Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mowa o 5080, ale ta sama sytuacja

Screenshot_20250204_123232_Chrome.thumb.jpg.9e855fc0b65beb231f816bc7032a0049.jpg

Lubie Asusa. Ich produkty przyciagaja mnie w jakis sposob, ale za duzo kombinuja. Jednak karty graficzniej chyba od nich nie kupie o ile bede mial jakikolwiek wybor, bo celuje w 5090.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
Godzinę temu, bartez88 napisał(a):

Skoro 5080 daje 40-45 to jeśli 5090 (karta przypominam za 13-14k) nie daje 60 to jest to katastrofa

Jakie 40-45 FPS xD Tutaj masz test w wymagającym miejscu, 33 FPS średnio i 29 minimalnie bez DLSS na 5080.

s.png

Opublikowano
32 minuty temu, Umpero napisał(a):

Z tymi wakacjami i cenami MSRP to tak optymistycznie podchodzisz.

Klienci sami sobie są winni. Gdyby gracze olali premierę na 2mc zobaczyłbyś jak wygląda zjazd cenowy. I są jeszcze ludzie którzy bronią korporacji xDxDxD 

Opublikowano
15 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Mowa o 5080, ale ta sama sytuacja

Lubie Asusa. Ich produkty przyciagaja mnie w jakis sposob, ale za duzo kombinuja. Jednak karty graficzniej chyba od nich nie kupie o ile bede mial jakikolwiek wybor.

Przekombinowali trochę przy 5090 moim zdaniem. Mówię to jako oddany fan marki :D Zamiast tego 4ego wentylatora powinni dać maksymalny radiator z 12 ciepłowodami i zastosować dedykowane wentylatory Noctua. Tak jak na TOP przystało. 

Osobiście uważam że w topowych wersjach powinni iść zawsze na overkill'u bez oszczędzania i cudowania ale to tylko moje zdanie ;)

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

O tym pisze wlasnie. Astral 5090 ciezszy o ponad 200g, dolozyli czwarty wentylator, a i tak chlodnica mniej wydajna niz MSI Suprim, jest tez drozszy. Mogli sie bardziej postarac.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 3
Opublikowano
42 minuty temu, Umpero napisał(a):

Z tymi wakacjami i cenami MSRP to tak optymistycznie podchodzisz.

Nie wydaje mi się, to samo było w wypadku 4090, pierwsze dostawy wykupują leszcze, karmiące skalperów, potem ceny wracają do normy.

A dodatkowo mając 4090, mogę poczekać, jeśli się zdecyduję w końcu, bo te 24% i tak mnie nie ciągnie.

Większe parcie mam na AGN Uragan 2 z jakąś fajną lupką delty.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Teraz nie, ale przez ostatnie 2 tygodnie wiele razy. I pisanie o wielkiej przewadze msi. Ja tu widzę 3 stopnie przy tej samej głośności. Więc pytanie gdzie ta wielka przewaga :)

7 stopni na pamięciach to dla mnie przewaga duża. Jedyna przewaga Asusa jest wygląd, sa piekne, choc bez 4 wentyla by byly piekniejsze :P

Tak patrzę na to wszystko i się zastanawiam czy nie złożyć sobie nowego kompa z 9800X3D i 5090 (haha, bo doczekam w sklepach) a tego mojego nie dać kobicie do ciupania we dwoje w ESO :sex:

Edytowane przez MJRegul
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Nie wydaje mi się, to samo było w wypadku 4090, pierwsze dostawy wykupują leszcze, karmiące skalperów, potem ceny wracają do normy.

A dodatkowo mając 4090, mogę poczekać, jeśli się zdecyduję w końcu, bo te 24% i tak mnie nie ciągnie.

Większe parcie mam na AGN Uragan 2 z jakąś fajną lupką delty.

Przecież tutaj chyba wszyscy zainteresowani 5090 pozamawiali karty w legitnych sklepach to jedno, a drugie to fakt że te modele dzisiaj w tych samych sklepach są już w wyższych cenach więc trochę "przestrzeliłeś" lol.

