Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Tomek1623 sprawdź, spanie przyśpiesza czas.

Ściągnąłem mody, powiedziałem sobie, Daniel sprawdzimy przed spaniem jak to działa, i ba 1.30, kuźwa. Jak gra działa, nie ma anomalii to nawet fajnie się pyka, ale czuć, że gra jest niedopracowana, tak samo jak widać braki w grafice i nie przypomina mi to UE5 z innych gier, tylko jakiś amatorski silnik graficzny pełen bugów i problemów z optymalizacją, zginąłem wczytałem zapis gry i wydawało mi się, że trafiłem na spawn wrogów, bandytów, których kilka chwil temu nie słyszałem, do tego już z daleka informuje mnie gra, że mogę zostać zauważony, że ktoś łazikuje w okolicy. 
Co do modów, aktualnie mam 2-3, ale 2 włączone, bo ten jeden to zapewne się nakłada, muszę jeszcze raz sprawdzić, bo jednak to był problem z graniem w borderless(testowałem i jednak nie zdało testu), musi być fullscreen. Gra wydaje się stabilniejsza, lepiej działa we wiosce, nie ma chorych dropów, plus mod na wydłużenie dnia robi swoje, bo mnie wścieklizna brała, że zrobiłem kilka kroków i już noc. 

1. Mod na poprawę stabilności https://www.nexusmods.com/stalker2heartofchornobyl/mods/2?tab=description mały pliczek.
2. Wydłużenie dnia https://www.nexusmods.com/stalker2heartofchornobyl/mods/44

3. Tutaj mod na tak samo poprawę, ale muszę go jeszcze raz sprawdzić https://www.nexusmods.com/stalker2heartofchornobyl/mods/17

Powiem, że jeszcze takiego użycia Ramu nie zauważyłem w tej grze ~28GB
20241122010842_1.thumb.jpg.b65fafd84e4a39c604f1e62a9a39dc9d.jpg

• Like 1
Opublikowano

Ok, kochani moi, czy ja po prostu nie mam skilla czy Bloodsuckery są tu w Stalkerze 2 overpowered jak jasna cholera? Zabić takiego w nocy z latareczką w burzy mając tylko dwie pukawki gdzie sekundowy ogień zjada cały magazynek to mega wyzwanie. 

Opublikowano
Godzinę temu, lamparcicho napisał(a):

are-you.gif

@aureumchaos Działa Ci już pad? :D 

dupa, steam controller nie dziala, znaczy poawia mi sie A ze niby jest ale nic zrobic niemoge, kombinowalme juz ze wszystkim co moglem nawet GloSC sie poddal. Moge jedynie zmapowac klawisze z klawiatury pod akcej na padzie ale troche drewnianie drazek lewy dziala no bo to tak jakbym naciskal klawisze na klawie... Patola... 

48 minut temu, azgan napisał(a):

Zobaczcie sobie na to i jak wygląda 15 letni zmodowany S.T.A.L.K.E.R a teraz porównajcie to sobie z tym co ma 2 w tytule 🤭

X-Ray Engine vs Unreal Engine 5 :lol2:

GENIALNE!!! Czemu oni nie ogarneli tak S2????? Przeciez to kupa jest przy tym... Az mam zamiar zagrac S1 z tymi modami... Łeb urywaja!!!

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
13 godzin temu, caleb59 napisał(a):

Nie pauzujcie pobierania gier na Steamie! Dzwonił do mnie właśnie kolega i mówi, że ma to samo co ja - pobrał wczoraj 20% i pauzował, dziś odpala Steam a tam komunikat, że "nie ma wolnego miejsca na dysku" mimo, że miał 156GB zapasu.

Co za burdel.

To raczej błąd Steama. Miałem ze 2x jak pobierałem grę i wywaliło neta albo raz odcięli prąd, niby coś tam pobrało ale potem i tak jechało od zera i jeszcze waliło komunikaty, że brak miejsca właśnie, a spokojnie by się gra 2x zainstalowała :E Za pierwszym razem usunąłem coś innego by ruszyło, za drugi wyczytałem, że zostają jakieś śmieci i jak je usuniesz to idzie normalnie ale nie pamiętam dokładnie o co chodziło. Od tego momentu staram się mieć zawsze wolne 200GB, a i też nauczyłem się trzymać gry na osobnym i pojemnym SSD.

