Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Slayer ja akurat w Polsce zbyt często nie kupuję ale w x-kom i tak nie będę skoro tak skalpują to niech się ciągną. Bez przesady ale przebitka rzędu 1500pln w stosunku do sklepów w Skandynawii to jest żenada. Jeszcze żeby sprzedawali jakieś graty do zastosowań biurowych czy szeroko pojętą elektronikę ale chyba sponsorują kanały tematyczne na YT ściśle powiązane z gaming'iem więc uważam że to po prostu bardzo słabe zagranie z tym podnoszeniem cen. 

Kupowałem kilka rzeczy w proline i byłem zawsze zadowolony. W morele w sumie też nie miałem żadnych przykrych doświadczeń. Dzisiaj kupowałem nvme i wziąłem w euro rtv agd. 

@Zachy zrozumiałe. Najważniejsze że jest klepnięte, teraz tylko czekać aż się wywiążą z umowy. Trzymam kciuki oby jak najszybciej 👍

Edytowane przez Fenrir_14
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Zachy napisał(a):

@Umpero

I jakie sklepy sprawdzales?

x-kom

1 minutę temu, sovas napisał(a):

Podstawowy bład :/ ja chciałem 2 modele, które i tak się nigdzie nie pojawiły, ale sprawdzałem z 10.

Użytkownik @x-kom mi odpisał, że będą dostępne w sprzedaży na premierę więc na nie polowałem. Oczywiście okazało się, że to guzik prawda.
Dodatkowo jeszcze odświeżałem stronę na morelach i tam polowałem na 5090, ale tam nic się nie pojawiło w sprzedaży.

Opublikowano
1 minutę temu, Johnny Tomala napisał(a):

Ja jednak kupię to RTX 5070 Ti, wolę mieć nową kartę niż celować w używaną RTX 4090

Jak najbardziej zrozumiale. Sa tacy co wola jezdzic nowa Panda niz porzadnym uzywanym autem.

Opublikowano
1 minutę temu, Umpero napisał(a):

Użytkownik @x-kom mi odpisał, że będą dostępne w sprzedaży na premierę więc na nie polowałem. Oczywiście okazało się, że to guzik prawda.

Wiem, też widziałem tego posta i mogło to być mylące.

Opublikowano
3 godziny temu, cichy45 napisał(a):

Dziwi mnie taki popyt na 5080. Przecież na skalp to nie ma sensu, bo nikt tego nie kupi dla osiągów, a dla siebie? To lepiej brać używkę 4090 albo 4080 Super w 1/3 niższej cenie niż 5080.

5080 to się za 3 miesiące będą wysypywać z magazynów, ci co kupili na handel będą mieć problem z pozbyciem się tego kartofla.

Ja mam 3070 Ti i taka 5080 przyjmę ale ty w cenie z 5 z przodu także czekam , a szkoda mi płacić 5tys za 4080 super

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, lukadd napisał(a):

OC UK

RTX 5090 ETA: 3-16 Weeks

RTX 5080 ETA: 2-6 Weeks

Dwie rzeczy:

- każdy model 5080/5090 na OC UK który można "pre-ordeować" idzie na poważnym scalpingu, średnio +200/300f do tego co było w momencie premiery zależnie od modelu.

- na Scanie w teorii taniej, ale 5090 nie można pre-orderować, a 5080 ma daty dostarczenia koniec marca/kwietnia/maja

Tutaj nie trzeba teorii spiskowych, tu widać jak na dłoni, że oni sobie to razem zajebiście zaplanowali - jak sprzedać najgorszą generację kart za największą cenę w historii. 

image.png.a865c87f7ca87d8fe35d60af7a507b57.png

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano (edytowane)

Problem z 4080 super jest taki, ze brak juz sensownych egzemplarzy a te co sa to np. MSI Gaming za 5,5k. Sam dlugo myslalem i zdecydowalem sie doplacic te 900zl to Suprima 5080.

Co do 4090, to owszem w uzywkach mozna przebierac, problem jest brak znajomosci historii oraz brak gwarancji w niektorych przypadkach. 5080 nie jest karta marzen, ale tez nie jest totalnym gniotem.  W chinach jest nowy rok, co oznacza, ze produkcja kart rozkreci sie dopiero za miesiac, a stoki beda zapelnione moze w okolicy maja, czerwca. Jesli AMD nie zrobi rewolucji to niestety smutek....

Edytowane przez sultan_kosmitow
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, sultan_kosmitow napisał(a):

Jesli AMD nie zrobi rewolucji to niestety smutek....

Jaką niby rewolucje ma zrobić niby AMD??? Jak mówisz o kartach które sa na granicy optymistycznych założen wydajnościowych... bezpieczne i rozsadne założenie ze 9070xt nie bedzie rozczarowywac w konkurencji z 5070ti, 5080 to juz marzenie scietej głowy... czyli nie ma wpływu na target jakim jest 5080/5090...

