Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

W sensie robisz UV i zamieniasz RTX 5090 w 4090, GOT IT :E

Przy napięciach 0.900/0.910 ta karta normalnie trzyma stockową wydajność, więc nie wiem z czego heheszki %-)

W CP pobór w okolicach 450-465W + kilka klatek więcej a w stalkerze 2 czy horizon z tego co pamiętam bliżej 400. 

Nie znam nikogo poza sovasem kto kupił 5090, żeby używać ją w grach po OC gdzie dostajesz znikomą ilość klatek i +150W. 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Kanzu napisał(a):

Przy napięciach 0.900/0.910 ta karta normalnie trzyma stockową wydajność, więc nie wiem z czego heheszki %-)

W CP pobór w okolicach 450-465W + kilka klatek więcej a w stalkerze 2 czy horizon z tego co pamiętam bliżej 400. 

Nie znam nikogo poza sovasem kto kupił 5090, żeby używać ją w grach po OC gdzie dostajesz znikomą ilość klatek i +150W. 

Jak grasz w 4k natywnej to spokojnie weźmie wiecej, podobnie jak puscisz Nomada łyknie Ci pod 500W. Sam u siebie widze, że ok jakis doom z DLSS quality w 4k z FGx3 240W, ale juz cyberpunk na tych samych ustawieniach 270W a jak dasz DLAA to jeszcze wiecej 280-290 jak w Avatarze 4k Z tym, że u mnie ta wydajnosc nie jest stockowa a 10-12% lepsza. Wiec to wszystko zalezy od gry. Żeby ta karta brała do 400W musiałbys zejsc ponizej 0.9, one maja 70% power limit wiec jak zrobisz UV i ustawisz PL 70% to te 400-420W bedziesz mial, ale tez zegar moze czasami spadac. 

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Kanzu napisał(a):

Nie tylko w 5090, sam mam 5070Ti UV+OC i w takim wieśku pobór wynosi 230W(gdzie stock to 300W), a wydajność jest sporo wyższa. Na 5090 będzie podobnie tylko skala większa i oszczędność.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Sprawa prosta. 4090 przy dobrym UV utrzymuje stockowa wydajnosc przy max. 340-350W. 5090 potrzebuje ~30% wiecej papu, zeby wykarmić te 30% wiecej rdzeni CUDA, a wiec 340-350W+30%= 440-460W max dla 5090.

Mozecie tupac nozkami i machac raczkami, ale prawda jest taka, ze dobre UV 450W 5090 = wydajnosc stock

Przetestowałem u siebie w wielu scenariuszach i na wielu sterownikach, i tak to wlasnie wyglada.

A teraz drogie dzieci pocalujcie misia w d..

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Nie musi, to nie sukienka :hihot:

Ale tak serio, odpaliłem BF4 w 4K w 240 FPS na maksa detale i mam wszystko w dupie :faja:

Na 10700 to raczej nie stałe chyba  że w małych mapkach i trybach deathmatchowych dla piechoty. Na tych na 2500K 4.5GHz miałem zamykane 120fps więc może jakimś cudem jest 240 na 10700, w końcu to sporo lepszy proc. Ale na dużych mapach - będę mocno zdziwiony jeśli masz stałe 240.

Weź tego proca zmień w końcu bo kłuje w oczy :E

Do 480Hz OLEDa to 9800x3d najpierw, a o 5080 Super czy co tam będzie się opłacało - myśl później. 

Co do 4K -rozumiem. Tylko, że nawet 5090tka jest trochę za krótka, więc kupisz kartę teraz to po premierze nowej serii (jak dobrze pójdzie) znowu będzie denerwowało, że inni to na 6090 mają płynniej a Ty nie ;)

Sugerowany "upgrade path" z mojego punktu widzenia jak już masz co masz

- 9800x3d lub ew. opcja budżetowa: 7800x3d 

- headset VR

- 5070ti/5080ti

- odkładanie na  wypasione GPU za 1-2 lata.

- dzi(e)wki i koks (tradycja musi być)

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak jest, im wieksze obciążenie w grze, tym UV wiecej daje FPS, ale i równiez jest mniejsza różnica w poborze energii miedzy UV a stock. Dlatego w takim 4k po UV/OC wydajnosc jest nawet do 15% lepsza, ale karta bierze 280-290W, podczas gdy na stocku to jest 345-360W. Natomiast UV na RTX 5000 działa nieco inaczej, ponieważ przy RTX 4000 jak ustawisz ten sam zegar jak default/stock masz nizsza wydajnosc poniewaz effective clock działa z nizsza czestotliwoscia. I to wbrew pozora różnica czasami jest 0 a czasami siegajaca 3-4%. W serii 5000 jest odwrotnie lepiej jest miec nizsze napiecie i wyzszy zegar.

