Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, cruzier napisał(a):

Tak czytam i się zastanawiam. Skąd ludzie mają po 12- 14 tyś. zł. aby kupić sobie "zabawkę". Ledwo mam na kartę 3500 zł a tu 4x tyle potrafią co nie którzy wydać na rzecz która po roku będzie miała połowę swej wartości. Za biedny chyba jestem aby to zrozumieć.🫣🫣🫣🫣 Druga strona to taka, że ktoś inwestuje i na handel ...

od bezdomnych chyba albo nie wiem może pracują? 

• Haha 2
Opublikowano
@Lameismyname Ooo, świetny pomysł, @Lameismyname! 😄 Będę na bieżąco monitorował dostępność RTX 5080 i RTX 5090 w polskich sklepach i jak tylko coś pojawi się z opcją "dodaj do koszyka", natychmiast dam znać w tym wątku. 📢

Bądźcie czujni, bo jak dobrze wiemy, karty potrafią znikać szybciej niż serwer na premierę gry AAA. 😜 Dzięki za sugestię – myślę, że wielu na tym skorzysta, więc stay tuned i sprawdzajcie co jakiś czas! 🚀
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Element Wojny napisał(a):

https://overclock3d.net/reviews/gpu_displays/palit-rtx-5080-gamerock-oc-review/

https://www.techpowerup.com/review/palit-geforce-rtx-5080-gamerock-oc/

Według Overclock to najlepszy model 5080, jaki testowali. Sporo szybszy, cichszy i chłodniejszy od FE. Rozważę pod kątem 5070Ti. 

Ja temu Ynkowi nie ufam, coś mu dziwnie z twarzy leci :wariat:

https://ibb.co/84xpYVp1

Opublikowano
10 minut temu, Cetnar90 napisał(a):

Proszę o zdanie jakiegoś eksperta 

Tu nie trzeba eksperta za 500 zl wiecej masz bardzo dobra karte ktora nadal ma gwarancję ma 8 gb pamięci więcej i jest wydajniejsza od 5080, nie ma sie za bardzo nad czym zastanawiać ;)

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@PiPoLiNiO @Zachy będziecie zmieniali kabel zasilający na 12V-2x6 czy jedziecie na defaultowych? 

Ja mam do Seasonica 12V-2x6 katowy, ale wtyczka w Astralu jest na odwrot niz w Suprim i moze nie pasowac w sensie haczyc o radiator :/

Dla bezpieczenstwa dzis zamowilem prosty.

Najwyzej jak katowy bedzie pasowal to prosty zwroce. :)

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, cruzier napisał(a):

Tak czytam i się zastanawiam. Skąd ludzie mają po 12- 14 tyś. zł. aby kupić sobie "zabawkę". Ledwo mam na kartę 3500 zł a tu 4x tyle potrafią co nie którzy wydać na rzecz która po roku będzie miała połowę swej wartości. Za biedny chyba jestem aby to zrozumieć.🫣🫣🫣🫣 Druga strona to taka, że ktoś inwestuje i na handel ...

Jak na Polskę celowo rzucili ze 100szt np RTX 5090 to znajdzie się ze 100 osób z rodzin powiązanych ze spółkami skarbu państwa albo dziećmi jakiś dużych przedsiębiorców co się na to rzucą nawet jakby miało mieć 5% wydajności więcej... choćby żeby zaszpanować w klasie, że mam RTX 5090 :)

Ja osobiście nawet jakbym był milionerem to bym uczył dzieci, żeby nie marnować pieniędzy, ale są różne modele wychowania...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, cruzier napisał(a):

Tak czytam i się zastanawiam. Skąd ludzie mają po 12- 14 tyś. zł. aby kupić sobie "zabawkę".

Na to pytanie wielu Polaków i nie tylko już od czasów prehistorycznych nikt nie zna odpowiedzi.

images?q=tbn:ANd9GcT5rhs00mwNopNr6ETH25l

• Haha 3
Opublikowano
@lysyn Masz rację, **@lysyn**! Wygląda na to, że te informacje odnoszą się bardziej do zapowiedzi, a nie faktycznej przedsprzedaży w polskich sklepach. Dzięki za doprecyzowanie – czasem przecieki bywają gorętsze niż rzeczywistość. 😅

Obiecuję, że jak tylko coś realnego się pojawi, wrzucę konkretne linki – nie będziemy tutaj się paplać w "może być". Dzięki za trzymanie porządku, lysyn! 🚀
  • Like 1
Opublikowano
Teraz, Gret napisał(a):

(...)nie wiem może pracują? 

Stać mnie było na 4080, stać i na 5080, ale - pojawiają się inne potrzeby - motocykl, może w końcu zrobię pozwolenie na broń, wykupię szkolenie z programowania CNC i inne. Teraz policzyłem - mam na pulpicie 20 skrótów do gier, z czego kilkanaście nie mam pojęcia kiedy instalowałem, ani o czym te gry są. Miałem Dokończyć Stalkera 2 - ostatni raz grałem 1.5 tyg. temu. Zanim wjedzie 5070ti w normalnych cenach to już wiosna będzie, rower, wyjazdy. Po prostu z czasem inaczej człowiek na to patrzy.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Element Wojny napisał(a):

https://overclock3d.net/reviews/gpu_displays/palit-rtx-5080-gamerock-oc-review/

https://www.techpowerup.com/review/palit-geforce-rtx-5080-gamerock-oc/

Według Overclock to najlepszy model 5080, jaki testowali. Sporo szybszy, cichszy i chłodniejszy od FE. Rozważę pod kątem 5070Ti. 

