Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czyli można powiedzieć, że 5070ti i 9070XT celują w MSRP $749 (3850zł), z czego przecieki z ME wskazują na ~5000zł+ za lepsze wersje 5070ti, co pewnie będzie analogiczne z 9070XT
Znowu 9070 ($649) jest pomiędzy 5070ti($749 = 3849zł), a 5070 ($549 = 2849zł) czyli MSRP $649 koło 3349zł, a jakieś w miarę modele pewnie ~4300zł

Drogą dedukcji tak mi się wydaje. Ludzie się rzucą i cena raczej będzie rosła.
Gówniane te premiery, drogo i zapewne chujowo.
Dla posiadaczy RTX 4xxx i RX 7xxx pewnie spokojnie można olać te nowe gen.

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 2
Opublikowano

Za 4000+ nikt tego nie weźmie raczej, XTX ostatnio można bez problemu kupić poniżej 4000, wprawdzie Phantoma głównie ale jednak.

Ani FSR 4, ani też lepsze niż w 7xxx RT raczej nikogo do Radeona nie przekona, więc jak AMD tak by zrobiło to jedynie napędzą klientów NVidii.

Opublikowano

Nie tak dawno zapowiadana była "agresywna wycena" względem Nvidii, żeby nawiązać konkurencję. Intel ostatnio pokazał jak to zrobić w niskim segmencie. Testy testami, ale właśnie niższa cena względem konkurencyjnych kart okazywała się wisienką na torcie przy recenzjach. Miło byłoby popatrzyć jak AMD walczy w podobny sposób z Nvidią w wyższym segmencie, żeby chociaż trochę odbić tego rynku z rąk zielonych. 

Opublikowano
27 minut temu, Mar_s napisał(a):

Za 4000+ nikt tego nie weźmie raczej, XTX ostatnio można bez problemu kupić poniżej 4000, wprawdzie Phantoma głównie ale jednak.

Ani FSR 4, ani też lepsze niż w 7xxx RT raczej nikogo do Radeona nie przekona, więc jak AMD tak by zrobiło to jedynie napędzą klientów NVidii.

Do marca jeszcze chwila. To co napisałem to prawdopodobny scenariusz, ale opieram to na cenowym leaku, a wiemy, że AMD potrafiło w ostatniej chwili obniżyć ceny przed premierą żeby zwiększyć sens zakupu i konkurencyjność.

21 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Dziś 7900 XTX Phantom był za 3480 zł w dwóch sklepach. 

Toteż 9070 XT powinien kosztować max. 3000 za podstawową wersję. 

Przed premierą 7xxx były też dobre deale na topowe karty serii 6xxx. Jak dzisiaj pamiętam gdy niektórzy brali 6950XT zamiast nowych GPU bo się bardziej opłacało.
Ale to anomalia moim zdaniem przed wysuszeniem zapasów 7xxx.

Wydaje mi się, że cenowo jestem bliżej prawdy niestety. Czas zweryfikuje.
Pamiętajmy jedną kwestię - czy to AMD czy NVIDIA nie robią nigdy tak aby samym sobie tworzyć konkurencję.
Wręcz przeciwnie, stock poprzednich generacji często się pojawia na promocjach i płynnie schodzi.

24 minuty temu, bokiel napisał(a):

Nie tak dawno zapowiadana była "agresywna wycena" względem Nvidii, żeby nawiązać konkurencję. Intel ostatnio pokazał jak to zrobić w niskim segmencie. Testy testami, ale właśnie niższa cena względem konkurencyjnych kart okazywała się wisienką na torcie przy recenzjach. Miło byłoby popatrzyć jak AMD walczy w podobny sposób z Nvidią w wyższym segmencie, żeby chociaż trochę odbić tego rynku z rąk zielonych. 

To jest tak jak z polityką - każdy liczy na jakieś rewolucje, a tak naprawdę wszystko jest zimno kalkulowane.
Moim zdaniem nowe serie niewiele wnoszą i niewiele wniosą (spekuluje), cenowo też będą odpowiednio droższe od modeli 7xxx.

