Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Sidr napisał(a):

Pytanko. Przy RTX'ach serii 5xxx wymagany jest UEFI?

Tak czytam cały dzień te forum i mam wrażenie, że tu sie głupieje. Taka refleksja. ;)

Dla radków tak dla GeForce raczej jeszcze nie... Już byłoby wypominane. Intele wymagają jeszcze jednej opcji z uefi. Na c2d będziesz nowe karty stawiał? Uefi jest od Sandy bridge(2xxx) chyba...

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Sidr napisał(a):

Pytanko. Przy RTX'ach serii 5xxx wymagany jest UEFI?

Tak czytam cały dzień te forum i mam wrażenie, że tu sie głupieje. Taka refleksja. ;)

Jakie to ma znaczenie skoro nikt nie będzie pchał nowych kart do zabytków bez UEFI.

@areczek1987 Stricte pierwszym socketem Intela z UEFI to było 1156 ;)

Edytowane przez sideband
Opublikowano
2 godziny temu, Nex1M napisał(a):

Przyszedł mi Windforce 5070Ti i jestem mega zadowolony :)  Duzo cichszy niz ventus.  Na UV 910 mV 2800 MHz +2000M w ragnaroku odaplonym 15 minut temperatury 60C / 1300rpm  na stocku mialem tak z 64C 1500-1600 rpm.
Cewki sa, ale trzeba ucho przykladac zeby posluchac jak gra:)

W Hunciku na 2k ustawieniach pod pvp (RachtaZ z youtube) z dlss 4 jakosc przy ~300fpsach  okolo 58C 1000 rpm (na uv oczywiscie, bez uv tak z 62C 1300

Oddam Ventusa 5070 Ti za MSRP 3900, jak nikt nie chce to zwracam do sklepu pewnie.

Zamówiłem w piątek windforce'a i do tej pory cisza bo nie mogą znaleźć dla mnie sztuki :/ testowałeś różnice na biosach? Dziś zamówiłem inno x3

Przydałby się test porównawczy kart msrp

Opublikowano
16 minut temu, jankooo napisał(a):

Dziś zamówiłem inno x3

Na tweaktown pojawiła się recenzja INNO3D GeForce RTX 5070 Ti X3

https://www.tweaktown.com/reviews/10982/inno3d-geforce-rtx-5070-ti-x3-compact-powerful-and-ready-for-4k/index.html

W skrócie pozytywna. Kultura pracy, temperatury itd. ok.
Pewnie porównywalna karta do ASUSa Prime i pewnie bez problemu piszczących cewek co w ASUSach jest bardzo popularne.

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, eciepecie napisał(a):

20250305_231913.jpg

20 minut temu, Lameismyname napisał(a):

https://www.tweaktown.com/reviews/10982/inno3d-geforce-rtx-5070-ti-x3-compact-powerful-and-ready-for-4k/index.html

Pewnie porównywalna karta do ASUSa Prime i pewnie bez problemu piszczących cewek co w ASUSach jest bardzo popularne.

Znajdź sobie reckę większej Prime z RPM i śledź jak zmienia się to RPM do powerdraw. Jest ten prime lepszy od reszty w tej cenie ale jak odkręcisz kurek to w pewnym momencie może być mało. Co napisali o ventusie?

Opublikowano
25 minut temu, Lameismyname napisał(a):

240W sredni pobor na karcie 300W ? Bez jaj, brak podanych rpm?? Kolejne jaja ;)  Fajna recka, taka nie za ciekawa.

20 minut temu, Tornado3 napisał(a):

Inno3D ma 6hp a Ventus 4 więc siłą rzeczy będzie lepszym wyborem

Zadna ilosc rurek nie pomoze przy 41mm grubosci karty i 300W poboru ;)

Opublikowano

Pobrałem te GTA Enhanced i pograłem trochę, no szału to nie robi wizualnie :D 

Już chyba zdjęli ten limit 120 fps, bo u mnie jest 150-160 przeważenie (nie mam najnowszego drivera).

6 godzin temu, Radio Tirana napisał(a):

Jak włączysz sobie wszystkie 4 efekty Ray Tracingu to FPS szoruje po dnie. Rockstar jak zwykle zrobił robotę. 

No ja włączyłem wszystkie efekty RT na ultra, DLSS mam wyłączony i chodzi normalnie, nie ma dropów i nic nie szoruje.

image.thumb.png.e7e565f0b390ab8bc305019e203b4003.png

Opublikowano
7 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

240W sredni pobor na karcie 300W ? Bez jaj, brak podanych rpm?? Kolejne jaja ;)  Fajna recka, taka nie za ciekawa.

Zadna ilosc rurek nie pomoze przy 41mm grubosci karty i 300W poboru ;)

Nie no recka taka po macoszemu. Nie ma lepszej na chwilę obecną. Myślę że mimo wszystko jak ktoś fizycznie tą kartę sprawdzał i napisał że cicha itd. to nie jest ona najgłośniejszym pazdzierzem.

A co do zależności hp. Mój 4070S też jest kompaktowy mocno, a po wymianie na ptma jest cicho i chłodno o czym już pisałem wrzucając odczyty. Karty większych gabarytów potrafią być dużo gorętsze i myślę że tu większą ilość hp robi robotę.

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Vanguard czyli fabrycznie podkręcona topka na techpowerup ma 270W więc jeśli to karta bez żadnego OC to moze tak być. 

Jutro ma przyjechać więc zapodam jej quake2 RTX gdzie pobór powinien być pod korek i będzie wszystko jasne czy chłodzenie daje radę:D

Opublikowano (edytowane)

Ventus 5070ti w cenie MSRP byl przed chwila w Komputroniku, a wczoraj Inno3D w xKom. Jak ktos poluje na MSRP to w Komputroniku i xKom sa wrzutki co jakis czas, wiec warto tam szukac - Inno3D, Windforce i Ventus.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Jest jeszcze niemiecka recenzja Inno3d i niby dokładniejsza, ale wg nich Ventus jest cichszy od  Gigabyte Gaming OC i niewiele głośniejszy od MSI Gaming Trio.

www.hardwareluxx.de

Mam teraz MSI Inspire za 4150zł i jest nieźle. Po UV i OC w steel nomadzie jest na poziomie ok 6650pkt. i w grach słychać tylko lekki szum. Cewek nie słyszałem do tej pory. Zamówiłem tego Inno3d bo po UV miałem dobre doświadczenia z 4070, 4070s i 4080s z poprzedniej generacji, a z kuponem zniżkowym wychodzi 3850 zł.