TheMr. 2 606 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia Dobiega końca w ustawieniach ultra. To dalej dobra karta do zabawy suwakami. Używka za 800-1000 zł, i nawet w 1440p będzie można się pobawić. W tytułach e-sport to już w ogóle bajka. Jeszcze trochę was poczytam to okaże się że 4070S to za mało do 1440p
Radio Tirana 1 042 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia 4 minuty temu, TheMr. napisał(a): Jeszcze trochę was poczytam to okaże się że 4070S to za mało do 1440p Jak ktoś chce mieć 144 FPS lub więcej to pewnie, że za mało. Na 4070 Super w Fortnite mam ok. 130 klatek w rozdzielczości 3440x1440. Tekstury i zasięg widzenia na maksa, reszta ustawień na najniższych możliwych. 2
Element Wojny 4 775 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) 16 minut temu, Spl97 napisał(a): MLID, czyli głupoty wyssane z tyłka . Wolę jego $799 niż Wasze $999-1099, choćby tylko przez kolejne 48h. 6 minut temu, Radio Tirana napisał(a): Jak ktoś chce mieć 144 FPS lub więcej to pewnie, że za mało. Ja na 4070 144fps w 1440p osiągam niezmiernie rzadko. I stąd chęć wymiany na coś lepszego. Edytowane 4 Stycznia przez Element Wojny
Reddzik 2 769 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) Mam RTX 3060Ti *GB GDDR6X wprawdzie siedzę na 1440p, ale są gry gdzie nawet z DLSS balance/performance sobie nie radzi, nie zwróciłem uwagi ska te 10fps w Cyberpunku a to okazało się, że to vram, tak jak w Stalkerze 2, zapchany vram, karta działa na ok 70W poniżej 50C i tylko restart gry, a nie instalowałem moda od Halka na tekstury bo za mało vram, grałem na high/ultra, na ustawieniach optymalizacyjnych z yt, RT odbicia, światło średnie, ultra zabijało całkowicie FPS, jak patrzę na testy 7900XT to ta karta ma lepsze osiągi niż moja w RT Włączenie FG powoduje zapchanie vramu, pal licho tekstury czy inne detale, ale praktycznie nie ma szans na zwiększenie fpsów. Nie grałem w tlou part 1, tylko chwilę sam początek na koncie znajomego, dla testu, początek z ustawieniem streamingu tekstur czy coś na niższy pułap i nawet było ok, ale nie wiem co potem, inne miejscówki, vram bywał pod korek. Karta miała na luzie mocy na ok 60fps z dlss jakość czy nawet balance jak komuś nie przeszkadza. Dlatego tak chcę zmienić kartę, uważam, że 8gb to już przeżytek, chyba, ze gramy w jakieś indie, CS czy inne "e-sportowe" gierki, których ja nie trawię. Porty z konsoli- mimo, że mam konsolę, na PC i tak działają gorzej, bo wszystko obija się nie o sławny sutter- pal licho, ale właśnie przez małą ilość vramu. Co też było nie raz pokazane, nawet różnica miedzy rtx 4060ti 8 vs 16. edit A ja nie idę w 144fps, ja nie chcę tylko tych durnych limitów vramu na karcie, bo to ogranicza nawet użycie FG, ale przy okazji jak coś dostanę mocniejszego o prawie x2 to czemu nie Edytowane 4 Stycznia przez Reddzik
Element Wojny 4 775 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia 2 minuty temu, Reddzik napisał(a): Mam RTX 3060Ti To może zwróć uwagę na 4070 TS? 16GB RAM, DLSS 3, FG, i wszystko inne czego potrzebujesz. Sam miałem 3060Ti i doskonale wiem, z jakimi limitacjami musiałem się bujać - to była fajna karta, ale po prostu za słaba.
Aruuus77 10 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia Ciekawe czy ogarną jakieś mody na dlss4 dla serii 30xx ❓😁 1
cichy45 607 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia Wątpię, jedyny mod to była podmiana DLSS FG na FSR FG dla kart innych niż RTX 4000.
