azgan 364 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 9 godzin temu, Valeri napisał(a): Pograłem trochę i z tą optymalizacją jest coś na rzeczy, przy locku na 60 fps gra wyglada jak by działała w 45. Wygląd postaci i animacje trochę drętwe, sama w sobie grafika pupy nie urywa. Z ciekawości sobie zobaczyłem jak ten tytuł działa na standardowym sprzęcie do grania i...
wrobel_krk 198 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 3 minuty temu, Phoenix. napisał(a): Ogranicza cie cpu wiec no na cuda nie licz Ogranicza gównianie zoptymalizowana gra:) 3
ODIN85 370 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 9 minut temu, wrobel_krk napisał(a): @ODIN85Ja dobrze wiem tylko mnie trzyma tylko 8h dziennie pracy na statycznym IDE. Tylko już monitor w cenie 3k jakoś przeżyje jak mi po 3 latach się zacznie wypalać, niedawno to było 6k zł. Gpu (3080) też już za stare prze te nowe gry i przez to UE5 co wygląda gorzej jak metro a potrzebujesz 2x mocniejszego GPU. am4 też czas zmienić na am5. Tak bywa kompy po 3 latach się wymienia:) Własnie jednak stalker to już gra którą bym chciał ograć w lepszych ustawieniach:) Dają 3 lata gwarancji na wypalenie. 1
dawidoxx 97 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 26 minut temu, wrobel_krk napisał(a): @Joloxx9Ten co masz Alienware AW3423DWF mnie kusi bo ma 3 lata gwarancji w tym na wypalenie - zmieniam pracę i jak więcej będę pracować z biura niż zdalnie to wezmę na pewno, ale jak full zdalnie to jednak chyba nie ma sensu. Mam też OLED TV to najwyżej xboxa kupię dziecku(i sobie) i tam ogram stalkera:) Mam ten model od 2 lat i jeszcze nic się nie wypaliło
Blacktiger 26 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 2 godziny temu, Stjepan napisał(a): Mi się średnio Metro Exodus podobało, tutaj czuję się jak ryba w wodzie, zawsze byłem fanem Stalkera, nie Metro, jeszcze jak znajdę gdzieś Sidorowicza to będzie. Ruchy jak u JC Van Damme Edytowane 3 godziny temu przez Blacktiger
Stjepan 234 Opublikowano 3 godziny temu Autor Opublikowano 3 godziny temu Ten gif pochodzi ze starej trylogii.
Spychcio 263 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Sytuacja w wyższych rozdzielczościach wygląda podobnie, STALKER 2: Heart of Chornobyl konsumuje sporo VRAM, więc poprzeczka ulega podniesieniu do 12 GB (2560x1440), następnie do 16 GB (3840x2160), aczkolwiek w najwyższych detalach nawet absolutny high-end ledwo wystarcza. Tak czekałem na 5070Ti a tu się okazuje, że będzie trzeba czekać na ten plotkarski wynalazek...5080 24GB Normalnie koniec, po wprowadzeniu przez nvidie DLSS i FejkGeneratora optymalizacja w grach zmarła. 3 2
PaVLo 172 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 45 minut temu, DEFTONES101 napisał(a): Nie wiem, może jestem ślepy, ale w ustawieniach klawiszy nie mogę znaleźć latarki. Domyślnie jest klawisz "L", ale chcę go zmienić na inny. Jest to w opcjach, czy nie ma? Na razie nie da się zmienić wielu rzeczy, w tym dla mnie najbardziej upierdliwą czyli znikający HUD, mogli dać wybór co ma być cały czas widoczne, a nie wszystko znika. Może immersja lepsza, ale CHCĘ widzieć co mam akurat pod reką. 38 minut temu, Jaycob napisał(a): Szkoda, że nie pomyślałem o tym wcześniej: Ożesz w mordę nietoperza , dobrze, że jestem w tym miejscu i zrobię tak samo 15 minut temu, dawidoxx napisał(a): Pograłem do pierwszej w nocy.. Przez ok 4-5h gry zginąłem kilkanascie razy więc gierka jest dosyć wymagająca. (gram na poziomie stalker) tak myślę że osoby które nigdy nie grały w poprzednie odsłony nie połapią się