Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
27 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Przyrost może tak jak pisano 3% a GPU na papierze ma trochę cech gorszych

Przyrost 3%, ale zamiast tego będzie ciągnąć 250W zamiast 220W. 

Więc tu jest nawet regress jeżeli chodzi o stosunek wydajność/pobór.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Gdyby zostawili pobór prądu jak był, to bym chętnie tego 5070Ti wziął ze względu na VRAM i szybsze obliczenia AI. A tak to trochę szybsza karta, więcej prądu, ehhhh.

Nadzieja w tym, że ceny nie będą jakieś wysokie i popyt mały, może dorzucą fajne gry do kupna, bo póki co to posucha totalna.

Tym bardziej ze 4000 ma dostać DLSS4 (bez MFG) :E 

Edytowane przez galakty
Opublikowano

Na świecie tak, a w Polsce to zależy ile kart rzucą na magazyn. 5090 się wyprzeda, ale 5080 z 16GB VRAM to już posucha straszna i wszystko się rozbije o cenę. 

Szkoda że 5070Ti nie ma wersji FE, za 3900 zł brałbym. Nierefy pewnie 4200-4300 zł się zaczną, a te lepsze pod 5000 zł...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Pewnie dorzucą. Po roku ;p Przecież oni wiedzą, że 30 stycznia o 15.15 cały świat wyprzeda wszystkie zapasy 5080 i 5090 ;) 

Dokładnie, dlatego tutaj prawie każdy gra na zmylenie przeciwnika, wiedzą, że może braknąć i dlatego takie dyrdymały jak 5080 +15% wydajnosci vs 4080. Jak przy mocnym RT i wysokiej rozdzielczosci sam 4080 z pamiecia 30Gbps dostałby + ~18% FPS

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano
4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

Jak przy mocnym RT i wysokiej rozdzielczosci sam 4080 z pamiecia 30Gbps dostałby + ~18% FPS

Czasami to aż zastanawiam się czy sam wymyślasz te głupoty na poczekaniu czy ktoś ci za to placi

• Like 3
  • Upvote 2
Opublikowano
9 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To chyba bardzo dawno temu odpaliłeś. Bo w tej chwili w cyberpunk to fg jest najlepiej ogarnięty ze wszystkich gier. Na początku faktycznie był dramat, ale teraz to nawet ciężko od UI dojrzeć artefakty. A to już wyczyn. 

Mam Ci nagrac filmik/zrobic screenshoty? Gralem juz po wyjsciu wersji 2.0. Mega "smuzenie" jest szczegolnie podczas jazdy, rozjechanie smieci to juz kompletny syf tworzy, dodatkowo jak wspomnial @Kadajo elementy UI tak samo sie zachowuja, w takim Hogwarts legacy jest rowniez tragedia wiec prosze Cie nie bredz mi tu, ze FG nie pwoduje artefaktow.  

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@MarcoSimone Gdyby świat czytał tylko to forum, to 5090 by zalegały w magazynach od 30 stycznia do końca roku  :D :D :D 

Sugerujesz, że nasi użytkownicy sabotują sprzedaż kart pisząc, że są słabe aby samemu kupić? :D :D 

Nie sabotują, po prostu pisza ze mały rozwój, kiepski FPS, a jak tylko wyjdzie to klikną "buy". Oczywiscie pokazałem im strone temu że przy 22% podkreceniu pamieci masz np w speedwayu 12% lepszy FPS przy tym samym taktowaniu rdzenia. Więc tutaj widac, że użytownik nieświadomy 
"

Jak przy mocnym RT i wysokiej rozdzielczosci sam 4080 z pamiecia 30Gbps dostałby + ~18% FPS

Czasami to aż zastanawiam się czy sam wymyślasz te głupoty na poczekaniu czy ktoś ci za to placi" 

• Haha 4
Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No możesz zrobić screen. Wtedy ja zrobię u siebie. Ja nie napisałem, że ich nie ma. Napisałem, że jest najlepiej ze wszystkich gier, i w pip lepiej niż było na poczatku :) W tej chwili widzę to już jedynie na barierkach przy ulicy jak w nie wjadę i zaczynają latać w powietrzu.

