Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, Kadajo napisał(a):

3600 TDP, kurde Pipolinio znowu będzie musiał budę zmieniać, i zasilacz ! :D 

Ciekawe jak tam cewki grają przy takiej mocy.

Choć pewnie chłodzenie wszystko zagłusza. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Możliwe, kłócił sie nie będę nie ma potrzeby. Ty też cos nie ustawiłes :P bo 5090 na DLSS quality ma okolice 130fps :)

Wszystko ustawione jak na filmiku z testu 4090, a z dlss jest 155 fps.

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano

Może MSSA x8 nie wlaczyles albo masz odbicia na high zamiast ultra sprawdz raz jeszcze. Ogolnie gierka wyglada pieknie. Nawet na najwyzszym standardowym presecie Favor quality. Masz juz 95-96% jakosci obrazu. Oczywiscie te 100% na ktorym jest ten test oparty to takie bardziej sprawdzenie GPU i to wszystko :) dodatkowo mozna sobie wgrac najnowszy DLSS 3.1.0.3 

@Doamdor Musisz miec mega wysoki FPS, jaki masz FPS w Rainbow SiX Siege X? Bo to gra która najwyraźniej najbardziej uwypulka przewage względem kazdej innej karty w 4k ultra+. Jak Ci sie chce to sprawdz gra jest za darmo.

Screenshot2025-07-21at21-49-23AdvancedBenchmarkExtended.thumb.png.46b75cbc618aa471890a25153b59a1ee.png

Opublikowano

Jest ktoś tu kto w przeciągu ostatniego ~miesiąca sprzedał swoją 4090? Za ile poszła?
Nie wiem ile mam wziąć xD Mało ich na olx a na allegro ceny dobijają prawie ceny 5090 FE przez to, że prawie 500zł prowizji sprzedający płaci i na tym każdy chce odrobić

~~
Żeby nie był tylko offtop o 40xx to coś o Suprimie 5090 - zawsze się śmieje z tych ludzi z fobią świerszczy i cewek i przerażają mnie ludzie jak nasz podwórkowy pipek z 15 sztukami albo chłop z niemieckiego forum z 43 sztukami ALE pierwszy raz trafiło mi się GPU które ma takie przerażliwe cewki.
Ogólnie świerszcze są cichsze niż na Gigabyte Gaming OC ale czasem pojawia się oprócz nich taki kłujący aż w uszy pisk który potrafi pulsować etc np jak mapa w Battlefront 2 się zmienia. Mówie tu o częstotliwości z góry spektrum którą przeciętniaki w naszym wieku mogą dosłyszeć czyli jakieś 16-18 khz. Świerszcze są dla mnie ok ale taki pisk to ja niestety będę musiał podziękować, Gigabyte czegoś takiego nie miał mimo ogólnej gorszej kultury pracy.

To ja już nie wiem jaki 5090 ze mną zostanie ostatecznie i w jakiej cenie, jak dojdzie mi zwrot za Gaming OC to może spróbuje Aorus Master jak promocja 11.5k w Avans/Electro nie zniknie do tej pory

Opublikowano

Nie oszukujmy się.
Tak teraz robi się wszystko.
Myślę, że hardware & GPU też. :(

29 minut temu, Mizu napisał(a):

Jest ktoś tu kto w przeciągu ostatniego ~miesiąca sprzedał swoją 4090? Za ile poszła?
Nie wiem ile mam wziąć xD Mało ich na olx a na allegro ceny dobijają prawie ceny 5090 FE 

Sam ciekawym.
Tym bardziej, że dziś na peperze mignął mi chyba Inno3D za 9400 pln od x.

• Confused 1
Opublikowano

Troche off top robisz :P no ale niech bedzie. To nie producenci akurat oszczedzaja na wale korbowym tylko musza produkowac coraz to mniejsze silniki i bardziej mówiac jezykiem komputerowym podkrecone. Dlatego masz z 3L w diesel 300 koni z bi turbo. 

Następnie samochody juz wyprodukowane, nie mozna sprzedac poniewaz UE wprowadza zmiany i restrykcje.  

