Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, MJRegul napisał(a):

Zawsze myślałem, że ebay to ebay a zmiana de na pl na com to tylko zmiana w sumie języka, i tak widać wszystkie oferty ze świata i tylko przelicznik jest na naszą walutę. Wyprowadź mnie z błędu. 

Jak wystawiasz na ebay to zaznaczasz czy zgadzasz się na wysyłkę za granicę i wtedy wszyscy widza Twoja aukcje, no chyba, że tam blacklistujesz jakieś kraje

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, cruzier napisał(a):

Z takim zasilaczem i taką przejściówką chyba nie ma co startować do 5080 ?

Spokojnie wystarczy, trzymałem 4090 z i9-10850K na zasilczu 760W (również z przejściówką zasilania na nowe złącze) i nie było żadnych problemów (przy pełnym obciążeniu pobór z gniazdka nie dochodził chyba nawet do pełnych 600W), no chyba że planujesz duże OC zarówno dla CPU I GPU przy czymś pokroju 14900K. ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Joloxx9

I jak tam Twój Gamerock? 

Teraz, Umpero napisał(a):

O takie coś. Wygląda jak myjka parowa więc tak średnio do czyszczenia kompa...

Kolego, to jest mega dobre, petarda totalna. Jedyne co po tym muszę czyścić ręcznie to łopatki na wentylach. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

@Joloxx9

I jak tam Twój Gamerock? 

Kolego, to jest mega dobre, petarda totalna. 

Czekam na RAmM, dps chyba miał problem z autem i się przeniosło z 14-15 na 17-18 więc do godziny będzie, ale muszę  jeszcze na zakupy jechać, potem system ogarnąć... dam znać o północy :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, cruzier napisał(a):

Z takim zasilaczem i taką przejściówką chyba nie ma co startować do 5080 ?

Resize of psu_combo.jpg

Prądowo jednostka sobie poradzi (obciążalność linii 12V na poziomie 62,5A (750W) przy maksymalnym obciążeniu.
Wiązki kabli też masz prawidłowo z zasilacza pociągnięte oddzielnymi kablami. Teoretycznie bezpiecznie jest założyć, że slot PCI-E da Ci 75W i każda wiązka kabli wyprowadzona z 8-PIN (czy tam 6+2 PIN) 150W opierając się na książkowej specyfikacji PCI-E. Czyli czysta matematyka 75 + 150 + 150 = 375W, ale to taka naprawdę super mega bezpieczna kalkulacja, gdzie z tego co kolega @duniek pisał elektrycznie każde 6 czy 8 pin na dobrych kablach wyprowadzone bezpośrednio z zasilacza powinno "znieść" ok. 250-300W. Robi Ci się w tym układzie nawet 300+300+75W = 675W ale to już liczone jest tak bardziej po bandzie.

W skrócie, zasilacz da radę bez pierdnięcia, a każdy kto Ci napisze inaczej jest albo wattomanem albo ma dyskalkulię.

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze nie ma tak wielu testów modelu Asus RTX5080 TUF OC  to wrzucam na świeżo dla ciekawych moje poglądowe  wyniki w Time Spy  i benchmarki z gier CP2077  i Forza Horizon 5. Wszystko zrobione na maksymalnych detalach w rozdzielczości  2560x1440 na stockowych ustawieniach . W CP2077 jeden wynik max detale ze  starym modelem raytraycingu bez rozmydlaczy a drugi też  max detale z  path traycing  ale już w trybie dlls quality bez FG. Reszty szczegółów wyczytacie z załączonych obrazków

TimeSpyRTX5080TUF.jpg

Raytrace_zwykły_ nodlls.jpg

Path _Dlls quality.jpg

forza_Full.jpg

Edytowane przez Alonzo
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Scan mnie właśnie wywalił z chata.

Zapytałem tylko, czy planują wprowadzić dodatkowe zabezpieczenia przed premierą 5070Ti, żeby ich cały stock FE i AiB nie wylądował na ebayu jak wczoraj. 

Scan ma ciekawa polityke, jak zamówisz karte z serii 50xx i ja anulujesz to już następnej nie pozwolą Ci zamówić 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, baster napisał(a):

Kurcze. Tyle o burakach piszecie co kupują i wystawiają za drugie tyle. To ja, szary człowieczek oddałem wczoraj tutaj komuś z forum zamówienie w x-kom na Astrala 5090. Mam jeszcze w drugim zamówieniu Tuf’a OC. Jakieś propozycje? 😂

Nie będzie Ci ani zapomniane ani nagroda Cię nie ominie :red: Wszak przyzwoitym człowiekiem się jest, a nie bywa.

Edytowane przez Marcusfff
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Scan ma ciekawa polityke, jak zamówisz karte z serii 50xx i ja anulujesz to już następnej nie pozwolą Ci zamówić 

Wysłałem im jeszcze wiadomość.

To co się wczoraj odwaliło to jest przegięcie, według wpisów pod postami VideoCardz oni już wczoraj godzinę po premierze wiedzieli, że ktoś im przejął (prawie) cały stock botami. Tam powinny pójść anulacje wszystkich zamówień, a zamiast tego wszystko powysyłali. 

image.png.7fbcda2b63a6b382161a201ec1c68986.png

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano

3dmark jest jak Hollywood. Kiedyś się do czegoś nadawał, a niektórzy nie zauważyli, że się trochę zmieniło. ;)

To już nawet ładne nie jest. Ostatni smark to 2005/2006. Potem to już 3dwhatever/
Już bardziej na engine możesz patrzeć i np. jeśli jakaś gra na UE5 chodzi tak i tak, to inne gry na UE5 mają szanse chodzić w podobnych proporcjach, jeśli chodzi o porównanie do innych kart.

• Upvote 2