Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Jak to w głównym temacie NV od lat pisanie o wszystkim udało wam się nawet z samego rana przenieść ten:

temat tutaj, gratulacje! :E 

To teraz zobacz, 5070 i 5070Ti raczej będą sie najlepiej krecić, jeżeli chodzi o rdzeń. W tej tabelce 5707ti 2820mhz (5070 ma akurat 2960) a taki 5080 ma 2960, 5090 ma 2920Mhz (co w praktyce będzie raczej trudne do osiagniecia) . Realnie 5070Ti bedzie około 3Ghz , może 3.05, masz 7% wydajnosci, pamięć pójdzie 31-32Gbps nastepne 5%, można dodać z 11-12% do OC. Więc będzie gdzies pomiedzy 4090 a 4090D (domniemam że to jakies fabrycznie podkrecone wersje 2740mhz). Jak dodasz do tego nizszy W i MFG x4 to 5070Ti będzie całkiem niezła karta. Oczywiscie 4090 tez mozna podkrecić :) 

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Maxforces napisał(a):

Lubiales pogrzebac ?

Zajebista kolekcja. Kolega podobnie jak Ty zbiera telefony, jak mi pokazal swoja kolekcje to wymieklem, pomijajac jakies marki ABC to on ma chyba z 80% wszystkich telefonow jakie kiedykolwiek wyszly, zaczynajac od pierwszych Nokii, a konczac na obecnych. Doslownie 2 tygodnie temu celebrowal, bo w koncu udalo mu sie zebrac cala kolekcje wszystkich generacji Nexusow (wszystkich producentow, a wiadomo ze bylo ich sporo). Ale ile setek godzin spedzil na szrocie, w komisach, lombardach itd i ile kasy na to wydal, to jego :) 

7 godzin temu, lukadd napisał(a):

Z minimum 85-95% powinno być w rastrze i więcej w RT.

No i to jest dla mnie inwestycja warta zachodu. Ale gdybym mial jakies 4090, to nie mialoby to najmniejszego sensu. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano

Sama obsuwa nowych układów jest pewnie spowodowana tymi problemami. Oczywiście nie wiadomo czy coś będzie z nimi nie tak w wersjach domowych ale to już wyjdzie w praniu.

Nigdy nie jest dobrym pomysłem kupowanie takiej elektroniki premierę aby potem się nie okazało ze zamiast grac będziesz czekać aż serwis ci kartę odda :D

Opublikowano
Godzinę temu, Ogider napisał(a):

Wczoraj żonie tłumaczyłem rozterki związane za EWENTUALNYM zakupem 5090, to jak tak siebie posłuchałem,  wszystkie minusy itp, to bym w życiu nie kupił.

Moja zona jak uslyszala ile kosztuje 5080 zlapala sie za glowe. Uspokoila sie dopiero wtedy, kiedy jej udowodnilem ze sam zebralem juz 70% srodkow na ta karte. 

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

Moja zona jak uslyszala ile kosztuje 5080 zlapala sie za glowe. Uspokoila sie dopiero wtedy, kiedy jej udowodnilem ze sam zebralem juz 70% srodkow na ta karte. 

Czemu mam wrażenie ze jakoś za bardzo zdania nie zmieniła :E

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kadajo napisał(a):

CZemu mam wrazenie ze jakos za bardzo zdania nie zmienila :E

Ona zawsze mowi jedno - Ty sie na tym znasz, ja nie. Od lat kupuje jej, rodzicom, tesciom jak nie tablety, telefony czy laptopy to desktopy, sam je ustawiam, doradzam co i jak itd., a jako ze od 20 lat wszystko chodzi jak trzeba, wiec jakies tam zaufanie sobie wyrobilem. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
9 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Też tak myślę. GPU to co 2 generacje większy sens brać chyba, że się chce jakąś półkę przeskoczyć.
Jak już chcieć kupić nowe serie to starą kartę puszcza się 2 miechy przed premierą, a nie 2 tygodnie ;)

Zawsze tak było :E

Jak chcesz mieć duży przeskok to musisz odczekać 2 generacje to wtedy mniej więcej te 80-100% w tej samej półce będzie.

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, zozolek napisał(a):

Mnie najbardziej interesuje jaki to będzie wyjec z 5090FE

Chłodzenie to samo co na 5080FE imo TDP x2  :D

2900 RPM i lecimy.

Dlatego jak mi ludzie pisza "te chlodzenie w 5080FE moze byc do bani" to ja im mowie - "5090 bedzie mialo takie samo, o ten model sie martw :)"

Opublikowano
1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Dobrze jest na tym gifie, przecież trzy klatki będą teraz generowane na każdą prawdziwą (maksymalnie) ;)

Ciekawe jak input lag, zostanie jak przy x1, czy jednak większy? 

Będzie to zbawienne do gier z PT, tylko szkoda że dalej lag wyższy... Ale pewnie jakieś EJ AJ ogarnie i laga :E 

Opublikowano
2 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Ktoś pisał, że serie z 5 z przodu u nvidii to zazwyczaj niewypał itp :E

Tak, to bylem ja :E

2 minuty temu, zozolek napisał(a):

Mnie najbardziej interesuje jaki to będzie wyjec z 5090FE

Chłodzenie to samo co na 5080FE imo TDP x2  :D

2900 RPM i lecimy.

5080 ma to samo chłodzenie ? Aby na pewno ?

No i z tym TDP x2 to zaszalałeś trochę ;)

5090 nie ma 760 W ;)

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Tak, to bylem ja :E

5080 ma to samo chłodzenie ? Aby na pewno ?

No i z tym TDP x2 to zaszalałeś trochę ;)

5090 nie ma 760 W ;)

Wedlug dostepnych danych 5080FE i 5090FE sa identycznej wielkosci i maja identyczna budowe, wiec jakichs wielkich zmian odnosnie chlodzenia nie przewiduje. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, galakty napisał(a):

Ciekawe jak input lag, zostanie jak przy x1, czy jednak większy?

Nieco większy, zapewne z uwagi na większe obciążenie karty generowaniem 3 klatek a nie 1, przez co "bazowy FPS" nieco bardziej spada.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Ona zawsze mowi jedno - Ty sie na tym znasz, ja nie. Od lat kupuje jej, rodzicom, tesciom jak nie tablety, telefony czy laptopy to desktopy, sam je ustawiam, doradzam co i jak itd., a jako ze od 20 lat wszystko chodzi jak trzeba, wiec jakies tam zaufanie sobie wyrobilem. 

Bardziej mi o ceny chodziło. Tak jak kolega wyżej pisał ze po rozmowie z zona i "posłuchaniu samego siebie" dotarło do niego jakie to wszytko jest porąbane :D

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Element Wojny napisał(a):

Wedlug dostepnych danych 5080FE i 5090FE sa identycznej wielkosci i maja identyczna budowe, wiec jakichs wielkich zmian odnosnie chlodzenia nie przewiduje. 

Nakładanie ciekłego metalu raczej odpada... Mimo że jest już jakiś czas stosowane w masowej produkcji.