Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, sovas napisał(a):

Po tyle to już mało kto chce kupować te karty :)

11-12k to powinien być max za topowe wersje 5090, patrząc po trendzie i cenach w EU.

Cena zbliżona do tej, o której piszesz 

Opublikowano

No i ch*j z tymi 5090'tkami.
Suprim z xkomu i co - cewki mordę drą na pulpicie jak ruszam myszką na 240Hz :D
Do tego odpal wallpaper engine i normalnie boombox elektryczny.

Chyba mi się odechce kupować te gównokarty xD 

Opublikowano
13 minut temu, krulaks napisał(a):

No i ch*j z tymi 5090'tkami.
Suprim z xkomu i co - cewki mordę drą na pulpicie jak ruszam myszką na 240Hz :D
Do tego odpal wallpaper engine i normalnie boombox elektryczny.

Chyba mi się odechce kupować te gównokarty xD 

Na 2900MHz crashuje od razu steel nomada.

To normalne, że te msi takie kiepskie, czy kolejny argument do szybkiego zwrotu po prostu mam?

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Możesz jaśniej i więcej szczegółów? 

Zrób uv. Jak po nim będą cewki na pulpicie to zwrot. Miałem takie 3 sztuki suprim niestety. 

No szybki test +2000 Mem i +400 na Core w MSI Afterburner i po prostu crashuje.
Na astralu (ten z pompą do kawy) szło ponad 3GHz i wynik miałem po 16k+ mimo, że mam i7 12th gen.

Tutaj stock z 14400 i po +2000 mem i +350 na clocka = 15100.

Co do UV - standardowe wartości na krzywych jak dla innych kart?

Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

U mnie idzie 0.895 na 2885MHz na krzywej. Idzie też 2917 ale po czasie coś wywaliło doom, i obstawiam, że właśnie to, więc zmniejszyłem :)

+400? :D Dziwisz się, że nie działa? 

Astral LC dawał radę.

Mocny UV dla testu:
image.png.ec4070d704268d73bfc8c48697ecd05c.png

Ruszanie myszką/oknami po pulpicie - coilwhine

Opublikowano
8 minut temu, krulaks napisał(a):

i gdzie jest problem ?

+400 to jest już wysoko, zacznij od +300

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie. Sprawdzałem 3 różne :) Wszystko jest kwestią karty. 12 różnych 5090 miałem. Każda grała inaczej. 

Mój bank zacznie się zastanawiać co to za obrót kilkudziesięciu kafli w jedną i w drugą stronę…

No to zwrot. Chyba zacznę kupować jako konsument, żeby mieć więcej sklepów do zwrotów xD 

xkom się obrazi zaraz, a Amazon to stara ku*wa

Opublikowano (edytowane)

Zaczynam przygodę z OC/UV ze swoją sztuką która najprawdopodobniej zostanie.

+380 Szpieg czasu przechodzi, w grach work in progres :)
+415 wywałka po minucie.

image.thumb.png.7389036860be68dc3c12df074900dcd0.png

Wynik po OC około 5% lepszy niż na stock przy defaultowym PL - docelowo ustawię 85% PL - strata na wydajności jest minimalna, wynik lepszy niż na stock.

Cewki na pulpicie cisza, w grach/bęczmarkach bardziej bzyczenie komara/muchy w zależności od FPSów :D

Monitor 4k 240Hz.

