Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

W nocy tło ma więcej dB, nie mówiąc o dniu. Zmierz sobie ile faktycznie dB ma twój komputer w odległości np pół metra. 

Nie mam jak tego miarodajnie zmierzyć, u mnie otoczenie jest bardzo ciche czy to w dzień czy w nocy, także komp ma być cichy cały czas, i doskonale słyszę kiedy grafa wkręci się pod większym obciążeniem na obroty, mimo że nie jest głośna, to jednak słyszalna ;)

Jak miałem 7800XT Hellhounda, to było to nieliczne GPU, które w grach nie przekraczało mi 900rpm, i nie wybijało się ponad resztą komputera jeśli chodzi o hałas. 

Opublikowano
1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Tak myślałem, że zaraz ktos ze smartfonem wyskoczy. Nie to jest gofno nie mierzenie. Raz, że taki smartfon nie moze leżeć na biurku, bo idą vibracje i one tez sa mierzone, dwa musisz miec dobry stand, tłumiący wibracje, 2 program, to jest takie raczej demo. Gdyby tak było to nikt by nie kupował miernikow do tego przeznaczonych tylko by kazdy smartfonem mierzyl. 

Sprawdź, a nie teoretyzuj. Jeżeli potrzebujesz dokładnością do 0,1 dB to kup sobie miernik. ;)

1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Nie ma sensu to mierzenie bo takie cewki czy łożyska w wentylach i tak nie wyjdą na wyświetlaczu w pomiarze, a dalej będą świdrowały głowę :E 

Niby tak, ale ponad 40lat na karku i dzisiaj te dzwięki mi bardziej przeszkadzają niż kiedyś. Ale kiedyś nikt nie myślał o ultra cichych PC. Wszystkie były głośnie mniej lub bardziej ale były. Sam HDD przecież to skrobanie to katorga :E Ale kiedyś była zabawa, bo sprzęt pracuje :E 

Wentylatory wpadające w rezonans bez problemu smartfon wychwycił. 

Godzinę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Nie mam jak tego miarodajnie zmierzyć, u mnie otoczenie jest bardzo ciche czy to w dzień czy w nocy, także komp ma być cichy cały czas, i doskonale słyszę kiedy grafa wkręci się pod większym obciążeniem na obroty, mimo że nie jest głośna, to jednak słyszalna ;)

Jak miałem 7800XT Hellhounda, to było to nieliczne GPU, które w grach nie przekraczało mi 900rpm, i nie wybijało się ponad resztą komputera jeśli chodzi o hałas. 

Bez problemu możesz to sprawdzić, a wtedy zobaczysz, czy faktycznie masz 27 dB. :hihot:

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Doamdor napisał(a):

Sprawdź, a nie teoretyzuj. Jeżeli potrzebujesz dokładnością do 0,1 dB to kup sobie miernik. ;)

Tak 0.1 .. sa testy na YT kazdy smartfon pokazuje wiecej DB niz jest w rzeczywistosci (3-4db) i z wieksza rozbierznoscia, jako tako mozna tego uzyc do zmierzenia ogolnej wartosci. Albo żeby mniej wiecej cos sprawdzic. Natomiast 3decybele wiecej, to jest wartosc dwukrotnie wieksza. I Sorry taki pomiar jest gofno warty, juz nie che mi sie powtarzac. 

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

To też tak nie do końca bo odczuwa się to różnie w zależności z ilu na ile spadnie czy wzrośnie. Inaczej odczujesz 80 +/- 3, a inaczej 40 +/- 3. Co nie zmienia faktu, że mierzenie nieskalibrowanym urządzeniem jest totalnie bez sensu. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano
52 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Tak 0.1 .. sa testy na YT kazdy smartfon pokazuje wiecej DB niz jest w rzeczywistosci (3-4db) i z wieksza rozbierznoscia, jako tako mozna tego uzyc do zmierzenia ogolnej wartosci. Albo żeby mniej wiecej cos sprawdzic. Natomiast 3decybele wiecej, to jest wartosc dwukrotnie wieksza. I Sorry taki pomiar jest gofno warty, juz nie che mi sie powtarzac. 

Widać, że nigdy z niego nie korzystałeś i nie wiesz jaką ma dokładność. U mnie przy 57 dB była dokładność do 1 dB.

54 minuty temu, j4z napisał(a):

Co Wy o smartfonach, jak różne aplikacje potrafią pokazywać między sobą +/-10db, a to duża różnica jest.