Opublikowano
Teraz, maxmaster027 napisał(a):

Dokładnie tak jest, im wieksze obciążenie w grze, tym UV wiecej daje, ale i równiez jest mniejsza różnica w poborze energii miedzy UV a stock. Dlatego w takim 4k po UV/OC wydajnosc jest nawet do 15% lepsza, ale karta bierze 280-290W, podczas gdy na stocku to jest 345-360W. Natomiast UV na RTX 5000 działa nieco inaczej, ponieważ przy RTX 4000 jak ustawisz ten sam zegar jak default/stock masz nizsza wydajnosc poniewaz effective clock działa z nizsza czestotliwoscia. I to wbrew pozora różnica czasami jest 0 a czasami siegajaca 3-4%. W serii 5000 jest odwrotnie lepiej jest miec nizsze napiecie i wyzszy zegar.

Tak ale z drugiej strony jak masz headroom to możesz pogonić układ wyżej. Wymagająca gra tak naprawdę pokazuje ci tylko ze jak układ zostanie przyciśnięty to UV albo go ograniczy albo będzie na styk. Tylko ze tam gdzie masz headrome to zamiast mieć wyższą wydajnosc to masz niższy pobór energii. I ok, jeśli to komuś pasuje to spoko, ale mówimy o topowym układzie gdzie kupujesz topowe chłodzenia a potem zakręcasz kurek. Nigdy tego nie zrozumie.

Ja dlatego teraz juz tylko patrze na topowe układy chłodzenia, bo mnie interesuje nie tylko UV tylko ile będę mógł z układu wyciagnac wykorzystując te chłodzenie. A z tego co widzę to Blackwell całkiem nieźle się kreci, wiec grzech z tego nie korzystać. No ale, co kto lubi :)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Sprawa prosta. 4090 przy dobrym UV utrzymuje stockowa wydajnosc przy max. 340-350W. 5090 potrzebuje ~30% wiecej papu, zeby wykarmić te 30% wiecej rdzeni CUDA, a wiec 340-350W+30%= 440-460W max dla 5090.

Mozecie tupac nozkami i machac raczkami, ale prawda jest taka, ze dobre UV 450W 5090 = wydajnosc stock

Przetestowałem u siebie w wielu scenariuszach i na wielu sterownikach, i tak to wlasnie wyglada.

A teraz drogie dzieci pocalujcie misia w d..

Nie jest to prawda ani o 4090 ani o 5090 ;) W przypadku 4090 problem polega na tym, że pomimo brakuje spadku zegara to obniżenie napięcie powoduje spadek wydajności.

Dobrze, że 4090 mam i miałem 5090 bo bym w to uwierzył. Nie wiem czemu ludzie mają tendencje do naciągania majtek na ... :lol2:

Edytowane przez sideband
Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

10800x3d czy 11800x3d jakkolwiek nazewnictwo nastepcy bedzie wygladac. Ma miec lepsze IPC, wyzsze zegary, znacznie wiecej rdzeni na DIE. Wiec tutaj akurat może warto zaczekac z zakupem bo mozna procka bedzie kupic na wiele zim

Chodzą takie ploty ciekawe natomiast jak będzie z cieplem, w tej chwili i tak potrzebuje więcej mocy GPU i więcej vRAM niż szybszego CPU.

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Tak ale z drugiej strony jak masz headroom to możesz pogonić układ wyżej. Wymagająca gra tak naprawdę pokazuje ci tylko ze jak układ zostanie przyciśnięty to UV albo go ograniczy albo będzie na styk. Tylko ze tam gdzie masz headrome to zamiast mieć wyższą wydajnosc to masz niższy pobór energii. I ok, jeśli to komuś pasuje to spoko, ale mówimy o topowym układzie gdzie kupujesz topowe chłodzenia a potem zakręcasz kurek. Nigdy tego nie zrozumie.

Ja dlatego teraz juz tylko patrze na topowe układy chłodzenia, bo mnie interesuje nie tylko UV tylko ile będę mógł z układu wyciagnac wykorzystując te chłodzenie. A z tego co widzę to Blackwell całkiem nieźle się kreci, wiec grzech z tego nie korzystać. No ale, co kto lubi :)

Wiesz tu tez chodzi o zapas mocy. 575W w 5090 to nie jest optymalna wartosc, a 25W headroom zostawiony przez nV poniewaz standard 12HPWR ogranicza to do 600W i chodzi o to zeby nie bylo problemow, mozna oczywiscie o te 4% przesunac powerlimit, jednakze ludzie to robia raczej do benchmarkow, pomachaja skrzydelkami pokaza wydajnosc, i potem jednak kazdy robi jakies tam UV ew. PL . Ta karta jakbys jej dał to i by po OC wciągnęła 700-800W derbauer miał taka wersje i jadła jak szalona :) przegoniła RTX 6000 pro, znowu 5070Ti ma nizsze zegary wiec UV tez nie bedzie tak spektakularne, natomiast najlepsze rezultaty po UV masz na 5080 i 5070. 