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, MJRegul napisał(a):

Ok, kochani moi, czy ja po prostu nie mam skilla czy Bloodsuckery są tu w Stalkerze 2 overpowered jak jasna cholera? Zabić takiego w nocy z latareczką w burzy mając tylko dwie pukawki gdzie sekundowy ogień zjada cały magazynek to mega wyzwanie. 

Bo jest i ma za dużo HP jak na mój gust. Ładować trzeba po kilka magazynków.

Może coś tam go znerfią:

can-we-let-it-rest-now-v0-iwaav3jpbe2e1.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
37 minut temu, DITMD napisał(a):

Me three :faja: Gra jest świetna, ma niesamowity klimat. Trochę irytują te bliskie spawny, ale dzięki nim jestem obładowany amunicją. Jak poprawią A-Life 2.0, to przepadnę na długie godziny. Grafika jest co prawda przeciętna, ale dla mnie wystarczająca, z HDRem wygląda całkiem przyzwoicie. Nie mam żadnych problemów z grą, dropów czy crashy, jedynie drobne błędy, typowe dla gier z otwartym światem.

Zabawa z biegania po Zonie jest tak samo przednia jak lata temu i potrafi bawić, tym się ten tytuł broni. System A-Life 2.0 ciągnie S.T.A.L.K.E.R.A 2 za uszy za co plusik ale wymagania ma i tak nieadekwatne do tego co widać na ekranie. Gdyby to wyglądało jeszcze tak jak na pierwszych trailerach...

Opublikowano

Dzisiaj trzeci dzień pobierania Stalkera 2. Wczoraj Orange założył mi lejek po przedwczorajszym pobraniu 75 GB.

Może to i dobrze - jeszcze z miesiąc pobierania i doczekam się połatanej gry?

• Haha 2
  • Sad 1
Opublikowano
6 minut temu, aureumchaos napisał(a):

GENIALNE!!! Czemu oni nie ogarneli tak S2????? Przeciez to kupa jest przy tym... Az mam zamiar zagrac S1 z tymi modami... Łeb urywaja!!!

To jest kolejny przykład na to że nie warto robić wszystkiego na Unreal Engine i autorskie technologie potrafią równie dobrze się sprawdzać. 

• Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, tgolik napisał(a):

Może to i dobrze - jeszcze z miesiąc pobierania i doczekam się połatanej gry?

Skończysz pobierać to wyjdą nowe patche do ściągnięcia na 2 miesiąc :placz:

Edytowane przez Kabor
  • Haha 3
Opublikowano

@aureumchaos U mnie też dalej lipa. Na reseterze widziałem wczoraj taki wpis:

padbroken.png

Także partacze chyba coś namieszali tym małym fixem :/ 

https://steamdb.info/patchnotes/16474540/

Z kolei na forum steama zerkam dzisiaj co jakiś czas i takie coś znalazłem:  

1. Go into your app settings folder, should be AppData\Local\Stalker2\Saved.

2. Delete or move CustomizeControls.cfg

3. Launch the game again with the controller connected.

https://steamcommunity.com/app/1643320/discussions/0/4626980689722624154/

Spróbuj jeśli jeszcze nie testowałeś ;)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A dzięki, dzięki ;) 

Pokombinuje wieczorem ze wszystkim ale po cichu liczę, że będzie jakiś oficjalny fix bo naprawdę dużo osób ma problem z brakiem obsługi padów.

Edytowane przez lamparcicho
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, RyszardGTS napisał(a):

No proszę na 10100F + GTX1060 da się całkiem komfortowo pograć w 1080p-low + FSR3-FG i gra nadal wygląda ładnie.

Tu nie chodzi o to, że da się grać.