Zmień aplikację, jeżeli tak ci przekłamuje. :E

• Confused 2
Opublikowano
32 minuty temu, Brolly napisał(a):

Utknąłem na 3060 z tego co widzę po odlocie cen w sklepach :E

https://www.sferis.pl/karta-graficzna-inno3d-geforce-rtx-5080-x3-oc-n50803-16d7x-17603930-i467823 4599
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-inno3d-geforce-rtx-5080-x3-oc-16gb-dlss-4 ta sama 4999zl

https://www.proshop.pl/Karta-graficzna/GIGABYTE-GeForce-RTX-5080-WindForce-3-OC-16GB-GDDR7-RAM-Karta-graficzna/3330171 4599zł

Wiec ceny są mniej wiecej na podobnym poziomie, może na BF i na 2tyg przed bylo troche taniej, ale to były promocje na ten dzien, dalej mozna kupic w ok cenie

Opublikowano
9 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

Co Was tak na 5090 wzięło?

Kupiłem ostatnią sztukę w sklepie za 12500 zł Gigabyte z sygnaturki i od razu mi powiedział, że nie stracę a wręcz już jestem do przodu jeśli chodzi o ewentualną późniejszą sprzedaż. Zapytałem dlaczego tak sądzi, odpowiedział że może mi pokazać zamówienie jakie  złożył na początku  grudnia na 50 szt. kart RTX 5090 Gigabyte Stealth Ice  i mi pokazał, cena około 15 tysięcy do tego musi doliczyć marże itp... więc po nowym roku cena pewnie będzie dużo wyższa.  Tak naprawdę kupiłem z czystej ciekawości , nosiło mnie tak z 2 tygodnie i decyzja zapadła, zakup dokonany. 

• Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Na telefonie jakaś apka pokazywała mi 10-15dB, nie wiem czy można temu wierzyć. 

Przecież tło ma więcej dB, sprawdź na tej aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=coocent.app.tools.soundmeter.noisedetector.pro

25 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

Kupiłem ostatnią sztukę w sklepie za 12500 zł Gigabyte z sygnaturki i od razu mi powiedział, że nie stracę a wręcz już jestem do przodu jeśli chodzi o ewentualną późniejszą sprzedaż. Zapytałem dlaczego tak sądzi, odpowiedział że może mi pokazać zamówienie jakie  złożył na początku  grudnia na 50 szt. kart RTX 5090 Gigabyte Stealth Ice  i mi pokazał, cena około 15 tysięcy do tego musi doliczyć marże itp... więc po nowym roku cena pewnie będzie dużo wyższa.  Tak naprawdę kupiłem z czystej ciekawości , nosiło mnie tak z 2 tygodnie i decyzja zapadła, zakup dokonany. 

Dobry deal, RTX 5090 to dobra inwestycja na przyszłość. :cool:

Dziwie się, że kupiłeś RTX 5080 w absurdalnej cenie, zamiast RTX 5090. Za ile sprzedałeś RTX 5080?

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
4 godziny temu, Pitt_34 napisał(a):

Okaże się po czasie równie dobrze mógł Cię urabiać żebyś tylko kupił ;)

Opublikowano

Tyle, że on nie musiał mnie urabiać, ja już byłem urobiony od 2 tygodni :E

4 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Dziwie się, że kupiłeś RTX 5080 w absurdalnej cenie

Fakt, powiedziałabym że nawet w bardzo absurdalnej cenie.

4 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Za ile sprzedałeś RTX 5080?

Jeszcze nie sprzedałem.

Opublikowano

@Pitt_34 i  to jest  dobry  sprzedawca, zostawia sklep w poczuciu że zrobił  świetny  zakup ;)

@wallec widziałem to, pytanie tylko co to był za montaż i  na jakim płynie. destylka? double protect? czy  coś innego

wypadałoby mimo wszystko umyć przed montażem, tylko bloki alphacool ciężko się rozbiera

więc jak każdy  outlet jakieś ryzyko  jest

Opublikowano
6 godzin temu, sideband napisał(a):

Okaże się po czasie równie dobrze mógł Cię urabiać żebyś tylko kupił ;)

Jak biorą za 15k jeszcze przed odliczaniem swoich marż to widocznie jest pieniądz w narodzie skoro jeszcze to schodzi... albo taki biznesmen że te komputerki to tylko pralnia brudnych pieniędzy.