Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, YouKnowSedri napisał(a):

Uważam, że doplata za 3-4k do "wersji premium" mija się z celem

Finalnie i tak za rok wymiana pasty + cewki mogę grać głośniej niż chłodzenie

Też uważam że drogo ale ja jadę na zastępczej to musze kupić.

Opublikowano
Godzinę temu, ryba napisał(a):

Nvidia to amerykanska firma dlatego to istotne. A grafiki jako calosc produkuje sie glownie w dwoch miejscach - tajwan i chiny. Takze Twoj post w calosci jest bez sensu.

To raczej Twój jest bez sensu albo nie ogarniasz aspektu.. to ze to amerykańska firma jest bez znaczenia. nawet że ich towar dopóki nie wjedzie to stanów taryfy celne sie nie implikują :P Wręcz potwierdzasz to co napisałem, że jest produkowane poza stanami czyli sam sie podciagnij w ogarnianiu takich prostych kwesti :)

Opublikowano
5 minut temu, marioking napisał(a):

To raczej Twój jest bez sensu albo nie ogarniasz aspektu.. to ze to amerykańska firma jest bez znaczenia. nawet że ich towar dopóki nie wjedzie to stanów taryfy celne sie nie implikują :P Wręcz potwierdzasz to co napisałem, że jest produkowane poza stanami czyli sam sie podciagnij w ogarnianiu takich prostych kwesti :)

A to, ze karty sie klepie w Tajwanie juz pomijasz, ojojoj.

Opublikowano
2 minuty temu, ryba napisał(a):

A to, ze karty sie klepie w Tajwanie juz pomijasz, ojojoj.

o ile mi wiadomo jeszcze 52 stanem nie jestemy byśmy stosowali ich taryfy podatkowe :)

Opublikowano (edytowane)
Teraz, Godlike napisał(a):

Jak murzyn moze byc w średniowiecznych Czechach, to karta 8gb tez moze byc w 2025 roku :E

no przeciez kurteczka jasno powiedział że RTX tak dobrze optymalizuja zuzycie pamieci że wam i 8gb starczy :P

Edytowane przez marioking
Opublikowano
55 minut temu, YouKnowSedri napisał(a):

Uważam, że doplata za 3-4k do "wersji premium" mija się z celem

Finalnie i tak za rok wymiana pasty + cewki mogę grać głośniej niż chłodzenie

Finalnie to za rok wymiana na 6090. 3-4k to przesada, ale nikt nie chce goracego kartofla.

Opublikowano
19 minut temu, Kadajo napisał(a):

Czyli realnie PCI-E 4 zamiast 5 psuje max 2% w lows, prawie nic w avg i w kilku wyjątkach wybiło poza 5%, ale to może być jakaś anomalia, szczególnie, że 3.0 czasem wypada tak samo albo nawet lepiej. Nie ma się czym przejmować.

PS. Dajcie już spokój z tym gadaniem, że nie ma żadnego sensu kupować 5090, a jak ktoś kupuje, to dlatego, że jest chory na dane hobby i chce mieć każde +5%, albo nie potrafi przesunąć suwaków z ultra.  Chcą, to kupują. I tu się zainteresowanie innych powinno kończyć.

Zresztą +25-38% to już może być istotne, bo jak już kilka dni temu pisałem - są dwa zastosowania w grach, gdzie przydałoby się i +400%, a każde +10% jest pomocne. Poza tym ktoś może chcieć na tym montować filmy w 8K i mu się 32GB przyda, albo chce kartę do AI. 
Dajcie ludziom kupić i się cieszyć kartami.  (o ile im się uda)

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Skrajności są z jednej jak i drugiej strony. Jedni przekonujący, że 5000 to paździerze, ale i ci którzy chcą kupić, na siłę szukający usprawiedliwienia. A to jest tak proste jak drut. Potrzebujesz( i akceptujesz aspekty techniczne), kupujesz i nie widzę sensu, żeby to jakoś usprawiedliwiać.

Edytowane przez Necronom
  • Upvote 2
Opublikowano

Coś w tym jest, tutaj jest grupka osób które absolutne top topów i już, ekonomicznie może i bez sensu, ale wolno im i to ich karty będą wypluwać kwadrylion klatek z MFG

4 minuty temu, dawidoxx napisał(a):

Latem to lekko stówka 🤣

Od 0 do 100 szybciej niż F1 :E

• Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Necronom napisał(a):

ale i ci którzy chcą kupić, na siłę szukający usprawiedliwienia

Ja nie szukam usprawiedliwienia. Blackwell to drugi ampere, ale 30% to 30%. Nie ważna jak posiadacze 4090 by nie napinali mięśni to z 4090 nie zrobią 5090 i ta zawsze ich objedzie. Nawet mimo bycia gorącą i prądożerną. 

• Upvote 1