Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, Pitt_34 napisał(a):

Kupiłem kilka rzeczy u nich, ale nic nie reklamowałem. Robią problemy w razie W ?

Reklamowałem w Sferisie 4070 Ti, który zaczął nagle wyświetlać artefakty. Zwrot pieniędzy dostałem dopiero po 2 miesiącach. 

Z kolei niedawno anulowali mi zamówienie ze względu na rzekomy błąd cenowy. Obiecali zwrócić pieniądze natychmiast. Te natychmiast w ich słowniku to - jak się okazało - 6 dni. 

• Thanks 1
Opublikowano

Bry wieczór

Pytanie z poważnych czy można a jeśli tak to jak wgrać inny bios do karty

Pacjent to Gainward Phoenix 5080 - bios 360W bez możliwości podbicia - wynik stock w steel nomad to jakieś 8690 pkt. (dramat)

Po zabawach oc (uważam, że słabo się kręci) wynik skoczył do 9400 - imo. różnych części ciała nie urywa 

I tutaj się rodzi pytanie - jaki bios wgrać, czy warto?

karta dopiero zakupiona, mogę ją jeszcze zwrócić i wymienić na top (msi suprim, astral) ale wiązało by się to z dopłatą ok 500eu z mojej strony - doradzicie Panowie co mam robić?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Wuadator napisał(a):

Na allegro wleciał astral LC 5090 za 13k. Rozmawiałem ze sprzedawcą. Allegro mu zrobiło promocję z prowizji.

Ja sobie kupiłem, jeszcze 2 chyba ma pozdrawiam

Partkom bodajże. Wisi od nich karta na owocowym sklepie za 14200

Tak, cena już podniesiona a karty zostały nadal dwie do kupienia.

Edytowane przez peterchen86
Opublikowano
40 minut temu, szafir00 napisał(a):

mogę ją jeszcze zwrócić i wymienić na top (msi suprim, astral) ale wiązało by się to z dopłatą ok 500eu z mojej strony

Doplac 500eu i zyskaj w grach 1%, wiadomo :hihot:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, szafir00 napisał(a):

Bry wieczór

Pacjent to Gainward Phoenix 5080 - bios 360W bez możliwości podbicia - wynik stock w steel nomad to jakieś 8690 pkt. (dramat)

Po zabawach oc (uważam, że słabo się kręci) wynik skoczył do 9400 - imo. różnych części ciała nie urywa 

karta dopiero zakupiona, mogę ją jeszcze zwrócić i wymienić na top (msi suprim, astral) ale wiązało by się to z dopłatą ok 500eu z mojej strony - doradzicie Panowie co mam robić?

trzymaj

https://github.com/WillyBilly06/NVFLASH

W połowie wygrałeś bo masz dwa biosy, zobacz najpierw jakiś bios z referencyjnego klona (PNY, Zotac) co mają PL 400W. 

Ja bym nie dopłacał chyba że zależy na kulturze pracy. 

Edytowane przez Totek
Opublikowano

@Totek Dziękuję dobry człowieku, a rozjaśnisz mi coś bardziej w temacie odpowiedniego biosu?

na ,,zagramanicznych,, coś poczytałem, że niby mogę flashować każdym biosem który ma tyle samo wentylatorów co moja karta? (mogę pleść bzdury, więc wolałbym się doradzić i doedukować) 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, szafir00 napisał(a):

@Totek Dziękuję dobry człowieku, a rozjaśnisz mi coś bardziej w temacie odpowiedniego biosu?

na ,,zagramanicznych,, coś poczytałem, że niby mogę flashować każdym biosem który ma tyle samo wentylatorów co moja karta? (mogę pleść bzdury, więc wolałbym się doradzić i doedukować) 

2 godziny temu, szafir00 napisał(a):

Bry wieczór

Wynik 8690pkt w stock to nie jest mało na 360W w stock, generalnie wiekszosc kart ma 8400~, FE ma 8200-8300pkt, dopiero karty z biosem 400W natywnym(bez przesuwania suwakiem) tez sa takie i jakims fabrycznym oc maja okolice 9000pkt, 8950. 

