Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Overclockers dużo bzdurek się wymyśla ;)

Miałeś dopiero wrzuconego Astrala wodnego i jest kiepsko ;)

Ludzie tutaj kupowali po parę sztuk tego samego modelu żeby trafić dobrą sztukę.

Ani pcb ani chłodzenie generalnie cena karta nie ma wpływu na co trafisz.

Ale to ma znaczenie jak ktoś działa na mocnym UV przy wyższych napięciach różnicę między kartami zacierają się zakładając, że mają tak samo dobre chłodzenie.

nieprecyzyjnie napisałem

marudzili, że czy kupno Astrala nie zapewnia lepszego  binu niż tufa, pomimo +400usd

poszukam zrzutu tego  wodnego 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GeForce napisał(a):

On podawał pobór z Nomad. Jak dałem 3000 i 925mV to też miałem w Cyberku 460W.

Nie pamietam dokładnie ile poboru miałem, ale wynik 16723pkt wykręciłem na napięciu 935-945mV z boostem 3030-3045MHz (momentami 3060, a powyżek 3060MHz bywało już niestabilnie).

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
1 godzinę temu, GeForce napisał(a):

@peterchen86 Masz tam obok przycisk aby ją włączyć i wtedy wskoczy 5.0.

Jak nic nie robi to sobie zrzuca. 

Możesz coś więcej? Jak bardzo kiepsko? 

@DżonyBi wrzucał zrzut ;)

Od zawsze wysoki ASIC miał duże znacznie przy niskich napięciach to wynika z mniejszych upływności co pozwala na wyższe takty na niższym napięciu. 

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, GeForce napisał(a):

Dokładnie 

Ok

Zastanawiam się czy nie mam jakiegoś problemu hardware'owego ze swoją kartą bo jak uruchamia się Windows to czasem na ekranie na sekundę wyskakuje jakiś biały pasek (który od razu znika) i po zalogowaniu do Windowsa wszystko działa ok. W grach też nie ma żadnych artefaktów ani problemów.

Czy to może być kwestia sterowników? Bo wcześniej miałem RTX 4080 od PNY (nie odinstalowałem ich przed zamontowaniem nowej karty)?

Edytowane przez peterchen86
Opublikowano
28 minut temu, bofff napisał(a):

nieprecyzyjnie napisałem

marudzili, że czy kupno Astrala nie zapewnia lepszego  binu niż tufa, pomimo +400usd

poszukam zrzutu tego  wodnego 

A to się zgadza ;)

Ale kiedyś jak jeszcze były refy i później FE to tam trafiały się dobre sztuki. Najczęściej Palit/MSI/GB ;)

Często drogie autorskie z super sekcjami miały kiepskie GPU ;)

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, sideband napisał(a):

@DżonyBi wrzucał zrzut ;)

Od zawsze wysoki ASIC miał duże znacznie przy niskich napięciach to wynika z mniejszych upływności co pozwala na wyższe takty na niższym napięciu. 

Chyba kogoś dupa boli.  Nie uważam, żebym miał kiepską sztukę. Z tego co widzę to wykręcam więcej niż inni, ale Ty masz swoje pokręcone teorie. Już wiele razy udowodniłeś, że nie masz racji w wielu kwestiach.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

@Fenrir_14 dofrunął do mnie kabel z moddiy. Nie wiem jak przy innych kartach, ale ta ich kątowa wtyczka na pewno nie nadaje się do Astrala :D

Osłona z wierzchu przeszkadza w dobrym dociśnięciu wtyczki. Na początku wyglądało, że wejdzie na styk, ale jak wcisnąłem i wskoczyła to przez pół godziny nie mogłem jej wyciągnąć. 

Zrzuciłem ten plastik i dopiero zobaczyłem, że nie tylko osłona winna :E

20251211_162854.thumb.jpg.dcf32db781165ef4f3bef9f335b341cd.jpg

Końcowo z kątowego musiałem zrobić prosty i dać tę wtyczkę pod zasilacz. 

• Sad 1
Opublikowano

@Kanzu kurde, słabo faktycznie :/ ja kątowy od nich brałem tylko pod TUF'a 4090 i tam było spasowane elegancko. Nie szło jej idealnie do pchnąć? Brałeś dwu-kolorową? Bo wtedy ładnie widać czy weszła po same jaja. Te ich wtyczki siedzą bardzo ciasno i nie dają się łatwo wypiąć. 

Opublikowano (edytowane)

Miałem podobną historię u siebie. Kupiłem zaraz po zakupie Astrala LC kątowy Seasonica, żeby było ładnie i złącze okazało się za krótkie, bo tam gniazdo jest głębiej obsadzone. Odesłałem i na oryginalnym od zasilacza jadę do dziś bez problemów. 

