Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Oni beda produkowac apu i zaszkodzic to moze co najwyzej apu od AMD, a nie osobnym karta graficznym intela ;) 

Ale to się dopiero okaże za kilka lat, Intel jest teraz w fazie agresywnego zamykania projektów ;)

Opublikowano (edytowane)

Oj, to nie pomaga w nadziejach, że Intel nie udupi rozwoju swoich własnych GPU :/

Eh.. coś mi się wydaje, że obecny szef intela będzie na kartach historii w dziale "jak udupić dużą firmę" :(

BTW. Jakim cudem Nvidii wolno kupować choćby promil Intela? Przecież oni już teraz są monopolem, który nie ma prawa istnieć :hmm:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
36 minut temu, VRman napisał(a):

BTW. Jakim cudem Nvidii wolno kupować choćby promil Intela? Przecież oni już teraz są monopolem, który nie ma prawa istnieć :hmm:

To wymaga zgody ich odpowiednich urzędów ale to pewniak w tym przypadku bo jest faktycznie szansa że administracja zachęcała do tego nvidię.

Intel (a dokładniej jego faby) to strategiczny interes USA, oddanie całej produkcji do Azji to samobójstwo.

Opublikowano

Może doszliśmy już do takiego etapu, że AiB stosują tak ch*jową pastę, że przy pierwszym uruchomieniu ją częściowo wypompowuje stąd wyższe temperatury i RPM.
Słowo honoru - dwa egzemplarze 5060ti zarówno 8GB i 16GB i jak te gpu obciążyłem jakimś syntetykiem, to może doszło do ok. 1600RPM przy niskim RPM i ciszy.

• Upvote 1
Opublikowano
43 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

No ciekawa rozbieżność a może coś zmienili po kryjomu w chłodzeniu .

Nigdy nie wiadomo. W sumie któreś Ventusy wyglądają tak samo, a różnią się dwiema rurkami cieplnymi.
Jeszcze mi się przypomniało jak ASUS wprowadził zamiennik DUALA jako DUAL EVO - z wierzchu to samo, ale radiator wybiedzony.
Może tu też taki myk zrobili

32 minuty temu, ShaDow_Pro napisał(a):

To było na początku sierpnia, myślałem że fajne tanie 5060Ti wyjdzie, ale finalnie oddałem tą sztukę i zamówiłem Msi i pełne zadowolenie. 

Ja te karty miałem w rękach w sierpniu tego roku. Premiera 5060ti była w połowie kwietnia...
Może te z którymi ja miałem styczność, to pierwszy rzut, a Ty załapałeś się na drugi? :sciana:

Opublikowano
14 minut temu, leven napisał(a):

Jesteś zadowolony z 5060ti 16GB ? Nie chce mi się wierzyć :) Ponoć to bieda karta, na której nie da się popykać :hihot:

Miałem wcześniej 5070Ti fajnie było, ale teraz gram głownie w WOT i GTA V to nie potrzebuje nic mocniejszego, po OC mam wydajność na 4070 + 16GB Vramu. 

15 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ja te karty miałem w rękach w sierpniu tego roku. Premiera 5060ti była w połowie kwietnia...
Może te z którymi ja miałem styczność, to pierwszy rzut, a Ty załapałeś się na drugi? :sciana:

Ciężko powiedzieć, ale radiator tam to bieda, nawet całej szerokości shroudu nie wypełniał, był węższy z obu storn d dobry centymetr. 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Ciężko powiedzieć, ale radiator tam to bieda, nawet całej szerokości shroudu nie wypełniał, był węższy z obu storn d dobry centymetr. 

Hmm... no tak się nie przyglądałem. Podobnie było z DUAL non-EVO i DUAL EVO.
DUAL EVO wyparło zwykłego (dużo lepszego) DUALA non-EVO w sprzedaży.
Może teraz się wycwanili, zrobili ten sam manewr ale bez unikalnego oznaczania "EVO" wprowadzili po cichu gpu z gorszym chłodzeniem?
No nic mnie na tym świecie nie zdziwi.