Ps, udało ogarnąć się podpórkę:

https://allegro.pl/oferta/aluminiowa-teleskopowa-podporka-karty-gpu-49-80mm-z-magnetyczna-podstawa-17530855816

wygląda to tak:

20250520_185152.thumb.jpg.eb62d7fe608d981eca2432abcac01c45.jpg

Edytowane przez kamil039c
Opublikowano
7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Rozumiem, że masz 4k 240Hz? Najgorsze połączenie dla cewek :D

5120x1440 240Hz

Chcesz powiedzieć, że wszystkie będą brzęczeć? Czy że te co stękają będą jeszcze głośniejsze 

Opublikowano (edytowane)

Na moim Suprim najlepszy do sprawdzania stabilności jest Cyberpunk z PT wszystkim na max 4k DLSS Q +FG. Co ciekawe, bez FG Cyberpunk jest dużo bardziej tolerancyjny dla UV. Bez FG w Cyberku stabilne było taktowanie na luzie +-2820Mhz przy 0.89V (na krzywej 0.9V) do FG musiałem napięcie podbić do 0.9V (0.91v na krzywej), tylko się zastanawiam czy jest sens tak gnać grafę, jak w Cyberkowym benchu przy 0.9V 2820MHz mam 120 FPS (PT MAX 4k DLSS Q FG x2) pobór max 460W, a przy 0.845V 2630Mhz(zegar efektywny) mam 115FPS i pobór max 400W.

Przy 0.85V 2707Mhz na krzywej w Steel Nomad robi 14900punktów, łykając max w peaku 480W.

Edytowane przez GAZuOOT
Opublikowano
2 minuty temu, GAZuOOT napisał(a):

Na moim Suprim najlepszy do sprawdzania stabilności jest Cyberpunk z PT wszystkim na max 4k DLSS Q +FG. Co ciekawe, bez FG Cyberpunk jest dużo bardziej tolerancyjny dla UV. Bez FG w Cyberku stabilne było taktowanie na luzie +-2820Mhz przy 0.89V (na krzywej 0.9V) do FG musiałem napięcie podbić do 0.9V (0.91v na krzywej), tylko się zastanawiam czy jest sens tak gnać grafę, jak w Cyberkowym benchu przy 0.9V 2820MHz mam 120 FPS (PT MAX 4k DLSS Q FG x2) pobór max 460W, a przy 0.845V 2630Mhz(zegar efektywny) mam 115FPS i pobór max 400W.

Przy 0.85V 2707Mhz na krzywej w Steel Nomad robi 14900punktów, łykając max w peaku 480W.

Jak cewki?

Opublikowano
8 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

Po UV to nawet jak przykładam ucho do karty to ich nie słychać :D

W tym tempie odwali mi jak @PiPoLiNiO

Jak zwrócę kartę i kupię w tym samym sklepie tę samą - to jest ryzyko, że wyślą zwracaną sztukę xD?

Opublikowano

Zacząłem grać w the first berserker: khazan i to jest najlepsza gra do sprawdzenia stabilności. Metro Exodus, Cyberpunk z PT i DLAA czy benchmarki działały stabilnie bez problemów a w tej grze po 5 minutach wywala do pulpitu i musiałem obniżyć taktowania. 

W dodatku jedyna gra co żre na stock cały czas 600W a peaku gpu z nawet odczytało 615W.

Opublikowano
Godzinę temu, krulaks napisał(a):

Na astralu (ten z pompą do kawy) szło ponad 3GHz i wynik miałem po 16k+ mimo, że mam i7 12th gen.

Tutaj stock z 14400 i po +2000 mem i +350 na clocka = 15100.

Co do UV - standardowe wartości na krzywych jak dla innych kart?

A jaki jest zegar twojej sztuki vs default, bo moze masz fabrycznie podkreconą. Wtedy też OC bedzie niższe. 

Tu masz wrzuce Ci plik do afterburnera, możesz podkrecic do 3000Mhz pamiec. Musisz go podmienic w katalogu C:\Program Files (x86)\MSI Afterburner działa z 4.6.6 

Każda karta inaczej sie podkręca. Niektóre maja 1V max OC inne 1.115V jeszcze inne 1.025 lub 1.075V wiele zależy od samego chipu.

MSIAfterburner.zip

Opublikowano
6 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

A jaki jest zegar twojej sztuki vs default, bo moze masz fabrycznie podkreconą. Wtedy też OC bedzie niższe. 

