Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

że userzy 30xx, 40xx... dostaną ficzery, choć nie musieli wcale dostać

Co mi po tych ficzerach jak i tak mam za mało vramu, do tego nie mam FG, tylko zwykłe DLSS/DLAA. Ja i tak muszę na coś zmienić, bo tu nie ma co ratować.

Opublikowano
2 minuty temu, Roman_PCMR napisał(a):

Zaraz zaraz....myslicie ze testy na kartach serii 4xxx byly wykonane na DLSS3 a serii 5xxx na DLSS4?

Jak tak to przyrostu nie ma nawet tych 20% w rasterze

DLSS4 wpadnie za jakis czas do serii 4xxx i sie wyrowna :E 

No tak masz napisane na slajdach :P

Opublikowano
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

I tak i nie.

Te ceny wydają się atrakcyjne, ale tak naprawdę to RTX 5080 kosztuje... tyle samo ile kosztował RTX 4070 Ti w premierę, no może nowa karta kosztuje trochę więcej.

A przypomnę ze RTX 4070 Ti dogonił bez żadnych sztuczek RTX'a 3090 Ti

Tylko go vramem zabili, bo inaczej bym go miał a jak wyszedł 16 GB to już miałem XTX. Czekam na testy jak będzie tak se to kasa się nie zmarnuje może w tym roku mi się uda upolować 77 calowego oleda pod gierki :)

Opublikowano
1 minutę temu, Reddzik napisał(a):

Co mi po tych ficzerach jak i tak mam za mało vramu, do tego nie mam FG, tylko zwykłe DLSS/DLAA. Ja i tak muszę na coś zmienić, bo tu nie ma co ratować.

No to kupuj RTX 5070 Ti

Opublikowano

Nie ma co płakać. W zasadzie wszyscy zadowoleni, użytkownicy serii 3xxx i starszych zmienia karty, a użytkownicy serii 4xxx zostaną na swoich kartach do następnej generacji. Tak jest wilk syty i owca cała a nV przy tym za bardzo nie wkur***a ludzi.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

I tak i nie.

Te ceny wydają się atrakcyjne, ale tak naprawdę to RTX 5080 kosztuje... tyle samo ile kosztował RTX 4070 Ti w premierę, no może nowa karta kosztuje trochę więcej.

A przypomnę ze RTX 4070 Ti dogonił bez żadnych sztuczek RTX'a 3090 Ti

"Wyciekami" przygotowywali na ceny z kosmosu, żeby teraz dać trochę taniej i pyk, wszyscy dostali spazmów z radości jakby rozdawali za pół darmo w caritasie :yuppie: To wszystko było dobrze przemyślane.

Edytowane przez Smalec
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

16GB VRAM od Nvidii za 3900zł. No nie wiem czy to taki fajny deal, dolicz nowy zasilacz bo TDP leci w górę. Leżysz pan i robisz pod siebie.

Opublikowano
1 minutę temu, Art385 napisał(a):

Tylko go vramem zabili, bo inaczej bym go miał a jak wyszedł 16 GB to już miałem XTX. Czekam na testy jak będzie tak se to kasa się nie zmarnuje może w tym roku mi się uda upolować 77 calowego oleda pod gierki :)

No ciekawy jestem jak w praktyce sprawdzi się ten caly RTX Neural Shader do kompresji tekstur.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Reddzik napisał(a):

A jeszcze dochodzi ok 2.5tyś na wymianę platformy na AM5, bo obstawiam, że Ryzen 5600x nie podoła w 1440p. Chyba jednak trzeba będzie się przesiąść na Switcha 2, bo nie wydoję.

Jakby co to uważaj z tym dojeniem, doić to trzeba umieć :E 

1359632568_fcqr1f_600.jpg

Kurteczka miał bardziej doić a wydoi tylko trochę i dzięki temu kto chce to kupi sobie nową karciochę :P 

200w.gif?cid=6c09b952wcvg0w4wp4mv5bz98ud

Edytowane przez lamparcicho
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, caleb59 napisał(a):

dolicz nowy zasilacz bo TDP leci w górę

Zasilacz kupiłem, i tak musiałem, bo nie mam 2x osobno kabli pod wtyczkę nvidii- albo pod kartę AMD, dziś ma być kurier Asus TUF Gaming 850W Gold 449zł.

Nie wiem co zrobię, mam 4 wyjścia, 9070XT, 5070 i modlić się, że na 12gb vram Indiana mi odpali i dam radę z 3 lata pociągnąć na 12gb vram, dopłacić przeszło 1tyś do wersji 5070Ti, albo rzucić to wszystko i kupić Switcha 2 i mieć wywalone na PC. Wtedy nic nie muszę zmieniać.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No ciekawy jestem jak w praktyce sprawdzi się ten caly RTX Neural Shader do kompresji tekstur.

A to jest część któregoś modułu dlss i czy będzie na 4xx? To mnie jako posiadacza karty z 12GB najbardziej interesuje a nadal nudzie nie widzę.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, cichy45 napisał(a):

Ja tam chyba zmieniam 4090 na 5090. A inni?

Ja na 99% nie :) zostawiam sobie ten 1% w razie czego i poczekam na testy, ale skoro w slajdach Kurteczki wygląda to słabo w rasteryzacji to nie sądze żeby portale/redakcje/youtuberzy wyciągnęli z tego więcej 

Edytowane przez Pavel87
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Roman_PCMR napisał(a):

Wiesz o tym ze ten DLSS i MFG bedzie zezarty przez brak optymalizacjii i lenistwo programistow :E Zle zoptymalizowane chmurki, cienie itp :E 

I tak większość gniotów AAA nadaję się do ogrywania dopiero po roku czy dwóch od ich premiery:E 

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Sens zmiany najwyzszego modelu obecnej generacji na kolejna moim zdaniem jest zaden.

Ja zmienie, bo 4070 juz na premiere nie byl demonem predkosci, a nawet bez DLSS4 FG i tych wszystkich ficzerow, przejscie na 5070Ti to powinien byc spory kop. Ale oczywiscie tez poczekam na testy. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, marioking napisał(a):

nie miej złudzeń... pewnie od scalpera ciezko bedzie kupic z 2x przebitka :P do wakacji zapomnij. szkoda nerwów

Zobaczymy może akurat nie będzie tak, źle jeśli chodzi o modele poniżej 5090.