Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

No, to jest porządne podejście do rzeczywistości. W3 i do przodu :gordon:

Cudna gra, a Ty będziesz pykać w 2160p z max suwakami w prawo + RT. 

To da wycisk karcie :uklony:

Jak ma UV to w zadnej grze nie da wycisku karcie. Jak OC to w wiekszosci i na wiekszosci ustawien. Z tego co pamietam to nawet w quake2 RTX roznica jest cos jak 440W vs 280W, innymi slowy dobre UV czyli 0.83V i ponizej, sprawia że karta pali wieczną fajke pokoju z indianami w namiocie.

Opublikowano

Znam UV i wiem, że jak się przekroczy pewien punkt częstotliwość/napięcie, to zacznie spadać wydajność. 

Fajkę pokoju zapalę, gdy autor uzyska wydajność stock karty przy maxymalnym UV/OC :) 

To się może zdarzyć przy 0.920mv ?  I tak karta poleci z 80/100wat w dół, a będzie TOP :)

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, leven napisał(a):

To się może zdarzyć przy 0.920mv ?  I tak karta poleci z 80/100wat w dół, a będzie TOP :)

To zależy wlasnie od chipu. Dlatego teraz rozumiesz czemu niektorzy tak przebieraja w tych 5090tkach. Bo jedna da Ci defa juz przy 0.81V adruga wlasnie przy 0.9V jak sie trafi kaszalot. 

Przecież wlasnie o to chodzi, żeby trafic dobry chip. Który ma stosunkowo wysoką krzywa, i jest w stanie pracowac +1000mhz na tym najnizszym napieciu. 
image.png.0331049f4b5259e15d8615db6159941b.png

Jak karta Ci działa +1000mhz na tych dolnych napieciach to po prostu najwiecej zyskujesz perf/W

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano

Ostra ta krzywa w 5090 :P 

Tak, krzem robi swoje, no i niedoceniana sekcja zasilania (jej chłodzenie też) 

Hmm, ale to przepaść względem 5060ti :P 

Tak, czy inaczej, coś tam kumam i tak mam krzywą ustawioną pod moją kartę:

krzywa.jpg

Oryginalna krzywa jest podniesiona, ale punkt napięcia jest niższy, niż default. To mi dało UV + OC.

Opublikowano

Ale 5060Ti to nawet po OC bierze ~200W i mniej. Tam takie UV mocne zbyt wielkiego sensu nie ma, co innego w 5080, a wszczegolnosci w 5090. Gdzie ugrać mozna na prawde sporo. 

Podam Ci przykład, średnio 5090 w wymagajacych grach w 4k załóżmy weźmie 540/550W, po UV 360W, masz zaoszczedzone blisko 180-200W 

5060Ti 170-180W po UV 115-130W, masz zaoszczedzone 50-70W, 3x mniej. Schodzisz ponizej poziomu laptopowych układów. Oczywiscie nadal fajnie, ale to juz nie tak spektakularnie. 

Po prostu karty, które out of the box ciągną sporo energii wiecej na tym zyskuja, niby tyle samo %, ale w liczbach roznica jest b.duza. A wydajnosc nadal jest olbrzymia. masz default i najszybsza karte. 

Opublikowano

Na allegro wleciał astral LC 5090 za 13k. Rozmawiałem ze sprzedawcą. Allegro mu zrobiło promocję z prowizji.

Ja sobie kupiłem, jeszcze 2 chyba ma pozdrawiam

Partkom bodajże. Wisi od nich karta na owocowym sklepie za 14200

• Like 1
Opublikowano

Tak, ale te Wasze UV na 5090 do poziomu 300Wat zaniża klasę tej karty kurde !! :P 

10kzł za "poniżenie" karty poprzez UV ?

UV jak najbardziej, ale bez starty na wydajności :) 

A moja, to sprytny średniak.  Żadnych OC z możliwością flash mocniejszego biosu. Tutaj jest UV/OC :P 

A Wy, mający 5090, za które 10kzł daliście, robicie UV ?  Coś tu nie gra ?

Opublikowano
17 minut temu, leven napisał(a):

Tak, ale te Wasze UV na 5090 do poziomu 300Wat zaniża klasę tej karty kurde !! :P 

10kzł za "poniżenie" karty poprzez UV ?

UV jak najbardziej, ale bez starty na wydajności :) 

A moja, to sprytny średniak.  Żadnych OC z możliwością flash mocniejszego biosu. Tutaj jest UV/OC :P 

A Wy, mający 5090, za które 10kzł daliście, robicie UV ?  Coś tu nie gra ?

Ja nie mam 5090, nie zmienia to faktu, że przeciez tu wielokrotnie pokazywali 370W i defaultowa wydajnosc. W grach to pewnie gdzies z 280-300W bierze. Zalezy jeszcze jaka gra i ustawienia. WIec tutaj nic nie zanizasz/poniżasz. Na blackwellu UV jest po prostu mocne, na Adzie wydajnosc spadała ale tez jakos subtelnie 2-5%, były nawet gierki jak AC valhalla gdzie ta wydajnosc była wieksza z racji OC pamieci. 

