Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Joloxx9

Moim zdaniem to, że jest mało problemów raczej sugeruje ze cos takiego robi promil użytkowników i zapewne wiedza co robią, wreszcie już sam reflash biosu, który nie jest od naszej karty wymaga wiedzy.

To tak jak z mocnym OC, byle ziomuś z podwórka sobie z tym zapewne nie poradzi i w najlepszym wypadku będzie mu się wszytko wieszać i zrezygnuje.

Tak jak byle ziomuś może uwalić kartę już na flashu.

BTW. Przypomniało mi się, że prosiłeś o bios do tego Palita i miałem się zapytać dlaczego ? Przecież pierwsza zasada takiej zabawy to zrobić backup oryginalnego biosu.

Opublikowano
10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Wreszcie na logikę, dlaczego dany producent ogrniacza PL nie mając w swojej ofercie karty z wyższym (można wtedy by założyć ze probuje więcej zarobić na karcie z wyższym PL).

Jak nie ma, chocby moja grafika wystepuje w 2 wersjach, zwykla i OC. Roznia sie TYLKO powerlimitem 360W i 400W(no i cena). Plus masa kart 5080 ma po 2 te same wersje OC i bez

Opublikowano
5 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

@Kadajo

Nie wiesz czy temp będą  spoko bo schowali hotspot, mało było tematów o potrzebie zmiany pasty , bo temperatura rdzenia ok a hotspot 30'C za duży?

No to faktycznie może jeszcze bardziej komplikować sprawę, ale można założyć ze jak chłodzenie jest dobre to sobie poradzi z rdzeniem.

1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

Ludzie maja jakis kompleks 5080

Czyli jest szansa na 4090 za 3,5 ty :E

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

@Joloxx9

BTW. Przypomniało mi się, że prosiłeś o bios do tego Palita i miałem się zapytać dlaczego ? Przecież pierwsza zasada takiej zabawy to zrobić backup oryginalnego biosu.

Bo chcialem zarzucic z wersji OC, mam kopie biosu swojej.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Widziales gdzies porownanie sekcji? Chetnie bym zobaczyl schemacik o ile to slabsze jest etc. 

Na youtube powinny być, albo nie długo będą szczegółowe porównania poszczególnych modeli.

Opublikowano
2 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Ludzie maja jakis kompleks 5080

Screenshot_20250213_102444_Chrome.jpg

To gosc tutaj z forum :E

Teraz, lukadd napisał(a):

Na youtube powinny być, albo nie długo będą szczegółowe porównania poszczególnych modeli.

Wlasnie malo jest, bo dostepnsoc slaba :E Ale z tego co widzialem u mnie przynajmniej, to roznicy miedzy zwykla bieda wersja a OC nie ma w fizyczniej budowie. 

Opublikowano
3 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

Jak nie ma, chocby moja grafika wystepuje w 2 wersjach, zwykla i OC. Roznia sie TYLKO powerlimitem 360W i 400W(no i cena). Plus masa kart 5080 ma po 2 te same wersje OC i bez

Przy wersjach OC, szczególnie jak nieduże różnice PL vs non OC to często jest to tylko kwestia biosu i dopisku OC na pudełku. A pcb i sekcja ta sama.

Inna kwestia, że są biosy umożliwiające znacznie większe podniesienie limitów.

Opublikowano
5 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Widziales gdzies porownanie sekcji? Chetnie bym zobaczyl schemacik o ile to slabsze jest etc. 

Polecam kanał YT bludzoida on często porównuje sekcje kart, płyt i komentuje a wiedze ma. I różnice są praktycznie na każdej karcie. Mniejsze lub większe.

Trochę się dziwie ze ty nie sprawdzasz nawet takich rzeczy, tylko cyk fuch i nowy bios wgrywasz :D Żebyś się kiedyś nie zdziwił :D

Dziś te karty jak sam widzisz żrą znacznie więcej papu a i margines błędu na pewno jest niższy.

Dodaj do tego oszczędności producentów, na czym się da i ...