• Upvote 1
Opublikowano
47 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Miałem wcześniej 5070Ti fajnie było, ale teraz gram głownie w WOT i GTA V to nie potrzebuje nic mocniejszego, po OC mam wydajność na 4070 + 16GB Vramu. 

Zgadza się, 5060ti fajnie się kręcą, pewnie reszta Blackweli też.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@leven 5070Ti kręciło się nawet jeszcze wyżej, ale 5060Ti po OC sporo faktycznie zyskuje bo około 15% da się wyciągnąć. 

Tak cofnięty od boku jest radiator w 5060Ti dual. 

pxl_20250804_105855501.thumb.jpg.f5d4b7e4f513a2fdf1de8fc1c87bbc17.jpg

Dla porównania obecne MSI

PXL_20250807_125842772.jpg

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano

Mi mój 5070ti robi stabilnie +430MHz na rdzeniu i +3000MHz na pamięciach ale poszedłem w UV, więc na codzień jest ~2805MHz@0,885V na rdzeniu i +3000MHz pamięci.
Poprzednio miałem 4070S i tutaj pamięci na codzień +2000MHz (nie było wtedy patcha do MSI AB aby podnieść limit do +3000, ale w innym sofcie przetestowałem to przy +2200MHz pojawiały się pierwsze niestabilności). Gorzej z rdzeniem... tutaj szału nie było.
W przypadku 5070ti gdzieś czytałem, że naprawdę trzeba trafić padaczkę aby tych +400MHz na rdzeniu nie robiła. Większość userów łapie wyniki w ok. +400-550MHz.

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie tej dyskusji o rtx5060ti Dual...
Przecież od razu widać, że jest to radiator od wersji Dual Evo... Ma finy kierujące powietrze na zewnątrz i front oraz jest krótsza, zwykły dual ma finy w stronę płyty głównej oraz złącza zasilania. Jest to konstrukcja podobna do Ventusa, ale większa.
Najmocniejsza karta w tej wersji to rtx4070 super, ale jest jeszcze ventus x2 4070ti super. :E 

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Kurde, chyba jednak uderzę w tego asusa 5070 Ti prime w komputroniku i nie będę czekał na superki, bo jednak posiadanie nowego procka, a siedzenie nadal na rtx 2070 jest męczące 

Edytowane przez Gradzik18
Opublikowano
12 minut temu, Gradzik18 napisał(a):

Kurde, chyba jednak uderzę w tego asusa 5070 Ti prime w komputroniku i nie będę czekał na superki, bo jednak posiadanie nowego procka, a siedzenie nadal na rtx 2070 jest męczące 

W sumie ciekawą opcją jest zakup RX 9070 non-XT też w wersji PRIME za 2250zł.
Wgrywasz vBIOS od 9070XT jedną komendą i masz wydajność ~9070XT co niejednokrotnie potwierdzono, jeszcze pobawisz się OC/UV i coś ugrasz.
No jak wiadomo 9070XT jest konkurentem wydajnościowym 5070ti, FSR 4.0.2 to też kamień milowy.
Jakbym miał teraz kupować GPU to bym się skusił. 

https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-amd-radeon-asus-prime-rx9070-16gb-1111045

Opublikowano
16 minut temu, Lameismyname napisał(a):

W sumie ciekawą opcją jest zakup RX 9070 non-XT też w wersji PRIME za 2250zł.
Wgrywasz vBIOS od 9070XT jedną komendą i masz wydajność ~9070XT co niejednokrotnie potwierdzono, jeszcze pobawisz się OC/UV i coś ugrasz.
No jak wiadomo 9070XT jest konkurentem wydajnościowym 5070ti, FSR 4.0.2 to też kamień milowy.
Jakbym miał teraz kupować GPU to bym się skusił. 

https://www.pepper.pl/promocje/karta-graficzna-amd-radeon-asus-prime-rx9070-16gb-1111045

Nie wiem czy chce mi się w to bawić, wolałbym chyba zamontować i używać 

• Upvote 1