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Czyli można powiedzieć, że 5070ti i 9070XT celują w MSRP $749

RX 9070 XT na równi z RTX 5070 Ti cenowo to byłoby nawet nie DOA, tylko DBR = dead before reviews.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Realia sa takie że ostateczna warunki cenowe nie sa w rękach amd tylko detalistów którzy majac puste półki po rtx50 z cenami 5k+ nie odpuszcza proby takiego samego golenia Radeoniarzy... kwestia jak to opoznienie wpłyneło na stany magazynowe... bo jednak jak w kazdym sklepie beda zalega 9070 to nie bedzie takiej samej sytuacji jak z NVIDIA i cena mimo poczatkowych chęci wszelkich "scalperów" zostanie szybko zweryfikowana przez rynek....

Opublikowano
5 minut temu, tomcug napisał(a):

RX 9070 XT na równi z RTX 5070 Ti cenowo to byłoby nawet nie DOA, tylko DBR = dead before reviews.

Nie wiemy czy ten "przeciek" z cenami XFX jest trafiony ale na to wskazuje cena 9070XT SWFT czyli ich podstawowego modelu który zawsze był MSRP/blisko MSRP.
A rację masz jak najbardziej. Ja tam się nie spodzewam cudów nawet gdy nas trochę zaskoczą wydajnością w rastrze i RT oraz gdy FSR 4.0 będzie ok.
Paradoksalnie może wyjść, że najlepszą opcją na zakup GPU na początku tego roku jest 7900XTX (który na marginesie dzisiaj latał nawet za 3477zł)

Opublikowano
1 godzinę temu, Mar_s napisał(a):

Sam kupiłem teraz dla swojej taichi za 4k. Posłuży jeszcze długo, a jak widać z cenami zapewne dostępnością 9070 może być różnie. Tak przeczuwałem cenę w PL na poziomie 4tysięcy + podatek na premierę.

Opublikowano

RX 7900 XTX to cały czas spoko GPU, szczególnie przy cenie karty na poziomie ~3500 zł, a za tyle da się kupić. Choć trzeba przyznać, że w nowych grach ma tendencję spadkową względem RTX 4080, szczególnie gdy gra ma wymuszone RT (np. Indiana Jones czy Star Wars Outlaws - w SW wyraźnie lepiej się gra w 4K z FSR/DLSS na RTX 4080). Ale przy cenie RTX 4080 minimum 5800 zł nie ma to istotnego znaczenia %-) Na dzień dzisiejszy żadne inne GPU nawet się nie zbliża opłacalnością w wyższym przedziale wydajnościowym.

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano

@tomcug Szkoda, że Radki tak biednie sobie radzą w RT. FSR też mnie odrzucił dosyć mocno po graniu w Stalkera 2. Chyba największym plusem jeżeli chodzi o GPU jest wejście DLSS 4 co jeszcze bardziej cementuje pozycję NVIDII.
KIedyś gdy jeszcze raster był bardziej istotny wybierałem między AMD a NVIDIĄ dowolnie. Teraz czuję się trochę skazany na zielonych, jak z resztą wiele osób na tym forum, bo tak wskazuje rozsądek i pewnych rzeczy człowiek nie "odzobaczy".

Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Szkoda, że Radki tak biednie sobie radzą w RT. FSR też mnie odrzucił dosyć mocno po graniu w Stalkera 2.

Dlatego musi być sporo taniej, żeby to miało ręce nogi, nawet jak RT i FSR w RDNA 4 pójdzie wyraźnie do przodu. Przy 3800 zł vs 5800 zł, jak jest obecnie dla RX 7900 XTX vs RTX 4080 (sprawdzane teraz w Ceneo), taka kompensacja jest ok. RX 9070 XT w cenie RTX 5070 Ti = DBR, jak pisałem wcześniej.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Dlatego musi być sporo taniej, żeby to miało ręce nogi, nawet jak RT i FSR w RDNA 4 pójdzie wyraźnie do przodu. Przy 3800 zł vs 5800 zł, jak jest obecnie dla RX 7900 XTX vs RTX 4080 (sprawdzane teraz w Ceneo), taka kompensacja jest ok. RX 9070 XT w cenie RTX 5070 Ti = DBR, jak pisałem wcześniej.

