Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Patrzac co sie dzieje globalnie to burkiem jest dziś każde społeczeństwo, w szczególności te które mają kasę :E

Wbrew pozorom można mieć kasę i mieć klasę i zasady. Przykład masz na swoim awatarze 👍 zawsze najcenniejsze jest to czego nie da się kupić za pieniądze 👍

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
46 minut temu, Lameismyname napisał(a):

PANOWIE I PANIE!

Właśnie mija 14 dni od premiery (tj. 31.01.2025) więc powinny zacząć się pojawiać niedługo karty skalperów, które im nie poszły dalej, chociaż nie wiem czy rzeczywiście jakieś się uchowały w taki sposób :hihot:
Jak myślicie, coś będzie z outletu?

Jakich skalperow??? Jak same sklepy się nimi stały :E

• Upvote 5
Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Stary. Ja to ogólnie modlę się aby wystawili i żeby ktoś zrobił screena z kup teraz i widoczną datą :) I właśnie biorąc pod uwagę, że jakieś jednak prawo obowiązuje w tym kraju, to nigdy bym po cichaczu nie wystawił bo jest to łatwe do udowodnienia.

Przecież nic ci to nie da. Jak niby im udowodnisz, że to akurat był twój astral :E 5 lat będziesz się bujał w sprawie cywilnej i nie wygrasz 8:E

Zresztą oni jak będą chcieli sprzedać drożej to się nie będą szczypać, Zrobią to samo co zrobili na premierę wystawią dostępne 5090tki na x-kom.de za 5k euro i będą mieć wywalone. Karty z dystrybucji na inny rynek :E Zejdą moment i nara.

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Nie bez powodu kazdy szanujacy sie tester Hardwaru patrzy na jego czysta wydajność a nie sztuczki. Bo sztuczki mieszają i zaburzają prawdziwa wydajność sprzętu.

Pokaz Huanga wyraźnie wskazał w ktora strone próbuje Nvidia iść w marketingu a próbuje wmówić ze sztuczki i realna wydajność to jest to samo.

No kurde,przeciez Kurtas mowil 5070 jak 4090!!! Z EjjjAjjj...

Jak zyc...;D:jupi:

Opublikowano
10 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Wbrew pozorom można mieć kasę i mieć klasę i zasady. Przykład masz na swoim awatarze 👍 zawsze najcenniejsze jest to czego nie da się kupić za pieniądze 👍

No wiadomo nie wszyscy to patola. Ale jednak zobacz jak globalnie patola uprzykrza życie innym.

Teraz, cruzier napisał(a):

@Kadajo będziesz zmieniał kartę? Jeśli tak... Planujesz sprzedać swoją obecną? 

Na razie nie mam na co.

RTX 5090 to HE w który nigdy nie celuje a RTX 5080 jest jak dla mnie za wolny i ma za mało pamięci.
Czekam wiec co bedzie dalej i zapewne w międzyczasie zmienię platformę bo już jej czas powoli przemija a przy następnej karcie będzie ją mocno dusić w sytuacjach CPU BN.

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, DżonyBi napisał(a):

@Fenrir_14

Dokladnie, Polacy to jeszcze prostaki w biznesie. Ja to zrozumialem jak zaczalem wspolpracowac z Wlochami, ale nie oznacza to, zeby handlowac dokladnie tak jak oni.

Nie lepiej byłoby zamiast "prostaki" powiedzieć "Janusze" ?

W niektórych porządnych sklepach internetowych zagranicznych masz coś takiego, że jak wrzucisz produkt do koszyka to ci go rezerwuje na określony okres czasu (5-10min). Do Polski to jeszcze nie dotarło. Próbowałem zamówić z komputronika, zamówienie przeszło, odbiór w salonie, zadzwoniłem, poinformowali mnie, że nie ma jeszcze zamówienia i oddzwonią. Po 2 minutach od zakończenia rozmowy anulowali zamówienie. Masakra z tymi sklepami... Może za 10/15 lat do nas takie usprawnienia systemowe dojdą, że nie będziesz mógł zamówić czegoś czego sklep nie ma.

