Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piszecie o vramie, dlatego dokleję się do tego, mimo, że to częściowo offtop, ale jakby nie patrzeć jest to częścią składową kart graficznych, więc czasem nawet o tym warto podyskutować.

Mojej grafie jutro stuknie 2 lata odkąd ją zakupiłem, a od pewnego momentu miewa coraz większe problemy z zapychaniem się vramu, i nie zawsze DLSS jest ratunkiem, zniżanie detali pomaga, ale nie przesadzajmy, zniżać do poziomu low, mimo tego, że grafa i tak sobie poradzi z lepszymi ustawieniami?

Dlatego teraz patrzę ku 16gb vram, na 12gb za niedługo może być podobnie, ostatnie gry to pokazują coraz częściej, że "lubią" zapychać vram, a odpalić FG, RT/PT, lepsze tekstury, granie w natywnym itd to wszystko zajmuje sporą ilość pamięci w grafie, samo FG zajmuje od ok 300mb po 1.2GB zależnie od gry. Jak się lubi mody, to też swoje "kosztuje: wrzucenie tekstur od pana Halka do Cyberka, Wieśka to też spory koszt, ja nie byłem wstanie z tego skorzystać, za mało vramu.

Tutaj wrzucę przykład, nie wiem czy ktoś pamięta, czy ogląda, ale tak to mniej więcej wygląda z vramem.

Ja wtedy nie wiedziałem, że te dropy do ok 10-20fps i brak powrotu do normalnego fpsu to wina vramu, a tu widać, ile gra nawet zjada, DLSS mi za wiele nie pomogło, a teraz w Stalkerze mam to samo, DLSS perf/balans a po chwili grania nie ma vramu, a jeszcze odpal FG, a nie gram na maks detalach. Sporo gier omijałem przez to, że moja karta jest jaka jest.

obraz.thumb.png.166d9fe9338a139659d33efc0744d3b8.png

12GB Vram jeszcze pożyje, bo ma większą ilość niż moje badziewne 8gb, gdybym miał rtx 4060ti pewnie bym tak nie skłaniał się ku wymianie karty jak ma to teraz miejsce, szkoda, że nvidia nie dała 16gb w 5070, dlatego nie mam wyboru i muszę pomyśleć o innej karcie.

Opublikowano

@Reddzik tylko sprawa z VRAM nie jest taka prosta, to że gra "bierze" 14GB nie znaczy, że na 12GB nagle będą dropy i ściny. Takie Diablo 4 bierze praktycznie tyle ile masz, zawsze i wszędzie. 

Oczywiście lepiej mieć więcej, niż mniej i dziś nie kupiłbym karty poniżej 16GB, ale bardziej z tego względu że zmieniam już sprzęt rzadko (GPU mam od 2 lat i chyba kolejny rok zostanie ze mną) i chcę mieć spokój. Wysiadłem z pociągu po prostu. Ktoś kto zmienia co generację to mu ten VRAM nie robi różnicy, bo zanim GPU straci na mocy to wyjdzie nowe. 

• Upvote 2
Opublikowano
6 godzin temu, Butu PCL napisał(a):

Ciekawe czy w przypadku RTX 5080 zostanie zastosowany podobny chwyt względem RTX 5070 Ti co w, RTX 4080 do 4070 Ti Super, że mimo iż różnica w CUDA cores jest niewielka to ta pierwsza jest zauważalnie sporo wydajniejsza przez większą ilość ROP i TMU.

Różnica w ilości jednostek pomiędzy tymi kartami nie jest duża. Ale według przecieków RTX 5080 ma dostać 50 lub nawet 100W więcej papu od 5070ti.

Opublikowano
9 minut temu, galakty napisał(a):

Oczywiście lepiej mieć więcej, niż mniej i dziś nie kupiłbym karty poniżej 16GB

Dlatego chcę kupić gpu z 16gb vram, gdyby ten rtx co mam miał te 12/16 pewnie bym na nim "przezimował" sezon albo nawet dwa, wydajność jaką ma da się regulować suwakami, odpalenie upscalingu nie jest dla mnie takim "Złym" o ile jest to DLSS i maks jakość/balans. Ale bywają gry gdzie ciężko jest się posiłkować suwakami ale nie zawsze to pomoże, bo nadal gra siorbie i karta się dusi. Nie lubię wymieniać zbyt często sprzętu, nie gonię za cyferkami, kolejną kartę chcę na minimum 4lata, bo mam też inne wydatki niż kupowanie co rok, dwa sprzęt- tak mam konsolę właśnie jako koło ratunkowe, do tego dojdzie Switch 2, więc karta powinna podołać na dłuższe lata.

Zapewne w najbliższych latach może czekać mnie wymiana aparatu słuchowego, bo co 5 lat mam dofinansowanie, więc mogę kupić jakiś lepszy model, a tu aparaty to spokojnie ok 3-4 tyś takie minimum na jedno ucho, jeśli nie chcę kupować czegoś gorszego niż mam obecnie. Za obecne 2 dałem 4tyś z hakiem po dofinansowaniu, ale mam najtańsze z funkcją BT. Z tego co się już dowiadywałem aparaty poszły w górę i to ponoć solidnie, coś jak ceny kart nVidii u pana Kurteczki.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Dlatego chcę kupić gpu z 16gb vram, gdyby ten rtx co mam miał te 12/16 pewnie bym na nim "przezimował" sezon albo nawet dwa

Od serii 3000 to modele 60/60Ti są niestety kupskiem, dzisiaj nie ma sensu schodzić poniżej 70Ti... 