Słaby sprzęt 10-11gen + taki GTX1060 czy RTX2060 i spokojnie powinno trzymać 60fps w 1080p do tego poziomu graficznego co jest prezentowany i to bez wspomagaczy, a tak nie jest. Zerknij na ten filmik co ktoś wrzucił wcześniej jak koleś gra na top cepie + 1080Ti i masz normalnie miliard mrówek na roślinności :E

Skoro jako tako da się grać na topowych cepach + RTX4080 i wygląda to biednie no to ogólnie jest coś nie tak. Pomijam nawet te mrówki na ekranie czy doczytywanie shaderów na starcie.

Wybrali zły silnik, bym się nie zdziwił gdyby dopieścili jakoś ten ichni, olali te całe RT ale zrobili może i przeciętniaka graficznego z momentami ale robiącego 120fps na nowym prosiaku i ludzie by się pewnie o to zabijali.

4 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Wyszedłem z laboratorium i gra się zawiesiła.

No po prostu nie wierzę, uruchomiłem ponownie grę i nie mam żadnego zapisu, muszę zaczynać od nowa. :smiech:

A pisałem przed premierą, że czekać, bo będą znikać save ale nie myśłałem, że tak wcześnie i bez łatki :E

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Jaycob napisał(a):

Nyga w Zonie, skąd on tam się wziął. :E

Ale bym miał bekę jakby koleś miał jakiegoś questa z tekstami, że mu obiecali raj, bo przyleciał do ruskich, a oni go ubrali w moro i kop w tyłek przez granicę na wojnę i już tak tu został :rotfl2:

Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Odbicia, cienie, no i światło.

s2.jpg

xD

A co on k... Copperfield? :lol2:

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, azgan napisał(a):

Ktoś tutaj z Was napisał we wcześniejszych postach że S.T.A.L.K.E.R 2 przypomina premierę Cyberpunk 2077 i powoli zaczynam utwierdzać się w przekonaniu że miał rację 🤭

Z mojej perspektywy wygląda to tak że Cyberpunk miał o wiele lepszą optymalizacje, grafika rzecz gustu a w zasadzie art design robi wrażenie i całą robote, ale S.T.A.L.K.E.R.2. ma jak na razie nieporównywalnie mniej baboli, po kilku godzinach mialem raptem jeden bug na początku gry, w Cyberpunku pewno dobijalbym bym już do 100 bugów.

Dla mnie Stalker pod tym względem nawet koło cyberpunka nie stoi, albo to może mam takie szczęście.

Kolega wczoraj odpalił gra na RX7900 5800X3D i też złego słowa nie powie na performance, jak na 5h gry praktycznie bez ścinek jedynie w dwóch cut-scenach dziwnie klatki zanurkowaly ale to z 90 na 55fps. Jedyne babole jakie mial dwa crashe u mnie zero.

• Upvote 1
Opublikowano

Niesprawiedliwe porównanie. Zupełnie inna gra, zupełnie inna skala. STALKER 2 to głównie połacie pustawych otwartych przestrzeni, gdzie prawie nic się nie dzieje, a większość misji jest w korytarzowych bunkrach czy kanałach. 

Opublikowano (edytowane)

Narzekania na AI też nie do końca rozumiem, bo dzieje się w ZONIE, trafiłem już na

-ostrzeliwujące się różne grupy stalkerów-

-bandyci walczący z dzikimi psami

-mutanty wallczące z dzikimi psami.

Przeciwnicy potrafią

kryć się za osłonami,

flankować,

zmieniać pozycje,

wzywać na pomoc innych jeżeli dostał leży ranny i krwawi

nie wchodzą przez jakieś drzwi jak lemingi tylko wykurzają granatami.

Da się sprowolowac sytuacje gdy zrobimy walkę mutant vs bandyci.

Do standardowego poziomu idiotyzmu znanego choćby z Ubisoftu i FarCry/AC brakuje dużo tam to po prostu pchają się pod lufe na hurra.

Edytowane przez Frog67
Opublikowano (edytowane)

W Gothicu jeden już było takie AI :)

Panowie... ja rozumiem, że czekaliście... ja też czekałem.

Klimat super.

Ale serio... nie oszukujmy się, że skrypty z Gothica i FEAR to coś co należy chwalić :)

Edytowane przez Szambo
  • Upvote 3