4 minuty temu, dhyde00 napisał(a):

image.png.7b42f6801d42154a54dfb6019bf4cf67.png

Odwrotnie, bo na pewno więcej osób ma 4090 a tylko jedna 5080 :E

Opublikowano
1 minutę temu, dhyde00 napisał(a):

Cos w tym jest. Tak jak @Send1N napisal ten topic go smietnik, na forum mamy garstke uzytkownikow 5080 i nie wiem ilu 5090(chodzi o ludzi, ktorzy fizycznie je maja) i ciezko cos powiedziec bo przeciez te karty to gowno, 4090 krol, lepiej juz 4070 miec i o nich gadac :E

image.thumb.png.ebbb74976b751c06dfa6205b7827114d.png

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Teraz pytanie. Skoro 5080 tak dobrze sie kreci i chlodzenia sa tak wydajne to dlaczego nie ma 3GHz+ po wyjeciu z pudelka. Sztuczne ograniczenie, zeby roznica miedzy 5080, a 5090 byla wieksza?, a moze dochodzi tam do bardzo wysokich temp. na hotspocie i rdzen dostaje po tylku?

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
9 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

Super jestes bucem, pochwaliles sie nam tutajwszystkim. Zmierzyles i wygrales konkurs na najdluzszego pyrtka bo masz 4090 i 5080 to gowno bo jest wolniejsze. Chcesz jakis medal za to? Jak tak to popros rodzicow, nie Ci chipsy kupia moze w laysach znajdziesz. 

Zaluje, ze podjalem rozmowe z takim odklejencem.

Problem masz ty , bierzesz to personalnie , a to tylko kawałek elektroniki, jak mechanik powie ze klucze firmy x są dlą niego nieakceptowalne bo ma lepsze to też jest bucem?

Leczysz swoje kompleksy zakupami gpu?

Chcebtop wydajności, to co poniżej to dla mnie badziew, rtx 5090 jest lepszy, może nie najoplacalniejszy ale nie powiem ze jest badziewiem

Opublikowano
1 minutę temu, Joloxx9 napisał(a):

Cos w tym jest. Tak jak @Send1N napisal ten topic go smietnik, na forum mamy garstke uzytkownikow 5080 i nie wiem ilu 5090(chodzi o ludzi, ktorzy fizycznie je maja) i ciezko cos powiedziec bo przeciez te karty to gowno, 4090 krol, lepiej juz 4070 miec i o nich gadac :E

Ale to właściciele 5080 często piszą że jest lepszy :E

To oni krzyczą, a nie właściciele 4090 :D

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Teraz pytanie. Skoro 5080 tak dobrze sie kreci i chlodzenia sa tak wydajne to dlaczego nie ma 3GHz+ po wyjeciu z pudelka. Sztuczne ograniczenie, zeby roznica miedzy 5080, a 5090 byla wieksza?, a moze dochodzi tam do bardzo wysokich temp. na hotspocie i rdzen dostaje po tylku?

Jest to możliwe. Ale jak coś się zacznie z tymi podkręconymi do bólu 5080 dziać to... :D

Opublikowano

Znowu to samo widzę LOL  Dla osób grających w 4K - nie tylko w indyki ;) - dodatkowo lubiących szczegółową grafikę, najlepiej z teksturami w wysokiej rozdzielczości, 5080 jest nieakceptowalna na starcie z powodu niewystarczającej ilości VRAM - 16GB.

Poza tym jest specyfikacja techniczna obu modeli - 4090 i 5080. Tam jest wszystko jak na tacy. Jakby tego było mało to przekłada się to na wydajność w grach - szczególnie w 4K z RT/PT. Są testy i benchmarki. Zawsze można kupić brakujący element układanki i przekonać się samemu. Kropka. O czym Wy jeszcze chcecie dyskutować ? Ile można wałkować to samo ?

• Upvote 2
Opublikowano
6 minut temu, Doamdor napisał(a):

Niestety, ale jak jest inteligetny to po prosto zrobi zwrot 14 dniowy i dzięki temu ma ponad 3 tygodnie na sprzedaż karty w zawyżonej cenie