• Upvote 1
Opublikowano

Mam dziwna sytuacje z moim RTX 5080, możecie wiecie dlaczego karta się nudzi w Jedi z prockiem i9 14900f? zreszta procek też nie trzyma stałych zegarów coś tutaj nie gra

A w cyberku karta 95% i CPU też zegarów nie trzyma 

Zrzut ekranu (35).png

Opublikowano
12 minut temu, Wacuaw napisał(a):

Nie lepiej byłoby zamiast "prostaki" powiedzieć "Janusze" ?

W niektórych porządnych sklepach internetowych zagranicznych masz coś takiego, że jak wrzucisz produkt do koszyka to ci go rezerwuje na określony okres czasu (5-10min). Do Polski to jeszcze nie dotarło.

Jestem za tym systemem. Napisalem juz wiele postow i bardzo wiele razy pisalem Januszexy i Marexy, ale czasem trzeba napisac wiecej niz po imieniu.

Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Może to kwestia pojedynczego wątku CPU, a jaka karta była poprzednio i jak tam sie CPU zachowywał ?

@wallec

Każdy robi

braveheart-hold.gif

I wcale mnie nie zdziwi jak wiekszosc tych skalperow to pracownicy sklepów :D

Dobra CPU ogarnięte w bios nie zauważyłem że mi się włączył profil intela, ale GPU dalej ma jakieś dziwne spadki do 75% użycia....

Opublikowano

Biorac pod uwage ile dziwnych rzeczy się dzieje z tymi kartami to nie wiem co ci wiecej napisac. W sumie chyba tylko tyle żeby inni użytkownicy tych kart sprawdzali co się u nich dzieje i porównywać wyniki.

Aha, jeszcze jedna kwestia, niektórzy raportowali że są problemy gdy coś zaczynamy grzebać z tymi kartami poprzez MSI AB, widze ze uzywasz wiec moze tutaj jest problem.

Opublikowano
Teraz, Kiper09 napisał(a):

Dobra CPU ogarnięte w bios nie zauważyłem że mi się włączył profil intela, ale GPU dalej ma jakieś dziwne spadki do 75% użycia....

Pobór też masz adekwatny do niskiego użycia GPU. Sprawdzałeś profil zasilania w systemie? Ustawienia w gierce Ci się nie rozjechały przypadkiem? 🥷

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Biorac pod uwage ile dziwnych rzeczy sie dzieje z tymi kartami to nie wiem co ci wiecej napisac. W sumie chyba tylko tyle zeby inni uztownicy tych kart spwadzali co sie u nich dzieje i porownywac wyniki.

W KD 2 w sumie cały czas 100% dziwne może Jedi cos ma ze sobą, najlepsze jest to ze Suprim SOC po tej aktualizacji nie wchodzi z temperaturą wyżej niż 52 stopnie 😅 mogę nawet podkręcić o +200mhz i 1000 pamięć, a temperatura dalej max 56 stopni wtf

1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Pobór też masz adekwatny do niskiego użycia GPU. Sprawdzałeś profil zasilania w systemie? Ustawienia w gierce Ci się nie rozjechały przypadkiem? 🥷

Zrównoważony mam

Opublikowano
36 minut temu, dawidoxx napisał(a):

Jakich skalperow??? Jak same sklepy się nimi stały :E

Wiem, ale skalperzy prywatni byli na premierę - wtedy sklepy jako-tako trzymały fason.
Chodzi o tych co kupili np. bieda modele ok. MSRP na premierę i próbują opchnąć na np. OLX.
Widzę, że co niektórzy zeszli ze swojej "marży" w okolice 1000zł więc tylko ciekawi mnie czy w końcu jacyś się przeliczą i część GPU trafi na outlet.

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Wiem, ale skalperzy prywatni byli na premierę - wtedy sklepy jako-tako trzymały fason.
Chodzi o tych co kupili np. bieda modele ok. MSRP na premierę i próbują opchnąć na np. OLX.
Widzę, że co niektórzy zeszli ze swojej "marży" w okolice 1000zł więc tylko ciekawi mnie czy w końcu jacyś się przeliczą i część GPU trafi na outlet.

niektórym sie nawet udało :) poszła za 6700 z pocałowaniem ręki 

Zrzut ekranu 2025-02-13 211022.png