na początku co i jak, bo gra zwyczajnie za mało tłumaczy. Niestety uświadczyłem parę błędów które delikatnie mówiąc są wkurwiające: a to npc który zniknął w momencie kiedy z nim rozmawiałem i za cholere nie mogłem go później znaleźć i przez to musiałem cofnąć zapis.. Wrogowie napieprzajajacy przez ściany jakby grali na wallhacku oczywiście schowanie się za budynek to pewna śmierć w tym przypadku. AI leży i kwiczy, skradanie nie ma najmniejszego sensu, bo wrogowie widzą cie zawsze - nawet kiedy próbujesz grać po cichu. Czeka nas od cholerny aktualizacji.. To że inni Stalkerzy widzą Cię ukrytego w budynku, to jest wzmianka na końcu prologu (widzą na własnym PADzie lub skanerze). Wyłącz latarkę to będzie im Cię trudniej zauważyć, już to sprawdziłem na początku. Jedynie mutanty wyczuwają człowieka i nie pomoże ukrywanie się czy zabawa z latarką. 3
Stjepan 234 Opublikowano 3 godziny temu Autor Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) Trzeba czekać na patche, to nie ulega wątpliwości mamy powtórkę z rozrywki z przed 17 lat, Ale nie ma woke gówna, DEI, Sweet Baby Sheet, to mi się podoba. Edytowane 3 godziny temu przez Stjepan 2
zozolek 11 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Pograne - jest przeciętnie . . . Optymalizacja leży i kwiczy, przy tym gra jest nierówna i momentami wyglada archaicznie. Strzelanie ciemiężne, nie czuć broni, zaś AI ma tryb aimbota i wallhacka. Fabuła mogłaby nie istnieć .... Broni się klimatem i tylko tym na ten moment. 1 1
Reddzik 247 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Tutaj chłop pokazuje Ryzena 5600x + rx 6700xt i na końcu kombajn z rtx 4090, screen: 52fps max detale natywne 4k 1
userKAMIL 121 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 26 minut temu, Reddzik napisał(a): Nie wiem od czego zacząć, jestem w tym miejscu od kilku godzin, testowałem różne ustawienia, ale co bym nie ustawił, fps się nie zmienia, cutscenka 20fps, zabawa ze zmianą ustawień powoduje dropy do 4-5fps, pomaga restart gry. Włączenie FG niby wszystko ok 70fps+ ale podczas przebieżki po tej "mieścinie" mam dropy do 20-40fps więc wygląda to gorzej niż bez FG. Przy którymś razie dopadła mnie istna Anomalia! Pomyślałem sobie, że karta powiedziała "co Ty mi dajesz do renderowania, ja kapituluję", ale odpaliłem RE 4 Remake i tam jest ok, nie ma anomalii. Zaraz odpalę gierkę i zobaczę, ale tak jak pisałem, gra co odpalenie muli jakieś 1min shadery, to samo co w SW Jedi Survivor- ale tam to trwało z 2-3min. Aktualnie ta gra chodzi gorzej niż Dragons Dogma 2 na którą psioczyłem i nadal nie skończyłem Dlatego ja mam podejście bardzo proste. Jak nie stać mnie na GPU/CPU z najwyższej półki to naprawdę wolę wydać ten 1000zl na konsole (xbox pewnie używany za tyle lata) odpalam grę i gram. Jak miałbym się użerać za każdym razem z tymi opcjami…🤦♂️ 2
DżonyBi 210 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) Wlasnie sciagam. Zaczne od ustawienia 4k epic DLSS off FG on i zobacze co wyjdzie. Edytowane 2 godziny temu przez DżonyBi
Spychcio 263 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 2 minuty temu, userKAMIL napisał(a): Dlatego ja mam podejście bardzo proste. Jak nie stać mnie na GPU/CPU z najwyższej półki to naprawdę wolę wydać ten 1000zl na konsole (xbox pewnie używany za tyle lata) odpalam grę i gram. Jak miałbym się użerać za każdym razem z tymi opcjami…🤦♂️ Jak najbardziej rozumiem i szanuje takie podejście:)) ale nie mogą też robić gier w ten sposób, że jedyną opcją żeby płynnie zagrać to zestaw 9800X3D + 5090 bo co z pozostałymi 99% graczy 1