Tu masz wrzuce Ci plik do afterburnera, możesz podkrecic do 3000Mhz pamiec. Musisz go podmienic w katalogu C:\Program Files (x86)\MSI Afterburner działa z 4.6.6 

Każda karta inaczej sie podkręca. Niektóre maja 1V max OC inne 1.115V jeszcze inne 1.025 lub 1.075V wiele zależy od samego chipu.

MSIAfterburner.zip 34.66 kB · 0 pobrań

Dzięki, ale już wymontowana.

Moglaby i 4Ghz kręcić, ale jest głośna więc do odsylu

Opublikowano
2 minuty temu, krulaks napisał(a):

Dzięki, ale już wymontowana.

Moglaby i 4Ghz kręcić, ale jest głośna więc do odsylu

75% Tych RTXów 5000 od 5070Ti po 5080 i 5090 jest po prostu glośnych a to wentylatory, a to temperatury, a to cewki. Niestety. No same chipy są naprawde dobre, przy tym samym nm ulepszenie wzgledem Ady jest zauważalne. 

Opublikowano
Godzinę temu, krulaks napisał(a):

Mój bank zacznie się zastanawiać co to za obrót kilkudziesięciu kafli w jedną i w drugą stronę…

A co to bank obchodzi? Kilkadziesiąt k to jest nic.

Co do cewek to unlucky :( ja bym odesłał. Jak masz inny PSU możesz sprawdzić, ale tak jak @PiPoLiNiO wspomniał, raczej nie pomoże.

OC +400 u mnie crashuje często (nie zawsze).

Ale +400 w grach to już mam 3300Mhz.

Na powietrzu w nomadzie miałem 15500-15600, także raczej masz trochę słabszą sztukę. Jak zależy ci na nomadzie to astrale ciągle najwięcej kręcą, niestety często przy tym brzęczą.

Możesz sprawdzić jeszcze na mniejszych Hz.

U mnie nie ma żadnych dźwięków na pulpicie przy 240Hz, ale co prawda 3440x1440.

Miałem kartę z takimi objawami jak piszesz, czyli przy przesuwaniu okienek, otwieraniu programów, scrollowaniu - odesłałem od razu.

Opublikowano
38 minut temu, sovas napisał(a):

A co to bank obchodzi? Kilkadziesiąt k to jest nic.

Co do cewek to unlucky :( ja bym odesłał. Jak masz inny PSU możesz sprawdzić, ale tak jak @PiPoLiNiO wspomniał, raczej nie pomoże.

OC +400 u mnie crashuje często (nie zawsze).

Ale +400 w grach to już mam 3300Mhz.

Na powietrzu w nomadzie miałem 15500-15600, także raczej masz trochę słabszą sztukę. Jak zależy ci na nomadzie to astrale ciągle najwięcej kręcą, niestety często przy tym brzęczą.

Możesz sprawdzić jeszcze na mniejszych Hz.

U mnie nie ma żadnych dźwięków na pulpicie przy 240Hz, ale co prawda 3440x1440.

Miałem kartę z takimi objawami jak piszesz, czyli przy przesuwaniu okienek, otwieraniu programów, scrollowaniu - odesłałem od razu.

Zgłoszony zwrot.

Pewnie nadam dopiero w poniedziałek bo nie generują teraz etykiety.

No jest lipa, że karty w msrp nie są warte swojej ceny, płacimy jeszcze więcej bo scalping i do tego trzeba znaleźć dobrą sztukę.

Pozostaje mi tylko czekać, aż zaksięguje mi się zwrot amazonowy i lecimy dalej 

Opublikowano
2 godziny temu, krulaks napisał(a):

Stock, cichutka:

Pulpit, ruszanie oknem 240Hz:

Jest jakakolwiek szansa, że inny zasilacz dałby inny efekt?
Widziałem jakieś wpisy na necie, ale nie wiem jak to miałoby pomagać

Przy tym ruszaniu myszką można się poczuć jakby się miało drukarkę igłową obok :E