• Upvote 1
Opublikowano
19 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Ja nie mam 5090, nie zmienia to faktu, że przeciez tu wielokrotnie pokazywali 370W i defaultowa wydajnosc. W grach to pewnie gdzies z 280-300W bierze. Zalezy jeszcze jaka gra i ustawienia. WIec tutaj nic nie zanizasz/poniżasz. Na blackwellu UV jest po prostu mocne, na Adzie wydajnosc spadała ale tez jakos subtelnie 2-5%, były nawet gierki jak AC valhalla gdzie ta wydajnosc była wieksza z racji OC pamieci. 

No przecież pisałem, że UV rozsądny jest, gdy przynajmniej utrzymuje się wydajność stck karty :)

Ale, gdyby UV zostało powiązane z jeszcze możliwością OC, to jest tylko prawilnie :)

I tak widzę logikę w grzebaniu przy UV/OC

Opublikowano
38 minut temu, Wuadator napisał(a):

Na allegro wleciał astral LC 5090 za 13k. Rozmawiałem ze sprzedawcą. Allegro mu zrobiło promocję z prowizji.

Brałem od niego niedawno i też mi pisał, że allegro obniża cenę i dopłaca sprzedawcy w formie zwrotu za prowizje. 

Poczekasz sobie kilka dni, bo karty nie idą z Polski. Podobno magazyny w Danii albo Łotwa. 

Do mnie przyszło pudło z naklejką i taśmą Asusa. 

Ogólnie po samej rozmowie w porządku gościu. 

• Thanks 1
Opublikowano
25 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

Przywitaj się że świerszczami :E

Miałem prawie 10 sztuk z tego modelu - LC i tylko w jednymw zasadzie  były irytujące cewki. W dwóch kolejnych delikatnie grało ale absolutnie nie było to dyskwalifikujące. Uważam, że mój Strix 2080 i 3080 były głośniejsze.

@Kanzu jak u Ciebie to wygląda ?

56 minut temu, Wuadator napisał(a):

Ja sobie kupiłem, jeszcze 2 chyba ma pozdrawiam

Partkom bodajże. Wisi od nich karta na owocowym sklepie za 14200

Gratulacje, daj znać jak zamontujesz czy zadowolony :thumbup: Cena za ten model korzystna, chyba poniżej msrp. 

Mnie się najtaniej udało trafić jedną z kart za 11K z groszami we wrześniu. Ale to nie w PL.

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, leven napisał(a):

No przecież pisałem, że UV rozsądny jest, gdy przynajmniej utrzymuje się wydajność stck karty :)

Ale, gdyby UV zostało powiązane z jeszcze możliwością OC, to jest tylko prawilnie :)

I tak widzę logikę w grzebaniu przy UV/OC

Tak ale jak masz sztuke która robi 2.2Ghz na 0.8V biorac przy tym 320W i 12.5k w steelnomad, w grach pewnie z 220-240W to też jest super wynik. 

Opublikowano (edytowane)

default na 5090 to chyba coś 13800-14000

czyli  po UV 2525/850mv przy 465W u  mnie jest, ale to chyba standardowy wynik

zresztą, w grach (zwłaszcza z pełnym RT) zegary  są bliżej  krzywej (wyżej) niż w tym benchmarku

nie jest  zbyt  precyzyjny

@Wuadator chyba już zmienił za 15300

Edytowane przez bofff
Opublikowano
53 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Kanzu jak u Ciebie to wygląda ?

Odpalają się trochę głośniej tylko w menu wiedźmina albo nowego Dying Light.

Przy samym graniu ze skrzynką pod biurkiem i całkowitą ciszą w pokoju słychać głównie wentylatory. Na otwartej budzie nic do mnie dociera, dopóki głowy nie zbliżę do karty. 

Jak ktoś postawi sobie pod nosem i przytula się z szybą na biurku to pewnie coś tam usłyszy. 

Wypada podobnie jak powietrzny Suprim, którego miałem. Liquid to była tragedia z cewkami i po 3h godzinach go odesłałem. TUF 4090 totalne apogeum. Pizgał tak, że w pokoju obok było słychać %-)

42 minuty temu, bofff napisał(a):

default na 5090 to chyba coś 13800-14000

Która 90 taki niski wynik robi? 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, bofff napisał(a):

@Wuadator chyba już zmienił za 15300

Już podniósł. Po moim zakupie patrzyłem, że jakis czas wisiało jeszcze za 13k. 

Pewnie przed świętami losowo będą sie pojawiać takie "promocje"

Jeśli to algorytm allegro daje sprzedawcom takie obniżki, o których oni nie wiedzą, to warto obserwować nie tylko sklepy, ale i właśnie aukcje.

🤷‍♂️

Opublikowano
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Poczekałem  na wypowiedzi: nikt nie chce robić UV, tylko OC ponad PL.

Leci to na zielono i zadowoleni ... no i ?

Może 800 Wat bios ?

No to w dół z OC przy UV, czy żarówka od Sidebanda ? 

Opublikowano
37 minut temu, bofff napisał(a):

Chyba Ventusy zaniżyły zakres %-)

Jak przewijał się na forum stock od premiery to większość miała 14350-14800. 

Liquid w SN gówniane wyniki robił, bo 14320 chyba miałem. 

Zwykły suprim mi kręcił 15228, ale to złota sztuka była. Na powietrzu po OC wytarmosiłem z niego 16539.

Nie wiem czy jakiś boost był znowu w sterownikach przez ostatnie pół roku, ale astral po wyjęciu z pudełka 15400 miał. 

33 minuty temu, bofff napisał(a):

1V 2650 570W 14k

Jaką masz?