Reddzik 2 769 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) Wchodzi nówka ze sklepu, nie chcę używki, ale ona też jest droga, raczej poza moim budżetem, nie chcę przeginać. RTX 4070Ti S jest spoko, ma to co chcę czyli 16gb vram i jest dosyć mocną karcioszką jak na moje potrzeby, ale kurde ta cena, nie chcę się pozbywać wszystkich swoich oszczędności, tak jak pisałem karta ok 3tyś choć mógłbym lekko dopłacić tak jak ceny ok 3200zł za 7900XT, taki przykład. 7 minut temu, Element Wojny napisał(a): To może zwróć uwagę na 4070 TS? 16GB RAM, DLSS 3, FG 5 minut temu, Aruuus77 napisał(a): Ciekawe czy ogarną jakieś mody na dlss4 dla serii 30xx Te mody to FSR 3 lub FSR 3.1- nie wiem czy jest, i oszukanie gry, że mamy RTX 4xxx jak i umożliwienie odpalenie FSR 3 FG. Przerabiałem, ale było kiepsko. Chyba lepiej już używać lossless scaling, które nawet lepiej działa w Stalkerze 2 niż FSR 3.1, bo np FSR 3.1 FG powoduje, ze celownik się rozjeżdża, czego nie ma w lossless scaling Edytowane 4 Stycznia przez Reddzik 1
NoviAMG 432 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) 3 minuty temu, Reddzik napisał(a): Wchodzi nówka ze sklepu, nie chcę używki, ale ona też jest droga, raczej poza moim budżetem, nie chcę przeginać. RTX 4070Ti S jest spoko, ma to co chcę czyli 16gb vram i jest dosyć mocną karcioszką jak na moje potrzeby, ale kurde ta cena, nie chcę się pozbywać wszystkich swoich oszczędności, tak jak pisałem karta ok 3tyś choć mógłbym lekko dopłacić tak jak ceny ok 3200zł za 7900XT, taki przykład. Z 2tyg temu sprzedałem 3m 4070tis za 3100... W sumie patrząc po olx/lollegro taka cena może być ciężko osiągalna w najbliższym czasie. Karta całkiem spoko, jak ktoś nie jest niewolnikiem wszystkiego na maxa w 4k, to szło bardzo komfortowo grać na 100fps+. Teraz chce właśnie kartę, gdzie da się jeszcze bardziej w prawo przesunąć suwaki, a żeby ten fps był 100+. I też czekam na nowego oleda 165hz, podobno w tym roku ma wyjść . Na 7800xt cyberbug z fsr3 jest tak niewyraźny, że wszyscy z twarzy są podobni do nikogo Edytowane 4 Stycznia przez NoviAMG 1
Kadajo 7 411 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia 21 minut temu, Radio Tirana napisał(a): Jak ktoś chce mieć 144 FPS lub więcej to pewnie, że za mało. Na 4070 Super w Fortnite mam ok. 130 klatek w rozdzielczości 3440x1440. Tekstury i zasięg widzenia na maksa, reszta ustawień na najniższych możliwych. Nie o takie 1440p mu chyba chodziło 1
galakty 3 325 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia 2 minuty temu, NoviAMG napisał(a): Karta całkiem spoko, jak ktoś nie jest niewolnikiem wszystkiego na maxa w 4k, to szło bardzo komfortowo grać na 100fps Przecież w 1440p tam trzeba zjeżdżać z detalami, a co dopiero 4K Chyba że jak zwykle mówisz tylko o Apexach i innych paździerzach to luz 1
Brolly 765 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) Ja musze mieć taką wydajność że jedyne z czego jestem w stanie zrezygnować w ustawieniach to PT Ewentualnie cienie na wysokie zamiast ultra Edytowane 4 Stycznia przez Brolly
Reddzik 2 769 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia Teraz, NoviAMG napisał(a): Z 2tyg temu sprzedałem 3m 4070tis za 3100... Tak, ale ja piszę o nówce, nie chcę używek, nie ufam ludziom(jestem nieufny) i jeszcze w tych pieniądzach za takie ryzyko. Gram w 1440p nie straszne mi DLSS jakość w razie problemów balans, na prawdę DLSS nie jest takie złe, ale to tylko mowa o tym jak czasem trzeba się posiłkować, grywam z mix suwakami na mojej rtx 3060ti, ale niestety czasem brakuje vramu jak chcę odpalić FG by sobie podratować marny już FPS w niektórych gierkach, grywam na padzie w 95% gier, więc te 60fps a nawet jak dobije do 100 powinno być ok do takiego grania. Pewnie przy nowej grafie grałbym częściej bez limitu 60fps, bo na to już grafika pozwoli, obecna raczej nie pozwala.