@JeRRyF3D  A jeżeli chodzi o nowszy proces nanotechnologiczny, to naturalnie trwaja prace i bedą chcieli uzyc nowych materiałów byc moze do grafiki bedzie jakis tam materiał a do np chipow CPU/AI bedzie inny itp sa badania. Materiały sa rózne di siarczek molibdenu, albo disiarczek wolfranu. masz grafen itp mowi w tym wideo ,ze jest sporo problemow z grafenem np ze przecieka energia w stanie IDLE itp obejrzyj

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Troche off top robisz :P 

Chodziło mi o zasade i dziadzienie rynku. Każdego...

38 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

To nie producenci akurat oszczedzaja na wale korbowym tylko musza produkowac coraz to mniejsze silniki

No Kolega chyba raczy żartować. Co to znaczy "muszą"?
Chcą, robią to z miliona powodów i nie jest to żadem mus.
Spisek żarówkowy. (Nawiasem polecam ten film na yt, kto nie zna).

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Stary. Litości. Tego się słuchać nie da, laska mówi jakby właśnie wymiotowała i miała konwulsje. 

Streść proszę albo podaj timestampa do miejsca gdzie jest coś wartego posłuchania.

PS. "or nanoshit" :lol2:

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano

To widocznie to wideo nie jest dla Ciebie :) 

@JeRRyF3D "
No Kolega chyba raczy żartować. Co to znaczy "muszą"?
Chcą, robią to z miliona powodów i nie jest to żadem mus.
Spisek żarówkowy."

No muszą, nawet Toyota, która produkowała wedle historii najtrwalsze auta zaczęła produkować takie, które wymagaja napraw po ilosc tam km przejechanych. Raz, że sie opłaca bo serwis dostaje kase. Dwa, że sa wymogi, tjk w UE odnosnie coraz to nizszych emisji dwutlenku wegla, a 3, ze jezeli jakis inny producent zastosuje tania tandete a Ty silnik trwały dla przykładu to zwyczajnie bedzie mogl dac nizsza cene a osiągi beda takie same albo lepsze bo jest mniejsza masa, ale zrobi 200k zamiast 500-700k. 

Z autami elektrycznymi jest podobnie, serwis kosztuje krocie i jeszcze nie masz takich problemow jak dales z tym wideo, bo tam nie mozesz naprawic jak dasz do serwisu to po prostu wymienia cala czesc, albo po prostu dadza Ci taki rachunek ze bedzie o wartosci polowy samochodu. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Mizu napisał(a):

Nie wiem ile mam wziąć xD Mało ich na olx a na allegro ceny dobijają prawie ceny 5090 FE 

Sam ciekawym.
Tym bardziej, że dziś na peperze mignął mi chyba Inno3D za 9400 pln od x.

5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No muszą, nawet Toyota, która produkowała wedle historii najtrwalsze auta zaczęła produkować takie, które wymagaja napraw po ilosc tam km przejechanych. Raz, że sie opłaca bo serwis dostaje kase. Dwa, że sa wymogi, tjk w UE odnosnie coraz to nizszych emisji dwutlenku wegla, a 3, ze jezeli jakis inny producent zastosuje tania tandete a Ty silnik trwały dla przykładu to zwyczajnie bedzie mogl dac nizsza cene a osiągi beda takie same albo lepsze bo jest mniejsza masa, ale zrobi 200k zamiast 500-700k. 

Z autami elektrycznymi jest podobnie, serwis kosztuje krocie i jeszcze nie masz takich problemow jak dales z tym wideo, bo tam nie mozesz naprawic jak dasz do serwisu to po prostu wymienia cala czesc, albo po prostu dadza Ci taki rachunek ze bedzie o wartosci polowy samochodu. 

Powiem jak Pawlak "... ale niech nam gazetów nie czyta", bo to co piszesz, to oczywista oczywistość. Tyle, że ja nadal nie widze zastosowania dla słowa "muszą". 
Chcą! Nabijają konsumenta w wała. To nie mus. To gwałt rynkowy. Serio polecam stary film spisek żarówowy. 

