Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Nie wpadnijcie aby na głupi pomysł, by jakiemuś skalperowi odpalić choćby 20zł extra za bycie szmaciarzem.

Poczekajcie, w ciągu kilku tygodni wleci sporo kart których na premierę nie było, dostępność się zwiększy, ceny się unormują. 

Wygrają cierpliwi. 

Jakby ludzie nie kupowali od skalperów to ci by nie brali tych kart i nie wystawiali w ogłoszeniach. Zobacz jakie tutaj ludzie mają ciśnienie :E

Opublikowano

No to kiklu kolegow sie nie zalapalo.

No to zycze wam zeby w nastepnym rzucie sie udalo.

I oby ceny byly jeszcze w granicach rozsadku.

Choc teraz moze byc te pare stowek drozej juz zgodnie z zasada popytu i podazy.

Opublikowano

Prawie 3 godziny po premierze a xkom/morele/rtv i inni zwiększają ceny MSRP/zalecane o tysiąc/dwa/trzy

Chciałbym to dosadnie skomentować,ale mod może być wrażliwy...

Opublikowano
56 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Wiecie co, mówcie co chcecie, możecie mieć astrale 5090 ale drugiej tak brzydkiej karty jak ja mam to na pewno nie dostaniecie nigdzie 

title.jpg

To ma być najbrzydsza? Paaaanie. To nawet 1% różowo-łazienkowego nie ma. To wygląda tylko jakby dzieciak kredkami pobrudził osłonkę wentylatorów.
Są karty wyglądające jak "Barbie Edition".
Ta nawet nie ma co stawać do zawodów. 

Nawalone kilkadziesiąt podstron. Przeleciałem, ale może przegapiłęm.
Było jakieś konkretniejsze info co to jest ten smoothmotion i czym się różni od zwykłego FG w DLSS4?

Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Jakby ludzie nie kupowali od skalperów to ci by nie brali tych kart i nie wystawiali w ogłoszeniach. Zobacz jakie tutaj ludzie mają ciśnienie :E

Kart było za mało, ceny były za niskie, parcie na nowe RTX za duże. :E

Opublikowano
Teraz, Tester Wrażeń napisał(a):

Pozostało się tylko ujarać i grać w gry - trzymajta się polegli żołnierze :)

Jacy żołnierze? Bądź poważny. Tu poważni ludzie są, a nie przedszkolaki. Zaraz przyjdzie taki jeden i będzie bił po łapach, że pompatycznym tonem tu dyskutujesz :hihot:

Opublikowano
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Też dostałem maila z X-kom. Astral też wysyłka w poniedziałek niby.

Tez mam juz tego maila.

Chcialem Suprim SOC, ale skonczylo sie na kosmicie :D

i dobrze i zle.

musialem do psu kupic niekatowy przewod 12v-2*6 hpwr bo wtyczka jest odwrotnie

w suprim bylaby odpowiednio zorientowana

Opublikowano
31 minut temu, Spl97 napisał(a):

To akurat jedyny pozytyw zwykłej 5080. Niemal z miejsca OC robi +10-13% do wydajności z niewielkim podniesieniem PL. A jeszcze, gdyby dali 24 GB zamiast 16 GB Vram, to w pewnym stopniu ta karta jeszcze mogłaby się bronić.

To może w przyszłości producenci zrobią wersje super OC Ti i będą całkiem fajne... Bo na przestrzeni lat, nie mówię nawet o generacji RTX jak dobrze pamiętam były właśnie karty mocno podkręcone firmowo, które miały świetną wydajność... Nie wykluczone, że jak to wszystko się uspokoi to za 2 lata kupię jakąś właśnie 5080Ti OC od Asusa

Opublikowano
5 minut temu, lukadd napisał(a):

Ja mogłem kupić 5080FE bezproblemowo, mam potwierdzenie że karta wisiała całe 24 minuty, nie miałem pojęcia że załatwiło mnie jakieś zabezpieczenie antybotowe. Pech. 

image.png.c8ad6f8ac16e33607ae01dde11b133fb.png

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, X360 napisał(a):

Prawie 3 godziny po premierze a xkom/morele/rtv i inni zwiększają ceny MSRP/zalecane o tysiąc/dwa/trzy

Nic nie zwiększają. Te pierwsze to były tylko promocje premierowe na te kilka sztuk GPU.

