Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiedziałem, że wyjdą SUPER-ki, ale 13.10.2024 robiłem upgrade kompa i tak długo czekałem na serię 5000. Mam trochę ból wiadomo czego, że będzie z 24 GB VRAM karta, a taka to by mi na wiele generacji na luzie starczyła. Posiedzę na RTX 5070 Ti trochę, nie będę zmieniał jej na SUPERkę.

Opublikowano (edytowane)

Jak karty Super 24GB będą w cenie w jakiej teraz są zwykłe, lub symbolicznie drożej, to natychmiast biegnę do łazienki obejrzeć czy mi kaktus na dupie nie wyrósł.

Ten 5070Ti 16GB też wystarczy na długo. Wydawcy gier nie oleją ot tak 80% potencjalnych klientów, a low end ponad 16GB nie wyjdzie przez wiele lat. Prędzej ta karta Ci się po prostu popsuje.
edit: oczywiście na ustawieniach medium, bo jak wyjdą nowe konsole pod koniec 2027 to o high na 16GB będzie można zapomnieć

Edytowane przez VRman
Opublikowano
44 minuty temu, Doamdor napisał(a):

@Johnny Tomala Upgrade na RTX 5090, albo czekasz na serie RTX 60xx i liczysz, że RTX 6080, zaoferuje większą wydajność od RTX 5090. xD

Kontynuując dobre tradycje Kurtasa, 6080 będzie pewnie w połowie między 5080 a 5090. Myślę że to może być całkiem optymistyczny scenariusz. Oczywiście spodziewam się kastrata w stylu 18GB który przy obecnym rozdaniu byłby 6070 (czyli po raz kolejny przesunięcie półek wydajnościowych) :P

Opublikowano
7 godzin temu, VRman napisał(a):

Jak karty Super 24GB będą w cenie w jakiej teraz są zwykłe

Taaa, wymieniajcie co pół generacji to następna NA PEWNO będzie w tej samej cenie, albo może i taniej nawet :rotfl:

dff1985539_obiecuje_ze_tak_bedzie.jpg

• Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, VRman napisał(a):

edit: oczywiście na ustawieniach medium, bo jak wyjdą nowe konsole pod koniec 2027 to o high na 16GB będzie można zapomnieć

Z tymi konsolami to może być różnie, Xbox praktycznie sobie odpuścił, PS5 jest już tyle czasu na rynku, wyszło nawet PS5 Pro a większość normików i tak siedzi dalej na PS4 a do tego PS5 nie ma praktycznie exclusivów i tym bardziej nie zmusza ich do zmiany

Bardziej mnie ciekawi rynek PC, dane ze steam pokazują, że rynek jest zdominowany przez karty pokroju 3060tki a praktycznie każdy producent AAA aktualnie olewa ciepłym moczem tak dużą porcję potencjalnych klientów "optymalizując" swoje gry w obecny sposób. A szczególnie japoński gamedev czy chiński jadący na totalnie niezoptymalizowanym UE5 :E

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mizu napisał(a):

Z tymi konsolami to może być różnie, Xbox praktycznie sobie odpuścił, PS5 jest już tyle czasu na rynku, wyszło nawet PS5 Pro a większość normików i tak siedzi dalej na PS4 a do tego PS5 nie ma praktycznie exclusivów i tym bardziej nie zmusza ich do zmiany

Sony sobie zdaje z tego sprawę i raczej celują w mniejszy układ, który byłby równocześnie tani ~400$ 160w, aby zachęcić do przejścia ludzi z PS4. I tak ma być zauważalnie wydajniejszy od PS5 Pro, gdzie może to być X3 PS5 = ~rtx4080.

Xbox ponoć ma użyć chipletów z kart na PC, więc obniży to cenę przez skalę produkcji...

Za te dwa lata sporo zmieni się na rynku, ponieważ ceny za dzisiejszą wydajność pójdą mocno w dół. Może będziemy mieli wydajność rtx4080 ~1700 zł, ale od AMD na PC. NVIDIA pewnie nie zejdzie poniżej 2400 zł, bo AI. :E

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
W dniu 29.07.2025 o 21:15, Kadajo napisał(a):

Myślę, że mogłoby dorównać, ale wymagałoby to kosmicznych prędkości i wydajności od strony serwerow jak i naszego lacza internetowego, przede wszystkim zerowej kompresji audio i video. Albo przynajmniej kompresji bezstratnej.

Nie wiem tylko za bardzo jakby tu ogarnąć IL i czy w ogóle się da.

Jednostkowo spoko można to pewnie zrobić. Ale jak przeskalujesz taką usługę na miliony użytkowników ?

Opublikowano
W dniu 1.08.2025 o 00:11, Totek napisał(a):

Kontynuując dobre tradycje Kurtasa, 6080 będzie pewnie w połowie między 5080 a 5090. Myślę że to może być całkiem optymistyczny scenariusz. Oczywiście spodziewam się kastrata w stylu 18GB który przy obecnym rozdaniu byłby 6070 (czyli po raz kolejny przesunięcie półek wydajnościowych) :P

wydajność, wydajnością ale żeby coś zrobili z poborem bo nie można tak pompować w nieskończoność

Opublikowano (edytowane)

Ależ można. Na testbenchu nawet znośne będą w recenzjach. Wszystkie inne pretensje po stronie użytkownika. Im lepsze warunki tym będziesz gonił wyniki referencyjne. Nowy cykl wydawniczy w marcu sprytnie ogarnięty bo ludzie po zimie mają większą tolerancję na chłód :)

"oversuply"...

Edytowane przez areczek1987
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, areczek1987 napisał(a):

Ależ można. Na testbenchu nawet znośne będą w recenzjach. Wszystkie inne pretensje po stronie użytkownika. Im lepsze warunki tym będziesz gonił wyniki referencyjne. Nowy cykl wydawniczy w marcu sprytnie ogarnięty bo ludzie po zimie mają większą tolerancję na chłód :)

"oversuply"...

Problem w tym, że dane sprzedażowe mówią co innego. Tak jak inni pisali pod tym “newsem” - zobaczę to uwierzę :D 

I jak już to AIB obniżą, nvidia na pewno nie 

Edytowane przez krulaks
Opublikowano

Nvidia już wykonała telefon do WCCFTECH i kazała im skasować ten artykuł. Pewnie nie chcą by się rozeszło, że ich karty z serii 5000 mają słaby popyt. Spowodowało by to jeszcze mniejszy popyt. 

• Haha 1