Spoiler

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Mizu napisał(a):

Nie wiem ile mam wziąć xD Mało ich na olx a na allegro ceny dobijają prawie ceny 5090 FE przez to, że prawie 500zł prowizji sprzedający płaci i na tym każdy chce odrobić

[spoiler]

Końcówki filmów. Ang ma nawet ten najdłuższy element filmu zaraz na początku Ostrówka na 16min.[/spoiler]

a koniec końców sprzedaje się za tyle co jest na rynku minus 10% i się czeka.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
11 godzin temu, Mizu napisał(a):

Realna cena to ok. 6.5k

Karty po 7.5k+ stoją tam od wielu tygodni.

Powyżej 8k+ to już kosmos.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, krukkpl napisał(a):

Realna cena to ok. 6.5k

Karty po 7.5k+ stoją tam od wielu tygodni.

Powyżej 8k+ to już kosmos.

Absolutnie sie nie opłaca nawet za 6k :), oczywiscie gratulacje dla kazdego kto takie GPU uzywane sprzedał w takiej cenie. Wiele zalezy tez od gry, tzn kto w co chce grac. Raczej nikt normalny do gier esportowych nie kupi 4090, kiedy ma ona wydajnosc 5080 conajwyzej. Ale sa tez gierki na starszych silnkiach pisane z mysla wlasnie o Adzie gdzie karta ma dobra wydajnosc. Aczkolwiek i tak nie warta takich pieeniedzy.

Podam Ci przyklad. Pro player grajacy w jakas gre i zastanawiajacy sie nad zakupem karty. Na ustawieniach pro ma 483fps w 1440p i w 4k az 275fps. W 1440p wystepuje nieco bottleneck od strony CPU, natomiast w 4k juz nie. 

image.thumb.png.0cbbbb26265706407a9bedb8f3ac9ee3.png
GPU LOAD 95%

Na tych samych ustawieniach 5080 po UV nie OC ma 313FPS
Screenshot_22-7-2025_133852_.thumb.jpeg.bded62cefe1770423392a6ca983ee69b.jpeg
GPU LOAD 96%

Mało tego mozna też zobrazowac potenciał podkrecenia w przypadku takiej gry jaka ma np 5080 i jest to 13.5% UV lub ~25% max OC. 

Natomiast przy wyższych ustawieniach. 4k Ultra + 

image.thumb.png.aaee153e1f4ea0fd25b1c699c8baf37f.png
5080 default taka ma wydajnosc i sprawdzilem ma.

image.thumb.png.79f652418582beb8b0a8c4df501d9073.png
Natomiast po UV na okolice 300-320W ~310W, +13.5% wiecej FPS vs default

Jeżeli ktoś chce sie pokusic o kupno 5080, które jest topowe w okolicach 6200-6700zl np Astral, Aorus Master, Inno3d ichill 

Moze liczyc na bezkompromisową wydajnosc
image.thumb.png.ca549653acb002fbf4bc915d77e8fffb.png
Wydajnosc blisko +25% wzgledem default

+ dodkowo jest to nowa karta. Na gwarancji niekiedy 2-3lata niekiedy wiecej. Topowe karty sa świetnie chłodzone, mamy możliwosc zwrotu. 

No i jest tez MFGx3 i MFGx4. Wiec tutaj po OC i zrownaniu sie wydajnoscia na takich kartach kazdorazowo uzycie FG zapewnia utrate okolo 40% FPS badz tez plynnosci wzgledem MFGx3. 

Wiec realnie nie ma sie co dziwic, że karty lezą w cenach 7000-7500zl. Bo po prostu nie sa tyle warte. Natomiast 6000-6700zł to oczywiscie mozna sprzedac, szczegolnie jakas dobra wersje na gwarancji. Z tym, ze i tak sie nie opłaca za tyle uzywana 1.5-2letnia karte ktorej sie z reguly konczy gwarancja

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

Msaa lepiej działa chyba na Blackwell jak i masz kodeki + nowsze wyjścia obsługujące wyższe Hz jak cię taki oled/tn'ka interesuje. Gdzie zegarki będą robić jedyną różnice a nie wszystkie rdzenie ropy itp to wyjdzie ta 5080 na prowadzenie po oc. Efektywność po UV. Te shardrery na ai to pieśń przyszłości i jak nv nie posmaruje to nie zobaczysz ich pewnie do premiery nowych konsol a i pytanie jak przy nich. Nie mniej jak już tyle się wyczekało to lepiej czekać na bump w vram jak eksperci są sceptyczni co dalszego bump w wydajności.