Brolly 765 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) @Reddzik Poszukaj uzywki 4070 ti super z co najmniej rokiem gwarancji jeszcze i abys mógł podjechać i sprawdzić kartę na miejscu i ja obejrzeć Gorzej jak mieszkasz na wygwizdowie gdzieś: Edytowane 4 Stycznia przez Brolly
TheMr. 2 606 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia 24 minuty temu, Radio Tirana napisał(a): Jak ktoś chce mieć 144 FPS lub więcej to pewnie, że za mało. Na 4070 Super w Fortnite mam ok. 130 klatek w rozdzielczości 3440x1440. Tekstury i zasięg widzenia na maksa, reszta ustawień na najniższych możliwych. Masz 35% większa rozdzielczość niż typowe 1440p, nic dziwnego że potrzebujesz coś mocniejszego. Tekstury w Fortnite nie są kompletnie potrzebne na maxa, ale w dalszym ciągu to jest tytuł pod CPU. Przejście z high na med daje boost 200% klatek, plus masz jeszcze DLSS jakbyś miał za mało. Ale samo pchanie się w 144 FPS w grach AAA to abstrakcja. 2
Radio Tirana 1 042 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia 1 minutę temu, TheMr. napisał(a): Masz 35% większa rozdzielczość niż typowe 1440p, nic dziwnego że potrzebujesz coś mocniejszego Co ciekawe - to się nie skaluje liniowo. Tzn. spadek w liczbie klatek między zwykłym 2560×1440 a 3440×1440 to jakieś 20%. Przynajmniej tyle zaobserwowałem na przykładzie Horizona Forbidden West.
Reddzik 2 769 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) Temat używek nie wchodzi w grę, jeśli chodzi o kartę, z prockami nie mam problemu, bo nie raz kupiłem. Ostatnie problemy z gtx 1660ti wybiły mi z głowy używki, kiedyś miałem używkę w bardzo niskiej cenie- gtx 780Ti z Niemiec, jeszcze w paczce została wysłana, od chłopaka mojej siostry, prawie za pół darmo, to wziąłem, ale gtx 1660ti był brany z forum pclaba i to akurat nie wspominam najlepiej. To są wszystkie moje używki jakie kupiłem. Edytowane 4 Stycznia przez Reddzik
Blacktiger 46 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia pytanie do obeznanych z tematem nowe karty będą pod pcie5 do gniazda pcie4 to będzie kompatybilne ? Obstawiam że tak i tylko będzie obcięta szyna pci
galakty 3 325 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia Gry AAA to ja blokuję często na max 120 FPS, czasem niżej. Nie ma sensu więcej ładować... W takie PoE2 mam 90 albo 100 FPS w tej chwili, jakieś Hogwarty itp, po co tam więcej? Za to multiplayer to 144 FPS minimum, monitory już po 480 Hz mamy, więc hulaj dusza 1
Brolly 765 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia @Reddzik A ta karta się zepsuła czy co? Mój kumpel miał 3x razy używane karty na gwarancji i nic się nie działo. Kwestia sprawdzenia na miejscu obejzenia karty fizycznie i w grach.
