Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak naprawde to co niby teraz uzytkownik 4090 oszczedza na zakupie 5090 to i tak wladuje to co zaoszczczedzil plus drugie tyle, a mozna bylo sprzedac 4090 za 8.5-9k i cieszyc sie z wyzszej wydajnosci 5090. Ja 5090 sprzedam drozej i doloze polowe tego co bedzie musial wydac uzytkownik 4090 przechodzac na 6090, a korzystam przez 2 lata z 5090. W sumie dolozymy podobna kwote na 6090, ale ja siedze w tym czasie na 5090. Chyba to jest proste do zrozumienia?

13 minut temu, galakty napisał(a):

Eeeeee ale co do tego ma 5080? 

Ma to, ze 5080 24GB obnizy wartosc rynkowa 4090 czy komus to sie podoba czy nie.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)

Nie dorabiaj do tego swojej wymyślonej otoczki, fakty są takie że jakakolwiek przesiadka jest i będzie kosztowna i nawet z 5090 będziesz dopłacał drugie tyle do karty ;) A twoje fikołki tutaj nic nie zmienią bo na używanym sprzęcie zawsze będziesz do tyłu więc niczego nowego nie odkryłeś.

A do obniżenia wartości 4090 nie potrzeba 5080, wartość się sama obniży z upływem czasu jak każdego innego

go sprzętu po latach. A to że ze starszej karty dopłacisz więcej to chyba nic nowego. 

18 minut temu, galakty napisał(a):

Eeeeee ale co do tego ma 5080? 

Chłop robi niezłe fikołki żeby usprawiedliwić sobie zakup i oszukiwać siebie samego na pozorną oszczędność 🤦‍♂️

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

Nie chce mi sie pisac z Toba, bo wytlumaczylem jak krowie na rowie, a Ty dalej swoje. Byla okazja sprzedac  4090 spokojne za 9k ( ja sprzedalem za 8.4k, a gdybym jeszcze chwile poczekal to bym sprzedal za 9k) i po chwili kupilem w lutym Trio za 12k. Tak wiec dokladka 3k i od prawie premiery cieszysz sie 5090. Za ile sprzedaz 4090 pod koniec generacji 50x0?

To bedzie dobry czas na sprzedaz 5090 w dobrych pieniadzach, a nie 4090 bez gwarancji z depczacym po pietach 5080 24GB.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
18 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Ma to, ze 5080 24GB obnizy wartosc rynkowa 4090 czy komus to sie podoba czy nie.

Ło matko, dobra nie dopytuję już bo widzę ostro lecisz :E 

5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Chłop robi niezłe fikołki żeby usprawiedliwić sobie zakup i oszukiwać siebie samego na pozorną oszczędność 🤦‍♂️

Bez kitu, kombinacje alpejskie, holderzy itp - uwielbiam takie tematy. Masz kasę i potrzebujesz to kupujesz, nie to nie. To nie inwestycja w akcje na 10 lat na giełdzie żeby tak rozmyślać :E 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Wczoraj podczas gry w Forze postanowiłem na chwile zdjąć panel boczny aby zobaczyć jak mocno spadną temperatury na GPU.
Przy okazji sprawdziłem jak bardzo nagrzewa się wtyk i przewody w jego okolicy. No kurza twarz nic dziwnego ze to gówno się topi, przewody przy wtyku były tak gorące, szczególnie od spodu ze normalnie można się oparzyć jak dłużej je potrzymamy, pewnie częściowo jest to spowodowane tym ze trafia je gorące powietrze które jest wydmuchiwane z GPU.

Zmierzyłem temperaturę takim IR z ali i pokazał 65-70 stopni w okolicach miejsca które było najbardziej gorące. A wszytko to było przy poborze w okolicach 250-260W

Przewody były gorące nawet po zdjeciu panelu. Ale ich temperatura oczyszczacie trochę spadła. Ogólnie bardo niepokojące i nie chce myśleć co by było przy 350-400 W mocy.

• Confused 1
Opublikowano

Tak, najlepiej tanio kupić i drogo sprzedać, wielkie odkrycie :D

Tylko jeszcze trzeba tanio kupić. Jeśli komuś udało się wyrwać kartę w normalnej cenie podczas premierowych niedoborów to oczywiste, że będzie do przodu sprzedając starą na górce cenowej. Ci co brali wtedy Astrale czy Suprimy za 15k+ już niekoniecznie.