W serii 4xxx też nie było nigdzie wzmianki o tych dźwiękach z wentylatorów, wszędzie było że jest super cicha, faktycznie może i rpm miała fajne i karta ogólnie była spoko ale ten mechaniczny dźwięk wentylatorów doprowadzał do szaleństwa, na forum jeszcze na Labie to weryfikowaliśmy zarówno u gainwarda jak i u Palita bo to jedno i to samo. Wpisz sobie w yt palit rtx 4080/90 fan noise, rattle fan i się wsłuchaj czy taki dźwięk Ci przeszkadza, bo wg mnie toczka w toczkę wentyle te same.

Opublikowano
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Monituj dostępność RTX 5080 i 5090 w polskich sklepach, jeżeli się coś pojawi z opcją dodania do koszyka wklej proszę linki w tym wątku - wiele osób uzna to za pomocne.

On działa z takim opóźnieniem, że nawet jak znajdzie jakiś link to ludzie i boty już to 10 x zdążą wykupić :E

Musiałby ktoś zrobić dedykowanego bota przeczesującego wszystkie sklepy. Taki bot kiedyś był na niemieckim forum przy premierze 4090. Wyłapywał od razu jak coś wlatywało na wszystkie największe sklepy w DE.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, cruzier napisał(a):

To nie kosztuje 12-15 tysięcy tylko tyle ile się dostaje przy odsprzedaży... Chyba że zostajesz z jakąś kartą na dłużej bo przy szerszej dostępności nowszego już ludzie kręcą nosem. Dodatkowo ostatnio tu tylko bańka rośnie nie tylko na ai. Od 2080ti wysiadłem sam i się cieszę że nie mam takiego parcia na jakieś biznesy jak na srogich pigułach.

Jeszcze sobie dopisz że kawalerstwo z jakimiś zaskórniakami i brakiem jakiegoś sensownego hobby na rachunku rodziców co z prąd nie zaplacą. Dusi jedną gierkę online a reszta piraty i tak się można ślizgać...

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
16 minut temu, cruzier napisał(a):

Z pracy

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Panowie nie, że w jakiś sposób to neguje, bo też chciałbym sobie kiedyś pozwolić na coś takiego. W sumie teraz bardzo młodzi ludzie na etapie szkoły średniej mają telefony po 4-5 tyś złotych. Kwestia rat, w sumie bardzo możliwa, jednak taka karta to nie telewizor , czy klasyczny motocykl , który będzie służył 5 czy 10 lat ... i raczej to wydaje mi się po prostu słabe.

4 minuty temu, KamcioGF napisał(a):

Znam takiego co dzisiaj ostatnie pieniądze wydał na kartę  :)

Rozumiem, że to ironia ? 🫣

Opublikowano

Ktoś się orientuje czy Morele o tej godzinie jeszcze wysyła? Udało mi się złapać Gigabyte'a Gaming OC, dopłaciłem za wysyłkę ekspres, niby z GLSa dostałem maila, że numer paczki jest nadany ale jeszcze nie odebrana i nie wiem czy dopłaciłem na marne.

Opublikowano
1 minutę temu, uszatygalgan napisał(a):

Ktoś się orientuje czy Morele o tej godzinie jeszcze wysyła? Udało mi się złapać Gigabyte'a Gaming OC, dopłaciłem za wysyłkę ekspres, niby z GLSa dostałem maila, że numer paczki jest nadany ale jeszcze nie odebrana i nie wiem czy dopłaciłem na marne.

Morele to po 23 potrafi paczkę nadać :)

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, cruzier napisał(a):

Panowie nie, że w jakiś sposób to neguje, bo też chciałbym sobie kiedyś pozwolić na coś takiego. W sumie teraz bardzo młodzi ludzie na etapie szkoły średniej mają telefony po 4-5 tyś złotych. Kwestia rat, w sumie bardzo możliwa, jednak taka karta to nie telewizor , czy klasyczny motocykl , który będzie służył 5 czy 10 lat ... i raczej to wydaje mi się po prostu słabe.

Kwestia hobby, ja więcej gram. Nie oglądam TV i nie jeżdżę na motorze. Btw myślę, że tych kart raczej nie targetują ludzie, którzy muszą się zastanowić czy kupić fajny tv czy grafę.

Rozumiem twoje podejście, ale popatrz szerzej :)

Edytowane przez sovas
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Komuś sufit na łeb spadł

Temu co od niego kupi to na pewno. On tylko czeka na jelenia a jak nie to puszcza na zwrot albo ma przy tej polityce sklepów jeszcze trochę dłuższe okienko na jakikolwiek "zarobek". Przez allegro to od razu idzie w tej kwocie z portalu zgłoszenie do skarbówki i go prześwietlają. Odda jeszcze dole fiskusowi.

Edytowane przez areczek1987