415.rom tu masz 415W bios/ 450W moze byc za duzo, 400W tez jest jednak mniej. 415W w sam raz. Ten bios jest wyjątkowo dobry w speedway

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)

@Totek  @maxmaster027

Dziękuję, na chwilę obecną karta żyje nowym sercem (phoenix 360W stał się zotac 415W) - jakiś tam przyrost wydajności jest, teraz czekają mnie zaawansowane i długotrwałe  testy (trzeba pograć).

Dla potomnych: czas operacji +/- 30 min uważnie sprawdzając każdy krok

jeden prosty test: furmark 1440 phoenix bios+oc 22824

zotac+oc             26145

Raczej zostawię sobie tą kartę, dopłacać 500eu do top? słaby biznes...  

po nagrzaniu się zegar karty @Totek muszę posiedzieć i powalczyć jeszcze, a jestem leniwy.

steel nomad.jpg

nomad 1.png

Edytowane przez szafir00
dodatki
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

W oczekiwaniu na kartę mam pytanie:

1)Czy kabel, który miałem dołączony do zasilacza 12v 2x6( chociaż czort wie, czy to nie 12 hpwr) będzie ok do podłączenia 5090, czy zamówić jakiś inny kabel?

2) czy nie kątowa końcówka zmieści się w mojej obudowie bez wyginania ( lian li evo xl). Widziałem, ze @Zachy na allegro lokalnie ma wystawiony riser do karty i nie wiem, czy nie ustawic jej pionowo, a i tak pewnie bede chcial u niego zamowić front mesh, zeby poprzestawiać przepływ powietrza w obudowie.

Pozdrawiam

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Wuadator napisał(a):

1)Czy kabel, który miałem dołączony do zasilacza 12v 2x6( chociaż czort wie, czy to nie 12 hpwr) będzie ok do podłączenia 5090, czy zamówić jakiś inny kabel?

GPU Tweak sobie ściągnij to będziesz widział przy graniu czy jest ok. 

Jak nierównomiernie będą piny obciążone albo skoki powyżej 9A, czerwone diody i alerty to do kosza. Moje dwa dołączone do zasilacza się nie nadawały.

Jeśli masz ten w zwykłej gołej izolacji, bo takie zwykłe dają w pudełku i piny w kostce się cofają przy pociągnięciu kabla to szukaj czegoś innego pod swój zasilacz. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Gigabyte RTX5070Ti Gaming OC:

Quake 2 RTX 3840x2160p - 30min., Bios Silent, GPU, Mem, Vcore stock, PL=100%; 2780mhz po wygrzaniu pod obciążeniem, 51 fps w miejscówce na początku nad wodą:

otmpVTd.jpeg

Quake 2 RTX 3840x2160p - 40min., Bios Silent, GPU +350Mhz, Mem +1800MHz, Vcore stock, PL=116%; 3142MHz po wygrzaniu pod obciążeniem, 56 fps w miejscówce na początku nad wodą:

0XQrOee.jpeg

Poniżej 1400rpm przy ~345W, wciąż przyzwoitych temperaturach i tylko dwóch wentylach wyciągających w obudowie (Deepcool CH260, 1x120mm tył, 1x140mm top, pod obciążeniem ok. 780rpm). 

Podoba mi się ta karta. :D

W normalnych scenariuszach w 1440p śmiga w przedziale 1000-1100rpm.

PS. Steel Nomad stock: 6645pkt.,  po OC: 7213pkt.

Time Spy i Firestrike: testy graficzne praktycznie w całości zbottleneckowane przez 5700x3d (lub przez PCI-E3.0, albo przez to i to).
Ehh- gdzie te czasy gdy na GTX'ie 750Ti oglądało się w tych testach wręcz pokaz slajdów, a teraz śmigają po 200-300fps i bardziej nadają się do testów CPU niż grafiki. :D 

Cewki- coś tam słychać powyżej ~200fps, ale i ja tak nie grywam w takich klatkażach. :D

PS2. Muszę ogarnąć jeszcze jakieś profile UV.

