Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Shiawase napisał(a):

Przeczytaj uważnie. Nie napisałem, że blackwelle są 100% szybsze niż Ada, tylko że 100% wzrostu wydajności blackwelli względem Ady bierze się z pamięci, taktowań i rozmiaru rdzenia. Rozumiesz, 100% z 30% wzrostu wydajności 5090tki względem 4090tki, 100% z 10% wzrostu 5080tki względem 4080tki itp itd.

Zgadza się.
Wywróżbione jeszcze przed testami.

Opublikowano
5 minut temu, Spl97 napisał(a):

Nawet, gdyby AMD wypuściło swój top na RDNA4 i dogoniłoby zielonych, to i tak 9/10 luda, których interesuje top segment bierze top od NV.

bo AMD to są produkty ALE

50 euro taniej ALE żre więcej prądu

...ALE obsysa w RT
... ALE  FSR jest dużo słabszy niż DLSS

serio chciałem dać im szansę ale 7900XTX to musiałby być te 20-30% tańszy od Nvidii a było 300 zeta jak wziąłem 4080

Opublikowano
12 minut temu, Umpero napisał(a):

Zgadza się.
Wywróżbione jeszcze przed testami.

Jakie wywróżbione przed testami. Testy 5090tki są od paru ładnych dni dostępne na necie, purepc, techpowerup, Lipton, tektesters, tomshardware. Testów 5080tki też wyciekło już wystarczająco. Masz wyniki z 3dmarków, geekbencha, blendera, przecieki wyników z igor's lab. Wydajność obu tych kart nie jest już żadną tajemnicą.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Shiawase napisał(a):

Jakie wywróżbione przed testami. Testy 5090tki są od paru ładnych dni dostępne na necie, purepc, techpowerup, Lipton, tektesters, tomshardware. Testów 5080tki też wyciekło już wystarczająco. Masz wyniki z 3dmarków, geekbencha, blendera, przecieki wyników z igor's lab. Wydajność obu tych kart nie jest już żadną tajemnicą.

Przejrzyj kilkaset stron wstecz to się przekonasz.
Wydajność i ich przyczyna była domniemana na długo przed testami.
Stwierdzasz coś co dla większości z tego wątku jest jasne jak to, że po dniu przychodzi noc, a po nocy świta słońce.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano
5 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Ja pierdzielę. Czyli od 4080 wydali 4080Super i potem NOWĄ GENERACJĘ i licząc od 4080, przejście na super i dalej przejście na 5080 razem daje +10%? Przecież to bezczelnie mało nawet dla zmiany z 4080 na 4080S, a teraz takie coś. Ręce opadają. Lows nawet nie 10% lepiej od 4080S, a 4080S była jakieś 4% szybsza od 4080.
To ja chyba poczekam na 9080, żeby się te 20% względem 4080 uzbierało. 

5 godzin temu, KATOzord napisał(a):

Na co wy liczyliście? Po specu było wiadomo, że ta karta będzie max 15% wydajniejsza

No jednak przepustowość pamięci, szczególnie przed testami 5090, dawała nadzieje, że cośtam szybciej będzie. Nawet po testach 5090tki liczyłem, że gdzieś będzie te +20-35%, ale jakby było to średnia nie byłaby poniżej +10%. Nvidia jak zwykle potrafi zaskoczyć nawet najgorszych pesymistów (realistów;)

BTW. Jestem z siebie na serio dumny.

Spoiler

2 lata i miesiąc przed ludźmi w tym wątku pisałem, że następna generacja może okazać się pseudo-generacją, fałszywym refreshem. Nie przewidziałem tylko, że

- będzie 5090, wyraźnie lepszy od 4090

- będzie to na początku 2025, a nie jesienią 2024

- myślałem bardziej o podniesieniu szyny, ale kostki 3GB i +50% szybsza GDDR7 to wydzie na to samo.

- myślałem, że może przestaną się ośmieszać i zejdą z nazwami, czyli dadzą takie 4070 jako 5060Ti, i ludzie będą się cieszyć, że jest postęp, bo taniej i szybciej. To był zbytni optymizm jednak. :lol2:

Dostanę za to certyfikat zawodowego wróżbity, z pieczątką z ziemiaka? Bez pieczątki z ziemiaka nie chcę. Ewentualnie może być z kartofla.

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, VRman napisał(a):

NOWĄ GENERACJĘ

Kolejna generacja to bedzie wzrost w czystym AI Flops wiec tez bym nie liczyl na kolosalne zmiany w zwyklej rasteryzacji. Tam juz nowe modele i ficzery sa juz pewnie od dawna trenowane.

• Upvote 2
Opublikowano

E tam przesadzacie. Wzrost co generację o parę procent? Brzmi znajomo. Chyba Intel coś takiego zrobił, wiecie dominującą pozycją. Małe wzrosty co generację. Przecież dobrze im to wyszło. Prawda? Prawda? :heu:

• Upvote 2
Opublikowano

Monopol nvidii w segmencie GPU nie wymusza na nich parcia na progress i kopania się z AMD i mamy co mamy.