Opublikowano
19 minut temu, galakty napisał(a):

tylko sprawa z VRAM nie jest taka prosta, to że gra "bierze" 14GB nie znaczy, że na 12GB nagle będą dropy i ściny. Takie Diablo 4 bierze praktycznie tyle ile masz, zawsze i wszędzie.

Się to zgadza. Ale każda gra jest inna.

Ogólnie 16GB do 1440p powinno być spoko na kolejny sezon jeśli chodzi o gnioty AAA. Ale patrząc na to, że ta karta(5080) powinna mieć wydajność ~4090, a z nowymi ficzerami kurteczki FG i DLSS4 raczej większą od 4090 to mocy jest również na skalowanie w niektórych grach do 4k. I tak np. obecny Indiana z PT pokazał, że 16GB z FG i DLSS-q w 4k już się dławi na 16GB vram, nawet po obniżeniu bufora textur na high są spore straty fps powodowane przez vram. RTX 4090 bierze ~19GB vram w takim scenariuszu i ~20GB na max buforze textur.

Opublikowano
8 minut temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie 16GB do 1440p powinno być spoko na kolejny sezon jeśli chodzi o gnioty AAA. Ale patrząc na to, że ta karta(5080) powinna mieć wydajność ~4090, a z nowymi ficzerami kurteczki FG i DLSS4 raczej większą od 4090 to mocy jest również na skalowanie w niektórych grach do 4k. I tak np. obecny Indiana z PT pokazał, że 16GB z FG i DLSS-q w 4k już się dławi na 16GB vram, nawet po obniżeniu bufora textur na high są spore straty fps powodowane przez vram. RTX 4090 bierze ~19GB vram w takim scenariuszu i ~20GB na max buforze textur.

No ja nie gram w 4K i bez xx90 bym nie podchodził do 4K, więc tego nie oceniam ;) 

Zostaję przy 1440p, bo wyżej to już proszenie się o kłopoty przy grach AAA.

Opublikowano

Może i 3060ti nie jest super, jak 4070 Super jest "super", ale ma się co się ma, każdy z nas ma inny budżet, ja teraz planuję pobić"swój rekord", nigdy nie wydałem tyle na kartę, z jednej strony mi szkoda z drugiej jestem zmuszony, nawet gdybym miał monitor 1080p to nadal szukałbym czegoś wydajnego z 16gb vram. A kupno czegoś pokroju 70Ti nie wchodzi w grę. Zobaczymy co pokaże pan Kurteczka i pani bez kurteczki.:E

• Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, lukadd napisał(a):

Już mało kto pamięta kto to Caleb, a on cały czas działa w konkurencji :E

Każde pokolenie ma swój czas

Można zmienić na Każda społeczność ma swojego Caleba..:D

Dobrze,że Zhao jest tylko jeden xD

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 31.12.2024 o 12:11, MarcoSimone napisał(a):

I pomyśleć, że 9 lat temu za Asus GTX 970 Black dałem poniżej 1500 zł :(

To dzisiejsze 2300zł.

A 4070 da się dostać od 2550zł, więc podrożało, ale wcale nie tak dużo.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Hahahahhah, na bank tak właśnie będzie. Już 7 stycznia od 6 rano :D

To ja może wybiegnę już w przyszłość...
W jakiego producenta 5090 celować ? Oraz w jaki model?
Które mają dobre chłodzenie i nie piszczą cewki?

Opublikowano
8 minut temu, Umpero napisał(a):

nie piszczą cewki?

Gainward. I inne tańsze. Asus najdrozszy i najgorzej z cewkami... było. Niby od 4090 Matrix używają innego rodzaju, który miał być 50% cichszy. Ale to trzeba by zapytać kogoś kto ma Matrix czy tak się stało :D

Ja osobiście wyczekuje Gainward. Asus 4090 kupiłem i w ten sam dzień odesłałem przez cewki, więcej raczej nigdy nie zaryzykuje.

Opublikowano
22 minuty temu, Umpero napisał(a):

To ja może wybiegnę już w przyszłość...
W jakiego producenta 5090 celować ? Oraz w jaki model?
Które mają dobre chłodzenie i nie piszczą cewki?

Nie ma reguły. Moja 3090 Asus TUF była cichutka, a 4090 gra jak piszczałki. Z 4090 chyba Gigabyte dobrze wypadł. Ja wezmę tę, która mi się bardziej spodoba, żebym w spokoju mógł cyknąć fotę i ją zamknąć w obudowie bez okna na kolejne trzy lata. 😂 

Szkoda, że 5090 nie wyjdzie jako pierwsza. 

Opublikowano
3 minuty temu, Karister napisał(a):

która mi się bardziej spodoba

No to też istotne. Ale no ja chcę połączyć ciche cewki i wygląd. Gainward mi to dał. Pytanie jak będą wyglądać 5090.

Chociaż w sumie najważniejsze pytanie, które firmy będą dostępne na start w ogóle. Bo może się okazać, że wybór będzie malutki i będzie dupa zbita