Bede miec chwile, nagram filmik. Nie bede sie bawic w statyczne obrazy, bo na nich artefakty az tak nie sa widoczne. Napisales, ze dziala najlepiej ze wszystkich, wiec zapytam, co mi z tego skoro dalej rzucaja sie w oczy?  Juz pomine to, ze zwykly DLSS robi mydlo nawet na quality. 

Nie rozumiem tego fenomenu, pogarszamy obraz, zeby dodac ficzery, koniec koncow mamy mydelko z ladnymi odbiciami. 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Pamięć się tak nie skaluje i nie przekłada na fps w grach.

Zresztą widzieliście co jest w CP na 5090. ~30% więcej cuda, papu, rt wydajniejszy podsystem pamięci i ~30% przyrost fps względem 4090 :E

Pokazałem jak wyglada 22% przekłada sie w starszych grach typu Tomb Rider na 5.5% w Nomadzie na 8.5% w Speedwayu na 12%. Wiec tutaj im nowsza gra, mocniejsze RT bardziej karta zyskuje. 
5090 jeżeli te screeny sa prawdziwe ze 4090 20fps a 5090 28fps, to jest to 40%. Gdzie 5090 ma smiesznie niskie TDP w porownaniu do takiego 5080...

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Pamięci to się skalują w SoC jak w Switchu, tam przyrosty są spore, a nie w GPU w kompie... 

tak tak, to jak to wytłumaczysz? Ten sam power limit 100%, 2.87Ghz 24.5 vs 20Gbps (w zasadzie nawet troche spadło taktowanie jak było 24.5

3.thumb.png.883d885daf7a14dff624c2790771fc03.png

Opublikowano
8 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

5090 jeżeli te screeny sa prawdziwe ze 4090 20fps a 5090 28fps, to jest to 40%. Gdzie 5090 ma smiesznie niskie TDP w porownaniu do takiego 5080...

Po kij ci jakieś stare screeny. Wczoraj miałeś tu wrzucany z youtube gameplay z CP na 5090 gdzie gościo pokazywał w konkretnej miejscówce fps. 30fps w 4k gdzie na 4090 masz 24 w tym miejscu Podobnie pokazywał fps w tej miejscówce tryb 4k DLSS-Q, ~65fps, na 4090 ~50fps w tej miejscówce.

Wychodzi ~30% fps do przodu względem 4090 :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Pokazałem wam jak to wyglada. Nowa seria wedlug mnie będzie potwornie szybka, szczególnie po OC. Taki 5090 z racji niższych taktowan na OC zyska stosunkowo najwiecej. Innymi słowy jeżeli miałeś gdzies 120FPS na 4090 w wymagajacym tytule będziesz miał na 5090 około 175, jak miałeś 160 to pewnie okolice 230FPS. Tutaj im trudniejsza i wymagajaca bedzie gra tym wiecej posiadacz 5090 zyska. 

W przypadku 5080 to będzie coś jak 4070TiS extreme OC (w stosunku do 4090), biorąc pod uwage chłodzenia podobne do 5090 i bazowe 360W pewnie z mozliwoscia na 400 i wiecej, karta będzie bardzo wydajna.

Edytowane przez maxmaster027
  • Thanks 1
  • Haha 7
  • Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Po kij ci jakieś stare screeny. Wczoraj miałeś tu wrzucany z youtube gameplay z CP na 5090 gdzie gościo pokazywał w konkretnej miejscówce fps. 30fps w 4k gdzie na 4090 masz 24 w tym miejscu Podobnie pokazywał fps w tej miejscówce tryb 4k DLSS-Q, ~65fps, na 4090 ~50fps w tej miejscówce.

Wychodzi ~30% fps do przodu względem 4090 :E

30% w PT? WOW