Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

A przyłącze masz odpowiednie z elektrowni ? :E

Oczywiście, inaczej bym nie zakładał.

@PiPoLiNiO Tak oglądam to, co wrzuciłeś i nie widzę zachwytu, nawet daje się wyczuć zażenowanie... Normalnie premiera 5xxx to chyba premiera dekady :E

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, ODIN85 napisał(a):

:pozdro:

main_domowe_ch_odzenie.jpg

To dalej jest gorsze rozwiązanie niż to które @lukadd  zaproponował :E tutaj zimne powietrze z klimy wchodzi do skrzynki ale nadal moc jest wywalana ze skrzynki do pokoju co z tego że bebechy będą chłodne jak w pomieszczeniu sauna ;) Wyciąg ciepła z budy okapem kuchennym z odprowadzeniem na zewnątrz budynku rurą lepszy xD 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Nie no serio, dlaczego nie ma recek żadnych innych modeli? Gdzie jest Zotac, PNY, Gigabyte, MSI Gaming/Vanguard, inne Asusy?

Prosta sprawa. Dla nich już chipów zabrakło :E

Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO Odniosłem takie wrażenie. Mowa ciała, chęć "niepodpadnięcia" producentowi, delikatnie tylko podkreślone minusy. Taki dupochron bym powiedział. No ale co ma powiedzieć, skoro jaka 5090 jest - każdy widzi...

Recenzje przy 4090 były o 180 stopni inne, dało się wyczuć "zadowolenie" z produktu, a tutaj...

Edytowane przez CryptTM
Opublikowano
2 minuty temu, KaszaWspraju napisał(a):

Kurede upatrzyłem sobie PSU 1000W ATX 3.1 od Seasonic, a tu widzę trzeba 1200W min od innych kart niż Nvidia?

Nie przesadzaj dobre 1000W styknie idealnie. Te GPU bedziesz uzywał po OC zapewne 87% power limit OC 250Mhz co da zauważalnie lepsza wydajnosc od factory default i ponizej 500W. 

Opublikowano

Wydajność- wydajnością, bo to w końcu ani ta sama generacja, ani ta sama półka cenowa.
Natomiast różnica w jakości obrazu pomiędzy DLLS4 a FSR3 to jest już po prostu przepaść.
AMD może być będzie ciężko rywalizować w jakimkolwiek segmencie jeżeli nie poprawi skokowo swojego upscalera.

Opublikowano

Zrobiłem kolejny test z podmianką bibliotek DLSS na 4 tym razem w Forzie Horizon 5 - gra sama w sobie jest mega zoptymalizowana moim zdaniem, ale tutaj mam wrażenie, że tak na prawdę poza poprawą jakości obrazu jest też lekki boost do wydajności i to na leciwym 2060 :D

I tutaj pierwsza rzecz jaka mi się rzuciła w oczy, to przy tych samych ustawieniach, nie dostaję już komunikatu o braku pamięci Vram, gdzie wcześniej to było pierwsze co pojawiało się po wejściu do gry. Wcześniej zapchane było praktycznie 99% teraz zużycie oscyluje w granicach 92-93.
Gram w rozdziałce 1440p z DLSS Quality, wszystko na Ultra, jedynie RayTracing ustawiony na Wysoki. (Poza miastem trzyma solidne 70fps - w mieście gdzie wczesniej częściej bywało 40fps +-5, tak teraz częściej widac na liczniku wynik bliżej 55 fps! )
Mega :D Chociaż i tak kartę zmieniam w tym roku, no ale i tak jestem w szoku co ona jeszcze wyczynia ;) 

• Upvote 3
Opublikowano
13 minut temu, CryptTM napisał(a):

Recenzje przy 4090 były o 180 stopni inne, dało się wyczuć "zadowolenie" z produktu, a tutaj...

Bo tam było vs 3090 +70% w rastrze i jeszcze więcej w RT. Był kop solidny.

A tu dostajesz wszystkiego po 30%, wraz z poborem prundu i ilością wydzielanego ciepła :E Wiec bida.

• Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, soundvibez napisał(a):

Zrobiłem kolejny test z podmianką bibliotek DLSS na 4 tym razem w Forzie Horizon 5 - gra sama w sobie jest mega zoptymalizowana moim zdaniem, ale tutaj mam wrażenie, że tak na prawdę poza poprawą jakości obrazu jest też lekki boost do wydajności i to na leciwym 2060 :D

I tutaj pierwsza rzecz jaka mi się rzuciła w oczy, to przy tych samych ustawieniach, nie dostaję już komunikatu o braku pamięci Vram, gdzie wcześniej to było pierwsze co pojawiało się po wejściu do gry. Wcześniej zapchane było praktycznie 99% teraz zużycie oscyluje w granicach 92-93.
Gram w rozdziałce 1440p z DLSS Quality, wszystko na Ultra, jedynie RayTracing ustawiony na Wysoki. (Poza miastem trzyma solidne 70fps - w mieście gdzie wczesniej częściej bywało 40fps +-5, tak teraz częściej widac na liczniku wynik bliżej 55 fps! )
Mega :D Chociaż i tak kartę zmieniam w tym roku, no ale i tak jestem w szoku co ona jeszcze wyczynia ;) 

A da sie podmienic w Alan Waku? Na Transformer model? Bo mi sie podoba jakosc tego DLSS 4

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, KaszaWspraju napisał(a):

Kurede upatrzyłem sobie PSU 1000W ATX 3.1 od Seasonic, a tu widzę trzeba 1200W min do innych kart niż Nvidia?

Seasonic prime TX-1600 Noctua Edition 1600w atx 3.1.

Taki 5090Ti jakby dzisiaj wyszedł z dwoma wtykami wciągałby sam z ~800W i skoki pod 1200W, do tego reszta budy i 8:E

Ale z chęcią zobaczyłbym następce Corsair AX1600i, być może w tym roku się pojawi :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
31 minut temu, KaszaWspraju napisał(a):

Kurede upatrzyłem sobie PSU 1000W ATX 3.1 od Seasonic, a tu widzę trzeba 1200W min do innych kart niż Nvidia?

Testy robili na 1000w z 9800 albo 14900k i nikt problemów nie zgłaszał.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Testy robili na 1000w z 9800 albo 14900k i nikt problemów nie zgłaszał.

Do tych zasilaczy 1kW to już chyba trzeba uprawnienia SEP do montażu? 

Edytowane przez P.Wiśnia
  • Haha 2