Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Meuron napisał(a):

Od zaprzyjaznionej osoby info z Komputronika - do 20 sztuk 5090 na premiere :E To kiedy ja tego TUFA kupie, w kwietniu ?

Ile z tego wykupią pracownicy i puszczą w drugi obieg na OLX/Allegro z należytą prowizją dla was forumowiczów?:hihot:

Edytowane przez bourne2008
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, lukadd napisał(a):

Bariera 600W przebita :E Bajka.

Dzisiaj wpadłem na pomysł, jak ktoś chce oszczędzić na klimie, a jakoś wyprowadzić to ciepło z kompa w pokoju.

Kupujecie taki zestaw za 300 czy pińcet zeta tylko z dłuższą rurą :E Montujecie nad kompem w pokoju, rura jak wam pasuję po ścianie, po suficie, aby do zewnętrznej ściany budynku. Trochę kucia i wypuszczamy na zewnątrz. Następnie rozkoszujemy graniem przy poborach 800W+ z kompa.

q4vpnes.png

wtedy na karcie możesz ustawić 5000rpm bo i tak wszystko zagłuszy ten okap :E

• Like 1
Opublikowano
46 minut temu, Spl97 napisał(a):

Tylko sam BTC ;).

Kilka innych tez mialo boost przez ostatnie pol roku ;) ale to tylko kilka na krzyz, najlepsze dopiero przed nami... na szczescie tym razem bez banki GPU.

Panowie, temat z DLSS Swapper powinien byc osobno, tu dyskutujcie tylko o Blackwellu, a nie o wszystkim jak leci, lacznie z poprawkami dla starszych kart:

56 minut temu, RTX4090 napisał(a):

image.png.8949c0844fd15a3f51ca40a407c08950.png

Ruszył temat DLSS Swapper (on jest na tyle fajne że interface graficzny i bardzo fajnie podmienia pliki) 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Z GPU to wcale bym nie powiedział :E Jak nvidia zacznie czuć sankcje na chipy AI to sama wymyśli jakieś krypto, aby ludzie kopali z zyskiem i kupowali kolejne GPU od nich :E

Ogólnie mega by się przydała jakaś fajna waluta do kopania na GPU teraz. Byłaby zabawa :D i extra hajsy zawsze jakieś by wpadły :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Z GPU to wcale bym nie powiedział :E Jak nvidia zacznie czuć sankcje na chipy AI to sama wymyśli jakieś krypto, aby ludzie kopali z zyskiem i kupowali kolejne GPU od nich :E

Ogólnie mega by się przydała jakaś fajna waluta do kopania na GPU teraz. Była by zabawa :D i extra hajsy zawsze jakieś by wpadły :E

Skoro na rajdzie od 15k do 105k nic nie pyklo i dalej to sa groszowe sprawy, to powodzenia, szanse 0.1% ;) Zostali tylko Ci, co mieli sprzet i dalej maja prad za darmo.

Opublikowano
8 minut temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie mega by się przydała jakaś fajna waluta do kopania na GPU teraz. Byłaby zabawa :D i extra hajsy zawsze jakieś by wpadły :E

Sam pisałem na temat budzącego się krypto i szału AI kilka tygodni temu to mnie uspokajałeś że nie ma zagrożenia dla GPU ze strony krypto. Te informacje o możliwym przebudzeniu krypto pochodzą z tajwanskich i chińskich kanałów tematycznych na YT, można oglądać z napisami chociażby albo że skryptami. Tam było o tym już mówione przeszło miesiąc temu 😀

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bofff napisał(a):

Dlss updater podmieni mi po prostu pliki na takie jak w cp2077?

Tweaker dorzuci do gry profil do dlss4?

A inspektor to samo tylko manualnie?

Updater podmienia wersje DLSS.
Tweaker - pozwala dostosować DLSS np. zmienić współczynnik skalowania dla danego trybu.
Inspektor daje dostęp do opcji normalnie nie do znalezienia w panelach nVidii itp.
Piszę tyle ile sam się dowiedziałem od wczoraj ;) Już nie będę robić offtopu tutaj, są dedykowane wątki z tego co widzę.

