Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Dałeś dupy, teraz wyjdą superki i 5080 z 24GB vRAM i być może nawet trochę szybszy chip. Będziesz sobie pluł w brodę jak teraz kupisz 5080.

Albo bierz 5090, albo kupuj coś taniego na przeczekanie.

Chyba że dorwiesz pewna 4090 w dobrej cenie.

W sumie to i tak nie mam czasu na granie, mogę przesiedzieć do przyszłego roku na integrze z Intela 🫢 chociaż taka 5070 Ti by mi wystarczyła... 

Opublikowano

Myślę, że w przypadku zakupu 5070ti najlepiej celować w najniższy pułap cenowy polująć na możliwie przyzwoitą wersję.
Ciekawie na dzień dzisiejszy wychodzi GAINWARD GeForce RTX 5070 Ti Phoenix-S w sklepie NEONET za 3449 zł
https://www.neonet.pl/karty-graficzne/gainward-geforce-rtx-5070-ti-phoenix-s-16gb-gddr7.html
Plus jest do tego promka 55zł za każde wydane 500zł, przez co zakup tej karty da nam 330zł, więc można powiedzieć, że wyniesie nas 3119zł przez co zakup 9070XT traci sens moim zdaniem...

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Tak tak czekac do przyszlego roku na rzekome superki, a pozniej juz nie kupi bo bedzie czekał za rubinem, a te 24gb guzik da :hihot:

:hahaha:

2026 o napewno teraz o ile wyjda.

Pożyjemy zobaczymy, Styczeń już za pół roku a przecieki pewnie będą wcześniej.

A lepiej mieć 24 niż 16 to chyba oczywiste :)

A kto wie może Nvidia zamiast superkow pierdyknie rubina i wszystkich zaskoczy.

5070 Ti to karta moim zdaniem najbardziej opłacalna z "5" tylko przejście na nią z 4070 Ti to słaby deal, szczególnie jak miało się 16GB wersje.

Godzinę temu, MrKetiw napisał(a):

W sumie to i tak nie mam czasu na granie, mogę przesiedzieć do przyszłego roku na integrze z Intela 🫢 chociaż taka 5070 Ti by mi wystarczyła... 

A ty maiłeś 16GB wersje ?

Jak możesz to czekaj, jak karty faktycznie się pojawia to lepiej na tym wyjdziesz.

• Upvote 1
Opublikowano

Takie czekanie jak sie ma dobra oferte.. W tym okresie roku karty sa z reguly najtansze. Wyjdzie 5080 24GB w styczniu to bedzie po 6-7k pytanie jak z dostepnoscia. Rubin jak wyjdzie to przeciez ceny tez beda odpowiednio wysokie, szczegolnie na poczatku zanim sie unormuja. Kupowałbym to co jest w dobrej cenie i tyle.

Opublikowano

Zaskoczyć to może tylko AMD przez stworzy chociaż jakaś presje na NV ;)

Na razie to NV musi się ogarnąć do końca ze sterowników pod Blackwella i na razie ani słychu ani widu o Reflex 2 to jak przełożyli na kolejną generacje?

Reflex 2 jest istotny i przy poprawnym działaniu może zmienić postrzeganie FG nawet na większych mnożnikach ;)

Opublikowano
8 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Takie czekanie jak sie ma dobra oferte.. W tym okresie roku karty sa z reguly najtansze. Wyjdzie 5080 24GB w styczniu to bedzie po 6-7k pytanie jak z dostepnoscia. Rubin jak wyjdzie to przeciez ceny tez beda odpowiednio wysokie, szczegolnie na poczatku zanim sie unormuja. Kupowałbym to co jest w dobrej cenie i tyle.

Jak wychodziły Superki "4" to kosztowały dokładnie tyle samo co wersje normalne, nawet były tańsze.

Każdy zrobi jak uważa.

Ja uważam ze mając teraz kartę pokroju 4070 Ti i wyżej już lepiej zaczekać.

2 minuty temu, sideband napisał(a):

Reflex 2 jest istotny i przy poprawnym działaniu może zmienić postrzeganie FG nawet na większych mnożnikach ;)

Zapomniałem już nawet o tym ze to reklamowali i nawet miało działać na RTX "4".

Nvidia olewa nas po całości...