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Kadajo napisał(a):

W sensie robisz UV i zamieniasz RTX 5090 w 4090, GOT IT :E

5090 po grubym UV nadal jest wydajniejszy niż stock 4090. Biorąc mniej watów.

Oczywiście 4090 też można zrobić UV, wtedy będzie brać mniej niż 5090 po UV, ale różnica w wydajności będzie jeszcze większa.

Przykładowo u mnie CP2077 4k DLSSQ:

4090 stock 48@450W

4090 UV 43@305W

5090 stock 65@575W

5090 UV 55@345W

stock vs stock jest +35% fps za +28% więcej watów.

UV vs UV jest +28% fps za +13% watów

5090 perf/W wypada lepiej, odrobinę ale jednak. Porównałem sobie kilkanaście gier i tak to mniej więcej wygląda. 5090 po UV weźmie kilka-kilkanaście % więcej W, ale wzrost FPS będzie większy. 

Dodatkowo w 4090 mogłem zrobić UV pod limit stabilności karty, a w 5090 jestem ograniczony przez +1000 MHz na krzywej i nie wiem w sumie ile tam jeszcze jest nie wykorzystanego zapasu. 

Edytowane przez some1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

10800x3d czy 11800x3d jakkolwiek nazewnictwo nastepcy bedzie wygladac. Ma miec lepsze IPC, wyzsze zegary, znacznie wiecej rdzeni na DIE. Wiec tutaj akurat może warto zaczekac z zakupem bo mozna procka bedzie kupic na wiele zim

9800x3d to już proc na wiele zim.

Co do następcy to nie wiadomo

- na razie są sprzeczne platki. TSMC 3 vs. TSMC 2, już w Gate-all-around. 

- nie wiadomo co z tymi rdzeniami. Graczom 12 czy 16 jaj do niczego się nie przyda, ale może mocno podbić cenę bo inni będą chętni. Jeśli AMD nie zrobi proca 8core dla graczy z pełnym cache to może być potężny zonk tutaj. Przypomnę, że 7800x3d to dziś 1450zł, a za 1900 jest 9800x3d. Poczekasz i za 2 lata możesz musieć wywalić np. 3800zł, bo jest tylko 12core i dupa.

- w najlepszym razie niecałe półtora roku czekania. W najgorszym 2 lata. A jeszcze może być tak, że AMD połasi się na TSMC N2X, a tu zonk bo obsuwy z powodu problemów z nowym procesem. Już srajfony przełożyli bo TSMC nie dało rady na czas uzyskać odpowiednich uzysków i cen dla Apple'a

Natomiast po premierze chipów czy to CPU czy GPU w 2nm z GAA, można śmiało zakładać potężny zastój w postępie i jak ktoś chce odkładać na kartę to może nawet wydatek typu 20K (jak kogoś stać) na 7090 okaże się dobrą inwestycją, gdy 6 lat później ówczesna 80tka nadal nie pobije jej wydajnością (no co, po NV można się spodziewać wszytkiego :E) więc jak już wykrwawiać portfel tak mocno to albo teraz na 5090 albo na 7090tkę wtedy. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano
4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Wiesz tu tez chodzi o zapas mocy. 575W w 5090 to nie jest optymalna wartosc, a 25W headroom zostawiony przez nV poniewaz standard 12HPWR ogranicza to do 600W i chodzi o to zeby nie bylo problemow, mozna oczywiscie o te 4% przesunac powerlimit, jednakze ludzie to robia raczej do benchmarkow, pomachaja skrzydelkami pokaza wydajnosc, i potem jednak kazdy robi jakies tam UV ew. PL . Ta karta jakbys jej dał to i by po OC wciągnęła 700-800W derbauer miał taka wersje i jadła jak szalona :) przegoniła RTX 6000 pro, znowu 5070Ti ma nizsze zegary wiec UV tez nie bedzie tak spektakularne, natomiast najlepsze rezultaty po UV masz na 5080 i 5070. 

Mi raczej chodziło o headroomie stworzonym przez UV.

A od samego początku wiadomo ze Blackwelle mógłby więcej jakby dać im prądu :D

5080 Super ma mieć wyższe TDP, wiec coś Nvidia kombinuje aby mu podniesc wydajnosc. :hihot:

1 minutę temu, Spl97 napisał(a):

W tym filmie nastąpił popis wróżbity :E:E:E.

Tak, nie, nie wiem, wydaje mi się, można nie można. :E

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, some1 napisał(a):

5090 po grubym UV nadal jest wydajniejszy niż stock 4090. Biorąc mniej watów.

Oczywiście 4090 też można zrobić UV, wtedy będzie brać mniej niż 5090 po UV, ale różnica w wydajności będzie jeszcze większa.

