Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

Coś mi się zdaje, że tą serię kart śmiało będzie można pominąć.

1 minutę temu, Brolly napisał(a):

Jako użytkownik 3060 mam odmienne zdanie :E

Jako użytkownik 4070Ti widzacy wymagania KCD 2, tez mam odmienne zdanie :E

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Godlike napisał(a):

Zobaczysz, jescze polecisz skladac pre orderka, wierze w ciebie ;)

Pierwszy tu na forum kupi:D

7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ja pier** 🤦🏻 No za dużo to jest. Przecież przy grach które biorą teraz 440W już robi się średnio, a gdzie tu jeszcze +125W :/

Zdjęty bok obudowy będzie musowo:cool:

Opublikowano

Ale patrząc, że RTX 5080 ma być kapkę wydajniejszy od 4090, pobierając mniej prądu i mając znacznie mniej CUDA cores, 5090 powinien być mocno podatny pod UV, a biorąc pod uwagę TDP 575W, chłodzenia powinny być do..bane.  Po tym UV i tak pewnie będzie zmiatał wszystko pod podłogę.

Opublikowano
12 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Przy 575W albo dadzą ogromne chłodzenie i 2 wtyczki aby rozdzielić to sensownie, albo w sumie mogą się pie** i zostaje na 4090. 

Jeśli 5080-tce odjęli ~1 slot grubości radiatora przy większym o 40W poborze, to myślisz że w 5090 zrobią większe? W najlepszym przypadku zostaną 4-sloty z 4090. 

Opublikowano
11 minut temu, Pavel87 napisał(a):

Chyba trzeba będzie kompa na balkon wystawić :E 

Jeszcze trzeba mieć ten balkon :wariat:

Akurat mój blok jako jedyny z 6 w okolicy ma balkony ale środkowy pion gdzie ja mieszkam nie ma 8:E 

Opublikowano
4 godziny temu, bartez88 napisał(a):

5090 jednak 575W a 5080 360W, to wydaje się bardziej realne biorąc pod uwagę ilość cuda w 5080

Szkoda, mogli już dać te okrągłe 600 watów. Chyba że pozwolą podnieść PL o te 5%.

Opublikowano
19 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Możesz ominąć RTX 5K i wziąć dobrą uzywkę z RTX 4K ;-)

Pod warunkiem, że januszeria się skończy na portalach. Jak wystawiłem za 3200 4070ti super to ponad połowa miała w głowie że karta albo zalana, albo że oszust jestem bo za tanio... A ile mogłem chcieć za używana tis skoro nowa 3900 kosztuje. No ale jest taka januszeria, że za używki chcą 3500-3600 co jest według mnie abstrakcją , biorąc pod uwagę że nowa jednak jest 3-4 stówki droższa. Jak tak ma wyglądać rynek używek, to niech się tym wypchają i niech pleśń je zje na tych portalach :E. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Oby to był słaby leak i żeby się okazało we wtorek 500W

500 W to może być mało, zobacz u mnie przy standardowych 450 W dobijam do ściany, a jednak 5090 to dużo większy chip i nadal ten sam proces. 

Autorskie wersje to pewnie równe 600 W

Opublikowano
6 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Ciekawe gdzie... Chyba na slajdach NV

Ten wynik 21k+ z Time spy 4070s to z testu na purepc, a wiadomo, że najlepsze wyniki w benchmarku to są po mocnym OC. Zresztą zobaczymy, Kurteczka wszystko zweryfikuje. 

Opublikowano

Jeżeli zostaną na jednej wtyczce 16 pin to 5090 w wersjach nieref będą miały mierne bądź zerowe możliwości podniesienia limitu. 

Teoretyczny max to 675W (600 z kabla i 75 z PCIE), ale zapewne producenci nie będą chcieli tego pałować do granic możliwości i skończy się na 650W. 

Opublikowano
11 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Ta jasne,bo ktoś uwierzy:hihot:

Nie musisz wierzyć :) Jak mam świadomość, że będzie głośno to nie kupię bo dla mnie priorytetem jest cisza. A przy 575W i takim samym albo mniejszym chłodzeniu tam będzie suszarka bo fizyki nie oszukasz. 

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

że będzie głośno to nie kupię bo dla mnie priorytetem jest cisza

Ta, a potem zobaczysz że spadłeś na 2 miejsce w benchmarku forumowym i polecisz w trymiga :E już znam taki typ ludzi :E