@NoviAMG, wielkie dzięki za pomoc. Na tyle na ile się da zreplikowałem u siebie te opcje (widzę teraz, że zapomniałem o powerdownie):
Nie mam już niestety dzisiaj na to zbytnio czasu, ale jak do tego siądę na spokojnie porobię testy stabilności i zobaczę co i jak. I tak jest na razie giga sukces, bo się uruchomiło
Do tego oc mem +1000 i jest 265w przy okolicach 99,5 fps (symulacja względem uv3), czyli strata wydajności na poziomie 6-7% z zyskiem 115w. Bez pałowania sprzętu, bez przegrzewania ramu w kompie, z świetną kulturą pracy. Dla mnie petarda sprawność tych gpu. Według mnie czasy podbijania PL dla dodatkowych 5% wydajności, się skończyły.
Przy chłodzeniu cieczą, jest zawsze opcja kupić nova 1260, i wywalić ją na balkon/za okno przy gpu 600w .
Woda pomoże na głośność i utrzyma dobre temp, ale nie zmniejszy ilości generowanego ciepła z zestawu. Jak ktoś nie ma klimy na chacie i jeszcze do tego małe pomieszczenie z kompem to dalej jaja będą ugotowane
Ogólnie przy 4090 dość długo ploty mówiły również o 600W TDP, a później się okazało, że jednak stock 450, a 600 to dopiero po ręcznym odblokowaniu limitów
Rekomendowane odpowiedzi