Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Smalec napisał(a):

Czy ty oglądałeś w ogóle jego kontent? Bo pieprzysz 3 po 3.

On właśnie wszystko klepie na jedno kopyto, materiały to nie pełnoprawne recenzje, tylko ewentualnie prezentacje. Nie chcę mu się posiedzieć ze sprzętem, potestować i go dokładnie opisać, tylko wróży i cytuje jakieś bzdury z netu.

A my co tu robimy? Coś innego? DOKŁADNIE TO SAMO, tylko klepiąc w klawiaturę, a typ raz na jakiś czas włącza kamerkę i... robi to samo w swoich wideo.

• Upvote 2
Opublikowano

@VRman W tym PCI-E 4.0 vs 5.0 masz pewnie rację. Tak jak było w przypadku 3.0 vs 4.0 problem pojawiał się przy najniższych modelach kart (a szczególnie takich odpadach jak RX 6500XT). Ja też jak kupowałem mobasa wahałem się, z jednej strony ASRock HDV który ma wszystko co mi potrzeba za 500zł, z drugiej strony ASRock B650E PG Riptide dało się wyrwać za ok. 1000zł. Doszedłem do wniosku, że kupować płytę, za której cenę mam 2 dobre płyty co jest podatkiem od PCI-E 5.0 na GPU jest trochę bez sensu. Ostatecznie wziąłem HDV i sobie chwalę.

A co do upgrade GPU, mając 4070S i patrząc po specyfikacjach 5xxx nie ma chyba co dostawać małpiego rozumu, tylko spokojnie poczekać.
Karta którą mam na szczęście była jednym z tańszych modeli, sklepowo podrożała, trafiła mi się dobra sztuka (ramy się świetnie kręcą, rdzeń przyzwoicie), temperatury i kultura pracy jest bardzo dobra. Nie sądzę abym miał jakiś problem z odsprzedażą, tym bardziej, że karty zielonych jednak lepiej wartość trzymają.
Wyjdą jakieś testy itd. więcej realnych informacji to się człowiek może zastanowi - w sumie dopłacić do 5070ti to byłby spokój na długi czas, praktycznie bezkosztowa wymiana na 5070 też nie byłaby złą opcją.
Może też w jakiś sposób RX 9070/9070XT okażą się sensowną alternatywą i wrócę do czerwonych.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, misieq napisał(a):

Co do wydajności 5070 Ti to możesz mieć racje, ale serio myślisz ze po premierze nowych kart sprzedam 4080 tylko 400 PLN taniej?

Jak dla mnie jest to zmiana bez sensu. Do najtańszego modelu 5080 będziesz musiał dołożyć 1600 zł. Trochę dużo jak na 20% wydajności. 

Edytowane przez Radio Tirana
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No i jeszcze jedna kwestia o której nie bardzo widzę aby ktoś mówił - PCI-E 4.0 vs 5.0.
Jest część ludzi takich jak ja, co posiada jeszcze PCI-E 4.0 i teraz ciekawi mnie jak GPU z PCI-E 5.0 się zachowają - czy strata wydajności będzie zaledwie te 3% jak w przypadku PCI-E 3.0 vs PCI-E 4.0?

Karty nie potrafiły w pełni wykorzystać PCIe 4.0, to tym bardziej nie wykorzystają potencjału PCIe 5.0. Nie będzie różnic, a jeśli będą, to w zasadzie pomijalne, na granicy błędu pomiarowego.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano
19 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

A my co tu robimy? Coś innego? DOKŁADNIE TO SAMO, tylko klepiąc w klawiaturę, a typ raz na jakiś czas włącza kamerkę i... robi to samo w swoich wideo.

Yt to nie forum, nie ta forma przedstawiania informacji. Tam przydałoby się o wiele więcej profesjonalizmu wg mnie. 

Opublikowano

Ciekawi mnie ogólnorynkowa sytuacja po premierach RTX 5xxx i RX 9xxx.
W końcu nie ma teraz fal krypto, covida itd. Może jakoś normalniej to wyjdzie?
Chociaż jak ludzie się tak rzucą jak na CPU AMD to wypaczą ceny i przy poprawionej dostępności będzie drogo.
7800X3D - zmiana ceny z 1400zł na 2300zł
9800X3D - zmiana ceny z 2400zł na 3300-3500zł

Opublikowano

Ciekawe ile osób nabrało się na to porównanie NV. Do 5XXX nie brali pod uwagę wersji super tylko starsze modele. Co do upgradu to sam na 100% przesiadam się z wysłużonego rtx 3060 ti na 5070 ti. Jedno mnie martwi że nie ma wersji FE. Jak dobrze pójdzie to cena będzie wyższa niż sugerowana i będzie najmniej opłacalną kartą z całej serii nie licząc rtx 5090.

Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Ciekawi mnie ogólnorynkowa sytuacja po premierach RTX 5xxx i RX 9xxx.
W końcu nie ma teraz fal krypto, covida itd. Może jakoś normalniej to wyjdzie?
Chociaż jak ludzie się tak rzucą jak na CPU AMD to wypaczą ceny i przy poprawionej dostępności będzie drogo.

