@Czarny_PLone Nie ma ciekłego i nie będzie w przyszłości, bo za dużo reklamacji z tego powodu było i to samo asus powoli będzie robił. Nawet legion 9 już nie ma. Poza tym 275HX wciąga 200w i tutaj żaden ciekły metal nic nie da. Jednak fabrycznie lenovo zostawiło niklowany backplate pod cpu i masz barierę z pianki fabrycznie. Jak masz tylko chęci możesz ptm wymienić na ciekły bez utraty gwarancji.
Dzięki Panowie za wszystkie opinie i porady. Sam też trochę nadrobiłem zaległości, poczytałem, pooglądałem testy i doszedłem do kilku wniosków. Fajnie byłoby to z kimś skonfrontować i ewentualnie zostać wyprowadzonym z błędu. Na ten moment rozważam trzy opcje:
1. Opcja najbardziej budżetowa
AMD Ryzen 5 5600 + B550 + obecne RAM-y (ewentualnie lekkie OC albo sprzedaż i wymiana na szybsze).
To najtańsze rozwiązanie, ale chyba najmniej mnie przekonuje. Wydajność pewnie by wzrosła, ale mam wrażenie, że nie byłby to jakiś ogromny przeskok
2. Opcja środkowa
Intel Core i5-14600KF + B760 + obecne RAM-y.
Do tej opcji jest mi chyba najbliżej, ale mam kilka pytan.
Na ile ograniczą mnie stare RAM-y? Czy to będzie mocno odczuwalne?
Zasilacz – w przyszłości planuję wymianę karty, ale na razie zostaje stara. Czy obecny ogarnie ten procesor i stara grafike?
Chłodzenie – opinie były podzielone. Jedni mówią, że da radę, inni że lepiej coś mocniejszego. Jak to realnie wyglada?
No i pytanie gdzie teraz najlepiej kupować procka i płytę – pojawiło się coś wartego uwagi poza standardowymi sklepami?
3. Najdrozsza opcja (DDR5) https://proline.pl/l/4d5da79d
Zestaw z linku, bardziej przyszłościowo, ale ceny RAM-u trochę mnie odstraszają. No i zastanawiam się, czy faktycznie potrzebuję aż takiego przeskoku, gdzie realnie wykorzystam tego pc tylko do CS2,LOL
Z tego co wyczytałem w necie, PNY ma "Exchange Center" we Francji i po rok od zakupu u jakiegokolwiek retailera można się kontaktować/załatwiać bezpośrednio z nimi co jest na plus moim zdaniem.
PS: Pisałem na chacie do obsługi technicznej amazona z zapytaniem o kodzik na Resident Evil Requiem to powiedzieli, żeby pisać bezpośrednio do PNY/Nvidii bo oni są ogranizatorami promocji.
Napisałem do PNY/Nvidii na maile
[email protected],
[email protected]
Zobaczymy co odpiszą
Rekomendowane odpowiedzi