Przykładowo u mnie CP2077 4k DLSSQ:

4090 stock 48@450W

4090 UV 43@305W

5090 stock 65@575W

5090 UV 55@345W

stock vs stock jest +35% fps za +28% więcej watów.

UV vs UV jest +28% fps za +13% watów

5090 perf/W wypada lepiej, odrobinę ale jednak. Porównałem sobie kilkanaście gier i tak to mniej więcej wygląda. 5090 po UV weźmie kilka-kilkanaście % więcej W, ale wzrost FPS będzie większy. 

Dodatkowo w 4090 mogłem zrobić UV pod limit stabilności karty, a w 5090 jestem ograniczony przez +1000 MHz na krzywej i nie wiem w sumie ile tam jeszcze jest nie wykorzystanego zapasu. 

No widzisz mam dokładnie teraz 43FPS w 4k DLSSQ z PT max. A wczesniej mialem 44fps, tylko cos tam robiłem z reshadem i mi sie fps zepsuł ale lata mi ten 1 fps nie powiem w okoł czego :) Natomaist jest to wynik przy 270W a nie 240W, cyberpunk żre sporo prądu.

Nawet mam screena. 

Screenshot(131).thumb.png.09748b88a92d1153563ceb3d9e3fd7f5.png
A najwiecej papu z tego co pamietam ciagnie TAA100% z RT ultra. Na tym UV miejscami potrafi dojsc do 300W, ale z reguly to 290W, gdzie wczesniej było około 270-280W z PT. 

Screenshot(135).thumb.png.3333e930c7f74444ba160262e029eac8.png

Opublikowano

No i dlatego na takim CP2077 będziesz dobrze widział jak się FPS zmienia jak manewrujesz UV vs OC.

Czy dużo czy mało to już zależy jak kto indywidualnie na to patrzy.

Jak na Rubinie RTX 6070(Ti) nie przegoni w czystej mocy 5090 to dalej Jensena nie lubię :hihot:

MA być bydlęca moc, a nie cielęca interpolacja. ;D

Opublikowano
24 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Wiec to wszystko zalezy od gry. Żeby ta karta brała do 400W musiałbys zejsc ponizej 0.9,

Napisałem bliżej 400W a nie do 400. Chodziło mi o tendencje spadkową od 450 w dół. CP w moim przypadku brał najwięcej. 

Schodząc do 0.89 traciłem dosłownie kilka klatek między stockiem w cyberku a przy 0.91 było 3 klatki więcej i 460-470W.

Raczej logiczne, że każda gra bierze inaczej papu i nikt tu nie próbuje wmówić, że wszędzie tyle watów siorba. Wszystko co ograłem mając kartę nawet nie zbliżyło się do 500W.

Ponad miesiąc miętoliłem ją przy różnym UV i robienie OC do grania nie ma żadnego sensu poza większymi rachunkami. 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

No i dlatego na takim CP2077 będziesz dobrze widział jak się FPS zmienia jak manewrujesz UV vs OC.

100% zgoda, najlepiej sobie dac presety w MSIafterburner tzn profile, i do 4k uzywac mocnego UV, a do 2k np. czy lzejszych gier po prostu OC

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jak na Rubinie RTX 6070(Ti) nie przegoni w czystej mocy 5090 to dalej Jensena nie lubię :hihot:

MA być bydlęca moc, a nie cielęca interpolacja. ;D

Jak 6070ti dogoni 5080 po lekkim OC to będę zdziwiony. Pewnie będzie całe 12% szybciej od 5070ti i pora na CSa

Przegonienie 70ti 5090tki to raczej za 3,5-7 lat. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No widzisz mam dokładnie teraz 43FPS w 4k DLSSQ z PT max.

Moje liczby są z save'a w grze a nie z benchmarka. Nie porównasz tego do swojej karty.

Edytowane przez some1
Opublikowano
2 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

100% zgoda, najlepiej sobie dac presety w MSIafterburner tzn profile, i do 4k uzywac mocnego UV, a do 2k np. czy lzejszych gier po prostu OC

To jest i tak rozmowa czysto akademicka. Bo podejścia są rożne. Jeden chce maksymalnej mocy a inny napisze ze jak mu spadnie kilka klatek to ma to w dupie.

Na każdą jedna klatkę prawdziwa tracie 2-3-4 MFG, pamiętajcie o tym :hihot:

3 minuty temu, VRman napisał(a):

Jak 6070ti dogoni 5080 po lekkim OC to będę zdziwiony. Pewnie będzie całe 12% szybciej od 5070ti i pora na CSa

Przegonienie 70ti 5090tki to raczej za 3,5-7 lat. 

Ale jak pobór energii spadnie, jeszcze jak UV zrobisz to będzie można pasywnie karty chłodzić ;D