Opublikowano

Nie olewa tylko to kłamczuszki od lat ;) 

Reflex 2 nie jest jeszcze gotowy lub przełożyli to na następną generacje by przy kolejnych zmianach związanych z FG to było kartą przetargową ;)

Rubin przyniesie duży wzrost wydajności i wydajności na wat w przypadku tensorów także trzeba to jakąś wykorzystać również w kartach dla graczy.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

zapytałem fusów po herbacie, które zajrzały w szklaną kulę i mówią, że

- karty Super w wyższych cenach, bo kiedyś była jakaś presja od strony AMD (na 4080tkę), a teraz nie ma i nie będzie

- na razie (późne lato/wczesna jesień) tylko niektóre segmenty. Reszta albo wcale albo później

- stare modele zostaną w tej samej cenie, supery będą droższe conajmniej w przypadku niektórych segmentów, bo Nvidia nie ma naszego płaszcza i FG im pan zrobisz.

- sterowniki nadal nie będą dopracowane, a Reflex 2 mieli robić ludzie, którzy zostali przyłapani na pracy nad funkcjami dla graczy i dostali opierd(zie)l "A czemu wy nie pracujecie nad AI?!" więc też jest "on hold". 

- Rubin wyjdzie za półtora roku, dostępniejsze cenowo segmenty za 2 lata

Tanią herbatę piję, więc fusy mogą się mylić. Szklana kula z Temu.

Co do pamięci na 5070 to z jednej strony racja, ale ta 5060tka kosztuje 2500-2800zł i niektórzy chcą mieć za to kartę na kilka lat. Jak na 4-6 to zdecydowanie się te 18GB przyda. Najbardziej potrzebuje chipów 3GB 5080tka i 5060/ti.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Here we go again: 

https://videocardz.com/newz/nvidia-geforce-rtx-5070-super-reportedly-features-6400-cuda-cores-and-18gb-memory

Jak widać rdzenie są full więc poza pamięcią wiele się nie zmieni ;) 

Nawet 24H od naszej rozmowy nie minęły :hihot:

40 minut temu, VRman napisał(a):

- stare modele zostaną w tej samej cenie, supery będą droższe conajmniej w przypadku niektórych segmentów, bo Nvidia nie ma naszego płaszcza i FG im pan zrobisz.

W przypadku superkow "4" stare karty zostały wygaszone.

Wiec jeśli faktycznie 5070S i 5080S są w drodze to stare modele znikną i zostaną zastąpione tymi.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Spychcio napisał(a):

Przynajmniej teraz ten 5070S 18GB ma sens bo wystarczy komuś na dłuższy czas.

To samo tyczy się 5080S 24GB.

Pomijając 5090 reszta karta serii 5000 była dla Beta Testerów.

Tak a 5080 w 1440p 10-11GB vram z PT 40-50fps, wolałby jednak +33% CUDA/RT cores anizeli 24GB vram, jeżeli miałbym wybrac

Opublikowano
2 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Ale na wydajność 4090 i tak nie ma co liczyć:(

W cyberpunku napewno nie bo to sarszy silnik, zawsze bedzie te 5-10% wolniejsza po UV, ale juz w doomie po UV jest bardzo podobnie, no i też zdecydowanie mnie prądu bierze przy podobnej wydajnosci co jest kluczowe.

https://drive.google.com/drive/folders/1aTepxkuNy3FS68HO8BivCzwbVxxHScVx?usp=sharing wczoraj grałem w dooma, to przestalem i posprawdzalem sobie roznice z tym nowym DLSS 3.3.0 i wychodzi ze na kartach z serii 5000 bierze wiecej vram anizeli mniej, tak myslalem że tak bedzie. Kiedys HUB oglosil ze nowy 24H2 daje conajmniej 10% przyrost wydajnosci CPU :) podjarany usunałem całego windowsa i zainstalowalem 24H2 i okazalo sie, że mam 10% mniej wydajnosci CPU. Takze takie to info...najlepiej samemu sprawdzic

• Sad 1
Opublikowano

Nie ma co patrzeć na to, że NV coś "dała" wcześniej, bo oni zawsze chcą progresu w sile dymania graczy. Należy więc się spodziewać pogorszenia nawet zanim zaczniemy analizować inne rzeczy jak konkurencja, sytuacja z AI itd.

A z tym Doomem to ciekawe. Dajcie jakiś link. 

W każdym razie materiał sponsorowany nie bierze się znikąd

image.png.abf8cccdbf4f8c8d072193384ebabe58.png

a znając historię...

no dobra, nie wchodźmy w to bagno lepiej :lol2: 

(not again ;))