowała kolo 5-6 kola :)

Mam nadzieję na £799, ale wcale się nie zdziwię jeśli wyskoczą z czymś pomiędzy £899-1000. :heu:

Opublikowano

Żeby 5070Ti była ciekawa karta musiałby się mocno zbliżyć do 4090, ale tak już raczej nie będzie patrząc na przecieki.

No chyba ze jakimś cudem się tak stanie, co kompletnie by "kasowało" RTX 5080.

Dlatego dla mnie ta generacja zapowiada się biednie.

Gdyby 5080 był jakieś 30% szybszy od 4090 i miał, chociaż 20GB pamięci, a RTX 5070 Ti miałby wydajność 4090 +10% wtedy byłaby zabawa.

Na takie superki będę czekał.

Opublikowano (edytowane)

RX 9070XT jeśli tak jak w przeciekach -5% mniej niż 4080, a raz nawet między 7900GRE -XT, a 5070Ti zapewne prześcignie RTX 4080, to raczej to nie jest konkurent.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Czy jak AMD ze swoją nową architekturą powalczy z Nvidią czy będą jeden, krok wstecz nie bez powodu teraz odpuszczają. By w nowym roku wydać konkurencyjną kartę z większą ilością, pamięci. Kiedyś musi dorównać tylko nie ceną jak za procesory.