Edytowane przez soundvibez
Zduplikowany post.
  • Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Boze jaki ten temat sie zrobil nudny, a to dopiero jeden dzien po premierze %-)

bo większość jest bardziej zainteresowana wersjami 70/80 a nie kartą za równowartość golfa 6 

za kilka dni zrobi się tu większy ruch 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, ryba napisał(a):

wszyscy co sprzedali/chcieli sprzedac 4090 na rzecz 5090 poszli plakac w poduszke :D

Ten nowy DLSS Transformer to jest jedna wielka wygrana tej premiery, gdzie wchodze na twitter to sie ludzie spuszczaja nad jakoscia :D

A karty ?? Wczoraj bylem ciekawy tylko testu, a dzis moge zapomniec, ze wgl jakas premiera byla ;D Totalnie zero jakiegokolwiek zajarania nowym sprzetem.

Opublikowano

@Phoenix. dlatego coraz bardziej podoba mi sie foch na nV po serii 40x0 i ich podejsciu do serii 80. Jeszcze dwa latka 3080 sie bedzie w starociach amortyzowalo, wyjdzie wiecej fajnych gierek, to nawet pazdziezowate 6070Ti niczym 5070Ti, to kupie. Ale do tego czasu kij im w oko i mam nadzieje ze rynek zweryfikuje ich polityke - chociaz AMD pokpilo sprawe totalnie w tej kwesti na ten moment.

3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ten nowy DLSS Transformer to jest jedna wielka wygrana tej premiery, gdzie wchodze na twitter to sie ludzie spuszczaja nad jakoscia :D

A karty ?? Wczoraj bylem ciekawy tylko testu, a dzis moge zapomniec, ze wgl jakas premiera byla ;D Totalnie zero jakiegokolwiek zajarania nowym sprzetem.

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj w nocy przerzuciłem parę testów na YT i wychodzi na to, że 5090 będzie średnio wydajniejsza o ok 10-30% od 4090. Główna zasługa i przewaga to ma być DLSS, które jak wiemy jest pewnym oszukiwaniem :) Jeśli recenzenci uzależnieni od producentów tak oględnie się wypowiadają to prawda musi być jeszcze gorsza.

Muszę odszczekać i przeprosić za wszystko co pisałem o 4090 bo wygląda na to, że ludzie, którzy ją kupili wygrali los na loterii. Mieli bardzo wydajną kartę do 4K już od 2 lat i wciąż będzie to karta bardzo wydajna. O ile rzeczywiście 4090 to było WOW i gruba przewaga w 4K nad innymi to 5090 wygląda na jakąś v2 4090 :)

Edytowane przez hubio
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

20 Komputronik, 20 morele, 20 media, 20 xkom. Dla forumowiczów starczy :)

Te 80 sztuk to zdecydowanie za mało.
Chętnych na 5090 jest zdecydowanie więcej.
Z 20 chętnych jak nie więcej jest tylko na tym forum.

Poza tym patrząc jakie cyrki odstawiał MM i Morele na premierę 9800X3D to można stwierdzić, że tak samo będzie na premierę 5000.
Pierwszy x-kom zrobi wypust, zobaczą, że wszystko zeszło i po kilku godzinach dadzą podwyższone ceny.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano
1 minutę temu, Raider napisał(a):

AMD odpowiada na rynek, zero popularności 7900xtx = wchodzimy na średnią półkę bo intel jedzie na niskiej 

To bylo trzeba to zrobic jak pierwotnie zakladali w polowie stycznia, a nie na koniec marca - byly dobre karty w reku na to rozdanie, to sredni rynek pokpili tak jak wysoki ostatnie lata. Gdyby dobrze powalczyli cena, to by zmusilo nV do trzymania cen w ryzach, a tak to 70/70Ti wysoko, a 80 i 90 odpiete wrotki bez limitu.

• Upvote 1
Opublikowano

@Phoenix. DLSS/DLAA nareszcie wygląda tak jak powinno od samego początku :faja:

To jest najwiekszy Win tej generacji. Ludzie jeszcze o tym nie wiedza bo musza wydac to oficjalnie ale bedzie wiekszy szum o tym niz o tych kartach.

Jedynie co to będzie trzeba pewnie sobie u większości zweryfikować UV, bo założę się ze bedzie się wywalało :)

• Like 2