Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Masz bić pianę bo sprzedali Ci coś czego nie mieli. 

Póki ludzie będą akceptować, a nawet bronić takich praktyk jak Ty to robisz, to nigdy nic się nie zmieni w tym kraju w kwestii sklepów. 

Taki @x-kom ma nas wszystkich w głębokim zadzie. Mogą wprowadzać w błąd (tak jak mnie z modelami od Gigabyte %-)), mogą sprzedawać sprzęt, którego nie mają. Mogą wszystko póki nie trafią na kogoś cholernie zawziętego albo z wyższej półki biznesowej z którym będą się liczyć.

Tymczasem idę pograć na swojej nowej, używanej 4090. Też taką masz więc zrób podobnie ;)

Edytowane przez Umpero
  • Upvote 1
Opublikowano

Przy nastepnej generacji zakoleguje sie z ps5 pro I amd w mid. Jak taki nr wywina to niech sie udlawia tymi kartami. High end juz sie skonczyl. Trzeba wracac do rzeczywistosci. 

Opublikowano
49 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Póki ludzie będą akceptować, a nawet bronić takich praktyk jak Ty to robisz, to nigdy nic się nie zmieni w tym kraju w kwestii sklepów. 

A nie mozesz zwyczajnie anulowac zamowienia i probowac gdzie indziej? Olej sklep tak jak oni olwaja Cie

• Upvote 3
Opublikowano
7 minut temu, Umpero napisał(a):

Zapytam jeszcze raz bo nie otrzymałem odpowiedzi.
Czy żeby korzystać z DLSS 4 w grach, które nie mają tego zaimplementowane to muszę instalować apkę od zielonego ćwoka w skórzanej kurtce?

Nie musisz - odpalasz DLSS Swapper i aktualizujesz biblioteki DLSS w grze, a potem uruchamiasz NVIDIA Profile Inspector i w ustawieniach wymuszasz Preset J (bodajże w opcji DLSS 3.1.11+ Forced DLSS 3.1 preset letter) - tylko musisz pobrać z sieci plik CustomSettingNames.xml, żeby w ogóle widzieć tę opcję.

• Thanks 1
Opublikowano
53 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie wiem jak wyglądały te rekompensaty 500 zł i co było przy nich ustalone (czy przypadkiem nie dali sobie prawa do przedłużania dostawy w nieskończoność), ale zawsze możecie zrobić zgłoszenie do UOKiK, który w ostatnich latach trzeba przyznać wziął się ostro do roboty wystarczy poszukać w necie o ich działalności.

https://uokik.whiblo.pl/

No tylko tu trzeba trochę się rozpisać i wyłożyć na czym polega sprawa, a jak ktoś pisał wyżej nie każdemu się chce to robić.
Ale jakby 20 osób wysłało maila do X-Kom, że albo się jasno określają i wysyłają karty albo robicie grupą takie zgłoszenie do UOKiK to uwierzcie mi, jedni i drudzy zainteresowaliby się tematem.

Pisaniem z Panem od X-Kom na forum nic się nie zdziała.

Opublikowano

Można też spróbować napisać do rzecznika praw konsumenta - przerabiałem temat z media marktem (bezprawnie anulowali mi potwierdzone przez nich zamówienie) i całkiem zgrabnie załatwił temat.

Opublikowano

Tak sobie słucham tego podcastu HU i oni tam dobrze prawią, nie ma absolutnie żadnego innego powodu dlaczego 5090 nie ma 2x12V-2x6 niż żeby ŁADNIE WYGLĄDAŁY.

Dożyliśmy czasów gdzie estetykę stawia się ponad funkcjonalnosc i bezpieczeństwo. Inżynier płakał jak to aprobował.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Chyba najlepiej byłoby jakbyś anulował zakup karty. Przecież sam pisałeś, ze masz ponad 50 tytułów w ciągu roku zaliczone. 