Reddzik 247 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @userKAMIL Mam od tego PS5, i tam sobie grywam w niektóre gry, a do niektórych jest PC, a na nowe gpu to czekam ale na rtx 5xxx, coś około 5070 jest moim celem lub coś od AMD, mógłbym dziś wziąć 4070 super, Ti(super) ale wolę poczekać na nowsze, i tak do tego dochodzi nowy zasilacz + kabel by nie używać przejściówki, i ewentualnie proc i przejście na AM5, ale to nie jest takie pewne. Edytowane 2 godziny temu przez Reddzik 1
PaVLo 172 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Ja mam wszystko na Epic, natywne TAA, bez DLLS i z FG (tutaj jeszcze potestuje), jedynie zmniejszyłem wygładzanie krawędzi na średnie, bo w 4k i tak tego niemal nie widać, przy plamce monitora 0,182 x 0,182 mm. 1
azgan 364 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 12 godzin temu, Spychcio napisał(a): W dzień jest najładniej:)) (xsx+TV) No Series X daje radę z tego co tutaj obcziłem Edytowane 2 godziny temu przez azgan
userKAMIL 121 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 4 minuty temu, Spychcio napisał(a): Jak najbardziej rozumiem i szanuje takie podejście:)) ale nie mogą też robić gier w ten sposób, że jedyną opcją żeby płynnie zagrać to zestaw 9800X3D + 5090 bo co z pozostałymi 99% graczy Jasne i powinno to latać pewnie i na ziemniakach ale nie lata. Tak jest od lat dlatego wybrałbym konsole niż co premierę rwał włosy z głowy w ustawieniach. Edytowane 2 godziny temu przez userKAMIL
lukadd 202 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 41 minut temu, Reddzik napisał(a): Włączenie FG niby wszystko ok 70fps+ ale podczas przebieżki po tej "mieścinie" mam dropy do 20-40fps więc wygląda to gorzej niż bez FG. Włączenie i używanie FG też powoduje wzrost zapotrzebowania na vram. Możesz testowo spróbować dać textury/cienie na low czy DLSS ultra performance i zobaczyć czy będzie poprawa.
Tomek1623 65 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Edytowane 2 godziny temu przez Tomek1623
wrobel_krk 198 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 3 minuty temu, userKAMIL napisał(a): Tak jest od lat dlatego wybrałbym konsole niż co premierę rwał włosy z głowy w ustawieniach. Ja nie kupuję takich gier, problem że ludzie kupuję te 9800x3d + 4090 żeby grać na ultra z DLSS w nowe gry na premie z bugami, gliczami i stutterem, płacą pełna cenę i nawet preordery kupująa devsi się nauczyli ze tak można. Da sie zrobić grę nową co na ultra chodzi na 3080 w 52fps 1440p i to z dobrą oprawą graficzną, trochę zmieniasz ustawienia i śmiga wszystko w 60 fps i więcej:
Joloxx9 170 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 54 minuty temu, wrobel_krk napisał(a): @Joloxx9Ten co masz Alienware AW3423DWF mnie kusi bo ma 3 lata gwarancji w tym na wypalenie - zmieniam pracę i jak więcej będę pracować z biura niż zdalnie to wezmę na pewno, ale jak full zdalnie to jednak chyba nie ma sensu. Mam też OLED TV to najwyżej xboxa kupię dziecku(i sobie) i tam ogram stalkera:) Ja sie przyzwyczailem, ale praca w tekscie na oled to zly wybor, przynajmniej na takim panelu jaki ja mam, moze te nowe nie maja zadnego problemu z tekstem.
Spychcio 263 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Naprawa tej gry do stanu używalności to będzie z 6-12 miesięcy, zwłaszcza że trzeba ogarnąć AI przeciwników.
AndrzejTrg 169 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu To będzie jak z inwazją ruskich, niby miało być łatwo szybko i przyjemnie, a już to trwa prawie 4 lata 🙂 1
Rekomendowane odpowiedzi