Edytowane przez marioking
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Tutaj nie trzeba teorii spiskowych, tu widać jak na dłoni, że oni sobie to razem zajebiście zaplanowali - jak sprzedać najgorszą generację kart za największą cenę w historii. 

Ale gdyby nie było tak tragicznie niskiej dostępności to nie byłoby problemu :E Albo byłby znacznie mniejsze.

Kart było jak kot napłakał. Szczególnie 5090, tego było prawie zero :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
5 godzin temu, cichy45 napisał(a):

X4cTcaI.png

Nie no super ten nowy DLSS :E Max ustawienia, dlss transformer + RR transformer i takie artefakty na tym znaku z góry :E 

pobawiłem się tym trochę i ostatecznie ustawiłem domyślnie, wszystkie te wspomagacze obarczone są mniejszymi lub wiekszymi błedami 

Opublikowano
4 minuty temu, baster napisał(a):

W sumie jeszcze mi się przypomniało, że w X-kom mówił sprzedawca, że będą pakowali 5090 do swoich gamerów… i faktycznie, pchają. Wysyłki od 10.02.

Może się zajebali w akcji i te 5090 co miało być kilka sztuk to do tych gotowców a nie dla ludzi ? :E

1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Opublikowano
26 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Jak najbardziej zrozumiale. Sa tacy co wola jezdzic nowa Panda niz porzadnym uzywanym autem.

Jedną ofertę RTX 4090 niezłą widziałem, 6100 Gainward Phoenix, używana, gość z Krakowa. To z odbiorem osobistym, po zobaczeniu karty na żywo jeszcze byłbym w miarę zainteresowany. Jednak chyba sprzedał lub wycofał ogłoszenie, bo już nie jest aktywne. Sam chciał 5090 kupić.

Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

Ale gdyby nie było tak tragicznie niskiej dostępności to nie było by problemu :E

I napewno zdaja sobie z tego sprawe... wiec po co doprowadzac do sytuacji ze karty beda zalegać jak można potencjał przeznaczac na AI a ochłapy na te kulawe karty i maksymalizowac zyski... niz narażac sie na koniecznośc regulacji i obnizania cen bo beda karty zalegac.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Dwie rzeczy:

- każdy model 5080/5090 na OC UK który można "pre-ordeować" idzie na poważnym scalpingu, średnio +200/300f do tego co było w momencie premiery zależnie od modelu.

- na Scanie w teorii taniej, ale 5090 nie można pre-orderować, a 5080 ma daty dostarczenia koniec marca/kwietnia/maja

image.png.a865c87f7ca87d8fe35d60af7a507b57.png

Na Scanie przez stronę faktycznie nie idzie, ale jak się napisze się do obsługi klienta to da radę, wczoraj napisałem do nich w sprawie zamówienia Astral 5090 LC, w czwartek na wszystkie karty była możliwość złożenia pre orderu poza Astralem, nawet bliski byłem zlozenia oferty na Suprim Liquid 5090 (mialem Suprim Liquid 4090 i byłem zadowolony) jednak chcialem poczekać na Astrala LC, wczoraj do nich napisałem czy byłaby możliwość złożenia oferty nawet jeśli musiałbym dłużej czekać bo nie mam czasu zaglądać co chwile na stronę czy się coś zmieniło i zrobili dla mnie zamówienie opłaciłem i teraz pozostaje poczekać niby jestem 2 w kolejce także zobaczymy, tutaj plus dla nich za możliwość sledzenia na bieżąco swojego miejsca w kolejce, co do OCUK to nie popisali się problem z stroną, wyższa cena, brak lepszego sledzenia zamówienia.

Co do Scan to musieli dużo ofert przyjąć skoro niektóre osoby maja np Zotac pozycje 298 i czas oczekiwania czerwiec choc akurat daty zmieniają się na bieżąco, minus że mogą cenę zmienić więc ci co trafia w nie odpowiednim momencie możliwe że będą musieli dopłacić. 

Edytowane przez toony
Opublikowano
Teraz, marioking napisał(a):

Jaką niby rewolucje ma zrobić niby AMD??? Jak mówisz o kartach które sa na granicy optymistycznych założen wydajnościowych... bezpieczne i rozsadne założenie ze 9070xt nie bedzie rozczarowywac w konkurencji z 5070ti, 5080 to juz marzenie scietej głowy... czyli nie ma wpływu na target jakim jest 5080/5090...

wydajnosc 5070/ti za cene < 5k.

Opublikowano
1 minutę temu, sultan_kosmitow napisał(a):

wydajnosc 5070/ti za cene < 5k.

Zostawiasz raczej za duży margines... jesli oni wystrzela z czyms chociaz za 4k przy 9070xt to ja tego nie widze by była mowa o jakiejkolwiek rewolucji :D