NoviAMG 432 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) 15 minut temu, galakty napisał(a): Przecież w 1440p tam trzeba zjeżdżać z detalami, a co dopiero 4K Chyba że jak zwykle mówisz tylko o Apexach i innych paździerzach to luz Jak są gry popsute z optymalizacją to tak jest, ale wystarczy dać o jedno oczko w lewo 1/2 ustawienia graficzne i już się wszystko zmienia . W takich grach to i 4090 ma problemy jak dasz wszystko w prawo (często słyszałem takie głosy). Więc trzeba się pogodzić, że gra jest taka a nie inna i zrezygnować z jakiegoś ustawienia, które zapewne wizualnie nic nie zmieni, a w fps zmieni sporo. Akurat on ma 3060ti i jakoś gra na niej, a taka 4070tiS to jest przecież przepaść wydajnościowa. Ja najczęściej outlety łowie (uszk karton najczęściej), sprawdzam porządnie wizualnie czy nie była grzebana, testuję, jest oki to zostaje. 6750xt odesłałem, bo była grzebana a miała mieć tylko karton uszk, ale akurat trafiłem 7800xt w b.dobrej kasie i przyszła niegrzebana, więc zostaje. Używki z olx to raczej bym nie wziął, z forum laba odkupiłem 4080 w bardzo fajnej kasie na tamte czasy i byłem mega zadowolony. Edytowane 4 Stycznia przez NoviAMG
PepePanDziobak 105 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia 5 minut temu, Reddzik napisał(a): Temat używek nie wchodzi w grę, jeśli chodzi o kartę, z prockami nie mam problemu, bo nie raz kupiłem. Ostatnie problemy z gtx 1660ti wybiły mi z głowy używki, kiedyś miałem używkę w bardzo niskiej cenie- gtx 780Ti z Niemiec, jeszcze w paczce została wysłana, od chłopaka mojej siostry, prawie za pół darmo, to wziąłem, ale gtx 1660ti był brany z forum pclaba i to akurat nie wspominam najlepiej. To są wszystkie moje używki jakie kupiłem. No śliski temat z używkami obecnie, pełno handlarzyków januszy...Mi natomiast zdarza sie kupować używane GPU od kumpla który robi gierki na vry. Także mam pewność że jest wszystko git. W rachubę wchodzi tylko ewentualna wymiana pasty albo termopadów. Jak będzie słaba 5060 to mam alternatywę w postaci 4070ti od kumpla w robrych piniondzach. Jak sprzedawałem 1660s było śmiesznie w skrzynce na olx " moja propozycja to 250 i jestem za 30 minut " beczka Konfa nvidii jest z niedzieli na poniedziałek ?
Reddzik 2 769 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) @Brolly był nawet temat na pclabie, ale ja go nie zachowałem. Karta to msi 1660ti gaming x, mam ją cały czas bo nie sprzedam z takim problemem, jest u mnie jako zamiennik w razie problemów. Kupiona niby gwarancja, ale sklep lipny i po chwili upadł, zostałem z niczym, a karta miewała hotspot dosyć kosmiczny 20-30C+ różnicy zależnie od obciążenia, udało się wysłać do msi omijając sklep-w stanie likwidacji, zapewne zmienili pastę i wsio, po 6 miechach, czy maks roku wszystko wróciło, dałem kumplowi do sprawdzenia, to stwierdził, że radiator nie dociska w jednym miejscu do rdzenia stąd trzeba nasmarować grubo pasty- wpierw dał cienko i nie pomogło, więc karta nie do końca była dobrze działająca. Nie byłem zadowolony z używania karty, dlatego ogólnie nie kupuję używek i bardzo rzadko zmieniam sprzęt, gdyby nie te 8gb vram pewnie bym z rok, może dłużej przesiedział na karcie, a tak 3 stycznia(wczoraj) rtxowi stuknęło 2 lata i dłużej nie posiedzi w moim kompie. edit: Ile żem się napisał emaili z MSI, pisałem na ich głównym forum, na prawdę ciężko było przekonać ich, i jeszcze z łaski swojej to zrobili, zrobili wyjątek jak napisali. Edytowane 4 Stycznia przez Reddzik 1
cichy45 607 Opublikowano 4 Stycznia Opublikowano 4 Stycznia 17 minut temu, TheMr. napisał(a): Ale samo pchanie się w 144 FPS w grach AAA to abstrakcja. Dlaczego? Im większa płynność tym lepiej chyba.
Rekomendowane odpowiedzi