Jakie napięcie potrzebuje przeciętna sztuka do 3000MHz na GPU?

Czym testować Blackwella by najszybciej wyłapać niestabilności (na razie męczyłem Q2RTX w 4K dla dużych obciążeń prądowych (~345W) i Fortnite 1440p max. dla małych (~210W))?

Edytowane przez Paw79
  • Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, Pitt_34 napisał(a):

@szafir00 ten wynik rozumiem, że po zmianie biosu plus OC ? Bo jeśli tak, to tak średnio to wygląda. 

Przecie to super wynik jak na kartę za 4,4K PLN :P 

Tylko kupić najtańszy model, dać blok wodny i masz topkę. 

Opublikowano
Godzinę temu, Wuadator napisał(a):

W oczekiwaniu na kartę mam pytanie:

2) czy nie kątowa końcówka zmieści się w mojej obudowie bez wyginania ( lian li evo xl). Widziałem, ze @Zachy na allegro lokalnie ma wystawiony riser do karty i nie wiem, czy nie ustawic jej pionowo, a i tak pewnie bede chcial u niego zamowić front mesh, zeby poprzestawiać przepływ powietrza w obudowie.

Pozdrawiam

1. Dołączony kabel da radę chociaż będziesz widział po rozłożeniu napięć na poszczególnych pinach ile jest wart. Od siebie jednak polecam sprawdzony kabel H++ 12v 2x6, konkretnie od moddyi

https://www.moddiy.com/products/6374/ATX-3.1-PCIe-5.1-H%2b%2b-12V%2d2X6-675W-12VHPWR-16-Pin-Power-Cable.html

2. Miałem kartę w tej obudowie i kątowy przewód się zmieści z minimalnym zapasem, jednak węże będą opierać się o szybę przy klasycznym horyzontalnym montażu. Karta ma przesadnie długie węże od chłodzenia i nawet przy pionowym montażu cięzko to sensownie ogarnąć.

Przy montażu wertykalnie węże  mogą przysłaniać pompkę aio w tej obudowie - Evo XL ma specyficzny system montażu śledzi więc nie wszystkie uchwyty pasują plug & play. 

Ja stosuję uchwyty Cooler Master V3 gdyż umożliwia regulację połozenia karty zarówno po głębokości jak i po długości. Wtedy możesz przesunąć kartę ku frontowi żeby węże nie nachodziły na pompkę. Da się go obsadzić w Evo XL ale wymaga rzeźby :) 

W przypadku montażu wertykalnego zbijesz też tempy na pozostałych komponentach (nvme, ddr5, mobo, cpu) ze względu na lepszy przepływ powietrza :D 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Z tego wszystkiego to cena najlepsza. O ile pamiętam bez zmiany biosu po OC miałem blisko 9800pkt. Chyba , że kolega jeszcze nie zrobił max OC.

6 minut temu, Totek napisał(a):

Tylko kupić najtańszy model, dać blok wodny i masz topkę. 

To chyba nie będzie już najtańszy model 😀

Edytowane przez Pitt_34
Opublikowano (edytowane)

PNY RTX 5070Ti Triple Fan Plus OC vs MSI RTX 4070Ti Super Gaming Slim. Narazie nie mogę zmusić PNY żeby przekroczył 60C i 30% wentyli. Max co dostał to kilka benchy z CP77 i ~270W.

Najważniejsze póki co: bez świerszczy :yuppie:

20251206_124242.jpg

20251206_124206.jpg

Edytowane przez damyan123
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@damyan123 PNY to marka z USA - czas pokaże czy trafił Ci się egzemplarz "USA Edition". Jak usłyszysz strzały dziwnym trafem grając np. w symulator farmera, to sprawdź kondensatory czy nie strzelają xD

Strzelające kondensatory, palące się złącza - same niebezpieczeństwa na tym świecie 🤣

• Haha 1
  • Upvote 1