Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Niby tak, ale jako główny przykład dałem 5080 a to chyba nie jest mało, zeby mówić o graniu w 4K. 

Jest i nie jest.

Patrząc na to jak szybko gry wymagają więcej mocy to zdecydowanie nie jest, myślę ze RTX 4090 wyraźnie to pokazuje.

Ale jak chcesz grac w stare gry to nie ma problemu większego.

3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Sam do 1440p kupiłem 4070S bo to jedyny sensowny mid-range na swoją chwilę - nie powiem, uwiązały mnie tytuły przyjazne zielonym.

4070S to chyba najfajniejsza karta 4 generacji RTX, poza RTX 4090 oczywiście.

Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

No ja to rozumiem, ale jak chcesz grac w 4K to patrz na najszybszą kartę, jaka jest na rynku. Czyli 5090, a nie 5080 :E

5080 w 4K by brylowal gdyby... wyszedł dwa lata temu ;)

Przy serii 4xxx tez nie miałeś konkurencji a jakoś Nvidia wypuściła supery. Jak myślisz, dlaczego tak się stało.

Ludzie nadal nie rozumieją ze wszystko w ich rekach. Wystarczy Nvidii pokazać środkowy palec ;)

Jeszcze była, teraz jej nie ma, więc RTX 5080 może jeszcze bardziej odbiegać specyfikacją i wydajnością od RTX 5090.

Opublikowano
17 minut temu, Spychcio napisał(a):

Jak składam PC za 12-15k to nie po to, żeby grać w 1440p:E

A ja planuję brać 5090 do 1440p głównie właśnie :E Może se przejdę alana wake 2 do końca wreszcie w przyzwoitym klatkarzu. 

Opublikowano

Nikt by praktycznie wtedy nie kupił 4070 Ti Super ;)

Nvidia z precyzja lasera produkuje te karty i je wycenie. Naprawdę to jest niesamowite jak ładnie to jest wykombinowane i spycha cię w stronę coraz droższej karty :D

• Sad 1
Opublikowano
Teraz, Reddzik napisał(a):

Gdyby tylko ten rtx 4070S miało 16gb vram.. to bym pewnie wziął, a tak trochu krzywo patrzę na tę kartę. 

Masz rację, 12GB trochę takie minimum rozsądku się zrobiło.
Chociaż paradoksalnie gdy zieloni tak kurczowo się trzymają małych ilości VRAM w nowej generacji, to zapewne kolejne lata będą jako-takie w optymalizacji pod tym kątem, przez co naglę 12GB nie stanie się za mało.
Mogę nie mieć racji.

Swoją drogą, najlepiej jakby VRAM dało się rozwiązać jak RAM - gniazda w karcie, każdy wkłada tyle sticków ile się podoba :)

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Nikt by praktycznie wtedy nie kupił 4070 Ti Super ;)

To się zgadza. 4070S od 4070Ti niewiele odbiega na papierze. Można rzec, że podkręcona 4070S dogania stockową 4070Ti co mnie cieszy, bo jest jakis ukryty "value" w tym wszystkim, chociaż jak wiadomo padnie stwierdzenie "przeca 4070ti też da się podkręcić". Racja.
Gdyby 4070S miała 16GB pewnie by schodziła jak ciepłe bułki, chociaż chyba już jest często wybieranym GPU.

• Like 1
Gość P.Wiśnia
Opublikowano

RTX 5060 12GB dopiero w czerwcu. ;(

Opublikowano
38 minut temu, Kadajo napisał(a):

Fakt co w sumie jest znakiem ze Nvida ma nas w dupie ;)

Chcą więcej zarobić i każda inna firma, która wejdzie w ich buty będzie robić to samo. Nic tak dobrze nie robi na ceny i tempo rozwoju jak konkurencja. 

Gość P.Wiśnia
Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

Skoro 5080 ma kosztować ok. $1200, to chyba jest szansa za 5070Ti za $799/899?

Bardziej 999 żebyś kupił 5080.

Opublikowano
6 minut temu, sideband napisał(a):

Chcą więcej zarobić i każda inna firma, która wejdzie w ich buty będzie robić to samo. Nic tak dobrze nie robi na ceny i tempo rozwoju jak konkurencja. 

Nie zapowiada się, do końca życia będziemy płacić haracz Nvidii :E

3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Przecież to nie ma sensu, w takim przypadku nie kupię ani 5070Ti ani tym bardziej 5080.

Wręcz przeciwnie. Jak już się pogodzisz z losem za parę miesięcy...

Kupisz RTX 5090 :E

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Skoro 5080 ma kosztować ok. $1200, to chyba jest szansa za 5070Ti za $799/899?

Ciekawe co tam wciągają w siedzibie Nvidii:E

4080 za 1200$

4080S za 1000$

5080 za 1200$

Ktoś tam jest niezdecydowany:lol2:

Gość P.Wiśnia
Opublikowano

5070 około 700-800$ i 16GB GDDR7.