Zresztą do wakacji ceny za 5090 i tak nie spadną, możesz spać spokojnie heh. 4090 nie ma w produkcji, amd robi procki a nie grafy, parcie na 5090 32GB nie będzie wcale słabło.

A zamiast tej wiatrówki to zrób sobie chociaż kwity na normalną broń i kup sobie na początek nawet takiego Heckler & Koch SLB2000 z lunetą Sigsauer Tango a nie jakieś zabawki dla dzieci z piaskownicy ;)

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
10 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No i dlatego dla mnie te 3 i 7 stopni, nie mają żadnego znaczenia 😎

Rozumiem to bo z dwóch tych kart bym mimo wszystko wybrał Astrala prawdopodobnie gdyby mi je ktoś oferował w takich samych pieniądzach.

Chocby 1k różnicy na korzysc MSI i bym poszedl pewnie w to. 

Opublikowano
22 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

A zamiast tej wiatrówki to zrób sobie chociaż kwity na normalną broń i kup sobie na początek nawet takiego Heckler & Koch SLB2000 z lunetą Sigsauer Tango a nie jakieś zabawki dla dzieci z piaskownicy ;)

Zabawki kupuję sobie, bo mogę używać wszędzie, a do arsenału mam dostęp, takiego, że czułbyś się jak w sklepie z cukierkami, ale to tylko na strzelnicy/ poligonie. Co dla mnie jest uciążliwe, bo większość roku spędzam w NL.

Rodzina pracuje w muzeum techniki wojskowej Gryf.

Odnośnie cen rtx 5090 na premierę nawet sklepy legitne ustawiają chore ceny, potem spadają, tak przynajmniej jest w NL gdzie robię zakupy, więc teraz jest sezon na golenie   

Opublikowano
1 godzinę temu, bartez88 napisał(a):

Poza tym dokładnie pisałem o wyniku we wbudowanym teście.

Ten wbudowany benchmark jest mało wymagający, więc nawet nie ma co sugerować się jego wynikami. W 1440p z PT wymięka nawet 5090, nie jest w stanie utrzymać 60 FPS.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Raider napisał(a):

Panowie, nie da się grać po 3h spędzony w horizonie, włączłem z bratem marvel rivals i crash po 2h rozrywki :placz: to przecież miałyby być te sławetne sterowniki nvidia perfekcyjne w każdym calu  

Ale kompletnie się zepsuła ta 5080 czy tylko wywaliło grę?

Już do mnie jedzie ten 5080 Suprim i się zastanawiam czy odsyłać czy korzystać. Jeśli się kompletnie nie psuje to chyba bym poużywał jeśli tylko raz na jakiś czas wywali - może sterownikami czy vbiosem naprawią.

A przechodzi jakieś benchmarki ten Suprim (jak np. TimeSpy) czy też się wywala?

Edytowane przez Ravenik
Opublikowano
3 godziny temu, zielony21122 napisał(a):

Pierwsze słyszę żeby 5090 dawała stabilne 60fps w 1440p przy PT w cyberku.

Chyba że masz na myśli że z dlss, to wtedy tak. 

No to jeszcze lepiej, jeśli 5090 dropi w 1440p to po prostu nie mamy jeszcze żadnej karty pozwalającej grać komfortowo w 1440p, a ktoś tam się dziwił, że polecam 4080+ do 1440p.

• Haha 1
Opublikowano
8 godzin temu, tomcug napisał(a):

Ten wbudowany benchmark jest mało wymagający, więc nawet nie ma co sugerować się jego wynikami. W 1440p z PT wymięka nawet 5090, nie jest w stanie utrzymać 60 FPS.

Testujesz w parque del mar? Sprawdzę w wolnej chwili jak wygląda tam wydajność. Robisz jakiś konkretny przebieg, o np określonej porze dnia/nocy?

Ja gram z pt i dlss jakość, to na nowym transformerze zawsze był min powyżej 60 fps. Zobaczymy czy i tam będzie