Zobaczymy mówiąc krótko. U siebie, jeśli dobrze pójdzie, to na wiosnę będę dysponował budżetem 8000 zł na GPU i jeśli będzie konieczne, to też na nową budę oraz nowy zasilacz, choć w tym tygodniu zamówiłem do swojego obecnego zasilacza (GX-650 Seasonica) kabel 12V-2x6 kątowy i mam go w posiadaniu. Normalnie taki budżet powinien z palcem w tyłku wystarczyć na 5080 (5090 to nie mój target), osobiście liczę, że w przyszłości pojawi się 5080 / 5080 Super z 24 GB Vram, bo wtedy na pewno takie GPU nabyłbym drogą kupna.

Opublikowano
1 godzinę temu, RTX5090 napisał(a):

Ciekawe kto te testy robił :D - CP2077 w 4K PT na 4090 ma około 20 - 22 fps, 5090 ma mieć 28 fps , a w jakimś wycieku 4080S nagle ma 32 :D

W wymagającym miejscu z PT 33 FPS na RTX 4080... w 1080p.

Opublikowano

@Ogider No i właśnie 3-11% przewagi 5070 nad 4070S. Jeżeli to bardziej będzie właśnie 3% to sens upgrade niewielki, chyba, że te nowe ficzery zrobią rewolucję w co wątpię. Nie wierzę, że zieloni by drastycznie zepsuli atrakcyjność RTX 4xxx, w końcu te karty też muszą się jeszcze sprzedać.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Ogider napisał(a):

jakaś mini tabelka chyba była z tym już wcześniej...albo tweet

https://www.3dcenter.org/news/eine-fehlbare-performance-prognose-zur-geforce-rtx-50-serieimage.thumb.png.b542d650a40badfcd74df890b18b919d.png

Widziałem to .........sam uzysk wydajnosci z tytułu wiekszej predkosci pamieci to 16%FPS vs 4080/4080S. A jeżeli chodzi o 5090 to ciezko powiedzieć ale jednak to coś jak 5080 w wersji 285W... 

Jeżeli chodzi o 5070Ti to będzie około 20% wolniejsza od 5080 widac po spec, zapewne FPS mniejszy o około 15%. Bedzie blisko 4090. 5070Ti 5-10% ponizej 4090 a 5080 5-10% powyzej. W ramach 16GB ram oczywiscie. Nie ma mowy, żeby 5070Ti był wolenijszy równy vs 4080, co wsazuje ta tabelka czyli +10-16% skoro 4080 jest szybszy o okolo 15%. 

Innymi słowy wybustował 5090 pod niebiosa, a 5080 i 5070Ti spłaszczył. 5070 natomiast rzeczywiscie może miec wydajnosc poniżej 4080 w rasteryzacji pewnie cos na poziomie 4070TiS.

Edytowane przez maxmaster027
  • Haha 2
Opublikowano

@Lameismyname Upgrade z 4070S na 5070, patrząć na specyfikację i oceniając ewentualną przewagę tej drugiej (niewielką), to jest raczej żaden. Co innego półkę albo dwie wyżej, ale tu już upgrade kasowy będzie raczej zauważalny. Osobiście nie widzę absolutnie żadnego sensu takiego upgrade'u. Chyba, że kogoś ciśnie ego, żeby mieć "naj" to droga wolna. 

Opublikowano

5070 = 4070Ti

5070ti = 4080

5080 = 4080 +20%

Słaby wzrost ilości CU, nie jest też spodziewany duży wzrost częstotliwości procesora, jak to było między generacją 3xx i 4xx (tam był wzrost z 2Ghz na 3Ghz)

Tak mi mówi moja szklana kula. jak 5080 bedzie w gdzieś pośrodku między 4080 a 4090 bedzie dobrze. Nie wiem, skąd te przypuszczenia, że 5080 przegoni 4090. Nie ma na to żadnego technicznego uzasadnienia.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, P.Wiśnia napisał(a):

Jakiś elektronik albo ktoś kto ma wiedze na temat obwodów elektrycznych mógłby coś więcej powiedzieć na temat tych cewek?

image.png.a7f49b2b5bf7b2351b71ac8997b28f5f.png

Poruszyłeś bardzo ciekawą kwestie. Dlaczego nie ma oznaczeń jak na innych mikroukładach. Tam jest dość miejsca by umieścić reklamę ale za mało na numery i markę :rotfl2:

Dławiki sieroty się trafiły...

Edytowane przez Totek
Opublikowano
12 minut temu, CryptTM napisał(a):

@Lameismyname Upgrade z 4070S na 5070, patrząć na specyfikację i oceniając ewentualną przewagę tej drugiej (niewielką), to jest raczej żaden. Co innego półkę albo dwie wyżej, ale tu już upgrade kasowy będzie raczej zauważalny. Osobiście nie widzę absolutnie żadnego sensu takiego upgrade'u. Chyba, że kogoś ciśnie ego, żeby mieć "naj" to droga wolna. 

Próbuję przewidzieć jeden aspekt o którym większość ludzi zapomina.
Dojdziemy do momentu gdzie 4070S drastycznie potanieje, a 5070 będzie jako-tako trzymało cenę.
Upgrade trzeba robić zawsze z głową aby nie kończyć w ślepej uliczce i też żeby nie tracić za wiele.
Ja nie lubię za wiele tracić, więc zawsze myślę jak sensownie upgrade'ować sprzęt.