Jeśli coś zostało z zaległych tytułów, to można zostać na 4090 i je ogrywać w oczekiwaniu na dostępność serii 5000. Alternatywnie, możesz też skorzystać z popytu i dobrze wypchnąć 4090. Chyba preżyjesz bez gierek kilka miesięcy, skoro już tyle ich ograłeś? ;-)

Zdrówka :piwko:

Opublikowano
10 minut temu, Umpero napisał(a):

Taki @x-kom ma nas wszystkich w głębokim zadzie. Mogą wprowadzać w błąd (tak jak mnie z modelami od Gigabyte %-)), mogą sprzedawać sprzęt, którego nie mają. 

Pamiętaj, że mają obrońców typu @sideband. Biedne uciśnione sklepiki typy x-kom i morele, które ledwo wiążą koniec z końcem tak naprawdę dokładają do interesu i zadowolenia klienta. One już dawno by upadły pod naporem bezlitosnych graczy z wiecznym bólem dupy, ale jest on, forumowy siewca dobra w imię wyższych dochodów sklepów. Matka Teresa gejmingu, patron 'zakupów to pestka', niezrealizowanych acz opłaconych :E.

• Haha 7
Opublikowano
Teraz, SylwesterI. napisał(a):

Upolował miejsce w kolejce

To też nie jest takie pewne na najbliższy okres czasu.
Bo dystrybutorzy przy tak małej dostępności też podnoszą ceny tych kart i jest taka opcja, że sklep nie otrzyma tego zamówienia w cenie w jakiej złożył zamówienie przedpremierowo dopóki sytuacja z dostępnością się nie unormuje.

Dystrybutor/producent może po prostu sprzedać to co ma drożej. A, że jest tego jak kot napłakał to i tak zejdzie.

Opublikowano
1 minutę temu, Smalec napisał(a):

Pamiętaj, że mają obrońców typu @sideband. Biedne uciśnione sklepiki typy x-kom i morele, które ledwo wiążą koniec z końcem tak naprawdę dokładają do interesu i zadowolenia klienta. One już dawno by upadły pod naporem bezlitosnych graczy z wiecznym bólem dupy, ale jest on, forumowy siewca dobra w imię wyższych dochodów sklepów. Matka Teresa gejmingu, patron 'zakupów to pestka', niezrealizowanych acz opłaconych :E.

@sideband

images?q=tbn:ANd9GcQjJMxpsxKQCL7xVHvqkeZ

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Smalec napisał(a):

No właśnie to jest inna kwestia. Warto byłoby trochę odczarować ten X-Kom, bo mam wrażenie, że w ostatnich latach to jest jeśli chodzi o elektronikę kierunek numer 1, zwłaszcza gaming. 
Ja z racji miejsca zamieszkania wiem co nieco o tej firmie i to nie jest "gigant technologiczny" jak niektóre media piszą w internecie. To jest mała, skromna sieć, która wybiła się w czasie problemów Komputronika i Morele, inwestując po prostu w rebranding i marketing.
Firma z bardzo niskimi stawkami dla pracowników, drastycznie małymi marżami na elektronice (na telefonach to są cyfry rzędu 2%) i w ostatnim czasie bagażem finansowym jakim jest wspomaganie finansów Rakowa Częstochowa.

Opublikowano (edytowane)

Czólko, lekko może przebrzmiały temat w topicu 4090, trochę bardziej na czasie w 5090, chodzi o złącza i kable 12vpwr. czy ktoś z Was zauważył że z czasem kable się degradują? Nikt tego nie poruszał ale ostatnio podpiąłem już 3-ci kabel zasialący. W dniu podłączenia każdy działa super i ma takie same spadki napięcia jak złącze pcie, po kilku miesiącach ma sporo gorzej a po dluższym czasie te spadki są po prostu na granicy bezpieczeństwa. Produkuję się tylko dlatego że od premiery 4090 zajechałem już 3 kable od różnych producentów, podłączam działa i nic więcej nie kombinuję. Nikt nie podnosił tematu, czy są Userzy którzy odnotowali podobny opad napięcia z czasem na złączu 12vpwr?  To się po prostu dzieje u mnie, 3 kable na sezon?

Edytowane przez b1ela5