Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://videocardz.com/newz/amd-confirms-radeon-rx-9070-xt-reference-design-wont-be-available-for-purchase

Godzinę temu, Pawelek6 napisał(a):

9700XT=4080/S to juz niemal potwierdzone i cos o czym plotkuje sie od dawna wiec w sumie zero zaskoczenia.

GkUPfbGXkAASZDk.png.4665265fa312607b37a76a9c6d787e09.png

GkUNuuLXEAAeF5A.thumb.jpg.404ed5b190fa51e7c74b363af64cb50c.jpg

Tu raczej na wydajnosc malo kto czeka tylko na cene  w stosunku do tej wydajnosci :D 

obraz.png.8328626c2fe5660a310b124ffa52f5ed.png

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, wrobel_krk napisał(a):

@wallec

Matematyka dobra jest tylko dla tej samej architektury. W zależności od tego jakie postępy są architektury ten  9070xt moze byc nawet +30% co do 7800xt czyli  poziom 7900xt

Nowa architektura będzie miała zero % ipc wzrostu na taki sam zegar bo to stara architektura bez chiplety, dlatego matematyka zadziała :-)  jedyne co da wzrosty wydajności to wzrost taktowania i poboru mocy

Edytowane przez wallec
Opublikowano
44 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

@Phoenix.

W sumie nie jest źle. Szkoda tylko, że w RT nie dorówna zapewne 4080/S. No FSR nie jest z tego samego lvl co DLSS.

AMD doganiając NV chociaż jakością FSR/FG mocno by zyskało.

Jeśli w RT to poziom 4070TiS to i tak dobrze, te kilka procent do 4080 różnicy nie zrobi praktycznie, a Blackwell to zastój i regres w wydajności RT czyli AMD zrównuje się z Nvidia hipotetycznie.  FSR prędzej czy później dorówna jakości DLSS, to tylko kwestia czasu a co zaprezentuje nowy algorytm to zobaczymy. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, MarcoSimone napisał(a):

@Phoenix.

W sumie nie jest źle. Szkoda tylko, że w RT nie dorówna zapewne 4080/S. No FSR nie jest z tego samego lvl co DLSS.

AMD doganiając NV chociaż jakością FSR/FG mocno by zyskało.

No ludzie jakby to była karta o wydajności 4080/s to jak trzeba odpłynąc by spodziewac sie ceny niższej od 5070ti... AMD by nas zaorało 4,5k-5k lekko... to by było niewiele gorsze od 5080 który lata po 6k :P

Opublikowano

Jeszcze pare dni i poznamy wyniki, sugerowana cena powie wszystko.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Zachy napisał(a):

AMD zawsze dostosowuję ceny do NV jako mniejszy gracz.

Tu tez tak będzie.

Próbuję sobie wyobrazić jak oni uzasadnią cenę podobną do NV, mając:

-gorszy upscaler

-brak przewagi vramu

-brak przewagi w perf/watt

-gorszą wydajność w ray tracingu

-jedynie podobną wydajność w rastrze

Może pójdą scieżką: nasze karty są dostępne w sklepach, mają wszystkie ROPy, i nie palą się wtyczki. Czyli coś co było dostępne na każdej karcie od zawsze :pajac:

Edytowane przez HappyLittleGamer
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Jak to mądrze ktoś ujął (chyba akurat ten ktoś nie był jakoś specjalnie mądry, ale to mu się udało) "strategia AMD bazująca na daniu swojej karty o poodbnej wydajności o te 10-15% taniej nie zadziała, ponieważ 10-15% taniej od karty Nvidii... jest inna karta NVidii".

I ma rację. 10-25% wolniejszym konkurentem 5080tki, za to w sporo niższej cenie, jest.. 5070ti. 

AMD albo zaoferuje prawdziwą różnicę, przy której recenzenci się nie będą zastanawiać nawet czy warto, albo mogą sobie odpuścić ten biznes, bo to nie ma sensu.