Up łyżeczką od herbaty dostaniemy co generację i mamy być happy.

To się raczej nie zmieni.

Opublikowano

Tak czytam ten temat i wychodzi na to, że kupując 4070TiS "na przeczekanie" do premiery 5070Ti, wygrałem życie. :hihot: Płacić pewnie z 40% więcej za może 10% więcej wydajności nie brzmi jak przemyślana decyzja. xD

• Like 4
Opublikowano
8 minut temu, Kłaczkov napisał(a):

E tam przesadzacie. Wzrost co generację o parę procent? Brzmi znajomo. Chyba Intel coś takiego zrobił, wiecie dominującą pozycją. Małe wzrosty co generację. Przecież dobrze im to wyszło. Prawda? Prawda? :heu:

Różnica taka, że Intel przespał możliwości, NV ich nie przespała i tworzy usprawnienia w innym sektorze. To AMD jest w głębokiej d... ;) 

Opublikowano
4 minuty temu, Elder napisał(a):

Monopol nvidii w segmencie GPU nie wymusza na nich parcia na progress i kopania się z AMD i mamy co mamy.

Jak okaże się że w rasterze niezbyt szybsze od 9070xt to pytanie co tu trzyma resztę narzekających...

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Kłaczkov napisał(a):

Trochę offtop, ale to moim zdaniem nie przez zaniechanie i lenistwo. 

Spoiler

ale przynajmniej w segmencie PC montowanych samemu, Intel stracił przewagę na rzecz niemal zerowego udziału w mgnieniu oka nie dlatego, że spoczął na laurach, tylko dlatego, że już w 2019 było info, że idą w kierunku proców "pociągowych". Architektura dla serwerów i obliczeń ma inne priorytety niż architektura dobrze wypadająca w grach. Dlatego AMD w Ryzenach 1xxx, 2xxx, 3xxx wypadało tak kiepsko, że żaden wymagający i bogatszy gracz nawet na AMD nie patrzył wybierając proca tylko do gier. W grach liczą się takie sprawy jak cache, czas dostępu do pamięci. Intel uznał, że ma segment (to się chyba w USA zwie DIY (Do It Yourself)?) w dupie.

I sądząc po ilości płyt pod nowe intele, jakie właśnie stestował Steve na Hardware Unboxed, producenci płyt myślą tak samo.

Ciekaw jestem czy przewaga w zastosowaniach poza growych, o ile istnieje, bo nie patrzę na testy, które mnie nie interesują zupełnie, wystarczy czy się nagle okaże, że to jednak nie graficy i montażyści filmów kupowali masowo intele x700 i x900K. a po prostu gracze, którzy teraz wracają do domów z 9800x3D pod pachą, śmiejąc się z oferty Intela. 

Może lepiej porównać do 3dfxa. Tylko, że AMD raczej nie kupi Intela. ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Na to wychodzi,też 4070TiS zostawiam i czekam co od userów wypłynie na Reddit itd jak króliki doświadczalne to obadają

bo jakoś tak od Pascali do teraz co generacja to jakiś fail dostajemy...

zobaczymy jak to piekło temp na 5090 przy jej poborze mocy w kartach AC w long term use zadziała.

Opublikowano
5 minut temu, Vulc napisał(a):

Tak czytam ten temat i wychodzi na to, że kupując 4070TiS "na przeczekanie" do premiery 5070Ti, wygrałem życie. :hihot: Płacić pewnie z 40% więcej za może 10% więcej wydajności nie brzmi jak przemyślana decyzja. xD

Tak się ten świat kręci że nigdy życia nie wygrasz kupując elektronikę jeszcze do rozrywki.

Opublikowano
6 minut temu, Elder napisał(a):

Dobijamy powoli do sciany i zmieniamy kierunek na AI, to z monopolem nie ma nic wspolnego. Nvidia tez ma swoje ograniczenia i w koncu spadnie z rowerka. Nie da sie wiecznie wmyslac perpetum mobile.

• Upvote 1
Opublikowano
39 minut temu, Umpero napisał(a):

Przejrzyj kilkaset stron wstecz to się przekonasz.
Wydajność i ich przyczyna była domniemana na długo przed testami.
Stwierdzasz coś co dla większości z tego wątku jest jasne jak to, że po dniu przychodzi noc, a po nocy świta słońce.

Być może. Natomiast tak się składa, że szanuje wystarczająco swój czas, żeby nie inwestować go w czytanie ponad 660 stron randomowego wątku na forum komputerowym i sądzę, iż bardzo wielu ludzi sądzi podobnie. Być może ktoś już powiedział to przede mną. Być może było to nawet paru ludzi. Ale nie każdy będzie się cofał kilkaset stron żeby tego szukać :D