Teraz masz ceny takie jak były od początku zaplanowane :E

Za kilka miesięcy jak już wydoją wszystkich napalonych z kasy będą niższe.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, VRman napisał(a):

To ma być najbrzydsza? Paaaanie. To nawet 1% różowo-łazienkowego nie ma. To wygląda tylko jakby dzieciak kredkami pobrudził osłonkę wentylatorów.
Są karty wyglądające jak "Barbie Edition".
Ta nawet nie ma co stawać do zawodów. 

Nawalone kilkadziesiąt podstron. Przeleciałem, ale może przegapiłęm.
Było jakieś konkretniejsze info co to jest ten smoothmotion i czym się różni od zwykłego FG w DLSS4?

A już myslałem że wygrałem :(

Kto nie kupił to patrzcie jakie ETA jest na niektóre modele:

image.thumb.png.8eeaad8272566d7f9abdf5e845c879af.png

Opublikowano
2 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Kart było za mało, ceny były za niskie, parcie na nowe RTX za duże. :E

Parcie słabe, kilkukrotnie mniejsze jak przy premierze 4090.

Ale kart za to było w sklepach 50x mniej :E

Opublikowano
11 minut temu, Zachy napisał(a):

Ok komu sie noga posliznela i nie udalo sie 5090 dorwac?

Ja 5090 Astrala klikalem jak Wam strona nie dzialala.

Mail po zatwierdzeniu kupna mialem na skrzynce 15:19

czyli tak 15:15-16 zakup klikniety mialem

Według sklepu, zamówienie kliknięte o 15:17 i o tej samej wpadł mail z automatu utworzenia zamówienia.
Po ponad godzinie wpadł mail z informacją o "planowanej wysyłce" w poniedziałek.

Ogólnie to ciekawe że jeszcze nie ma recenzji TUFa.

Opublikowano
5 minut temu, hubio napisał(a):

To może w przyszłości producenci zrobią wersje super OC Ti i będą całkiem fajne... Bo na przestrzeni lat, nie mówię nawet o generacji RTX jak dobrze pamiętam były właśnie karty mocno podkręcone firmowo, które miały świetną wydajność... Nie wykluczone, że jak to wszystko się uspokoi to za 2 lata kupię jakąś właśnie 5080Ti OC od Asusa

Właśnie na to liczę osobiście. Gdyby ta 5080 miała właśnie 24 GB, to może i bym ją nabył za kilka miesięcy, jak się sytuacja z dostępnością i chorym popytem (na początek) uspokoi, na teraz i tak nie uzbierałem do końca budżetu :E. A tak, to leję na to coś, bardziej ze względu na 16 GB, a w mniejszym stopniu ze względu na wydajność gorszą od 4090 i czekam na dalszy rozwój wydarzeń, z nadziejami, że za jakiś czas 5080 Ti / Super z 24 GB się pojawi, tym, co powinno się nazywać 5080 od początku.

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, lukadd napisał(a):

Zobacz jakie tutaj ludzie mają ciśnienie :E

E tam ciśnienie, najwyżej lekka irytacja że kasa była ale Foundersa nie było w PL.

Gdyby jeszcze ten founders był taki jak 4090 vs 3090, 70-90% szybszy... To fakt, miałbym większe ciśnienie.

Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dobra. To gdzie te czerwone dywany? :D

Czyli wymarzone karty kupiłem tylko ja i @Fenrir_14. Reszta wzięła co się nawinęło z tego wynika. 

poprzednio kupiłem 3080 vision oc.

Teraz celowałem właśnie albo w TUFa albo Vanguarda.

TUF wygrał po prostu ceną.

Opublikowano
6 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Zachy gratulacje 👌 takie ceny na norweskim proshopie. Chwilę będę musiał poczekać bo mam przewidywaną wysyłkę na 14.02

No nic w międzyczasie będę pewnie czuwał 😀 najważniejsze że klepnięte to co chciałem. 

A moglem proshop DK sprawdzac, w tej cenie tez bym rozwazyl bez gadania. :)

Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dobra. To gdzie te czerwone dywany? :D

Czyli wymarzone karty kupiłem tylko ja i @Fenrir_14. Reszta wzięła co się nawinęło z tego wynika. 

Ja chcialem Suprim SOC, ale zadowole sie Astralem.

Chyba ze cewki beda zrabane jak na Asusa przystalo to bede na Suprim polowal wtedy...