Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ktoś ma fundusze i czas, żeby pierw przypilnować i kupić gpu w dobrej cenie, zamrozić kasę, a potem sprzedać z przebitką, to wypada mu tylko pogratulować. W końcu pomnaża niskim kosztem swoje fundusze.

Nikt nikomu nie każe kupować kart teraz, a dzieciaki, które muszą mieć tu i teraz nową zabaweczkę płacą i płaczą.

• Upvote 1
Opublikowano
6 godzin temu, Element Wojny napisał(a):

Ten jeden model omijaj dalekim lukiem, w testach glosnosci/temperatur ta karta jest dwa levele nizej od identycznie wycenionego Asusa Prime i Giga Windforce. 

Ventus jest nawet w sklepie MSI, ale omijam. Nie po to od 19.10.2024 czekam na nową serię, by najgorszego Ventusa wziąć.

Opublikowano
Teraz, Doamdor napisał(a):

Dobre modele zaczynały się od 4600 zł.

Tak analizowałem dziś sobie ceny...

Skoro w sklepie na X można było nabyć karty 5070Ti za 3899 zł ( tak wiem nie najwyższych lotów egzemplarze )... jednak pomimo tego są one wydajniejsze od 4070 Ti Super, czy 4080. To jaki jest sen wycen w sklepach właśnie tych modeli w cenie > 4000 zł ? Co z tego, że modele są minimalnie lepiej może i wykonane, jak sumarycznie są słabsze i OLD GEN. Ceny RTX 4XXX powinny zacząć spadać w dół - tak myślę.

Opublikowano
1 godzinę temu, sultan_kosmitow napisał(a):

Z regulaminu x-kom: Potwierdzenie zawarcia umowy prześlemy na mejla, którego podałeś w zamówieniu.

Czlowieku nie rob zakupow przez internet bo nie rozumiesz jakie umowy zawierasz

Jak jest opis, że towar dostępny i natychmiastowa wysyłka to natychmiastowa.  

Wyłącz internet najlepiej typie bo tego co piszesz to się czytać nie da.

Opublikowano

Patrząc na przypadek kolegi @Zachy chcę się rzec starą modłę w nowym wydaniu: Okazja czyni skalpera!
Nie jeden z was pewnie przez 2 fale krypto i covida zrobił jakieś żonglowanie GPU i przytulił parę stówek.
Rynek jest patologiczny to i patologie się dzielą. Mnie śmieszy jak ludzie łapią się na takie rzeczy.... muszę mieć tu i teraz to i ktoś na desperatach się dorabia.

Konsumpcjonizm. Kupujemy rzeczy których nie potrzebujemy za pieniądze których nie mamy, jeszcze o nie walczymy i ustawiamy się w kolejkach.
Ja GPU od zawsze lubiłem wymieniać jednak wróciłbym do czasów gdy to była zwykła część komputerowa leżąca na półce w sklepie za normalne pieniądze.

• Like 2
  • Upvote 3
Opublikowano
34 minuty temu, cruzier napisał(a):

Kupił ktoś 5070 Ti w cenie 3899 zł ?

Na forum ja GB Windforce i kilka osób Ventusy.

Opublikowano
Teraz, muszka napisał(a):

Na forum ja GB Windforce i kilka osób Ventusy.

Dziękuję, pisałem kilka postów wyżej, że analizowałem trochę ceny. W porównaniu do m.in. Twojego zakupu nijak się ma kupowanie wersji RTX 4070 Ti Super , czy 4080 w cenach przekraczających 4000 zł - bo to słabsze i starsze karty.

Gratuluję zakupu. 💪

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, cruzier napisał(a):

To jaki jest sen wycen w sklepach właśnie tych modeli w cenie > 4000 zł ?

Bo jest bardzo niska dostępność GPU ogólnie, stare modele zostały wycofane z produkcji, a nowe dopiero wchodzą i jest ich jak kot napłakał w sklepach.

Więc sklepy podnoszą ceny bo jest duża szansa, na ustrzelenie jelenia i to nie jednego :E

Opublikowano
2 godziny temu, Fenrir_14 napisał(a):

Ten drugi łeb - Domino ze Szczecina czy jak mu tam, też już kartę wystawił, ciekawe czy chociaż ma ją fizycznie.

Ten to obstawiam typowy lurker - skalper jak pisał @sideband. Jakieś pojedyncze posty chyba miał o ile w ogóle lol, konto pewnie zarejestrowane na potrzeby wydarzenia - czytaj premiera GPU

Ten to miał wystawione dwie karty 5090 na olx i obydwie mu poszły. Ludzie tutaj podali jego przykład i uskuteczniali szyderę z niego (żeby nie było ja też). No i później się tu zarejestrował.

Opublikowano

Stosunek do takich osób można mieć jaki się chce. Nie bronię absolutnie, ale finalnie stan jest taki, że po sprzedaży tych dwóch 5090 i ich zarobku w parę dni, praktycznie ma za darmo egzemplarz 5090 dla siebie.

Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Bo jest bardzo niska dostępność GPU ogólnie, stare modele zostały wycofane z produkcji, a nowe dopiero wchodzą i jest ich jak kot napłakał w sklepach.

Więc sklepy podnoszą ceny bo jest duża szansa, na ustrzelenie jelenia i to nie jednego :E

Napiszę Ci Kolego, że wczoraj kupiłem 4070 Ti Gaming OC za 3508 zł. Po 10 min. Kubełek zimnej wody... mówię sobie tak w duchu głośno do siebie... "Ta karta jest max warta 3000 zł" - odwołałem zamówienie... ☺️

Polowałem dziś na 5070Ti Gaming OC. Dałem sobie limit 4400-4500 max. Karta prawie 5000 zł... Oszaleli chyba ... 🤣

Opublikowano (edytowane)

Mamy jednego sprawiedliwego na forum. Na premierę upolował dwie sztuki 5090 i jedną odstąpił po cenie zakupu. Nie pamiętam kto to, ale odezwij się kolego bo pokłony szacunku się należą w tej społeczności pełnej skalperów :witojcie2:

Edytowane przez Umpero
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

3 minuty temu, Umpero napisał(a):

Mamy jednego sprawiedliwego na forum. Na premierę upolował dwie sztuki 5090 i jedną odstąpił po cenie zakupu. Nie pamiętam kto to, ale odezwij się kolego bo pokłony szacunku się należą w tej społeczności pełnej skalperów :witojcie2:

Kolega @baster odstąpił mi miejsce w kolejce po Astrala. Uszanowanie, chwała i cześć mu.

Edytowane przez Marcusfff
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, cruzier napisał(a):

Tak analizowałem dziś sobie ceny...

Skoro w sklepie na X można było nabyć karty 5070Ti za 3899 zł ( tak wiem nie najwyższych lotów egzemplarze )... jednak pomimo tego są one wydajniejsze od 4070 Ti Super, czy 4080. To jaki jest sen wycen w sklepach właśnie tych modeli w cenie > 4000 zł ? Co z tego, że modele są minimalnie lepiej może i wykonane, jak sumarycznie są słabsze i OLD GEN. Ceny RTX 4XXX powinny zacząć spadać w dół - tak myślę.

Fajnie...ale jak to realnie wyglada.. u mnie karta najlepsze chlodzenie praktycznie z 4070Ti waga 1.5kg, W obudowie dobrze wentylowaniej, ale wiadomo duzo kurzu itp takie realne warunki, ma ponad 5C wiecej niz bylo na poczatku po OC 12C dalej jednak jest to ponizej 70C. Ale benche i testy pokazywaly wartosci nawet ponizej 60C albo w okolicach. Teraz taki model MSRP 5070Ti jak w małej obudowie by wygaldał z temperaturami? Oczywiscie trzeba dodac 10C tak samo jak przy 4070Ti...czyli bedzie za niedługo 80C + na takim MSI ventusie...2400rmp non stop. Nawet MSI trio plus co byl w morele za 4699zl ponad 30sztuk wazy nieco ponad 1.3kg. Taka karte to oczywiscie 330W albo wgrywamy bios od vanguarda 350W temperatury w normalniej malej nieco zakurzonej obudowie przy takim setupie polecą na 75-80C. Dlatego fajna karta jest 5070Ti Vanguard ma dobre chlodzenie wiec temperatury w malej obudowie lekko zakrzunej bedą w okolicach 60C przy 300W ale wiadomo taka karte uzywa sie 350W wiec temp beda 67-68C i to jest ok. Tylko, ze takie Vanguard jest bardzo drogi, nie dogoni nawet paździerza 5080, ktorego mozna sobie puscic powerlimit 70% + OC, a cenowo trzeba wydac wiecej. 

paździerze lubią PL poniżej 100%, taki 5080 rzucony na 70% tak samo chip trafi sie +500mhz czy 400 loteria. Ale na tych nizszych czestotliwosciach czesto leci wieksze oc. Prawda jest ze 70% to 250W dla 360W 100% puli. I przy 250W po oc 400-500mhz taka karta bedzie cicha (teoretycznie MSRP), tańsza od takiego 5070Ti Vanguard i jednoczesnie szybsza, oraz najpewniej zajmie mniej miejsca nie wpominajac juz o efektywnosci

Edytowane przez maxmaster027
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, cruzier napisał(a):

Kupił ktoś 5070 Ti w cenie 3899 zł ?

Z kodem -100zl na MSI to wyszło nawet poniżej MSRP

Edytowane przez mortir
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Lekki offtop ale szukam mema gdzie kurteczka trzyma chyba 4090 a po drugiej stronie meme rachunek za prąd 2000 dolarów i stare zasilacze które gadają "fuck men, its my time, i served many pc's " :E

mam XD

a4op0yZ_700bwp.webp

Edytowane przez Brolly
  • Haha 2