Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, userKAMIL napisał(a):

Przeleciałem przez te wszystkie strony tematu i zostaję na tym co mam. Nie widzę tu większego sensu zmiany. Cenowo jak ktoś zmienia ze starszej generacji to jest naprawdę atrakcyjnie. Zawsze podkreślam dla mnie te 60FPS jest jak najbardziej zadawalające i pewnie na długo jeszcze ten 4090 mi posłuży. 

Nie na jak już Ty nie bierzesz 5090 to faktycznie lipa na Wyspach:(

Nie no mój faworyt póki co:thumbup:

Opublikowano
1 minutę temu, cichy45 napisał(a):

ale podali że wymaga 4x więcej mocy obliczeniowej,

Zapewne tak, ja i tak muszę zmienić grafę, czy tego chce czy nie. Tylko nie wiem na co, zapewne 3 miechy do marca, wtedy powinno się rozjaśnić sytuacja. Ja mam obawy o te 12gb vram, że to na dziś ok, ale za 2-3 lata pewnie odejdzie do lamusa i już nie pomogą jej ficzery serii RTX 50.

Gość P.Wiśnia
Opublikowano

nvidia-dlss-4-warhammer-40000-darktide-f

Nowy DLSS = Mniej VRAM

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Umpero napisał(a):

Łot? Od córki będziesz żydolił hajs ?

A synowie zazyczyli sobie Switcha 2... musze im rozpisac raty kredytowe i jak je beda splacac. 

Ja ide po 5070Ti, ale jesli cena wyskoczy sporo ponad MSRP i niebezpiecznie zblizy sie do 5080, to raczej bede celowal w 5080FE. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Zapewne tak, ja i tak muszę zmienić grafę, czy tego chce czy nie. Tylko nie wiem na co, zapewne 3 miechy do marca, wtedy powinno się rozjaśnić sytuacja. Ja mam obawy o te 12gb vram, że to na dziś ok, ale za 2-3 lata pewnie odejdzie do lamusa i już nie pomogą jej ficzery serii RTX 50.

Jak chcesz aktualnie przesiedzieć 2-3 lata, to naprawdę wysupłaj na 5070Ti albo przycebul i kup sobie używane 4070TiS

• Upvote 1
Gość P.Wiśnia
Opublikowano
2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

I tak nadal za dużo dla 8gb vram xD

1440p, a 8GB vram będzie miał tylko 5060 a 5060Ti będzie miał 16GB.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

A synowie zazyczyli sobie Switcha 2... musze im rozpisac raty kredytowe i jak je beda splacac. 

Ja ide po 5070Ti, ale jesli cena wyskoczy sporo ponad MSRP i niebezpiecznie zblizy sie do 5080, to raczej bede celowal w 5080FE. 

Syn dostał RTX 3080 swego czasu.

A tak na poważnie, mam nadzieję, że karty będą normalnie w sprzedaży. I będę mógł jak człowiek zdecydować, czy kupuję kartę (i wtedy ja kupić), czy odpuszczam generację.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano
1 minutę temu, Art385 napisał(a):

Jak chcesz aktualnie przesiedzieć 2-3 lata, to naprawdę wysupłaj na 5070Ti albo przycebul i kup sobie używane 4070TiS

Nie chcę kupować co rok, czy nawet 2 nowy sprzęt, to kosztuje, tak jak z obecną gdyby miała te 12/16 pewnie bym przesiedział na spokojnie rok, może więcej, może by wyszły superki, i wtedy zmienił, mnie sama wydajność tak nie martwi, i tak na moje potrzeby to jest bardzo dużo, ale brakuje vram, bo żeby poratować się FG potrzeba vramu, żeby dać tekstury, jakieś w miarę detale itd. Tak samo czekam na FF7 Rebirth i tam krzyczą o 12gb vram na karcie... więc może się okazać, że będę mieć podobnie jak PS5, bo będę musiał ratować się dlss performance by jakoś to ruszyło o ile pomoże.

1 minutę temu, P.Wiśnia napisał(a):

5060Ti będzie miał 16GB.

Wiem, ale 8gb napisałem o obecnej. Nie znam wydajności rtx 5060Ti, nie wiadomo co to będzie za wybryk, czy będzie mieć wszystko co ma seria RTX 50 czy nie, i jak bardzo będzie mieć mniej tych wszystkich rdzeni czy... itd itd. Pewnie do marca daleko, więc trzeba poczekać na rozwój wydarzeń.

Opublikowano

Przeanalizowałem sobie specyfikację i wydajność 5090 względem 4090 i szału nie ma. Oprócz mocnego wzrostu w podsystemie pamięci ( 32GB 512bit GDDR7 ) reszta zmian jest kosmetyczna ( ok30-35% ). Chodzi o czysty raster bez DLSS 4 i fejkowych klatek.

• Like 1