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Przewody były gorące nawet po zdjeciu panelu. Ale ich temperatura oczyszczacie trochę spadła. Ogólnie bardo niepokojące i nie chce myśleć co by było przy 350-400 W mocy.

U mnie przy 400W+ na 4090, przewody i wtyk są po prostu ciepłe tak że mogę trzymać paluchami i poprostu czuje ciepło. Nie ma mowy o parzeniu.

Opublikowano
26 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Nie chce mi sie pisac z Toba, bo wytlumaczylem jak krowie na rowie, a Ty dalej swoje. Byla okazja sprzedac  4090 spokojne za 9k ( ja sprzedalem za 8.4k, a gdybym jeszcze chwile poczekal to bym sprzedal za 9k) i po chwili kupilem w lutym Trio za 12k. Tak wiec dokladka 3k i od prawie premiery cieszysz sie 5090. Za ile sprzedaz 4090 pod koniec generacji 50x0?

To bedzie dobry czas na sprzedaz 5090 w dobrych pieniadzach, a nie 4090 bez gwarancji z depczacym po pietach 5080 24GB.

Trio kupił a w sygnaturze Astral LC za 16 kola :hihot:

Juz pomijam fakt ze co ci z takich kombinacji jak rynek jest popsuty. Dziś się udało a jutro będziesz w czarnej dupie.
Jak coś chce się kupić to się kupuje a nie czai jak na okręt podwodny.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, some1 napisał(a):

Tak, najlepiej tanio kupić i drogo sprzedać, wielkie odkrycie :D

Zadne odkrycie, ale byl dobry czas na to i byl calkiem dlugi. Sam myslalem, ze dostane max. 5.5k za 4090, a poszla za 8.4k w zasadzie z pocalowaniem reki. 

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
40 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Tak wiec dokladka 3k i od prawie premiery cieszysz sie 5090. Za ile sprzedaz 4090 pod koniec generacji 50x0?

Super ale po co ty sie tłumaczysz ? Przecież każdy doskonale wie że im szybciej sprzedaż stary gen tym mniej stracisz i bedzie mniejsza dopłata. A ty przecież żadnego interesu życia nie zrobiłeś, po prostu zwykła wymiana z dopłatą. A to że 4090 straci po czasie to chyba oczywiste ale 5090 też swoje straci. Nie ma tu lepszych czy gorszych kart, każda straci na wartości o tyle ile rynek zweryfikuje. Piszesz coś o korzystaniu z 5090 ale przecież ten kto ma 4090 też nadal korzysta i cieszy się dużo lepszym zakupem jaki był 4090  😉 

16 minut temu, Kadajo napisał(a):

Trio kupił a w sygnaturze Astral LC za 16 kola 

image.png.33529fedf10d7b109ce8dde312ba768e.png

Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Mysle, ze u schylku generacji, bez gwary 4090 bedzie warta 5k max i sie okaze, ze do 6090 trzeba bedzie dolozyc 10k na premiere za dobrego niereferenta

Zaczelo sie od tego i na tym chcialem zakonczyc.

Opublikowano

Tak naprawdę nie wiedząc ile będą kosztować nowe GF to można sobie gdybać.

Jedno jest pewne, na pewno nie będą tańsze.

19 minut temu, lukadd napisał(a):

Każdym, nawet jak gram kilka h. Ale u mnie full Tower i obieg powietrza bardzo dobry, luz od szyby nic tam się nie kisi.

No, czas zmieniać obudowę na większą bo nie do ogarnięcia są takie wysokie TDP w tych mikrusach, chyba ze komuś jest obojętny ultra hałas.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Kadajo napisał(a):

Trio kupił a w sygnaturze Astral LC za 16 kola :hihot:

Przecież Astrala kupił w dobrej cenie, chyba 13k z groszami. 

Zresztą bardzo dobrze zrobił 👍 wystarczy odpowiednio zadziałać i ma dużą szanse na zwrot całej kasy w momencie awarii 😀

Te modele prawdopodobnie szybciej będą EOL niż wersje powietrzne hehe. 

Edytowane przez Fenrir_14
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Zresztą bardzo dobrze zrobił 👍 wystarczy odpowiednio zadziałać i ma dużą szanse na zwrot całej kasy w momencie awarii 😀

Nie myslalem o tym, ale faktycznie mozna bez sladow zbrodni ukatrupic goscia 😂 Poki co trzyma sie bardzo dobrze.

Edytowane przez DżonyBi