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Kanzu kurde, słabo faktycznie :/ ja kątowy od nich brałem tylko pod TUF'a 4090 i tam było spasowane elegancko. Nie szło jej idealnie do pchnąć? Brałeś dwu-kolorową? Bo wtedy ładnie widać czy weszła po same jaja. Te ich wtyczki siedzą bardzo ciasno i nie dają się łatwo wypiąć. 

Tu raczej problem jest w tym jak Astral ma to gniazdo zabudowane i osadzone. Przy innych kartach pewnie siada normalnie. 

Nie było w konfiguratorze możliwości wyboru dwukolorowych przy tym kablu akurat, ale i bez tego widać czy weszło. 

Ona siedziała i była dopchnięta tylko nie pasowało mi, że z oporem to wszystko wchodzi. Przy maksymalnym dociśnięciu ta osłona styka się już na dole z paskiem RGB i to jest pchanie na siłę. Chciałem wyciągnąć i sprawdzić o co kaman i amen w pacierzu, bo już się ruszyć nie dało %-) 

Nie z powodu, że ciasno siedzi w gnieździe karty tylko tymi bokami dodatkowo się zaparła. 

Edytowane przez Kanzu
Opublikowano
14 minut temu, damyan123 napisał(a):

Jaki jest dobry wynik UV/OC 5070Ti? Dorzucam, dorzucam, jest już ponad 3000+ Mhz na 0,945V. Testuję w CP77 PT DLSS Q.

Jak to stabilne to spoko masz sztukę karty.

3000MHz 0,975V na rdzeniu (Volty z zapasem dla stabilności) oraz OC pamiątek +1000 mam na co dzień i to jest taki sobie wynik... Pamięci można wyżej kręcić i dużo osób robi +2000. Przyrosty OC sprawdzam w nomadzie a stabilność i tempy wstępnie testuję w quake2 RTX (nieźle wyciska Waty z karty).

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, jankooo napisał(a):

Jak to stabilne to spoko masz sztukę karty.

3000MHz 0,975V na rdzeniu (Volty z zapasem dla stabilności) oraz OC pamiątek +1000 mam na co dzień i to jest taki sobie wynik... Pamięci można wyżej kręcić i dużo osób robi +2000. Przyrosty OC sprawdzam w nomadzie a stabilność i tempy wstępnie testuję w quake2 RTX (nieźle wyciska Waty z karty).

Memki mam od początku +2000 wbite. Zanim zabiorę się za curve to lecę na auto PL 110%, +250 na rdzeniu i przechodzi bench CP77 jak ta lala, zegarek ~3140. Niezmiennie wentyle 30% 1000RPM i tempy max 61C.

Edit. 3165-3172Mhz na +260 też idzie.

Zerknijcie, może mam coś nie włączone? :hmm:

CB77.jpg

Edytowane przez damyan123
Opublikowano
2 minuty temu, damyan123 napisał(a):

Zanim zabiorę się za curve to lecę na auto PL 110%

Pisałeś o napięciu więc myślałem, że robisz klasyczne UV a jeśli dobijasz do PL to

4 minuty temu, damyan123 napisał(a):

zegarek ~3140

jest nic nie warty bo nie przekłada się na wydajność:P Sprawdź na koniec wynik w nomadzie

Opublikowano
3 minuty temu, damyan123 napisał(a):

Tyle wypluł Steel Nomad:

Właśnie o tym ci pisałem tzn. że to puste MHz na rdzeniu bez przełożenia na wydajność. Mam podobny wynik z odczytanym znacznie niższym taktowaniem rdzenia bo tylko 3k (kilka stron wcześniej wklejałem). Realnie ponad 3100 na rdzeniu to robią może jakieś golden sample.

Opublikowano
25 minut temu, GeForce napisał(a):

Kątowy Seasonic to badziewie przeokrutne. Nowy fabrycznie i walił mi jeden pin na czerwono w Astral.

U mnie na prostym nowym z zasilacza 5 na czerwono było :E

Nie mogłem nawet gry odpalić, bo alert miałem co chwilę. 

Jakoś to później ustabilizowałem, żeby dyskoteki nie było i przesiedziałem na nim 2 tygodnie, ale dalej nierówno rozłożony prąd na pinach był. 

Z tą przepiździałą wtyczką takie jaja, że teraz nawet na nowym kablu dalej piny świrowały i skoki powyżej 10A. 

Jak przepiąłem go w drugie 12V-2x6 nagle wszystkie się wyrównały. 

Wychodzi, że nie tylko kable mogą być winne, ale i od strony zasilacza coś mu nie pasi. 

Opublikowano
8 minut temu, jankooo napisał(a):

Właśnie o tym ci pisałem tzn. że to puste MHz na rdzeniu bez przełożenia na wydajność. Mam podobny wynik z odczytanym znacznie niższym taktowaniem rdzenia bo tylko 3k (kilka stron wcześniej wklejałem). Realnie ponad 3100 na rdzeniu to robią może jakieś golden sample.

A ile Twoja sztuka robi? SN wycisnął 3100 z groszami przy 1,005V, potem będę dłubał z krzywą.