Opublikowano
28 minut temu, Send1N napisał(a):

No to jest solidny argument, czego nie rozumiesz? :E ;D

Boje się że właśnie tak będą reklamować swoje karty. Stracona szansa Intela :niegrzeczny: Mogli zrobić kartę high end i wszystkie argumenty na swoją stronę przeciągać, no może poza perf/watt bo tu są słabi.

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Trudno uwierzyc, ze ten nowy dlss w trybie performacne ma lepsza jakosc niz stary dlss quality :D 

No tak jak pisałem, chyba największy plus tych premier, że za nogami pojawił się DLSS 4.0 który działa na poprzednich seriach oprócz MFG.
Pokuszę się o stwierdzenie: Śmiało można teraz odpalać tryby "Auto" jeżeli chodzi o DLSS 4.0 skoro w najgorszym wypadku upscaler zejdzie do Performance, który jest lepszy jak stare Quality.
Przykładowo w Cyberpunku predefiniowany tryb RT: Overdrive ma upscalera domyślnie w Auto.

Opublikowano
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Śmiało można teraz odpalać tryby "Auto" jeżeli chodzi o DLSS 4.0 skoro w najgorszym wypadku upscaler zejdzie do Performance, który jest lepszy jak stare Quality.

No nie wiem... może zależy od gry ale generalnie mi już Balanced nie pasuje bo lekko rozmywa. Jak się zobaczy Quality no już Performance jest nie do przyjęcia. Chyba że serio byłbym zdesperowany i potrzebował fps ale to dopiero jakby mi poniżej 30 fps dropiło. Na 3440x1440, bo może w 4K jest lepiej.

• Upvote 1
Opublikowano

@Phoenix. Ludzie zawsze na coś narzekają dla narzekania. Szczególnie polacy. Ja jestem pozytywnie zaskoczony DLSS 4.0 i to naprawdę duży skok i kolejny mocny argument za Nvidią.
Rozumiem, że można mieć w d... ray tracing, sztuczne klatki ale tak dobrze działający upscaler to naprawdę wartość dodana. AMD mogłoby jaką kolaborację z Intelem zrobić w tej materii aby dogonić zielonych.

1 minutę temu, HappyLittleGamer napisał(a):

No nie wiem... może zależy od gry ale generalnie mi już Balanced nie pasuje bo lekko rozmywa. Jak się zobaczy Quality no już Performance jest nie do przyjęcia. Chyba że serio byłbym zdesperowany i potrzebował fps ale to dopiero jakby mi poniżej 30 fps dropiło. Na 3440x1440, bo może w 4K jest lepiej.

Ale mówisz już o wrażeniach z DLSS 4.0?
Ja gram 1440p na 27" i jestem pozytywnie zaskoczony.
A tryb auto bo dla mnie jak najniższym pułapem w niektórych FPSo-żernych sytuacjach jest zejście na nowe Performance (lepsze niż stare Quality), a generalnie wyższy tryb wchodzi w grę to nie ma co się zastanawiać.
Lepsze to od statycznego Quality czy Performance.

• Like 2
Opublikowano

DLSS niestety wyprzedza FSR o dwie długości, a jak FSR4 będzie exclusive jedynie dla serii RX 90xx to właściciele starszej generacji wiele na nim nie zyskają, szczególnie że na razie nie wiadomo nawet jak będzie z jego implementacją.

Ale wiemy już raczej dokładnie jak wydajny będzie 9070 XT, trzeba przyznać że wydajność wygląda bardzo dobrze, ale nadal brakuje nam kluczowego parametru czyli ceny.

Jak karta będzie na poziomie 7800 XT wyceniona to możliwe że AMD ma hit, ale jak będzie wycena gdzieś pomiędzy 7900 XT a XTX to niestety nie da się tego uznać za wielki postęp i okazję.