Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Doamdor pobawiłem się w mistrza Painta i wyszło mi tak :E 

amd-radeon-rx-9000-slajd-1.jpg

Macie wydajność nowych kart, nie dziękujcie :E Ale pragnę stwierdzić, że wg bloczków, to jeszcze trzecia 70-tka powinna być i dwie 60-tki :E 

Ach te slajdy xD

Edytowane przez Pawelek6
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Skoro mój 4070S po OC ma wydajność w okolicy 4070ti to chyba zabiłeś we mnie nadzieje...

Nie ma , nie oszukujmy się ;) 

Nie dość że po OC nie osiągnie takiej wydajności to 4070ti też można podkręcić. 

3 godziny temu, wallec napisał(a):

Dalej obstawiam, że procentowo w rasterze zamknie się w jednej cyfrze względem 7800xt.

Skończ pisać te bzdury bo już trzeci raz wymyślasz wydajność z tyłka. 

4 godziny temu, FerreroRoche napisał(a):

Czytajcie ze zrozumieniem. W najgorszych scenariuszach będzie prezentować poziom 4070ti, a nie, że będzie na podobnym poziomie. 

Otóż to, jeden kumający :D

https://videocardz.com/newz/gigabyte-rx-9070-xt-gaming-oc-reportedly-boost-up-to-3-24-ghz-during-linux-benchmark

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Nie ma , nie oszukujmy się ;) 

Nie dość że po OC nie osiągnie takiej wydajności to 4070ti też można podkręcić.

Nie no moim zdaniem podkręconej 4070S najbliżej do 4070ti. A to, że 4070ti też się da podkręcić to inna kwestia. Chodziło mi o wybicie z rąk argumentu o zmianie na 9070XT. Zbyt mały przeskok aby to brać pod uwagę tylko sensownie celować wyżej.

A tak bazując na tym co wiesz... jaką atrakcyjność miałby zakup 7900XTX w wersji Phantom w niedawnej cenie 3599zł? Cena-wydajność wydaje się przyzwoita. Oczywiście to rozwiązanie ma pewne minusy jak kiepski RT, brak DLSS 4.0 itd. Ale jak dla kogoś powiedzmy czysty raster jest priorytetem opcja wygląda dosyć ciekawie.

Opublikowano

Wczoraj był outlet za 3200 z groszami, i w takie oferty należy celować, moim zdaniem 3600 za XTX nie ma sensu.

Ja obserwuję Allegro oraz outlety w sklepach AGD które oferują też komputery.  ;) 

No ale jak ktoś nie ma takiej możliwości, albo ochoty, to oczywiście zakup za 3600 nie będzie jakimś końcem świata, tyle że ja bym jednak zaczekał do piątku w tym momencie.  ;) 

Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Nie no moim zdaniem podkręconej 4070S najbliżej do 4070ti

no nie... jej najbliżej do 7900GRE. I nie mów o OC, bo 4070Ti też OCniesz i odleci dalej. Albo zrobisz UV i pobije efektywnością oraz poborem tego 4070S. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
43 minuty temu, galakty napisał(a):

no nie... jej najbliżej do 7900GRE. I nie mów o OC, bo 4070Ti też OCniesz i odleci dalej. Albo zrobisz UV i pobije efektywnością oraz poborem tego 4070S. 

Chodzi mi o realny stan (to co mam) I perspektywę 9070XT. Tylko tyle i aż tyle. Skok z tego co rozumiem będzie za mały aby dopłacić np 1k. Ale testy pokażą, może się skuszę bo przy liście problemów blackwelli jakoś się boję tych kart.

Opublikowano

Może trzymajmy się wersji, że należy spodziewać się kwot poniżej 700, a ile poniżej to będzie wielkie booom!... Tylko nie wiadomo, w którą stronę. Przy 699 USD szału ewidentnie nie będzie :boink:

Opublikowano (edytowane)

Nie ma to jak zapach nowej karty przed obiadem :E. Dotarła 7900xt, chyba funkiel. Folia antystatyczna pięknie zalakowana :). Więc będzie czekane aż ceny spadną nowszych kart :). Czyli można przyjąć, że kupiłem 9070 za niecałe 2100zl :)

IMG_20250225_143445.jpg

IMG_20250225_144849.jpg

Edytowane przez NoviAMG
  • Like 7
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
2 godziny temu, HappyLittleGamer napisał(a):

Sub 700 czyli referent za 699 ale nie ma referentów w serii 9070 więc od 739 za ventusy czyli 739x1.23= 908$ = 3600zl czyli od 4000zl z januszowym czyli od 4500zl/5000zl za zacny model? :hmm:

Nieistniejący referent za 699 powalczy z nieistniejącymi 5070ti za 750 :E 

Opublikowano (edytowane)

O 14:00 czasu polskiego, także na forum będzie gorące popołudnie :P

Niby wypłynęły piątkowe ceny. 649 USD za XT i 549 USD za non XT.

Przekonamy się w piątek o prawdziwości tych informacji..

Screenshot_2025-02-25-16-55-00-639_com.twitter.android.jpg

Edytowane przez bokiel
  • Like 2
Opublikowano
44 minuty temu, bokiel napisał(a):

649 USD za XT i 549 USD za non XT.

To prawda ;)

Godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Czy jest szansa, że dadzą do 9070? Czy raczej do obecnych i jakiś procków? Kurde kupiłem procka Ryzena 7700 tray, ale taki bundel to pewnie tylko w przypadku boxa

Poki nie ma oficjalnej sprzedazy gpu to sie nie dowiesz, KRSystem i tak nie bierze udzialu w tych promocjach przewaznie i nie tray.

Opublikowano (edytowane)

@bokiel te 650 dolców za 9070XT to pewnie bez vatu i marży? i nadal pytanie

Jaki real performanceeeee :E

8 minut temu, bokiel napisał(a):

Tweet zniknął dosłownie po minucie ale zdążyłem ze zrzutem ekranu :clap:

:wariat:

9lgelm.jpg

Edytowane przez Brolly
  • Haha 1
Opublikowano

W takiej sytuacji oferta AMD bardzo się zagęści w okolicach tych 3 tysięcy. Trzeba będzie brać 9070 non XT i liczyć na odblokowanie dodatkowych jednostek, jak w dawnych czasach bywało. Wtedy to była radość z zakupu, jak się udało zrobić takie czary mary 😆