Pełna zgoda. Sceptycznie podchodzę do tego, że AMD miałoby nas jakoś drastycznie pozytywnie zaskoczyć czymś innym od posiadania niezłego stocka - może tych kart aż tak nie wymiecie jak teraz modeli od zielonych.
Niczego innego się nie spodziewam...

Tak na marginesie, sam myślałem o upgrade z 4070S na 7900XTX, rozdziałka 1440p - co myślisz?

Opublikowano
12 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Tak na marginesie, sam myślałem o upgrade z 4070S na 7900XTX, rozdziałka 1440p - co myślisz?

Nie jest to zły pomysł, wydajnościowo ~40% do przodu... chyba, że lubisz grać z RT, to wtedy gorzej ;)

Opublikowano
10 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Sam o tym wspominasz, a potem chcesz przejść na AMD? 

Bo jestem zdecydowany jak baba w sklepie z butami i rozważam różne scenariusze.
Chyba doszedłem do momentu gdzie jestem zadowolony ze swojego zestawu i nie widzę miarodajnej drogi upgrade.

1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Nie jest to zły pomysł, wydajnościowo ~40% do przodu... chyba, że lubisz grać z RT, to wtedy gorzej ;)

Wiem, całkiem rozsądnie chociaż ciągle czekam na niższe karty NV i nowe Radki bo może jednak jakaś lepsza perspektywa się pojawi.
Co do RT to jedynie w CP2077+PL. Z ficzerów NV dla mnie najważniejszym jest jednak DLSS 4.0.
Chociaż z drugiej strony na 4070S z rozmydlaczem będę miał podobny klatkarz jak na 7900XTX bez rozmydlacza.

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Chociaż z drugiej strony na 4070S z rozmydlaczem będę miał podobny klatkarz jak na 7900XTX bez rozmydlacza.

Na pewno XTX zapewni dużo lepszy klatkarz, w końcu XTX to poziom RTX 4080, czy nawet 4080S w rasteryzacji, gorzej ma się z FSR, FG i RT. FSR strasznie mnie irytuje, te wszelkie migotanie tekstur, mydło powoduje wrażenie gorszego obrazu względem DLSS, gdzie takich problemów ciężko się dopatrzeć, trzeba szukać z lupą, a DLSS 4 wskoczyło na wyższy poziom, mimo, że zabiera ze sobą trochu fps(koszt użycia). FG też półka niżej niż wersja zielonych. RT to niestety kula u nogi, ma to zmienić RDNA4, zapewne będzie trochu lepiej, ale na odpowiedź musimy poczekać do 28go lutego. 

Masz ciężki orzech do zgryzienia, z jednej strony tak, z drugiej tak, miałem podobnie, ale udało to się rozwiązać, z ewentualnym kupnem XTX to lepiej poczekać na RDNA4, na prezentację, testy by wiedzieć czy to coś zmieni- tzw game changer, czy można spokojnie kupować XTX albo coś od zielonych. 

Opublikowano

@Reddzik Dużo rozsądku jest w tym co piszesz. Upgrade'oholizm to choroba :) PS: Ciebie to pewnie aż kopie, żeby procka zmienić. Nie myślałeś aby chwilowo kupić używkę 5700X3D? Na olx od 750zł można wybierać, a po sprzedaży 5600X miałbyś dosłownie śmieszną dopłatę.
Przekoczowałbyś do AM5 :yuppie:

Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Przekoczowałbyś do AM5

Po 20tym lutego wpadnie mi kasa, bo to co mam jest tak na styk 7700+ram+ płyta i ewentualnie chłodzenie, ale chyba pójdę w 7800x3d, bo siostra dzwoniła, żeby lepiej dopłacić :wariat: więc tak do 2tyg powinienem coś kupić. X3D bo i tak ma mi starczyć na wiele, więc ten boost co daje 3d cache jest chyba wart dopłaty.

• Upvote 1